Vladimir Guerrero Jr. zorgt voor bijzondere vader-zoon-prestatie

Maandagavond was de avond van de records. Na de recordbrekende triple van Wander Franco, zorgde Vladimir Guerrero Jr.met zijn veertigste homerun van het seizoen voor een speciale vader-zoon-prestatie.

Eén van de meest genoemde namen in het huidige MLB-seizoen is ongetwijfeld die van Vladimir Guerrero Jr. De pas 22-jarige ster van de Toronto Blue Jays haalde al diverse malen het Team van de Maand bij SportAmerika en werd tijdens de All-Star Game verkozen tot MVP. Hiermee werd hij niet alleen de eerste Canadese MVP (Vladito is Canadees/Dominicaans, red.) en eerste Blue Jay die tot MVP werd verkozen, maar daarbovenop werd hij ook nog eens de jongste in de historie van MLB. Met een leeftijd van 22 jaar en 119 dagen nam hij het oude record van Ken Griffey Jr. uit 1992 over.

De statistieken van Vlad Jr. in 2021 zijn om van te watertanden. In vrijwel elke categorie staat de zoon van Vlad Sr. bovenaan in de American League: .321 slaggemiddelde, .410 OBP, 1.014 OPS, 105 runs en 162 hits. Samen met onder meer Shohei Ohtani is hij één van de kanshebbers op de American League MVP-titel.

VEERTIGSTE HOMERUN ZORGT VOOR RECORDS

Niet alleen werd Vlad Jr. de jongste Blue Jay ooit die het aantal van veertig homeruns bewerkstelligde, maar hij sloeg naast zichzelf ook zijn vader de MLB-geschiedenis in. Zowel Vlad Sr. als Vlad Jr. hebben in één seizoen meer dan veertig homeruns geslagen.

Vladimir Sr. sloeg in 1999 op 24-jarige leeftijd voor het eerst meer dan veertig ballen over de hekken (42), in dienst van de Montreal Expos. Hij overtrof dit in 2000, met een totaalaantal van 44. De teller van de Hall of Famer bleef na zijn afscheid in 2011 staan op 449.

Slechts één keer eerder in de historie van MLB kwam het voor dat zowel vader, als zoon veertig of meer homeruns in een seizoen sloegen. Prince Fielder sloeg er in 2007 in dienst van de Milwaukee Brewers 40 en werd toen samen met vader Cecil Fielder het eerste vader-zoon-duo met deze accolade.

Als klap op de vuurpijl sloeg Prince er in datzelfde seizoen nog een paar meer bij, waardoor hij 50 homeruns bereikte. Prince en Cecil zijn tot op de dag van vandaag het enige vader-zoon-duo met vijftig of meer homeruns in één seizoen. Cecil sloeg in 1990 in dienst van de Detroit Tigers 51 homeruns.

DUO BONDS EN GRIFFEY KOMEN NET TEKORT

Het meest in de buurt van dit record komen Bobby en Barry Bonds. Barry, de all-time homerunleider in MLB (762) sloeg in acht van zijn 22 actieve seizoenen veertig of meer homeruns. Vader Bobby — ook een powerhouse — kwam er in 1973 in dienst van de San Francisco Giants met een totaal van 39 nog het dichtste bij.

Ook Ken Griffey Jr. en Sr. ontbreken. Griffey Jr. sloeg in zijn Hall of Fame-carrière zeven keer tenminste veertig homeruns. Vader Griffey Sr. kwam niet verder dan een maximaal aantal van 21, verdeeld over de New York Yankees en de Atlanta Braves in 1986.

Coverfoto: Tom Szczerbowski / Marie-France Coallier

Dennis Bakker
Dennis Bakker
Honkbal en ijshockey zijn de sporten waar zijn hart sneller van gaat kloppen. Heeft na MLB 1999 en NHL 2000 op de PS1 Chicago als sportstad geadopteerd. Go White Sox, Blackhawks, Bears en Bulls! Met vier kampioenschappen op rij in OOTP Baseball 8, Colorado Rockies als schaduwfranchise in MLB geadopteerd. Domineerde de NHL met Winnipeg Jets in Franchise Hockey Manager.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen