Trevor Bauer: van draft pick naar Game 1 starter

Vanavond beginnen de Cleveland Indians aan hun postseason. Namens de Indians start verrassend genoeg niet Corey Kluber aan de wedstrijd, maar Trevor Bauer. De 26-jarige werper is hard op weg is om zijn status als hoge draft pick in 2011 waar te maken. De vlammenwerper heeft sindsdien al wel de nodige ups en downs meegemaakt. Tijd om stil te staan bij dit fenomeen en zijn eerste jaren, van college tot Game 1 starter in de American League Division Series.

TOPTALENT BIJ UCLA

Trevor Bauer is volgens scouts een groot talent in de tijd dat hij bij de University of California, Los Angeles (UCLA) werpt. Uitkomend voor die universiteit komt de Californian uiteindelijk tot 34 winst- en acht verliespartijen, met een 2.36 ERA. In zijn laatste collegeseizoen komt Bauer tot de indrukwekkende cijfers van 13-2 met een 1.25 ERA. Hij gooit 203 keer drie slag en vestigt daarmee een record in de PAC-10 divisie.
Niet alleen zijn pitches zijn voer voor discussie bij scouts; ook zijn onconventionele warming-up trekt de nodige aandacht. Die warming-up was al een volledige wedstrijdanalyse waard. Zo werd er veelvuldig gesproken over de lange afstanden die Bauer tijdens de warm-up gooit (hij pakte de volledige breedte van het verre veld), het op volledige kracht gooien van de bal over de thuisplaat voorafgaand aan iedere inning of het vele rekken en strekken. Inmiddels heeft hij zijn routine wel iets aangepast, maar een aantal unieke elementen is gebleven.

DE WOESTIJNDAGEN

Door zijn goede prestaties wordt Bauer door de Arizona Diamondbacks als derde overall gekozen in de eerste ronde van de 2011 Draft. Hij tekent uiteindelijk voor $7 miljoen. Na solide werpcijfers in de minor leagues, maakt Bauer een jaar later zijn debuut in de Major League. Zijn statistieken van die periode in de MLB zijn niet indrukwekkend (W-L van 1-2, 6.06 ERA en een 1.65 WHIP), maar zijn talent is bij vlagen zichtbaar.
De Snakes hebben echter moeite met het eigenzinnige karakter van Bauer. Zodoende wordt besloten om de righty al na één seizoen van de hand te doen. In 2012 vertrekt de dan 21-jarige pitcher in een three team deal met de Indians en Reds, waarbij ook Didi Gregorius is betrokken, naar Cleveland.

WISPELTURIG IN CLEVELAND

Onder manager Terry Francona duurt het even voordat Bauer terug is in de Major League. In 2013 en 2014 shuttelt de werper tussen Triple-A en de MLB, maar langzaam vecht hij zich naar een plekje in de rotatie. Begin 2016 wordt Bauer verplaatst naar de bullpen van de Indians. Door blessures krijgt de Californiër echter een nieuwe kans als starter. In dat seizoen komt hij tot een persoonlijk record van 12 winstpartijen met een 4.26 ERA en een 1.31 WHIP. Nog veel belangrijker is dat de Indians de play-offs halen.
Buiten het veld vindt Bauer tijd om een rapnummer op te nemen (“Gutter to the Grail”). Ook speelt hij graag met drones. Die laatste hobby komt tijdens de play-offs in 2016 volop in de schijnwerpers te staan. Bauer loopt, tijdens het sleutelen aan zijn drone, een stevige snee in zijn hand op. Het is hierdoor twijfelachtig of hij in de American League Championship Series tegen de Blue Jays kon starten, maar uiteindelijk wordt hij in Game 3 toch als startende werper op de heuvel gezet.

Al in de eerste inning gaat de wond aan de vinger open en moet hij de wedstrijd verlaten. Bauer herstelt op tijd voor de World Series. Hij speelt daarin met twee starts en een kort relief-optreden een aardige, zij het ongelukkige, rol van betekenis voor de Indians. Beide starts gaan verloren en Cleveland verliest uiteindelijk in zeven wedstrijden van de Chicago Cubs.

BAUER ALS  GAME 1-STARTER

Opvallend aan Bauer’s statistieken dit seizoen, is het verschil in prestaties voor en na de All-Star Break. In veertien starts na de break kwam Bauer Outage tot een 10-2 record met een 3.01 ERA, een 1.31 WHIP en 93 strikeouts. Daarmee is hij een van de betere MLB-werpers geweest in de tweede seizoenshelft. Voor de break was het een ander verhaal voor de righty: 7-7, met een 5.24 ERA en een 1.41 WHIP in 17 wedstrijden.
In vergelijking met Corey Kluber zijn deze cijfers nog steeds bescheiden. Vandaar dat iedereen ook Kluber als startende werper in Game 1 van de ALDS had verwacht. Iedereen is benieuwd hoe deze keuze van manager Terry Francona gaat uitpakken. Ook in de SportAmerika ALDS Preview werd dieper in de beweegredenen van Francona gedoken. In ieder geval zijn Bauer’s prestaties op Progressive Field beter dan in de uitwedstrijden: W-L van 10-4 met een 3.93 ERA vs een 7-5 met een 4.54 ERA.
Voor de fans is het te hopen dat Bauer deze maand zijn drone met rust laat en zich volledig richt op het werpen.

Mike van Dijk
Mike van Dijk
MLB-contributor. Arizona Diamondbacks-fan vanaf het inaugurele seizoen. Speelt in de podcast dan ook mee met ieder rondje Big Unit Bingo. Naast honkbal, fan van Ole Miss (Hotty Toddy) en de Pittsburgh Steelers.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen