Three up, Three down: NL East van uitersten

San Diego Padres v Washington Nationals
Vorig jaar keken we nog wekelijks naar de vorm van alle dertig teams in de SportAmerika MLB Power Ranking, maar dit jaar pakken we het anders aan. Daarvoor hebben we een nieuwe rubriek in het leven geroepen. Iedere week bespreken we de zes meest opvallende teams van de afgelopen week en gaan we dieper in op de drie snelste stijgers en drie hardste dalers. Three up, three down.

Up

Houston Astros
Het beschrijven van de opmars van de Houston Astros moet beginnen met het erkennen van een foute inschatting die nog maar drie weken geleden in deze rubriek werd gemaakt. Als er een pitcher is die zich van zijn beste kant heeft laten zien tot nu toe, dan is het wel Dallas Keuchel. De Cy Young-winnaar van 2015 was de zwakke broeder van 2016, maar lijkt zijn ritme weer volledig teruggevonden te hebben. Na de 4-2 zege op Cleveland staat Keuchel op 4-0 met een 1.22 ERA. Dinsdag maakte hij ook nog eens de wedstrijd van begin tot einde vol.
Houston heeft de zaken goed voor elkaar met een slagploeg waarin eigenlijk niemand echt achterblijft. Al moet wel gezegd worden dat de extra base hits in de Texaanse havenstad nog wel wat beter kunnen, gedeeld veertiende in de MLB wat betreft homeruns, gedeeld zevenentwintigste qua driehonkslagen en tweeëntwintigste qua tweehonkslagen. Dat is opvallend omdat de ploeg wel 25 teams achter zich laat als het gaat om het totale aantal hits. Een tegenvaller zal dan ook zijn dat José Altuve in het duel met Cleveland gebleseerd uitviel. De Venezolaan verzamelde de meeste hits voor de Astros tot nu toe en was één van de twee spelers die nog geen seconde miste dit seizoen. Alex Bregman is de andere.

Philadelphia Phillies
Vier overwinningen op rij hebben de Phillies tot op gelijke hoogte met de Marlins gebracht. De Phillies zijn misschien wel het beste voorbeeld van het gezegde: ‘een club is nooit zo goed als zijn hot streak of zo slecht als zijn cold streak’. De Phillies zijn dan ook nauwelijks in de hoogste regionen te vinden op de statistiekenlijstjes aan slag of op de heuvel. Waar Phillies het wel goed doen als team is fielding. Zowel het fielding average als het defensive efficiency ration behoren tot de top van de league.
De pitchers mogen dan momenteel bij bosjes vallen in Philadelphia, de winning mood laat men er niet door verstoren. Met de toevoeging van Nick Pivetti in de plaats van de naar de DL verwezen Aaron Nola telt de starting rotation nu vier armen die in de laatste drie jaar naar de club zijn gekomen als ruilmateriaal voor de grote namen waar Philly afscheid van nam. De Phillies, die dit seizoen voor het eerst niet meer kunnen teren op het gloriejaar 2008, zien bovendien de nodige spelers groeien. Aaron Altherr is misschien wel het beste voorbeeld. Zijn slashline in 2016? .202/.304/.293. Zijn slashline nu? .364/.417/.667.

Washington Nationals
Op een kleine off-day van de bullpen in de laatste ontmoeting tegen de Colorado Rockies van afgelopen maandag na, hebben de Nationals het de afgelopen anderhalve week goed voor elkaar. Twee van de drie poten van het roster zijn namelijk prima in orde. De starting rotation staat gedeeld achtste in de MLB waar het gaat om gezamenlijk ERA (de bullpen staat achtentwintigste, om het verschil maar eens te benadrukken). De slashline van de aanval is de beste in de Major League tot dit moment. Daarbij wordt de slagploeg aangevoerd door de herboren Bryce Harper. Waren de geruchten over een verborgen gehouden blessure in 2016 dan toch meer waarheid dan de Nats wilden doen geloven?
De Nationals zitten daar waar ze willen, in de drivers seat van de NL East, en het kan vanaf hier twee kanten op. De bullpen, en in mindere mate de defensie, kunnen zich iets verbeteren en de slagploeg blijft even sterk of vlakt maar minimaal af. In dat geval kan de ploeg van Dusty Baker zonder twijfel nu al voor de maand oktober worden genoteerd. Minder waarschijnlijk is het omgekeerde scenario. De bullpen blijft zwak en de line-up stort ook dramatisch in elkaar. Het feit dat bijvoorbeeld Matt Wieters, Jayson Werth en Daniel Murphy de afgelopen week allen ver onder hun gemiddelden van de eerste drie weken presteerden zegt dat dit niet onmogelijk is.

Down

Kansas City Royals
Na dertig maanden van enorme weelde zijn de Kansas City Royals sinds de all-star break van 2016 gewoon weer de Kansas City Royals. Dat houdt in dat een reeks van zes nederlagen op rij helemaal niet meer zo vreemd is als het in 2014 en 2015 was. Het grote probleem van de Royals is dat ze simpelweg niet aan scoren toekomen. Het verzamelen van runs en hits was sowieso al nooit een kracht van de Royals. In de laatste 25 jaar eindigde de ploeg maar liefst twintig maal in het rechterrijtje op deze statistieken. In 2017 staat de ploeg zelfs troosteloos onderaan. Alle ploegen scoorden tenminste zeven punten meer.
Een ander probleem is dat de ploeg ook nauwelijks met vier wijd op de honken komt. Het opzetten van een aanval waarbij lopers in scoringspositie komen wordt op die manier wel heel ingewikkeld. Volgens manager Ned Yost is er op dit moment sprake van een vicieuze cirkel. De ploeg raakt niet veel en swingt daarom op alles wat richting de slagmensen komt, ook op ballen ver buiten de zone. De Royals hebben de twijfelachtige eer eigenaar te zijn van een opvallende statistiek. Maar liefst een op de drie ballen buiten de strikezone wordt toch nagejaagd. Daarbij komt dat alleen Tampa Bay nog minder vaak contact maakt dan de Royals.

Atlanta Braves
De Atlanta Braves werden deze week collectief in alle Power Rankings in de Amerikaanse media bij de laatste drie geplaatst. De Braves zijn dan ook niet bepaald lekker bezig. Dat is niet heel vreemd, in het lijstje van teams die Up zijn zagen we maar liefst twee NL East-divisiegenoten van de ploeg uit Georgia. Waar andere teams winnen, daar moet uiteraard ook een team de nederlagen slikken.
De Atlanta Braves zijn zoals bekend aan een rebuild bezig. Die wederopbouw gaat letterlijk steen voor steen in Atlanta. Freddie Freeman is bijvoorbeeld lekker bezig met zeven homeruns en een slugging percentage van .810. Maar leg daarnaast ook het feit dat hij pas negen RBI’s noteerde. Als Freeman de punten binnen slaat, dan zijn er weinig ploeggenoten om mee te nemen vanaf de honken. Hetzelfde geldt voor de pitching. Mike Foltynewicz is lekker bezig, maar niemand kan in zijn spoor volgen.

New York Mets
De vrije val van de Mets is nog niet afgelopen. Het team is dan ook voor de tweede week op rij onderwerp van gesprek in Three up, three down. Het zit de Mets op alle fronten dan ook niet mee. De ploeg krijgt blessure na blessure te verwerken, twee van de best presterende teams in de league zitten in de divisie van de Mets en tot overmaat van ramp werd juist de wedstrijd tegen dat ene team dat het nog slechter doet afgelast. Vanwege de regen is de ontmoeting met de Braves nu verhuisd naar september.
Geluk bij een ongeluk? De niet geheel fitte Yoenis Cespedes zou niet hebben gespeeld tegen de Braves. De superster is nu waarschijnlijk weer fit. De druk op Jay Bruce en Asdrubal Cabrera zou anders wel erg groot worden. Bovendien kon Robert Gsellman een dagje overslaan door de afgelaste wedstrijd, na een sterke start viel de rookie ver terug. Een adempauze komt hem niet slecht uit.

Foto: Getty Images/Archief

2 REACTIES

  1. Complimenten voor het rechtzetten van je foute inschatting inzake Keuchel, Lionel! 😉 Dit seizoen bewijst maar eens te meer hoe onvoorspelbaar de MLB is. Desalniettemin vind ik het altijd leuk om je goede analyses te lezen. En ja, voor mij is het makkelijk praten vanaf de zijlijn.

    • Goed om te horen Peter, dank je wel. Zoals ik al zei, als Keuchel zich bewijst zal ik de eerste zijn om dat toe te geven en dat heeft hij in april in ieder geval zeker gedaan!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen