Three up, three down: Boston bloeit op

Foto: Flickr The Commons/Keith Allison

Vorig jaar keken we nog wekelijks naar de vorm van alle dertig teams in de SportAmerika MLB Power Ranking, maar dit jaar pakken we het anders aan. Daarvoor hebben we een nieuwe rubriek in het leven geroepen. Iedere week bespreken we de zes meest opvallende teams van de afgelopen week en gaan we dieper in op de drie snelste stijgers en drie hardste dalers. Three up, three down.

Up

Boston Red Sox

Het is natuurlijk makkelijk om het op een verzamelterm als ‘vorm’ te gooien. Tussen de kracht in de knuppel van Andrew Benintendi en het uitmuntende verdedigende werk van Mookie Betts is dit echter wel exact hetgeen er gaande is in Boston. De hits, home runs en RBI’s stromen momenteel binnen voor de eerst genoemde terwijl de ander juist alle mogelijke lekken in de veldbezetting van de ploeg lijkt te dichten op dit moment. In juni bleek Betts al de beste verdediger, maar ook in de eerste week van juli laat hij zijn beste spel zien.
Het opvallende in de afgelopen week is dat de heren ook de rollen kunnen omdraaien. Betts was offensief al niet slecht bezig maar is, net als Hanley Ramirez, nog iets aggressiever gaan spelen. Benintendi is daarentegen nadat hij al om zijn krachtige klappen werd geroemd nu ook de highlight video’s aan het halen met defensief werk. Bovendien komen de van blessures teruggekeerde mannen ook beter voor de dag. Denk bijvoorbeeld aan David Price en Xander Bogaerts. Dit maakt de klus voor mannen als Betts en Benintendi een stuk lichter.

St. Louis Cardinals

De Cardinals zijn tot nu toe een beetje flets gebleken in het seizoen 2017. Toch is het seizoen nog alles behalve verloren. Zeker nu de Cards in de afgelopen twee weken tachtig procent van hun wedstrijden wisten te winnen. Dat belletje is bovendien ook de burelen gaan rinkelen en een reeks aan trade rumours steekt dan ook inmiddels de kop op. Met gerichte versterkingen kunnen de mannen uit Missouri in de tweede seizoenshelft misschien toch nog een gooi naar de zo gebruikelijke play-off spot doen.
De Cards kijken niet alleen bij anderen (Josh Donaldson?), maar ook in de eigen omgeving naar verbeteringen in het roster. Zo haalde het deze week bijvoorbeeld Luke Weaver bij de ploeg. De nummer 2 van de SportAmerika Prospect Watch van de Cardinals van afgelopen winter gaat voorlopig als reliever aan de slag. Hij moet de starters de komende dagen gaan ondersteunen als zij tegen hun favoriete ploegen gaan spelen. Zo heeft Mike Leake bijvoorbeeld zes van zijn laatste zeven starts tegen de Miami Marlins gewonnen en kan hij daar met de steun van Weaver een zevende bij doen.

Houston Astros

De Houston Astros zijn al maanden vaste klanten in deze rubriek. Na een kleine dip zijn ze ook nu weer terug aan het keren in de vorm die hen dit seizoen al zo veel gebracht heeft. Het is dan ook moeilijk om er een specifieke Astro uit te pakken om te bespreken. Aan de andere kant zijn het juist de individuele prestaties van een handvol spelers die de ploeg uit Houston zo ver hebben gebracht als ze nu zijn. Het worden er alleen steeds meer.
Uiteraard zijn de mannen waar het om draait nog altijd George Springer en Jose Altuve. Beide mannen waren bijvoorbeeld slechts een driehonkslag verwijderd van een cycle tegen de Atlanta Braves op dinsdagavond. Ook de offensieve kracht van Yuli Gurriel en Josh Reddick is nog altijd onverminderd sterk. Een ploeg die drie man in de gelederen heeft die op dezelfde avond vier RBI’s kunnen noteren is ook nauwelijks te verslaan.

Down

Colorado Rockies

Dat alles weer business as usual is in de staat Colorado blijkt wel als men een blik werpt op de huidige nieuwsberichten van de plaatselijke media. Die berichten gaan vaak over een pitcher in opkomst, een prospect die zijn debuut nog moet maken en nog een prospect die zijn debuut nog moet maken. Het heden telt niet, maar de toekomst is een stuk rooskleuriger, zo lijkt men te willen zeggen.
Natuurlijk was er ook goed nieuws in Colorado. De Rockies gaan voor het eerst in het bestaan van de club maar liefst vier man afvaardigen naar de all-star game. Voor de ploeg die zetelt in Denver is dat op zichzelf al bijna net zoveel waard als de tastbare prijzen die straks in oktober en november toch weer gewoon door de andere ploegen in de League verdeeld gaan worden. In de afgelopen drie weken werd slechts één op de vijf duels gewonnen. In de maanden april en mei won de ploeg er drie op iedere vijf. De ASG is de Championship game voor snelle starters.

Toronto Blue Jays

De Toronto Blue Jays slaan een nieuwe weg in waar het gaat om het zoeken naar een verklaring voor de matige prestaties tot nu toe. Nadat Marcus Stroman met een blaar op zijn hand was uitgevallen zag men binnen de ploeg de kans schoon om als eerste de nieuwe ballen-discussie die in en om de MLB woedt aan te grijpen om de negatieve spiraal te verklaren. Dat de onafhankelijke studies van bijvoorbeeld Theringer.com aantonen dat deze ballen al sinds 2015 lijken te worden gebruikt liet men even buiten beschouwing. Dat de Blue Jays namelijk in 2015 en 2016 zeer goed presteerde zou de verklaring niet ten goede komen.
Desalniettemin lieten manager John Gibbons en de relievers Joe Smith en Aaron Loup allen tegelijkertijd een zelfde geluid horen. De pitching van de Blue Jays zou stroef lopen doordat de ballen zijn veranderd. Ondertussen lijkt de divisiewinst uit zicht en zijn er ook acht teams die op dit moment voorrang hebben waar het gaat om de wild-cardplekken.

Texas Rangers

Dat de Texas Rangers de afgelopen twee weken veel verloren hebben zegt veel. Alleen zegt het vooral veel over andere teams. Voorafgaand aan het seizoen werd al door menig volger de vraag gesteld of de Rangers opnieuw een seizoen konden draaien waarin zij meer dan regelmatig in de slotinnings wedstrijden toch nog over de streep konden trekken. Het antwoord is nee. Alleen al in de laatste twee weken werden zes van de acht wedstrijden waarin het verschil minder dan twee runs was verloren.
Aan de andere kant zijn de teams die de laatste weken aan het langste eind trekken tegen Texas ook niet bepaald de minste. Eerst trof men de Yankees die aan het einde van het topreeks waren. Daarna kwamen de in goede vorm rakende Cleveland Indians en Boston Red Sox langs. Dat daartussen ook nog eens een series tegen de White Sox met 2-1 werd verloren is eigenlijk de enige echte smet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen