Season in Review 2017: San Francisco Giants

Met het seizoen 2017 in de boeken en het off-season onderweg, werpen we een blik in de achteruitkijkspiegel van het Major League-jaar. In volgorde van de draft, van slechtste team naar het beste, kijken we terug op het seizoen van de 30 verschillende Major League-organisaties. Vandaag in deel 2: San Francisco Giants.

RESULTATEN UIT HET VERLEDEN…

De mannen van Bruce Bochy wonnen in 2010, 2012 en 2014 de World Series en met grotendeels dezelfde groep moest afgelopen seizoen opnieuw een gooi naar de grootste eer gedaan worden. De verwachtingen waren voorafgaand aan het seizoen in elk geval hoog.
— SPORTAMERIKA MLB 30-IN-30 PREVIEW 2017: SAN FRANCISCO GIANTS
Dat dezelfde succesvolle groep bij elkaar was gebleven, bracht een logische vraag met zich mee: wanneer begint het verval? Gehoopt werd dat dit in ieder geval nog niet in 2017 zou intreden, maar helaas voor de mannen spelend in the bay was dit wel het geval. Het seizoen ging als een nachtkaars uit en een 100-loss-season kon slechts ternauwernood worden voorkomen: 64-98.


WAT GING GOED IN 2017?


Het positiefst is eigenlijk dat het erbarmelijke seizoen de Giants de tweede keus gegeven heeft in de aankomende MLB Draft, wat hoopgevend is voor Giants fans. De laatste vier keer dat de Giants in de top-10 mochten kiezen, was het drie keer raak: Madison BumgarnerBuster Posey en Tim Lincecum.
Ander nieuws, dat negatief en positief kan worden geïnterpreteerd, is dat de Giants niet voor een rebuild kozen. Eduardo Nuñez werd weliswaar naar de Boston Red Sox gestuurd, maar sleutelspelers met enige waarde, zoals Joe Panik, Jeff Samardzija of Johnny Cueto, werden binnenboord gehouden. Giants-President Larry Baer kondigde aan: “Zo zijn wij niet, we zijn geen team dat drie tot vijf jaar ondergronds gaat voor een rebuild. Dit is een reload-situatie.”

CEO Larry Baer, GM Bobby Evans en skipper Bruce Bochy. (Jeff Chiu / Associated Press)

Het tegenvallende seizoen, in combinatie met een aantal blessures, bood de Giants wel de kans een blik te werpen op de toekomst. Buitenvelder Austin Slater maakte een sterke indruk. Ook zijn Minor League-collega Christian Arroyo verzamelde wat waardevolle ervaring op het hoogste niveau. Verder bewees southpaw Ty Blach een MLB-waardig werper te zijn en deed ook Chris Stratton het boven verwachting.


WAT GING FOUT IN 2017?


Vrijwel alles liep mis voor de mannen in Orange and Black. Allereerst waren de verwachtingen torenhoog. Dat was niet gek, gezien het recente World Series-succes en de op zes na grootste begroting in de MLB. Daarnaast leek het grote probleem van 2016 opgelost, met het aantrekken van closer en aanvoerder van de bullpen Mark Melancon.
Verder leek de rotation op het eerste gezicht niet onder te doen voor wie dan ook, met namen als Madison Bumgarner, Johnny Cueto en Jeff Samardzija. Wie hoog vliegt, kan echter diep vallen, zo ondervonden ook de Giants.
Offensief blonken de Giants vooral uit in een totaal gebrek aan power. Als team sloegen de Giants slechts 128 homeruns, waarmee het op ruime afstand allerlaatste werd in de gehele MLB. Brandon Belt voerde het homerun lijstje van de G-men aan, met een schamele 18 longballs. Ook in OPS eindigde San Francisco stijf onderaan. De Giants zullen hard moeten zoeken in dit offseason naar de nodige kracht. Giancarlo Stanton werd al in verband gebracht met de Giants, maar een alternatief is bijvoorbeeld J.D. Martinez.

BLESSURES

Het volgende probleem was de vele blessures. Aangetrokken closer Mark Melancon belandde meerdere malen op de disabled list en gaf toe eigenlijk het hele jaar last te hebben gehad van zijn onderarm. Na het seizoen liet Melancon zich opereren en de verwachting is dat hij weer fit is voor Spring Training.
Dan was er nog het absolute dieptepunt van het 2017 seizoen: de onverwoestbaar lijkende sterwerper Madison Bumgarner kreeg een motorongeluk. Hij kwam laat in het seizoen terug, maar toen was alle hoop op een succesvol seizoen al gevlogen. Daarnaast mistte eerste honkman Brandon Belt de laatste twee maanden van het seizoen met opnieuw een hersenschudding. Reliever Will Smith onderging Tommy JohnHunter Pence had last van zijn rug en Johnny Cueto had meermaals blaren.

Madison Bumgarner raakte geblesseerd door een motorongeluk (MLB.com-still)


WAT BRENGT 2018?


De Giants hebben de eerste wijzigingen doorgevoerd. Vertrouwd gezicht Dave Righetti werd ingeruild voor voormalig Oakland A Curt Young. Daarnaast willen de Giants graag een graantje meepikken van de power van World Series-winnaars de Houston Astros, dus is Alonzo Powell aangenomen als nieuwe hitting coach. Verder zullen de Giants natuurlijk hun ogen openhouden voor kansen op zowel de Free Agent-markt als het trade block.
Met de nummer twee draftselectie in handen en een op het oog goed roster, zullen de Giants zich aan hun reload-missie houden. Geen rebuild in the Bay, althans… voorlopig.

(Top photo: John Hefti/USA TODAY Sports)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen