Season Preview 2020: Texas Rangers


Spring Training is inmiddels in volle gang en dus beginnen de ploegen steeds meer vorm te krijgen. Vandaag bekijken we de kansen voor de Texas Rangers in 2020. De Texanen betrekken hun nieuwe stadion Globe Life Field, maar zal dat ook daadwerkelijk een frisse start betekenen of wordt het dit jaar toch weer meer van hetzelfde? In een divisie met de Houston Astros én Mike Trout wordt het je in ieder geval niet makkelijk gemaakt.

2019

Dat Texas geen gooi naar de kroon van de Astros zou doen, stond bij voorbaat al vast. Het was dus ook geen ramp dat de club andermaal meer wedstrijden verloor dan het won. Er waren wel genoeg aanknopingspunten om te hopen op een beter 2020. Joey Gallo was tot zijn blessure een monster aan slag. In 70 wedstrijden was hij goed voor 22 homeruns en een WAR van 3,0. Dat hij daarmee ook meteen de meest waardevolle veldspeler was, is dan weer zorgwekkend. Rougned Odor kwam nog wel tot 30 homeruns, zijn OPS van .721 is niet wat men verwacht van de 26-jarige tweedehonkman.
Naast Gallo vormde de tandem Mike Minor en Lance Lynn een lichtpuntje voor de Rangers in ’19. Beide starters eindigden in de top 8 van de Cy Young-verkiezing en zullen ook komend seizoen hun steentje moeten bijdragen. De Dominicaanse closer José Leclerc kan dan weer terugkijken op een minder jaar, waarin hij zelfs ontheven werd van zijn closer-taken. De righty vierde afgelopen december echter pas zijn 26e verjaardag en moet dus nog veel innings in de tank hebben.

OUTFIELD

Slechts zes spelers sloegen vorig jaar een OPS+ van boven de 100 (league average) bijeen. Van die zes vertrok Hunter Pence (126 OPS+), de andere vijf lijken voor de drie posities in het outfield en de rol van aangewezen slagman te gaan in 2020. Een simpele rekensom brengt ons tot de conclusie dat er dus eentje buiten de boot valt of in het infield terechtkomt. Gallo (145 OPS+) en Shin-soo Choo (109 OPS+) lijken zeker van hun plek als rechtsvelder en DH. Talent Willie Calhoun (110 OPS+) heeft zich in ’19 ook meer dan bewezen. Daarmee blijft alleen de rol van midvelder vooralsnog onduidelijk.

VERSATILITY

Wat de selectie van de Rangers voor het komende seizoen zo lastig te voorspellen maakt, is de veelzijdigheid van veel van de spelers. Isiah Kiner-Falefa kende twee jaar geleden nog een uitstekende rookie-campagne, maar leek afgelopen jaar te bezwijken onder het vele werk achter de plaat. Wil hij zich terug knokken in de selectie, dan zal dat zeer waarschijnlijk niet als catcher zijn, maar op een van de andere posities in het binnenveld.


Prospect Nick Solak (123 PS+) speelde in de minors veelal tweedehonk, maar zal in de voorbereiding bekeken worden als potentiële centerfielder. Dat zou dan wel ten koste gaan van het veldspel, een onderdeel waar de ploeg sowieso al niet in uitblinkt, want dat zou betekenen dat Danny Santana (112 OPS+) daar voor hem plaats moet maken. Gelukkig kan hij op alle veldposities behalve catcher uit de voeten.

INFIELD

In het infield lijken de hoeken de meeste logische keuzes voor hem, aangezien het midden al bezet wordt door Elvis Andrus en Rougned Odor. Hoewel beide spelers al een paar jaar niet presteren naar wat er van ze gehoopt werd, lijken ze allebei onbetwiste basisspelers. Dat geldt niet voor eerstehonkman Ronald Guzmán. Nog geen jaar geleden leek hij voor het komende decennium een zekerheidje te zijn op ‘één’, maar afgelopen seizoen belande hij zelfs even terug in de minors. De van de New York Yankees overgekomen Greg Bird moet met hem de concurrentie aangaan. Mocht ook hij tegenvallen of niet fit zijn, zou de eveneens uit New York, maar dan de bij de buurman uit Queens, weggeplukte Todd Frazier nog de oversteek van het derde honk kunnen maken.

MATHIS

De catcherspositie was afgelopen jaar een zwart gat in de lineup. Jeff Mathis was slechts goed voor een OPS+ van 11. Om daar wat aan te doen werd Robinson Chirinos teruggehaald. Dat betekent echter niet perse dat Mathis ook definitief uit de opstelling zal verdwijnen. De ervaren rot is één van de beste verdedigende catchers en wat nog belangrijker is: hij maakt de pitchers waarmee hij werkt beter.

ROTATION

Zoals gezegd kenden Lynn en Minor allebei een geweldig seizoen afgelopen jaar. Hun prestaties zijn niet los te zien van de aanwezigheid van Mathis. Mocht de komst van Chirinos inderdaad ten koste gaan van Mathis’ speeltijd, dan zou dat weleens gevolgen kunnen hebben voor de statistieken van de twee starters. De rotatie van de Rangers als geheel is er voor komend seizoen wel op vooruitgegaan. In Corey Kluber, Jordan Lyles en Kyle Gibson werden drie ervaren en bewezen krachten aangetrokken.
Kluber kwam over van de Cleveland Indians. Hij zal maar wat graag de bladzijde van 2019 willen omslaan. De tweevoudig Cy Young-winnaar werd geteisterd door blessures en speelde het slechtste seizoen uit zijn carrière. Voor Jordan Lyles was het dan weer een jaar met twee gezichten. Hij begon desastreus in dienst van de Pittsburgh Pirates, maar nadat die hem terug naar de Brewers getrade hadden, bloeide de starter weer op. In de 11 starts die hij maakte na zijn overgang, was hij juist sterker dan ooit. Gibson is geen hoogvlieger en zal dat ook in Arlington niet worden, maar het is een betrouwbare werper en voor een 5e starter een prima optie.

BULLPEN

In Leclerc dachten de Rangers hun closer voor de toekomst te hebben gevonden. Dat hij dat in 2019 niet kon waarmaken, hoeft niks te beteken voor de toekomst. Dit jaar zal hij weer beginnen als de closer van het team en het is aan hem om te laten zien dat hij weer de oude is. Daarachter lijken Brett Martin, Rafael Montero en de ervaren Jesse Chavez zeker te zijn van een plaatsje in de bullpen.
Hoe de rest van de bullpen wordt ingevuld, zal afhangen van de ontwikkeling van enkele talenten. De Rangers beschikken over de nodige prospects van wie verwacht wordt dat ze dit jaar de overstap naar de majors maken. Joe Palumbo, Jonathan Hernandez en Brock Burke zouden voor het einde van het jaar hun opwachting kunnen maken in de hoofdmacht.

CONCLUSIE

De Rangers doen ook dit jaar niet mee om de prijzen. Daar zal de verhuizing naar een nieuw stadion geen verandering in brengen. Ondanks alle schandalen van deze winter zijn de Houston Astros nog steeds de te kloppen ploeg in de AL West. De Los Angeles Angels en Oakland Athletics lijken sterker dan vorig jaar en dus ook dan deze Rangers. Daarmee lijken ze veroordeeld tot een vierde plek – voor de Mariners – en dat is ook wat PECOTA voorspelt. Zij verwachten zo’n 73 nederlagen voor de Texanen.
Waar veel teams die nu voor spek en bonen meedoen mogen hopen op mooie jaren in de toekomst, geldt dat nog niet echt voor Texas. Ze hebben slechts twee prospects in MLB’s Top 100, met Josh Jung als hoogst genoteerde op plek 55. Met een rotatie van pitchers van in of tegen de 30, zou dit jaar zelfs één van de betere in de nabije toekomst kunnen zijn. Het is dus maar hopen op magische krachten van het nieuwe stadion. En misschien blijkt Joey Gallo wel een ware superster te zijn.

Coverfoto: MLB.com

Sander Grasman
Sander Grasman
Recreatief sporthistoricus en vice-voorzitter van de Nederlandse Fred McGriff-fanclub.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen