Season Preview 2020: Chicago White Sox


In de volgende aflevering van onze 30-in-30 Season Previews 2020 voor het nieuwe MLB-seizoen is het de beurt aan de Chicago White Sox. De ploeg versterkte zich afgelopen winter op meerdere vlakken en hoopt een grote sprong te maken in 2020, misschien wel richting de play-offs. Hoe gaan de mannen van Rick Renteria dat aanpakken?

NEW AND IMPROVED

Afgelopen seizoen was voor de Chicago White Sox een jaar van nieuwe doorbraken. De jongere spelers die in 2018 al hun opwachting hadden gemaakt, moesten in 2019 de stap vooruit zetten om hoop te brengen aan de Southside. Dat lukte, ondanks een zeer matige supporting cast, voorbeeldig. Aan het eind van het jaar stond er weliswaar een weinig inspirerend 72-89 record op het bord (de White Sox en Tigers speelden één duel minder dan alle andere teams; een verregend treffen werd niet ingehaald), maar toch heerste er enige positiveit aan 35th & Shields. Een flink aantal sleutelspelers had grote stappen voorwaarts gezet; een aantal andere jongelingen had voor het eerst aan de hoofdmacht geroken.

NIEUWE STERREN

Lucas Giolito maakte misschien wel de grootste sprong van allemaal. Al vroeg in het jaar werd duidelijk dat de toen 24-jarige werper het in 2019 anders aanpakte dan het jaar ervoor, toen hij als statistisch slechtste pitcher in de league stijf onderaan het klassement eindigde. Met een nieuwe werpbeweging en een nieuwe persoonlijke catcher (James McCann) die een meesterstrateeg achter de plaat bleek, maakte Gio een stormachtig seizoen door. Het resultaat mocht er zijn: de werper kreeg Cy Young-stemmen en is nu de onbetwiste ace van de rotation.
Verder groeide Yoan Moncada uit tot één van de beste derdehonkmannen in de American League (en ontving hij zelfs een MVP-stem), voerde veteraan Jose Abreu de league aan in RBI’s, eindigde Eloy Jimenez (31 homeruns) als vierde in de Rookie of the Year-verkiezing en won kortestop Tim Anderson de batting title in de AL. Outfielder Luis Robert werd door USA Today uitgeroepen tot Minor League Speler van het JaarUpdate 6/3/2020: De White Sox verlengden de dag dat deze preview uitkwam het contract van Moncada met vijf jaar. De derdehonkman verdient met de nieuwe deal $70 miljoen gegarandeerd, wat kan oplopen tot $90 miljoen als de zesdejaarsoptie gelicht wordt.

DRUKKE WINTER

Geen team versterkte zich zoals de White Sox dat afgelopen winter deden. Het moment was daar om het jonge talent dat afgelopen jaar doorbrak te voorzien van assistentie. GM Rick Hahn en consorten trapten het off-season al vroeg af, door in november gelijk topcatcher Yasmani Grandal voor vier jaar vast te leggen. De net 31-jarige Cubaan is sindsdien door het PECOTA voorspelmodel uitgeroepen tot de op drie na beste speler in baseball, achter Mike Trout, Mookie Betts en Alex Bregman. Met de komst van de slugging backstop waardeerden de White Sox ook direct hun verdediging achter de plaat op. Grandal is één van de beste framers in de sport. Zijn toevoeging aan 2019-revelatie James McCann geeft de White Sox misschien wel het beste catchersduo in MLB.
Met alleen Grandal werd echter geen genoegen genomen. Na Zack Wheeler — ondanks het hoogste bod — toch te zijn misgelopen, schakelden de Sox meteen door. Jose Abreu kreeg een driejarige contractverlenging, McCann een éénjarige en de pas 24-jarige outfielder Nomar Mazara werd tijdens de Winter Meetings aangetrokken van de Texas Rangers in ruil voor prospect Steele Walker. Rond kerstmis voegde de club nog veteranen Gio Gonzalez (34) en ex-Cy Young-winnaar Dallas Keuchel (32) toe aan de jonge rotation. Als kers op de taart bonden de Sox zich voor één jaar (+ optie) aan super-DH Edwin Encarnacion (37) en verzekerde de club zich van de Opening Day-beschikbaarheid van überprospect Luis Robert, middels een achtjarige contractverlenging. Tot slot verhuisde reliever Steve Cishek nog van de North Side naar de Southside. Kortom: het kon niet op in Chicago.

2020: VOL EROP

Met alle activiteit op de transfermarkt geven de White Sox voor 2020 een duidelijk signaal af: dit is het doorschakeljaar. Met een gigantische kwaliteitsimpuls voor de jonge up-and-coming sterren zijn er geen redenen meer waarom de Sox niet hun eerste seizoen met een winning record sinds 2012 zouden moeten kunnen bereiken. Zonder een precies idee te hebben van de daadwerkelijke line-up en slagvolgorde lijkt de selectie er voorlopig zo uit te zien:

Het oufield lijkt behoorlijk vast te staan, met Jimenez en Robert als vaste waarden en Mazara als wildcard. Ook in het infield zal gedurende het jaar weinig veranderen, op één positie na. Het tweede honk zal een strijd zijn tussen Danny Mendick en Leury Garcia, met de winnaar in de line-up totdat top prospect Nick Madrigal zijn opwachting in de Major League maakt. Sterren-in-wording Moncada en Anderson houden zich bezig met de linkerkant van het infield, terwijl de captain van het binnenveld op één staat in de vorm van Jose Abreu.

PITCHINGLUXE MET VRAAGTEKENS

In de rotation zal op den duur ruimte gemaakt moeten worden voor vlammenwerper Michael Kopech en Carlos Rodon. Beide werpers keren dit seizoen terug van Tommy John; Kopech vermoedelijk in mei, Rodon later in het jaar. Gonzalez en Lopez pitchen dus voor hun plekje zolang het geblesseerde tweetal niet beschikbaar is. Vanwege het nieuwe 26 man roster lijkt er plek voor een achtste reliever in de bullpen. Voor nu staat daar Zack Burdi, maar kijk niet gek op als dat Matt Foster, Ian Hamilton, Jose Ruiz of Carson Fulmer wordt. Laatstgenoemde heeft geen Minor League-opties meer, dus als de Sox besluiten hem niet op te nemen in de Major League-selectie, riskeren ze hem kwijt te raken.
Hoewel er dus ruim voldoende keuze is voor de rotation en de bullpen gaan enkele werpers wel met wat vraagtekens het seizoen in. Eventueel succes staat of valt dus met het doorzetten van Giolito’s doorbraak, het succesvol terugkeren van de geblesseerden en het terugkeren op niveau van een aantal anderen. De offense is het probleem niet in Chicago; de pitching maakt het wat spannender.

RESERVES

Ook de reservebank kan nog alle kanten op. Zoals het er nu uitziet is er in elk geval plek voor Garcia en McCann. Gezien z’n call-up van vorig seizoen kunnen de Sox prospect Zack Collins als derde catcher/backup eerstehonkman meenemen naar Chicago. Adam Engel is een waanzinnige verdediger die mogelijk als defensieve wissel zijn waarde kan hebben. Engel maakt momenteel zijn jaarlijkse ‘geweldige Spring Training’ door en voert het team aan in RBIs.
Houd echter ook Yermin Mercedes in de gaten. De forse achtervanger/DH slaat momenteel alles en iedereen aan gort in Spring Training, voert het team aan in homeruns (2) en OPS (1.500) en sloeg al een game-winning grand slam. Hij zou Collins naar Triple-A kunnen verwijzen voor wat extra rijpen.

KANSEN

Dan blijft als laatste de hamvraag over: kunnen deze jonge, opwindende spelers de White Sox eindelijk uit hun jarenlange slump trekken? Een .500 record of hoger is een must, maar valt er misschien nog meer te halen aan de Southside? Voor de Tigers en Royals hoeft er niet gevreesd te worden. Hoewel de Indians zich niet versterkt hebben en vooral kwaliteit hebben ingeleverd, lopen er nog voldoende goede spelers in Cleveland rond om niet meteen dood te liggen. De grootste concurrent komt echter uit Minnesota. De Twins hebben zich versterkt met Josh Donaldson, waardoor de offense nog sterker is dan vorig jaar. De pitching rammelt gigantisch, dat wel. De vraag is of de White Sox in staat zijn om het bastion te slechten.
Wij denken van wel en gaan mee in de mode-trend om de White Sox als gevaarlijke outsider in te vullen. In een zwakke divisie hoeft de bal maar een paar keer goed te vallen tegen de Twins om mee te kunnen doen om de divisietitel. De Wildcard-race is wat drukker, met zo’n vijf of zes teams die op papier kans maken op de extra plek. 85 wins zou een geweldige prestatie zijn voor de mannen van Rick Renteria.

Coverfoto: Jonathan Daniel

Jasper Roos
Jasper Roos
Hoofdredacteur. Schrijft voornamelijk over honkbal. Praat regelmatig in een microfoon. Pitch-sequence-aficionado. Shoeless Joe Jackson is een Hall of Famer.

3 REACTIES

 1. Zit echt te genieten met Spring Training! In geen tijden zo’n zin gehad in het nieuwe seizoen!
  You can put it on the boarddddd… YES!

 2. Mooie beschouwingen! De rotatie van de Twins is waarschijnlijk beter dan ´rammelt gigantisch´ en daarmee zou de AL Central wel eens stukken minder spannend kunnen worden dan de beide East divisions.

  • Waar baseer je dat op, Peter? Op de 160-ish innings die je (als je geluk hebt) van Homer Bailey krijgt, met een 4.50 ERA? Op ex-semi-prof Randy Dobnak met 28 career innings achter z’n naam? Op Michael Pineda die nog 39 wedstrijden schorsing uit moet zitten, altijd geblesseerd is en een career ERA boven de 4.00 heeft? Op Kenta Maeda die nog nooit in de AL heeft gepitcht? Op klinkende namen als rotation backups Lewis Thorpe, Devin Smeltzer of Sean Poppen, die mogen opdraven als Bailey weer geblesseerd is? Op Non-Roster Invite Jhoulys Chacin die (met z’n 8.80 ERA in 2019) van de vuilnisbelt is gehaald om toch in hemelsnaam maar een levend wezen te hebben dat misschien in de rotation kan pitchen? Op de 40-jarige Rich Hill die net een elleboogoperatie aan z’n UCL heeft ondergaan (wat normaal tot Tommy John leidt)?
    
   De Twins rotation en -diepte is hot garbage. Het is Berrios en Odorizzi, met misschien wat Maeda. Voor de rest is het afval. Geef mij maar Giolito/Keuchel/Kopech/Cease over dat rijtje. Letterlijk elke dag van de week.
    
   De strijd tussen de White Sox en Twins wordt erg spannend en leuk dit jaar. De Twins hebben meer ervaring en zijn dus favoriet, maar de enige reden dat de Central minder spannend wordt dan de West en East (wat ik denk dat je bedoelt, aangezien de NL East echt niets met dit verhaal te maken heeft) is dat de Tigers en Royals de grootste troep zijn die er in de Majors rondloopt. White Sox en Twins voor de divisie, met Indians als altijd gevaarlijke outsider. Als je oprecht denkt dat de Twins met de divisie gaan weglopen, ga je bedrogen uitkomen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen