Season in Review 2017: St. Louis Cardinals

Met het seizoen 2017 in de boeken en het off-season onderweg, werpen we een blik in de achteruitkijkspiegel op het Major League-jaar. In volgorde van de draft, van slechtste team naar het beste, kijken we terug op het seizoen van de 30 verschillende Major League-organisaties. Vandaag in deel 19: St. Louis Cardinals.

TERUGKEREN AAN DE TOP

Na een teleurstellend 2016 was de ambitie in St. Louis voor 2017 om weer terug te keren aan de top van de divisie. Met de kampioen van 2016 in dezelfde divisie zou dat geen gemakkelijke opgave worden. Center fielder Dexter Fowler was de grootste naam die werd gecontracteerd. Verder werden weinig nieuwelingen binnengehaald, dus de vraag was of het vertrek van free agents Matt Holliday, Brandon Moss en Jeremy Hazelbaker voldoende was opgevangen.
Met Yadier Molina, Matt Carpenter, Adam Wainwright en Carlos Martinez was er nog steeds een goede core aanwezig in St. Louis, maar of dat genoeg was om de play-offs te behalen, viel te bezien.
— SPORTAMERIKA 30-IN-30 PREVIEW 2017: ST. LOUIS CARDINALS
Het bleek uiteindelijk onvoldoende. Hoewel de Cards lang meestreden in de NL Central en Wildcard, greep de ploeg in de laatste maand toch naast de startbewijzen voor de play-offs. Met 83 winst- en 79 verliespartijen speelden ze net wat beter dan .500 en eindigden ze op de derde plek in de divisie. Het was tevens een verslechtering van de prestaties in 2016 toen de ploeg met 86 wins als tweede eindigde.


WAT GING FOUT IN 2017?


Wat aan de eindstand van de St. Louis Cardinals opvalt, is dat de Pythagoriaanse verwachting was dat dit team 87 wedstrijden zou winnen, in plaats van 83. Dat wil zeggen dat op basis van de onderliggende statistieken de Cards meer wins hadden moeten hebben. Dit kan worden verklaard door verschillende zaken, zoals pech of slecht management. Overigens hadden de Cardinals met 87 overwinningen nog steeds geen postseason gehaald.

St. Louis Cardinals manager Mike Matheny Mandatory (David Kohl/USA TODAY Sports)

Het grote probleem in St. Louis afgelopen seizoen was dat veel in de categorie ‘redelijk tot goed’ viel, maar niets top was. Een voorbeeld daarvan is de starting pitching. De ploeg eindigde in ERA, WHIP en walks/strikeouts en hits per nine rond de tiende plek in de MLB. Dat werd mede veroorzaakt door de prestaties van bijvoorbeeld Adam Wainwright. De rechtshandige werper kampte gedurende het seizoen met enkele blessures, wat zijn prestaties niet ten goede kwam. Hij kwam in 24 optredens weliswaar tot een record van 12-5, maar wel met een ERA van 5.11 en WHIP van 1.50.
Offensief bleek met het vertrek van eerdergenoemde slagmensen een stap terug te zijn gezet. Waar de Cardinals in 2016 de NL nog aanvoerden in homeruns, eindigden ze in 2017 met 196 homeruns als achtste in de NL en achttiende in de MLB. Als die productie in andere offensieve categorieën niet wordt gecompenseerd of het pitchen niet van topniveau is, valt dat deels de stap terug in team record te verklaren.
St. Louis Cardinals catcher Yadier Molina (AP Photo/John Bazemore)


WAT GING GOED IN 2017?


Dat Busch Stadium een prettige thuishaven is voor de Cardinals, bleek ook afgelopen seizoen. De Cards wonnen 44 van de 81 thuiswedstrijden. In uitwedstrijden was er een negatieve balans van 39 wins en 42 losses. Overigens bleken de opponenten uit het Oosten en Westen de Cardinals het beste te liggen. Waar de ploeg namelijk tegen de eigen divisie meer wedstrijden verloor dan won (34-42), was dat tegen de East (22-10) en West Coast (19-15) teams precies andersom het geval.
De prestaties van Tommy Pham zijn een lichtpunt uit het afgelopen seizoen. De center fielder stal meermaals de show met zijn knappe vangballen en prestaties aan slag. Met een team high WAR van 6.4, een slash line van .306/.411/.520 en 23 homeruns kan de 29-jarige outfielder tevreden terugkijken op het afgelopen seizoen.
Ook in de pitching staff valt een individueel lichtpuntje voor de toekomst te vinden in RHP Luke Weaver. De pas 24-jarige werper kwam dit seizoen in 60.1 innings tot een 7-2 record met een 3.88 ERA, 1.20 WHIP en 72 strikeouts. Dat biedt de Cardinals-fan hoop voor komend seizoen dat de rotatie weer een dominante arm rijker is.
Tot slot het rookie seizoen van kortestop Paul DeJong. In de schaduw van homerun rookies Aaron Judge en Cody Bellinger speelde DeJong ook een prima eerste seizoen. De 23-jarige slagman sloeg 25 ballen over de hekken, 65 runs binnen en was goed voor een slash line van .285/.325/.532. Met die prestaties is de opvolger van de tegenvallende Aledmys Diaz, die na het seizoen naar Toronto werd gestuurd, alweer in huis.


WAT BRENGT 2018?


Na wederom de postseason te hebben misgelopen, is de verwachting dat St. Louis een van de actievere teams zal zijn in het off-season. De eerste trade en signing zijn reeds gemaakt. Met voormalig Marlin Marcell Ozuna werd een tweevoudig All-Star binnengehaald om het outfield te complementeren. Bovendien versterkt Ozuna de line-up in een van de categorieën waar behoefte aan is, namelijk homeruns. Met 37 homeruns in het afgelopen seizoen lijkt Ozuna dan ook een goede fit te zijn. In reliever Luke Gregerson werd vervolgens een versterking voor de bullpen gecontracteerd.
In de komende weken moet blijken wat GM Michael Girsch aan verder nodig acht om het team terug naar de top van de divisie te brengen. Met de kapitaalkrachtige Chicago Cubs in de divisie is dat geen eenvoudige opgave, maar de Cardinals hebben laten zien dat zij die concurrentie niet uit de weg gaan. De Cardinals hebben enkele talenten die in 2017 van zich lieten spreken. Daarmee is het te hopen dat ze in 2018 een stap naar voren in plaats van terug kunnen zetten.

(Cover photo: Billy Hurst-USA TODAY Sports)

Mike van Dijk
Mike van Dijk
MLB-contributor. Arizona Diamondbacks-fan vanaf het inaugurele seizoen. Speelt in de podcast dan ook mee met ieder rondje Big Unit Bingo. Naast honkbal, fan van Ole Miss (Hotty Toddy) en de Pittsburgh Steelers.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen