Red Sox ontslaan manager John Farrell

De vroege uitschakeling van de Boston Red Sox heeft zijn eerste slachtoffer geëist. De organisatie heeft, bij monde van President of Baseball Operations Dave Dombrowski, laten weten dat John Farrell komend seizoen niet terug zal keren als manager van de Carmines. Farrell (55) had nog een contract voor één seizoen. Hij is na Pete Mackanin (Phillies), Brad Ausmus (Tigers) en Terry Collins (Mets) de vierde manager die in 2018 op zoek moet naar nieuw werk. Boston begint direct met de zoektocht naar een nieuwe manager.

“Sometimes change can be better. That’s why we have decided to move forward with the change.”
– Dave Dombrowski

VROEGE SUCCESSEN

Farrel werkte van 2007 tot 2010 als pitching coach bij de Red Sox. Na een kort avontuur bij de Blue Jays, haalden de BoSox hem in 2012 terug naar Massachusetts. Na zijn aanstelling in oktober van dat jaar, vlogen de Red Sox in 2013 uit de startblokken. In zijn eerste seizoen in Boston leidde de geboren New Jersey-aan zijn club, een jaar na stijf onderaan te zijn geëindigd, naar een World Series-kampioenschap. Met een jonge core en een goede manager leken de BoSox op weg naar een vruchtbare periode.

Farrell en de Red Sox wonnen in 2013 de World Series (Jared Wickerham)

DIEPE DALEN

Helaas voor Farrell en zijn mannen liep het seizoen 2014 uit op een ramp. De club eindigde opnieuw onderaan, wat in schril contrast stond tot de hegemonie van een jaar eerder. Ook 2015 bracht geen successen voor Boston en voor het tweede jaar op rij was een laatste plaats het gevolg.
Na een succesvolle behandeling tegen kanker, keerde Farrell in 2016 terug aan het roer en haalde hij de play-offs. De ploeg verdween echter weer snel uit de postseason: de Cleveland Indians sweepten de Sox uit de American League Division Series.
Ook in 2017 haalde hij met zijn team de play-offs, maar eerder deze week waren de Houston Astros te sterk in diezelfde Division Series. Nadat Dombrowksi afgelopen winter Boston’s Minor League-systeem onthoofde in ruil voor Chris Sale, en met een payroll die de $200 miljoen ruimschoots passeert, was de tweede vroege uitschakeling op rij voor Dombrowski genoeg om het contract van zijn manager te verbreken, ondanks twee 93 win seasons op rij.

INCIDENTEN

Ondanks de successen schijnen er achter de schermen zaken mee te hebben gespeeld die de contractverbreking versneld hebben. Zo meldde Ken Rosenthal al in mei dat de aanhoudende ruzie tussen de Red Sox en Manny Machado van de Orioles irritatie wekte bij Boston’s front office. Ook een ruzie tussen Farrell en Drew Pomeranz werd de manager niet in dank afgenomen, aldus Rosenthal.
Scott Lauber van ESPN voegde daar vandaag aan toe dat Farrell mogelijk het respect van de veteranen in zijn team verloren had, nadat David Price hem in de media aanduidde als “Manager John”. Ook stond Farrell bekend als een heethoofd, die met regelmaat hartstochtelijk in discussie ging met umpires. In Game 4 van de ALDS, wat later zijn laatste wedstrijd als manager van de Red Sox bleek te zijn, werd Farrell ook uit het veld gestuurd.

OPVOLGER

De vraag is nu wie Farrell opvolgt bij de Red Sox. Intern schijnt de naam van Jason Varitek al rond te zingen. De gevierde Red Sock uit de gloriedagen van het team dat in 2004 voor het eerst in 86 jaar de World Series won, zou de fans zeker kunnen bekoren. Ook Brad Ausmus, ooit door Dombrowski aangesteld bij de Tigers, lijkt een streepje voor te hebben. Als dark horse-kandidaat gonst de naam Alex Cora. De voormalig Major Leaguer speelde van 2005 tot 2008 voor de Red Sox en wordt al langere tijd gezien als potentiële manager.

DOMBROWSKI’S VOLLEDIGE PERSCONFERENTIE

 

(Top photo: Shanna Lockwood-USA TODAY Sports)

Jasper Roos
Jasper Roos
Hoofdredacteur. Schrijft voornamelijk over honkbal. Praat regelmatig in een microfoon. Pitch-sequence-aficionado. Shoeless Joe Jackson is een Hall of Famer.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen