Strasburg's arm, Taylor's slam dwingen Game 5 af


Na een rain-out op dinsdag, was het woensdagavond eindelijk tijd voor Cubs – Nationals. Game 4 van de NLDS begon niet zonder de nodige intrige. Waar Stephen Strasburg op dinsdag nog als ’te ziek om te starten’ te boek stond, werd in de loop van woensdag toch bekend dat de roodharige vlammenwerper zijn opwachting zou maken als startende werper. De Cubs counterden met Jake Arrieta. De inzet: voor de Nationals het afdwingen van een Game 5. Voor de Cubs was het een kans zich te plaatsen voor de NLCS.

GELUK IS MET DE NATS

Het geluk was in de eerste fase van het duel aan de zijde van de Nationals. In de tweede inning en met Cubs tweede honkman Ben Zobrist op twee na een double, ramde Addison Russell een bal richting Waveland Ave, maar de sterke wind stond een Cubs-voorsprong in de weg.
In de derde inning scoorde Washington daarentegen wel. Een one-out-double van Trea Turner werd gevolgd door een wilde worp van Arrieta, waarop Turner naar drie opschoof. Met twee uit en na een walk voor Bryce Harper, sloeg Ryan Zimmerman een grondbal naar korte stop Russell, maar de jonge Cub kreeg de bal niet onder controle. Turner scoorde en de Nationals stonden 1-0 voor.

ARRIETA KOMT GOED WEG

In de vierde inning leken de Nationals hun voorsprong uit te bouwen, maar nu was Lady Luck op handen van Arrieta. Anthony Rendon startte de inning met een double en na een vrije loop voor Michael A. Taylor hadden de Nationals lopers op één en twee met één uit. Strasburg executeerde een perfecte sac bunt en Trea Turner volgde met opnieuw een vrije loop. Arrieta herpakte zichzelf echter en met de bases loaded wist hij Jayson Werth met drie slag naar de kant te sturen en de achterstand beperkt te houden.

PITCHING & DEFENSE

De Cubs hadden echter weinig kans om door te breken tegen Strasburg. De righty was ongelooflijk dominant en wist Chicago’s hitters eigenlijk volledig onder controle te houden. Zijn change-up was subliem en de Cubs stonden bij tijd en wijle maar wat met hun knuppel te zwaaien.

Naast geweldige pitching, maakte Washington in de eerste zeven innings ook indruk met waterdichte defense. Trea Turner toonde eens te meer over een fraaie jump throw te beschikken, door in de zesde inning de snelle Jon Jay uit te gooien.

Waar Strasburg zeven innings domineerde (drie hits, twee walks, 12 strikeouts), zat Arrieta’s wedstrijd er na vier innings op. Na vijf walks en vier strikeouts gaf hij het stokje over aan Jon Lester, die vier solide innings wierp (drie strikeouts). Strasburg was echter van de buitencategorie.

SPANNING, SENSATIE, SLAM

Hoogtepunt aan de kant van de Cubs was misschien wel de pick-off van Lester in de achtste inning. Lester, die erom bekend staat grote problemen te hebben met het gooien van pick-offs, wist Zimmerman van één af te kegelen. Wrigley Field (en Twitter) ontplofte.

Waar de pick-off energie Wrigley Field vulde met energie, ontnam reliever Carl Edwards Jr. die weer. Edwards nam het over van Lester, maar met twee man uit vulde hij de honken met Nationals door Rendon en Wieters vier wijd te geven. Joe Maddon greep in en bracht zijn closer, Wade Davis, binnen de lijnen.
De move pakte volledig verkeerd uit. De eerste pitch van Davis was wijd, de tweede een fastball door het midden, waar Taylor net te laat op was. De derde pitch was vrijwel identiek en de Nationals-outfielder deponeerde de bal in de basket in rechtsveld voor een grand slam.

De Nationals stonden in één klap met 5-0 voor. Het was pas de tweede Grand Slam tegen in de carrière van Wade Davis en de eerste sinds 2013.

OP NAAR WASHINGTON

Met een ruime voorsprong voor de Nationals begon Wrigley Field al in de achtste inning leeg te lopen. De voorsprong voor Washington kwam niet meer in gevaar, hoewel Ryan Madson nog wel wat controleproblemen te boven moest komen. Het circus verhuist nu weer terug naar Washington, waar donderdagavond 02:00 uur (Nederlandse tijd) de allesbeslissende Game 5 op het programma staat. Starting pitchers zijn op dit moment nog niet bekend, maar Max Scherzer of Tanner Roark (met Jose Quintana in relief) liggen voor Washington voor de hand en Kyle Hendricks lijkt de aangewezen man bij Chicago.

(Top photo: Twitter)

Jasper Roos
Jasper Roos
Hoofdredacteur. Schrijft voornamelijk over honkbal. Praat regelmatig in een microfoon. Pitch-sequence-aficionado. Shoeless Joe Jackson is een Hall of Famer.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen