Prospect Watch: Seattle Mariners

Deze winter neemt SportAmerika.nl per divisie een kijkje in de Minor Leagues: de Prospect Watch. Per team bekijken we de verschuivingen in het prospectlandschap en wordt de Top 10 voor het komend jaar opgemaakt. De tweede divisiestop is de AL West.

AFLEVERING 9: SEATTLE MARINERS

mariners


UPDATE 11/01/2017: Op 11 januari ruilden de Mariners hun nummer 3 prospect Luiz Gohara en Minor Leaguer Thomas Burrows met Atlanta voor Mallex Smith en Shae Simmons.
Gohara valt dus van deze lijst af, nummers 4-10 schuiven een plekje op en D.J. Peterson komt nieuw binnen op nummer 10.

Wind in de zeilen

Na vele matige jaren op rij, veranderde alles voor de Mariners aan het begin van het seizoen 2016. Jerry Dipoto werd aangenomen als nieuwe GM en de voormalig Angels-executive haalde flink de bezem door de stoffige kast in Seattle.
Een nieuwe manager (Scott Servais) en een nieuwe Minor League Director (Andy McKay) waren pas het begin, wat Dipoto had aan de start van het seizoen maar liefst twaalf (!) trades afgehandeld. Sommige van deze trades waren succesvol (Wade Miley voor Ariel Miranda), andere pakten minder goed uit (Mark Trumbo naar Baltimore voor Steve Clevenger, het Brad Miller-pakket naar Tampa Bay voor o.a. Nathan Karns). Ook tijdens het seizoen was Dipoto niet bang om een move te maken (Mike Montgomery naar de Cubs voor Dan Vogelbach).
De Mariners draaiden ondanks de hoge turnover een goed seizoen en haalden bijna de playoffs. Met hulp van voormalig top pitching prospect Edwin Diaz als nieuwe closer (15.3 K/9, 18 saves) had ook de bullpen eindelijk weer een beetje status gewonnen.

Minors-succes

Ook in de Minor Leagues draaide het in 2016 prima voor de Mariners. Alle zes de Minor League-teams haalden de playoffs, Double-A Jackson en de Arizona League Mariners wonnen het kampioenschap en vrijwel alle prospects zetten een grote stap vooruit. Outfielder Tyler O’Neill werd uitgeroepen tot Southern League MVP, nadat hij dit seizoen .293/.374/.508 sloeg, met 24 homeruns en 102 RBIs.

De Jackson Generals (AA) wonnen het kampioenschap in de Southern League met een winstpercentage van .604 (foto: Ed Gardner/MiLB.com)
De Jackson Generals (AA) wonnen het kampioenschap in de Southern League met een winstpercentage van .604 (foto: Ed Gardner/MiLB.com)

Do it again

Dipoto lijkt ook dit off-season weer gebrand op het verversen van de troepen. In een tijdsbestek van 16 dagen in november maakte de GM vijf trades, waarin hij nog meer lijntjes met het vorige regime in Seattle verbrak. Voormalig top prospects Taijuan Walker en Alex Jackson, plus korte stop Ketel Marte maakten onderdeel uit van de groep die heengezonden werd. Jean Segura, Danny Valencia, Mitch Haniger en Max Povse kwamen voor de vertrokken spelers in de plaats.
Met een succesvol Major League-seizoen in de achteruitkijkspiegel en een historisch goed Minors-seizoen achter de rug, lacht de toekomst Seattle weer toe. Ook het Minor League-systeem maakte een sprongetje dit seizoen, van vrijwel onderaan tot stevig in de middenmoot.

Prospect Top 10

Nr. 1: Kyle Lewis (OF)

Lewis is een product van de draft van afgelopen zomer, waarin hij verrassend laat gekozen werd. De Mariners konden hem als 11e opscheppen, waar wij de College Player of the Year nog als zesde projecteerden.

(Foto: Shari Sommerfeld/MiLB.com)
(Foto: Shari Sommerfeld/MiLB.com)

Over Lewis zeiden wij vlak voor de draft nog het volgende:

Lewis is zeer getalenteerd, maar nog wel vrij ruw langs de randen. Zijn swing is complex en overmatig druk, wat zijn strikeouts altijd wat hoog zal houden, maar bij contact knalt de bal van zijn knuppel af. (…) Naast slaan doet Lewis niets anders echt bovengemiddeld goed, maar zijn aanvallende waarde is enorm hoog.

Hij speelde niet voor een bekend collegeprogramma (Mercer University) en ook de Conference waarin hij uitkwam staat niet bekend als bepaald indrukwekkend. Desondanks liet Lewis in de Cap Cod League zien dat hij wel degelijk een potje kan ballen: .300/.344/.500, met 7 homeruns en een All Star Selectie.
De Mariners wisten niet wat ze overkwam toen Lewis als 11e nog op het draftbord stond. Ze sloegen meteen toe en ook Lewis wilde gelijk beginnen. Hij tekende meteen zijn contract (tekenbonus $3.2 miljoen) en ging aan de slag in de lage Minor Leagues.

Knieblessure

Na een succesvol begin aan zijn profcarrière (.299/.385/.534, 3 HRs, 8 doubles, 5 triples in 30 wedstrijden), kwam er eind op 19 juli 2016 helaas een abrupt einde aan het Lewis’ seizoen. In een wedstrijd van short-season Everett tegen Tri-City (Padres), kwam de outfielder in botsing met de catcher van de Dust Devils. Lewis scheurde de kruisband (ACL) en binnen- en buitenmeniscus in zijn rechterknie. De prognose is dat hij tot ver in 2017 uitgeschakeld is. Desondanks blijft hij nummer 1 op deze lijst.

Kyle Lewis na het scheuren van zijn kruisband en menisci (foto: Andy Bronson/The Herald)
Kyle Lewis scheurde zijn ACL en binnen- en buitenmeniscus tegen de Dust Devils (foto: Andy Bronson/The Herald)

Lewis heeft een bewonderenswaardige controle over zijn strikezone en het lijkt een gegeven dat hij een bovengemiddelde slagman gaat worden. De reden dat de outfielder pas als elfde geselecteerd werd, terwijl hij top-3 talent heeft, moet geen belemmering zijn. Addison Russell, George Springer, Max Scherzer en Andrew McCutchen waren ook spelers die hoog in de draft zouden gaan, maar naar nummer 11 vielen.

Lewis is een franchise player, een potentiële every year All-Star outfielder. Komend jaar zal hij niet in actie komen tot halverwege het seizoen. Na zijn zware knieblessure zal hij vervolgens eerst ritme op moeten doen in Low-A. De toekomst voor Lewis is echter van goud.

Nr. 2: Tyler O’Neill (OF)

De Mariners draftten Tyler O’Neill in 2013 op de gok, als 85e overall. De catcher-turned-outfielder is de zoon van voormalig Mr. Canada, bodybuilder Terry O’Neill, en heeft ook de bouw van zijn vader. Tyler was al een gespierde gozer, maar hij is sinds de draft alleen maar groter, breder en gespierder geworden. De 21-jarige outfielder is een beest en heeft als bijnaam ‘Wreck-It-Ralph’, wat al genoeg zegt.

seaoneill543
Tyler O’Neill – AFL 2016 (foto: Phrake Photography – Freek Bouw (c))

In 2016 had O’Neill een geweldig seizoen met Double-A Jackson. De outfielder draaide een volledig seizoen (492 slagbeurten) en sloeg daarin .293 met 26 doubles, 24 homeruns, 102 RBIs en 12 steals. Hij werd uitgeroepen tot MVP van de Southern League en zit op de spreekwoordelijke raket naar sterrendom.
O’Neill haalt niet alleen maar swing power uit zijn spieren, ook zijn explosieve bat speed draagt bij aan zijn indrukwekkende slagkracht. Zijn spieren helpen hem wel om ook een behoorlijke arm vanuit het rechtsveld te hebben, dus dat zal uiteindelijk zijn positie in de majors ook wel worden.
Tyler O'Neill - AFL 2016 (foto: Phrake Photography - Freek Bouw (c))
Tyler O’Neill – AFL 2016 (foto: Phrake Photography – Freek Bouw (c))

O’Neill heeft een sneller pad naar de Majors dan nr. 1 Kyle Lewis, vanwege laatstgenoemde’s langdurige blessurerevalidatie. O’Neill gaat aan het begin van het seizoen naar Triple-A Tacoma en zal in de hitter-friendly Pacific Coast League waarschijnlijk gruwelijke statistieken bij elkaar slaan. Seattle’s Front Office zal dus niet om hem heen kunnen. Wanneer ‘Wreck-it-Ralph’ uiteindelijk de stap naar de AL West maakt: appointment television.

Het zal niemand verbazen als O’Neill in juli de Majors bestormt, terwijl Lewis rustig in Low-A zijn innings maakt. Beide spelers zijn een échte 1-2 punch bovenaan dit prospectlijstje.

Nr. 3: Luiz Gohara (LHP)

Luiz Gohara is één van de weinige Braziliaanse Major League-kanshebbers. Hij werd in 2012 door de Mariners gecontracteerd, op pas 16-jarige leeftijd. Sindsdien heeft hij altijd problemen gehad met het onder controle houden van zijn gewicht. In tegenstelling tot andere zwaardere werpers, zoals CC Sabathia en David Wells, werd Gohara alleen maar slechter. Toen de weegschaal in 2015 maar liefst 113 kg aanwees en zijn werkethiek dramatisch bleef, hield Seattle’s nieuwe Front Office aan het begin van het jaar een hartig gesprek met de 20-jarige Braziliaan.

seagohara193
Luiz Gohara – AFL 2016 (foto: Phrake Photography – Freek Bouw (c))

Het kwartje viel bij Gohara, want de werper stortte zich in een fitnessregime dat hem in korte tijd 15 kg deed afvallen. Ook zijn uithoudingsvermogen is verbeterd, wat zijn stuff ook veel beter maakt. Waar hij voorheen niet in staat was zijn indrukwekkende fastball (95-98 mph, uitschieters naar 100 mph) lang vast te houden, kan Gohara nu wel dieper in de wedstrijd deze snelheden halen. Ook zijn slurve heeft aan diepte gewonnen, waardoor de pitch echt slagmensen ongemakkelijk kan maken.
In 2016 startte Gohara tien wedstrijden voor Single-A Clinton, waarin hij 54 innings gooide. Hij kreeg slechts één homerun tegen en stuurde 60 slagmensen met drie slag naar de kant (20 keer vier wijd). Zijn ERA bedroeg aan het eind van het seizoen 1.82, wat aantoont dat de verbeterde conditie voor Gohara ook verbeterde controle opleverde.
In 2017 is Single-A (Adv.) Modesto de bestemming voor Gohara, waar hij mag aantonen dat de geboekte vooruitgang echt is.

Nr. 4 – 10

4. Mitch Haniger (OF)
In 2016: Double-A Mobile (Diamondbacks), Triple-A Reno (Diamondbacks) & MLB Arizona
Leeftijd: 25

Haniger kwam al voor op ons prospectlijstje van de Diamondbacks, waar hij op de tweede plek stond. Over de outfielder schreven we:

Haniger, regerend MiLB Hitter of the Year voor Arizona, is aanvallend gezien klaar voor de Majors. Na een moeizaam begin aan zijn carrière, heeft hij een aantal veranderingen doorgevoerd in zijn aanvallende spel, wat hem als een raket de prospect-ranglijsten op liet schieten.
Haniger heeft een prima oog voor de slagzone en een ruime voorraad slaggeduld om op het hoogste niveau succesvol te zijn. Daarnaast bezit hij een aardige dosis snelheid, om zo nu en dan een honk te stelen.

De Mariners hebben on the record bevestigd dat Haniger de startende linksvelder voor de Mariners is in 2017, naast Leonys Martin (CF) en Seth Smith (RF). Hij zal dus zijn prospectstatus verliezen. Tot die tijd staat hij echter ferm op deze lijst. Een triple slash van .270/.330/.440 met prima defense is niet onmogelijk voor Haniger.

5. Nick Neidert (RHP)
In 2016: Single-A Clinton
Leeftijd: 20

Second-round selectie van de Mariners in 2015. Een fastball met een top van 96 mph en een basis van 93 mph, een scherpe curveball en een nieuwe slider geven Neidert een aardig arsenaal. Er wordt ook nog gewerkt aan een change-up. Neidert toont vooral een ongelooflijke controle en de vaardigheid zijn pitch counts laag te houden.
Met de LumberKings gooide de jonge righty 91 innings in 2016: 2.57 ERA, 69 K’s, 13 walks, 0.97 WHIP. In 2017 een stapje omhoog, naar A-Adv. Modesto. Neidert is nog een paar jaar verwijderd van de Majors, maar zijn ontwikkeling gaat de goede kant op.

6. Andrew Moore (RHP)
In 2016: Single-A Bakersfield & Double-A Jackson
Leeftijd: 22

Moore is een verwarrend geval. Scouts en managers zijn stuk voor stuk gecharmeerd van de 22-jarige righty en Moore heeft nog nooit iemand het idee gegeven dat dit onterecht is. Maar toch… Hij gooit 90 mph en heeft geen extreem goede breaking ball. Het is dan ook verwonderlijk dat hij zo succesvol is geweest. In 2016 startte Moore in Single-A, waar hij de tegenstand volledig onder de duim hield: 1.65 ERA, 47 strikeouts in 54.2 innings.
Een promotie naar Double-A Jackson verliep ook zoals gepland: 19 starts, 3.16 ERA, 108.1 innings, 86 strikeouts, 18 (!) walks. Moore is klaar voor Triple-A. Als ook die stop verloopt zoals gepland, zou hij voor het eind van het seizoen de Majors kunnen zien.

7. Drew Jackson (SS)
In 2016: Single-A Bakersfield
Leeftijd: 23

Product van Stanford University, waar hij in zijn eerste twee jaar niet hoger dan .184 sloeg, met een strikeoutpercentage van 37%. Toen kreeg hij contactlenzen, sloeg prompt .320 en werd in de vijfde ronde geselecteerd door de Mariners.
Zijn bat was niet wat de meeste teams interessant vonden; zijn plus-plus arm en snelheid daarentegen wel. Jackson stal in 2015 liefst 47 honken. In 2016 waren dat er minder (16), maar hij ontwikkelt zijn baserunning skills nog steeds. Slaan zal nooit echt Jackson’s sterkste punt worden, hoewel Jackson zelf regelmatig zijn homerunswing (and miss) van stal haalde. Grondballen, linedrives en hard rennen zouden Jackson’s strategie moeten zijn. Dat mag hij in Double-A Jackson gaan laten zien in 2017.

Drew Jackson - AFL 2016 (foto: Phrake Photography - Freek Bouw (c))
Drew Jackson – AFL 2016 (foto: Phrake Photography – Freek Bouw (c))

8. Dan Altvavilla (RHP)
In 2016: Double-A Jackson, MLB Seattle
Leeftijd: 24

Voormalig starter, geconverteerd naar de bullpen in 2016. Dit was een goede keuze, want na een matige carrière als starter is Altavilla nu lights-out in de bullpen. Een fastball die makkelijk in de 98 mph hangt (met een top van 100 mph) en een killer 91 mph slider geven hem de stuff om succesvol te zijn vanuit de bullpen in Seattle. Hij was prima als closer voor Double-A Jackson (65 strikeouts in 56.2 innings, 1.91 ERA, 22 walks), maar zal in 2017 een elite setup man zijn voor vermoedelijke Mariners closer Edwin Diaz.

9. Max Povse (RHP)
In 2016: Single-A Carolina (Atlanta Braves) & Double-A Mississippi (Atlanta Braves)
Leeftijd: 23

Povse is een recente toevoeging aan de Marinerslijst. Hij kwam op 28 november 2016 naar de M’s in de deal die voormalig eerste-ronde-selectie Alex Jackson naar Atlanta stuurde. Povse en Rob Whalen waren de prijs die Atlanta betaalde voor Jackson en de Mariners zullen daar niet ontevreden mee zijn. Jackson was tot nu toe een teleurstelling, Povse en Whalen zijn onderweg naar de Majors.
Met zijn 2.05 meter is Povse een lang eind, die zijn lengte goed weet te gebruiken om neerwaartse kracht te genereren. Zijn fastball zit rond de 92-93 mph, met een top van 96. Een uitstekende change-up en een prima curveball completeren zijn arsenaal. Povse fieldt ook zijn positie goed en mag het gaan bewijzen in Triple-A Tacoma in 2017.

10. Dan Vogelbach (1B)
In 2016: Triple-A Iowa (Chicago Cubs) & Triple-A Tacoma
Leeftijd: 23

Vogelbach was de prijs die de Cubs betaalden om mid-2016 Mike Montgomery naar Chicago te halen. De eerste honkman draaide een uitstekend half seizoen in Iowa (.318 slaggemiddelde, 16 homeruns, 18 doubles, .972 OPS in 305 slagbeurten). Met Triple-A Tacoma liep het iets minder. De homeruns waren er nog steeds (7 stuks), maar het slaggmiddelde kelderde (.240). Zijn OPS bleef echter prima (.826).
Na 12 slagbeurten met Seattle in september, is Vogelbach nu klaar voor de majors. Een triple slash van .250/.360/.420 is absoluut haalbaar. Vogelbach blijft een lefty die liever een rechtshandige werper tegenover zich heeft dan een linkshandige. Desondanks heeft hij een hoog OBP, blijft hij zijn power ontwikkelen en houdt hij zijn strikeouts laag. In een platoon-rol kan Vogelbach dit Mariners team in 2017 zeker van dienst zijn.

Conclusie

Haniger, Altavilla en mogelijk zelfs Vogelbach halen het Opening Day Roster; ze zijn klaar voor het grote werk. Ook Tony Zych zal zijn rentree maken na blessureleed. Het zou niet verbazen als ook Tyler O’Neill, D.J. Peterson en Rob Whalen gedurende het seizoen een call-up krijgen. Er is zelfs een (verre) mogelijkheid dat Andrew Moore, Max Povse en Ryan Yarbrough wat innings komen eten. De Mariners hebben een aardig opgebouwd Minor League-systeem, dat over de hele linie zo goed als klaar is voor de Big Leagues. Na alle doorstroom, echter, wordt het weer opnieuw beginnen met bouwen.

Remember the names

D.J. Peterson, Tony Zych, Joe Rizzo, Ryan Yarbrough, Braden Bishop, Rob Whalen, Taylor Marlette, Thyago Vieira.

Vieira gooide in de AFL 104 mph, hoewel de speed gun 'hot' was. 100+ mph haalt hij wel makkelijk. (foto: Phrake Photography - Freek Bouw (c))
Thyago Vieira werd in de AFL geklokt op 104 mph, hoewel de speed gun ‘hot’ was. 100+ mph haalt hij wel makkelijk. (foto: Phrake Photography – Freek Bouw (c))

Met dank aan Freek Bouw (@PhrakePhoto) voor de foto’s uit de Fall League
Design prospectgraphic: Jasper Roos

Eerdere delen in deze serie

NL WEST

Arizona Diamondbacks
Colorado Rockies
Los Angeles Dodgers
San Francisco Giants
San Diego Padres

AL WEST

Los Angeles Angels of Anaheim
Houston Astros
Oakland Athletics
Jasper Roos
Jasper Roos
Hoofdredacteur. Schrijft voornamelijk over honkbal. Praat regelmatig in een microfoon. Pitch-sequence-aficionado. Shoeless Joe Jackson is een Hall of Famer.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen