Prospect Watch 2018: New York Mets

Vorig jaar zette SportAmerika voor het eerst alle Minor League-opleidingssystemen op een rijtje in de Prospect Watch. Dit off-season kijken we in updatevorm naar de ‘farms’ in Minor League Baseball. De SportAmerika MLB Prospect Watch 2017/2018 stopt als eerst in de National League East, met in deze aflevering: New York Mets.

PROMOTIES SCHUDDEN TOP 10

Ah, de New York Mets. De club waar ieder jaar zoveel blessures zijn, dat menig prospect vervroegd zijn debuut kan of moet maken. Ook afgelopen jaar zagen de Metropolitans een handvol spelers uit de Minor Leagues opgeroepen worden en langdurig in de Majors spelen, zodat ze dit jaar uit de Prospect Top 10 vallen.
Zo was daar de promotie van Amed Rosario, één van de top prospects in baseball. De korte stop maakte halverwege het seizoen de sprong naar de Majors en zal niet meer terugkeren naar de Minors. Ook nummer twee van vorig seizoen, Dominic Smith, speelt inmiddels in New York, net als Brandon Nimmo (#6) en Robert Gsellman (#8).

Amed Rosario (Mark Cunningham/Getty Images)

Ook mindere optredens (Wuilmer Becerra en Gavin Cecchini) kosten twee spelers de kop. Met vier lege plekken op de lijst schuift een aantal spelers nu door, onder wie een tweetal dat vorig seizoen door SportAmerika al geclassificeerd werd onder ‘Remember the Names’.
PROSPECT WATCH 2017: NEW YORK METS
Peter Alonso komt na een prima jaar in Single-A (Adv.) en Double-A de Top 10 binnen op nummer 5. Andres Gimenez komt zelfs met stip binnen op de eerste plaats, mede dankzij een gedegen seizoen in Single-A, waarin hij pas 18 was. Hij is geen Rosario, maar komt wel zeker in de buurt.

NIEUWE GEZICHTEN, OUDE BEKENDEN

Naast Alonso en Gimenez verschijnt ook David Peterson in de Top 10. De eerste-ronde-selectie uit de Draft van 2017 gooide slechts 3.2 innings in Pro Ball na de Draft, maar de 22-jarige lefty komt uit college met een stevige lading aan indrukwekkende wedstrijden (waaronder een 20-strikeout-duel). Waar Justin Dunn zijn derde plaats consolideert, schuift Thomas Szapucki een drietal plaatsen op, naar nummer vier. Met Alonso op vijf zakt Desmond Lindsay naar zes, terwijl de volgende nieuwe naam op plek zeven binnenkomt.
Marcos Molina miste het volledige seizoen 2016 door Tommy John, maar de 22-jarige rechtshandige werper is weer terug. Na 106 innings in Single-A (Adv.) en Double-A, zal 2018 in het teken moeten staan van de doorbraak in de Minors. Hij heeft een rijke blessuregeschiedenis, dus het zal voor hem in grote mate afhangen van zijn gezondheid hoe de Mets hem zullen behandelen. De club nam eerder dit off-season in elk geval geen risico om hem kwijt te raken in de Rule 5 Draft: Molina werd toegevoegd aan het 40-man-roster.

Marcos Molina is op de weg terug na blessureleed (Gordon Donovan)

Tomas Nido blijft in de Top 10, ondanks een tegenvallend seizoen in 2017. Door het wegvallen van een aantal andere prospects, stijgt hij zelfs een plaatsje. Redelijke catchers zijn ten slotte moeilijk te vinden. Chris Flexen is een high strikeout-werper die Double-A afsloot met een 1.66 ERA en 50 strikeouts (48.2 innings). Hij staat op de shortlist als de Mets in 2018 iemand nodig hebben. Luis Guillorme is een defense first kortestop met fantastische range op de positie. Eén homerun in 1300 Minor League-slagbeurten toont echter de keerzijde van de medaille.

TOTAALPLAATJE

De Mets zitten er vrij aardig bij. In een divisie met powerhouse Minor League-systemen als de Phillies, Braves en (in zekere mate) Nationals is het echter lastig bijblijven. Eigenlijk is de hele organisatie een beetje een puinhoop. Of het nu de Majors (eeuwige blessures) of Rookie Ball (prospects die eerder miss dan hit zijn) betreft. Eén ding houdt de Mets boven de Marlins: de New Yorkers draften over het algemeen beter dan Miami. Wanneer de jongere spelers in de Mets Top 10 rijp voor de Majors zijn, brengen ze mogelijk weer wat hoop in de harten van Mets-fans.

HOUD IN DE GATEN

Mark Vientos (3B), Luis Carpio (SS), Ronny Mauricio (SS), Wuilmer Becerra (OF), Gavin Cecchini (3B).

Cover photo: Gordon Donovan


Om in aanmerking te komen voor de lijst moeten positiespelers onder de 130 Major League-slagbeurten blijven. Pitchers mogen niet boven de 50 innings of 30 relief appearances uitkomen. Dit zijn MLB’s rookiekwalificaties. Deze top 10 is de persoonlijke visie van de auteur op de betrokken spelers.

Jasper Roos
Jasper Roos
Hoofdredacteur. Schrijft voornamelijk over honkbal. Praat regelmatig in een microfoon. Pitch-sequence-aficionado. Shoeless Joe Jackson is een Hall of Famer.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen