Prospect Watch 2018: Boston Red Sox

Vorig jaar zette SportAmerika voor het eerst alle Minor League-opleidingssystemen op een rijtje in de Prospect Watch. Dit off-season kijken we in updatevorm naar de ‘farms’ in Minor League Baseball. De SportAmerika MLB Prospect Watch 2017/2018 is aangekomen in de American League East, met in deze aflevering: Boston Red Sox.

HET DAVE DOMBROWSKI-EFFECT

In de tijd dat Dave Dombrowski General Manager was in Detroit, deed hij er alles aan een World Series-titel naar de Motor City te halen. De Tigers wisten echter het hoogst haalbare nooit te bereiken en toen Dombrowski in 2015 overstapte naar de Boston Red Sox, liet hij zijn oude club in puin achter. Een Big League-team vol aangekochte, maar oude sterren, een gigantische payroll en geen enkele noemenswaardige prospect was de erfenis van DD in Detroit.
Nu, drie jaar later, zijn de Red Sox dezelfde weg ingeslagen. De club heeft een alsmaar stijgende salarisadministratie en Dombrowski gebruikt opnieuw zijn (ster)prospects in een zoektocht naar een titel. Maar liefst 12 prospects (onder wie vier top 10-talenten en in totaal negen top-30-spelers) werden in de laatste 13 maanden verkocht.

PROSPECT WATCH 2017: BOSTON RED SOX
Combineer deze leegverkoop met de promoties van Andrew Benintendi en Rafael Devers en wat overblijft is (nu al) een vrijwel volledig uitgekleed Minor League-systeem. Boston crashte uit de top 7 in baseball naar de bottom third, met vrijwel geen opwindende prospects meer over. Het is voor Dombrowski te hopen dat hij snel een kampioenschap binnenhaalt…

Dave Dombrowski geeft niet zoveel om prospects (YouTube)

LONELY AT THE TOP

Een echte nummer één hebben de Red Sox gelukkig nog wel, in de vorm van Jay Groome. De linkshandige werper, die tot voor kort nog als Jason Groome door het leven ging, is een product uit de Draft van 2016. De 1.98 meter lange tiener (19 jaar), gooit een spijkerharde fastball (96 mph) en combineert die met een bovengemiddelde curveball en change-up.
De twaalfde keuze (overall) van de BoSox in 2016 torpedeerde de tegenstand in Single-A. 72 strikeouts in 55.1 innings, dat is prettig. Problemen waren er echter ook: 5.69 ERA, 30 walks en 6 homeruns tegen in 14 starts. Op de hogere niveaus kijkt men daar niet van op, maar in Single-A….?
Los daarvan is Groome één van de beste pitching prospects die de Red Sox ooit gehad hebben. De hoop is nu dat het er ook uit kan komen. Hij heeft nog even om zich te ontwikkelen en alles wijst de goede kant op.

TOP 5

De rest van de top vijf is mooi verdeeld, met twee werpers en twee veldspelers. Derdehonkman Michael Chavis stijgt van plek zeven naar plek twee, door een uitstekend seizoen in A+ en AA. De 22-jarige combineerde 31 homeruns tussen de beide niveaus en sloeg .282 met ook nog 35 doubles. Het is dat hij geblokkeerd wordt door Devers op drie, anders kon hij dit jaar zijn debuut maken. Zoals het er nu uitziet krijgt hij nog een jaar de tijd om zich te ontwikkelen en misschien een nieuwe positie aan te leren. De Red Sox zoeken nog een opvolger voor Dustin Pedroia.
De andere positiespeler is nummer vijf Sam Travis, die zijn plek handhaaft ten opzichte van vorig jaar. Hij viel ronduit tegen in AAA (slechts 6 homeruns in 300 slagbeurten), maar mocht toch zijn Major League-debuut maken. Er bestaat dan ook een kans dat hij dit seizoen full-time in Boston speelt, maar of hij daar een verschil kan gaan maken, is de vraag.

Michael Chavis, Arizona Fall League 2017 (Phrake Photography/Freek Bouw)

De pitchers op plek drie en vier zijn Tanner Houck en Mike Shawaryn. Houck is een product uit de Draft van 2017 (eerste ronde). Zijn sterke, beweeglijke fastball uit college bracht hij mee naar de profs, maar zijn secundaire worpen blijven nog wat achter. Of hij een starter kan blijven, is de vraag, maar talent heeft hij zeker. Shawaryn noemden we vorig jaar al onder het kopje ‘Remember The Names’. De 23-jarige springt omhoog na solide seizoen in A en A+. Zijn 169 strikeouts in 134.2 innings vertellen een aardig verhaal.

ONDERSTE HELFT

Het rechterrijtje bestaat uit drie nieuwe gezichten en twee doubleurs. Josh Ockimey (#9) stijgt één plekje en C.J. Chatham (#7) twee. Ockimey sloeg 14 homeruns in A+ en AA, met een .274 slaggemiddelde. Zijn 143 strikeouts in 452 slagbeurten zijn wat zorgelijk, maar de 22-jarige heeft nog even de tijd. Hij wordt niet voor 2019 in de Majors verwacht. Chatham was langdurig geblesseerd in 2017 en stijgt alleen maar op basis van het verleden (en gebrekkige concurrentie). Hij zal in 2018 moeten bewijzen dat hij echt zo goed is als hij lijkt.
De nieuwe namen Alex Scherff (#6), Cole Brannan (#8) en Bryan Mata (#10) completeren de lijst. Scherff is een zorgenkindje. Hij doorliep drie verschillende high schools in vier jaar tijd, wat duidt op wat problemen, en viel dus ondanks zijn 15-0 record (0.73 ERA, perfect game, drie no-hitters) naar de derde ronde van de 2017 Draft. Hij is al 20, wat voor een high school draft pick oud is, maar de stuff is er wel.

Alex Scherff, probleemkind of ‘draft steal’? (video still)

Brannan was de keuze na Houck in de 2017 Draft (tweede ronde). De outfielder staat vooral bekend om zijn enorme snelheid, maar vlak ook zeker zijn defensieve capaciteiten en powerpotentie niet uit. Een kort rondje in Rookie Ball deed niemand echter met de ogen knipperen, maar vanaf komend seizoen, startend in Single-A, kan Brannan laten zien wat hij kan.
Bryan Mata is een zeer degelijke werper. Hij is misschien niet de werper met het hoogste plafond van allemaal (daarvoor moet je kijken naar een jongen als Darwinzon Hernandez, bijvoorbeeld), maar hij presteert heel constant. Gezien zijn jonge leeftijd (18 jaar) en zijn niveau (Single-A) is dat bewonderenswaardig. Hij gooit nu al 94 mph, dus ook daar zit nog rek in.

CONCLUSIE

De Red Sox zullen in grote mate hun successen moeten gaan boeken zonder al teveel hulp uit de Minors. Na een paar promoties en een reeks trades is het goed zoeken naar talent dat op korte termijn bij kan springen als er in de Majors iets misloopt. De kans dat Dombrowski dus in geval van nood opnieuw een aantal prospects in de uitverkoop moet doen, is dus vrij groot. Dat gaat de club op lange termijn niet helpen. Met een beetje pech stoomt de organisatie op een zwart gat af, wanneer contracten aflopen of spelers te oud worden.
HOUD IN DE GATEN
Bobby Dalbec (3B), Roniel Raudes (RHP), Travis Lakins (LHP), Darwinzon Hernandez (RHP), Jalen Beeks (LHP), Lorenzo Cedrola (OF)

Cover photo: Bob DeChiara/USA TODAY Sports


Om in aanmerking te komen voor de lijst moeten positiespelers onder de 130 Major League-slagbeurten blijven. Pitchers mogen niet boven de 50 innings of 30 relief appearances uitkomen. Dit zijn MLB’s rookiekwalificaties. Deze top 10 is de persoonlijke visie van de auteur op de betrokken spelers.

Jasper Roos
Jasper Roos
Hoofdredacteur. Schrijft voornamelijk over honkbal. Praat regelmatig in een microfoon. Pitch-sequence-aficionado. Shoeless Joe Jackson is een Hall of Famer.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen