Prospect Watch 2018: Atlanta Braves

Vorig jaar zette SportAmerika voor het eerst alle Minor League-opleidingssystemen op een rijtje in de Prospect Watch. Dit off-season kijken we in updatevorm naar de ‘farms’ in Minor League Baseball. De SportAmerika MLB Prospect Watch 2017/2018 stopt als eerst in de National League East, met in deze aflevering: Atlanta Braves.

VEEL VERANDERINGEN, NOG STEEDS TOP

Er is de laatste maanden nogal wat veranderd in het Braves-systeem. De straffen na de ‘valsspelerij’ van GM John Coppolella kostte de Braves 12 prospects, waaronder voormalig top 10-prospect Kevin Maitan (vorig seizoen op nummer zeven in SportAmerika’s Top 10).
PROSPECT WATCH 2017: ATLANTA BRAVES
Naast het verdwijnen van Maitan waren er meer spelers die afgelopen seizoen de Top 10 verlieten. Nummers één en twee van vorig seizoen, Dansby Swanson en Ozzie Albies, promoveerden full-time naar de Majors. Ook nummer vier Sean Newcomb kwam later in het seizoen op die lijst. In een normaal farmsystem zou dit gaten opleveren, maar de Braves kunnen naadloos hun Top 10 met talent vullen. De club blijft in de top drie in de Majors als het op jeugdtalent aankomt (met de Padres en White Sox).

Het gezicht van de Braves-toekomst, Ronald Acuña (Kim Klement/USA TODAY Sports)

ACUÑA BOVENAAN, SOROKA MET STIP 

Überprospect Ronald Acuña had een stormachtig seizoen, dat hem BaseballAmerica’s ‘Minor League Player of the Year’ maakte. Vorig jaar stond Acuña nog op nummer acht in onze Top 10, maar dit jaar is hij één van de toppers in de gehele Minor Leagues. Met een beetje geluk haalt hij in 2018 de Big Leagues en is hij in Atlanta te bewonderen.
Een tweede grote sprong wordt door Mike Soroka gemaakt, die van zes naar twee stijgt. De 20-jarige Canadees was 11-8 met een 2.75 ERA in Double-A (125 strikeouts en 34 walks in 153.2 innings). Als één van de jongste werpers op zijn niveau is het indrukwekkend wat Soroka dit seizoen liet zien.
DE NIEUWKOMERS
2017 First Round Draft Pick Kyle Wright is nummer drie. De voormalig Vanderbilt Commodore gooide 17 pro-inning in 2017 en deed niets om zijn hoge draftselectie in twijfel te trekken: 18 strikeouts, 6 walks, 2.65 ERA. Luiz Gohara werd van de Mariners overgenomen en is hard op weg naar de Majors. De zware lefty domineerde de Minors: 147 strikeouts in 123.2 innings (2.62 ERA). Austin Riley en Cristian Pache schuiven ook de Top 10 binnen. Vooral Pache barst van het talent en kan Acuniaanse sprongen gaan maken op de ranglijst.

Kyle Wright was de beste collegewerper in de Draft van 2017 (D1baseball.com)

Ian Anderson, Kolby Allard, Max Fried en Joey Wentz behoren tot de ongelooflijke pitching depth van de Braves. Ieder van hen kan dit jaar een sprong op de ranglijst maken en de volgorde waarin dit kwartet geplaatst wordt, is arbitrair. Anderson is met zijn 19 jaar de jongste van het stel, maar met 101 strikeouts in 83 Single-A-innings kun je thuiskomen.
Vergelijkbare strikeoutstats werden behaald door Joey Wentz (152 in 131.2 innings op hetzelfde niveau als Anderson), terwijl de overige jongens het vooral moeten hebben van hun controle. Fried snoof al even aan Major League-succes. Hij gooide 26 innings voor Atlanta in 2017 (3.81 ERA, 22 K’s, 12 walks).

TOTAALPLAATJE

Ondanks de grote problemen en straffen van de laatste weken, staan de Braves er uitstekend op in de Minor League. Nieuwe GM Alex Anthopoulos heeft genoeg materiaal om opnieuw te gaan bouwen. De Bravos moeten nu weliswaar de White Sox en Padres in de directe omgeving van de MiLB-ranglijst dulden, maar de diepte in Atlanta is afschrikwekkend. Het is te hopen dat de fans niet te lang hoeven te wachten op de talenten die de club rijk is.

HOUD IN DE GATEN

Travis Demeritte (2B/3B), Kyle Muller (LHP), Touki Toussaint (RHP), Alex Jackson (C/OF), Akeel Morris (RHP).

Cover photo: Kim Klement/USA TODAY Sports


Om in aanmerking te komen voor de lijst moeten positiespelers onder de 130 Major League-slagbeurten blijven. Pitchers mogen niet boven de 50 innings of 30 relief appearances uitkomen. Dit zijn MLB’s rookiekwalificaties. Deze top 10 is de persoonlijke visie van de auteur op de betrokken spelers.

Jasper Roos
Jasper Roos
Hoofdredacteur. Schrijft voornamelijk over honkbal. Praat regelmatig in een microfoon. Pitch-sequence-aficionado. Shoeless Joe Jackson is een Hall of Famer.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen