Orioles ruilen Manny Machado naar Dodgers

Als er één vraag rondzong tijdens de All Star Game in Washington D.C. de afgelopen dagen, dan was het wel waar Manny Machado bij de competitiehervatting op donderdag gaat spelen. De 26-jarige infielder had een aflopend contract bij de Baltimore Orioles en dus was het bekend dat die club er alles aan zou doen om iets van waarde voor hun superster te kunnen krijgen. Lang leken de Yankees, samen met de Phillies en Brewers, voorname kandidaten te zijn. Laat op woensdagavond werd echter bekend dat de infielder het seizoen zal afmaken bij de Los Angeles Dodgers.

ORIOLES DOEN GREEP IN DODGERS’ FARM SYSTEM

Machado was misschien wel de meest gewilde speler tijdens de Midsummer Classic. Vanwege een aflopend contract aan het eind van het seizoen zagen de kwakkelende Orioles zich genoodzaakt de speler nu te laten gaan om iets aan Machado over te houden. Voor zover dat nog niet duidelijk was gaat Baltimore daarmee definitief in de rebuild. Het ontvangt namelijk niet minder dan vijf prospects van de Dodgers.

De Orioles ontvangen voor Machado de volgende prospects: Yusniel Díaz (21, OF), Dean Kremer (22, RHP), Rylan Bannon (22, 3B), Zach Pop (21, RHP) en Breyvic Valera (26, 3B). Díaz – de #4 prospect van de Dodgers –  liet meteen van zich horen door in de Futures Game, twee dagen voor de All Star Game, twee homeruns te slaan. Daarmee is de Cubaan pas de tweede speler die dat lukt sinds de wedstrijd in 1999 werd geïntroduceerd.

STERKSTE SEIZOENSSTART

De Dodgers, die het seizoen uitermate teleurstellend zijn begonnen, lijken nu de voornaamste kandidaat om de divisie te winnen. Ondanks alles staan ze wel bovenaan de NL West, en hebben ze zich als eerste binnen de divisie concreet versterkt. Met Machado heeft de ploeg namelijk een speler binnengehaald die voor de vierde keer in zijn pas zeven jaar jonge carrière tot All Star werd verkozen. Bovendien heeft de Floridian de beste eerste seizoenshelft uit zijn carrière achter de rug.
De infielder heeft een slashline van .315/.387/.575 met 24 homeruns en 65 binnen geslagen punten. In offensieve Wins Above Replacement (oWAR) kwam Machado tot 4.7: maar liefst driemaal zoveel als de volgende Oriole, Adam Jones, en op straatlengte afstand van de rest van zijn ex-collega’s. Geen enkele andere Oriole kwam namelijk boven de 0.8 uit. Verder is Machado de enige speler in de American League die het lukte dertig homeruns en dertig doubles te slaan in elk seizoen sinds 2015.\

HOE TE GEBRUIKEN?

Machado werd in 2010 gedraft door de Orioles en speelde in 2012 zijn eerste profwedstrijd in een met 8-2 verloren duel tegen de Kansas City Royals. In bijna alle seizoenen speelde de Amerikaan op het derde honk, met incidentele opwachtingen als kortestop. Dit seizoen, echter, speelt Machado uitsluitend shortstop. Aan het begin van het seizoen vroeg Machado de door het vertrek van J.J. Hardy vrijgekomen positie over te nemen. Dat verzoek werd ingewilligd waardoor hij zijn voorkeurspositie weer terug heeft.
Dat wil echter niet zeggen dat die transitie Machado soepel is afgegaan. Met -19 defensive runs saved (DRS) is hij tot nu toe de slechtst verdedigende kortestop in de gehele competitie. Een opvallend getal gezien zijn gemiddelde +18 DRS per 162 wedstrijden op het derde honk. De huidige Dodger op kort is de veelzijdige Chris Taylor, die de geblesseerde Corey Seager vervangt. De verwachting is dan ook dat Machado voldoende opwachtingen op het derde honk zal moeten maken, ter ondersteuning van een tot nu toe teleurstellende Justin Turner, maar ook Taylor kan gaan aflossen.

Coverfoto: Rob Carr/Getty Images

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen