NLDS: Phillies verslaan Braves met eigen wapen

Deze NLDS in 2023 heeft verdacht veel weg van dezelfde serie in 2022. Ook toen begonnen de Atlanta Braves als favoriet aan de best-of-5, maar deelden de Phillies vervolgens de lakens uit. Gesteund door het fanatieke thuispubliek won Philadelphia vorig jaar Game 3 met grote cijfers en aan de hand van superster Bryce Harper deden ze dit afgelopen nacht nog eens dunnetjes over. De beste aanval in de majors moet heel snel ontwaken, want anders is het seizoen na komende nacht voorbij voor de Braves.

NOLA EN HARPER DOMINEREN

Ondanks de rustdag hoopten de Atlanta Braves ’t momentum meegenomen te hebben naar Philaldelphia. Dat zouden ze hard nodig hebben ook, want de Phillies kunnen thuis rekenen op de steun van een uitzinnige menigte. Die steun voelde Aaron Nola ook op de heuvel, maar de man die vorige week in de NLWC tegen Miami slechts 88 pitches nodig had voor 7 vrijwel foutloze innings had het nu wat lastiger. Nola zag Austin Riley en Matt Olson de honken bereiken. Meer dan wat speldenprikjes waren het niet. Nola kwam zonder kleerscheuren door de eerste inning.

Het tweede onderdeel van het tweekoppig monster – Zack Wheeler is het andere – liep in de derde inning aan tegen wat tegenslag. Met pas zijn eerste hit, een double, van deze serie zette Ronald Acuna Jr. druk op de Phillies-starter. Het enige lid van de 40/70-club werd vervolgens door Ozzie Albies over de thuisplaat geholpen. Zijn RBI-single betekende de 1-0 en legde de fanatieke Phillies-fans even het zwijgen op.

Heel even maar, want lang konden de Braves niet van hun voorsprong genieten. Vooraf waren er twijfels over starter Bryce Elder. Na een geweldige eerste seizoenshelft, die hem een uitverkiezing voor de All-Star Game opleverde, zakte Elder in de tweede helft ver weg. Braves-manager Snitker hoopte dat de rust zijn jonge werper goed zou doen en leek aanvankelijk gelijk te krijgen. Mede dankzij 4 strikeouts manoeuvreerde Elder zich probleemloos door de eerste twee innings.

PHILLIES SPRINTEN WEG

Gesteund door die 1-0 voorsprong begon Elder aan de derde, maar door een dreun van Nick Castellanos verdween het goede gevoel als de spreekwoordelijke sneeuw voor de zon. Een solo homerun maakte er 1-1 van, maar voor de Braves was het leed nog niet geleden. Nog lang niet zelfs! Brandon Marsh en Trea Turner raakten Elder elk voor een single en vervolgens deed Bryce Harper wat hij zo vaak doet tegen de Braves. Hij ramde de bal het rechtsveld uit voor een 3-run homerun en een 4-1 voorsprong voor de Phillies.

Elder haalde het einde van die derde inning niet, maar voordat Snitker hem van de heuvel haalde, kwam Alec Bohm door met een single en kreeg Bryson Stott vier wijd. Michael Tonkin loste zijn starter af na 2.2 IP en werd door J.T. Realmuto getrakteerd op een 2-run RBI-double. De inning die voor de Braves zo mooi begon, eindigde op deze manier in een sportief drama. De gehele batting order van de Phillies kwam in deze inning aan slag en met 6 earned runs nam de thuisploeg een voorschot op een 2-1 voorsprong in de best-of-5.

NOLA NIET IN PROBLEMEN

De Braves zouden niets liever willen dan zo snel mogelijk terug slaan en de club heeft daar ook de slagploeg voor. Nola voelde zich nu echter heerlijk op zijn gemak met die 6-1 voorsprong op het bord en legde de ene na de andere tegenstander over de knie. Acuna Jr. en Marcell Ozuna maakten het hem in respectievelijk de vijfde en zesde inning nog wel even lastig, maar Nola stuurde uiteindelijk eenvoudig langs alle obstakels en hield deze in potentie zo sterke tegenstander van scoren.

Nola (5.2 IP, 6 H, 2 ER, 1 BB, 9 K) verliet in de zesde inning, met Ozuna op de honken, de wedstrijd en deed dit met een 7-1 voorsprong. Harper had in de vijfde voor de tweede keer genadeloos uitgehaald voor zijn tweede homerun van de avond. Matt Strahm verving Nola, die onder luid applaus van het veld liep. De reliever zag Orlando Arcia doorkomen met een RBI-single maar die ene run konden de Phillies wel lijden. Bovendien werd die verloren run alweer teruggepakt in de zesde inning door een homerun van Trea Turner.

BRAVES GOOIEN HANDDOEK

In de dug-out van Atlanta wisten ze dat dit een verloren wedstrijd was. Snitker gaf de pas 20-jarige AJ Smith-Shawver de bal in de vijfde inning en dat bleek geen slechte keus. De rookie gaf zijn manager 2.2 innings, kreeg weliswaar 3 homeruns om zijn oren, maar hield de rest van de bullpen zo wel uit de wind. Na Turner in de vijfde raakten ook Castellanos en Marsh de jongeling nog hard, maar voor de Braves was deze Game 3 toen al niet meer van belang.

De ploeg die in het reguliere seizoen tot 307 homeruns kwam, kreeg in Citizens Bank Park een koekje van eigen deeg. Philadelphia blies in deze Game 3 de tegenstander met 10-2 van het veld en hanteerde zes keer de long ball. Harper en Castellanos namen er elk twee voor hun rekening, maar ook Turner en Marsh wisten de bal goed te raken. Harper verzamelde een totaal van 4 RBIs en blijft zo een plaag voor de Atlanta Braves in het postseason.

UP NEXT:

Met de Baltimore Orioles ligt de nummer één geplaatst er in de American League al uit en de Braves zullen in de nacht van donderdag op vrijdag (02.07 uur Nederlandse tijd) met iets heel bijzonders moeten komen om uitschakeling te voorkomen. Afgezien van de laatste drie innings in Game 2 domineren de Phillies deze NLDS en kunnen komende nacht voor het tweede jaar op rij de favoriete Braves pijn doen. Op de heuvel zien we een herhaling van Game 1 Spencer Strider moet het seizoen voor Atlanta redden, terwijl Ranger Suarez het namens de Phillies mag beslissen.

Cover photo: Matt Rourke/AP Photo

Hans Mulder
Hans Mulder
Dankzij de Braves en de Twins gegrepen door MLB. Wat later door een simpele videogame besmet met 't ijshockeyvirus en blij dat ik hier beide liefdes mag beschrijven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen