NLCS: Nationals na sweep door naar World Series

Eigenlijk was Game 4 na één inning al gespeeld. In die eerste inning wisten de Washington Nationals maar liefst zevenmaal de thuisplaat te passeren. Hoewel de St. Louis Cardinals in het restant van de wedstrijd nog wel iets van hun achterstand wisten af te snoepen, kwam die nooit echt meer in gevaar.  Daarmee kregen de bezoekers een koekje van eigen deeg. In de beslissingswedstrijd van hun NLDS scoorden zij zelfs tien runs in de eerste inning. De Nationals mogen nu rustig gaan afwachten welke van de twee titanen uit de ALCS hun tegenstander gaat worden in de World Series.

CORBIN

Mochten de bezoekers met veel ambitie aan deze wedstrijd begonnen zijn, dan werd deze al vroeg de kop in gedrukt. Starter Patrick Corbin kende een zwakke NLDS en dus koesterde men misschien de hoop dat er vannacht iets te halen zou kunnen zijn. Die hoop bleek in de eerste inning ongegrond, want de pitcher had slechts dertien worpen nodig om de slagploeg van de Cards met drie K’s naar de kant te sturen. De volgende keer dat Corbin de heuvel zou betreden, kon hij dat doen met een comfortabele voorsprong. De slagploeg van de Nationals had in hun gelijkmakende slagbeurt stevig huisgehouden.

RALLY

Openingsslagman Trea Turner zette meteen de toon met een honkslag, waarna teamgenoot Adam Eaton direct doorkwam met een double. Met nul man uit was de daaropvolgende verre klap van Anthony Rendon genoeg om de eerste run over de thuisplaat te brengen. Rendons maatje Juan Soto brak vervolgens uit zijn slump. De jonge slugger was deze serie nog niet echt op dreef (1 uit 12), maar zag nu zijn klap langs het derde honk net binnen de lijnen blijven. Eaton kon gemakkelijk de score verdubbelen. Even zal pitcher Dakota Hudson gedacht hebben dat er een einde kwam aan de rally, toen de klap van Ryan Zimmerman een dubbelspel op leek te kunnen gaan leveren. Tommy Edman verwerkte de moeilijke bal uitstekend, maar zijn worp stuiterde uit de handschoen van tweedehonkman Kolten Wong.

 
In plaats van het einde van de inning stonden plots de honken vol. Het zou echter niet de laatste defensieve miscue zijn van de Cardinals deze inning. De daaropvolgende hoge klap van Victor Robles leek een prooi voor rechtsvelder José Martinez, maar die bewees eens te meer vooral voor zijn aanvalsspel opgesteld te zijn. De bal viel midden tussen drie verbijsterde verdedigers, waardoor Soto de 3-0 kon aantekenen. De gifbeker was nog lang niet leeg. Na Yan Gomes (single), Corbin (sac bunt) en de tweede honkslag van Turner van deze inning stond het al 7-0 voor de Nationals.

DON’T CALL IT A COMEBACK

Nadat Yadier Molina met een solo shot iets had teruggedaan namens St. Louis, leek de ploeg een inning later echt een comeback op poten te zetten. Door een single van Wong en walks voor Harrison Bader en Dexter Fowler stroomden de honken vol. Omdat er nog geen enkele nul was gevallen, was de comfortabele voorsprong plots lichtelijk in gevaar. Opvallend genoeg koos manager Dave Martinez ervoor Corbin te laten staan. Hij zal de kwetsbare bullpen van zijn ploeg hebben willen ontzien. Die beslissing leek kort daarna niet heel verstandig. Na een groundout voor Edman een een tweehonkslag van Martinez was de voorsprong plots teruggebracht tot 3. Bovendien kwamen Paul Goldschmidt en Marcell Ozuna nog aan slag. Illustratief voor deze NLCS sneuvelden beiden echter met drie slag.

WORLD SERIES BOUND

In de resterende vier innings kwamen de Nationals slechts in de 8e inning nog in de problemen. Dat gevaar ontstond echter pas bij twee man uit en dus was op het slaan van Matt Carpenter een eenvoudige 4 naar 3 voldoende om deze aanval te bezweren. In de negende inning kende closer Daniel Hudson een simpele 1-2-3 inning en zo kwam er een definitief einde aan een verrassend eenzijdige serie. Washingtons rotatie toonde zich in vier wedstrijden oppermachtig. Bij elkaar waren de vier starters goed voor een ERA van 1.35. Nog indrukwekkender was het slaggemiddelde dat zij daarin tegen kregen: .141 (13 uit 91). Dat is het laagste slaggemiddelde ooit in een best-of-seven-series. Toch was het niet een pitcher, maar Howie Kendrick die na afloop van de serie uitgeroepen werd tot MVP.

UP NEXT

Nu moeten de Washington Nationals afwachten wie als sterkste uit de ALCS tevoorschijn komt. In die serie namen de Houston Astros vannacht een 2-1 voorsprong op de New York Yankees. De eerste wedstrijd van de World Series staat gepland op 22 oktober. Genoeg tijd dus om volledig te herstellen van deze korte serie.

Coverfoto: Geoff Burke/USA TODAY Sports

Sander Grasman
Sander Grasman
Recreatief sporthistoricus en vice-voorzitter van de Nederlandse Fred McGriff-fanclub.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen