NLCS: Jean Segura, Phillies nemen 2-1 voorsprong

Dankzij een homerun van Kyle Schwarber en een cruciale hit van Jean Segura hebben de Philadelphia Phillies afgelopen nacht een 2-1 voorsprong genomen in de National League Championship Series. In een anderzijds slordig duel van Phillies’ kant — de club beging twee errors — trok de thuisclub uiteindelijk aan het langste eind. Op het juiste moment stond er altijd iemand op die de Phillies uit de penarie haalde. Tegenstander San Diego Padres liet maar liefst 20 (!) lopers achter op de honken.

Joe Musgrove, de startende werper voor de Padres, was tot nu toe dit postseason vrijwel onaantastbaar. De Phillies hadden echter minder moeite met de lange werper. Kyle Schwarber ramde de zesde pitch van de wedstrijd over de hekken voor een 1-0 voorsprong.

In de tweede helft van de vierde inning, nadat de Padres de stand gelijk hadden getrokken, was het Jean Segura die de thuisclub opnieuw de bovenliggende hand gaf. De tweedehonkman, die een halve inning ervoor door een error nog verantwoordelijk was geweest voor de Padres-gelijkmaker, sloeg Alec Bohm en Bryson Stott over de plaat voor een 3-1 lead.

RANGER SUAREZ

Tegenover Musgrove stond crafty lefty Ranger Suarez, die een uitstekende wedstrijd gooide. Suarez werd na 5.0 innings van de heuvel gehaald, maar zijn statline van 2 hits, 2 runs (1 earned), 0 walks en 3 strikeouts was een typische ‘Ranger-line’. Hij hield de Padres onder controle en zag San Diego dus bijna twee dozijn honklopers op de honken achterlaten. De enige andere run die Suarez tegenkreeg, kwam via een RBI-groundout van Ha-Seong Kim in de vijfde inning.

Het zware werk werd na hem opgeknapt door Zach Eflin, Jose Alvarado en vooral Seranthony Dominguez. Laatstgenoemde gooide een two-inning save: 6 hitters, 1 honkslag, 3 strikeouts, geen walks. De Padres offense kreeg zo nu en dan wel voet aan de grond tegen het trio relievers, maar vijf hits in vier innings met geen vrije lopen was niet genoeg om door te duwen.

Alec Bohm sloeg de vierde Phillies-run over de plaat in de vorm van Nick Castellanos en die voorsprong bleef dus staan. Jurickson Profar werd laat in de wedstrijd nog uit het veld gestuurd wegens protesteren over een check-swing call.

UP NEXT

Met een 2-1 voorsprong hebben de Phillies nu nog twee thuiswedstrijden op rij de kans om de serie definitief naar zich toe te trekken. De club moet dan wel Games 4 en 5 winnen; Game 6 en 7 zijn (indien nodig) in San Diego. Vannacht om 01:45 uur (Nederlandse tijd) staat Game 4 op het programma. Mike Clevinger gooit voor San Diego; Bailey Falter voor Philly.

Coverfoto: Elsa/USA TODAY Sports

Jasper Roos
Jasper Roos
Hoofdredacteur. Schrijft voornamelijk over honkbal. Praat regelmatig in een microfoon. Pitch-sequence-aficionado. Shoeless Joe Jackson is een Hall of Famer.

6 REACTIES

 1. Ik was erbij! Was fantastisch! Profar was duidelijk een swing.
  Padres lieten trouwens 7 man op de honken, niet 20, maar hadden veel 0 out singles dus veel slagmannen gingen uit met iemand op de honken.

  • Gaaf dat je er bij was! Over de swing van Profar zijn de meningen nog steeds verdeeld (hoewel ik ook neig naar ‘net wel een swing’. Het werkt niet in het voordeel van de 3B ump dat hij bekend staat om het te vaak een swing callen vanaf 3B). Padres hebben absoluut wel 20 man achtergelaten op de honken; MLB’s eigen box score heeft een 20 onder de LOB (Left On Base)-kolom staan, dus ik denk dat jij op een andere manier mensen achterlaten op de honken berekent dan de officiële manier.

  • Ja, team LOB was 7 (staat ook in de MLB box score), de individuele LOB is wat misleidend, dan lijkt het net of ze meer dan 20 man op de honken hebben gehad, maar dat waren er 10 (7 singles, 1 HBP, 2 reached on error). Vast staat in elk geval dat de Padres aanvallend erg tegen vielen gisteravond, gelukkig!
   Ik wist niet dat die ump bekendstond om swing calls, dat is wel grappige informatie, zijn die stats ergens te vinden?

   • We bedoelen dus andere dingen. Cool.

    Tichenor (de ump) callde een check-swing 34 uit 70 keer een strike als 3B umpire in 2021/2022. Dat is bijna 50%, één van de hoogste rates in MLB (gemiddelde ligt op 30%, oftewel 21 uit 70).

    Je kunt dus wel zeggen dat hij heel erg trigger happy is vanaf het derde honk. In dit geval was het ook echt héél close (vond het niet meteen heel duidelijk; moest echt een replay, freeze frame en getrokken lijn aan te pas komen) en kon je twee kanten op gaan. Hij koos, zoals bijna de helft van de tijd, voor een strike.

    Statistiek komt van SIS Baseball (een data-analyse-site) op Twitter.

    • Ah nice dat account kende ik nog niet! Ik ga ze volgen! Het was zeker heel close. Ik zat aan de third base kant, achter de Padres dug out, maar op het 3e dek. Vanaf daar leek het overduidelijk dat Profar ging, maar die hoek van schuin bovenaf is waarschijnlijk wat misleidend. Het was in elk geval close genoeg dat “fuck you” naar de ump roepen niet echt proportioneel was.

     En ik wil alleen maar zeggen, als wordt gezegd: “[Team] liet [X] lopers achter op de honken”, wordt meestal bedoeld hoeveel lopers op de honken stonden aan het eind van elke inning. Pas dan worden ze door het team achtergelaten. Op de mlb.com Wrap page staat bij LOB ook 7. Hoe dan ook, zodra iemand op de honken kwam kregen ze weinig meer voor elkaar. Leuk stuk!

     • Ik weet hoe het werkt. Blijkbaar is het niet helemaal helder opgeschreven (of in elk geval niet duidelijk genoeg zodat we er niet nu al een hele reeks verbeterende berichten aan hadden hoeven wijden).

      Profar’s reactie was inderdaad wat heftig, maar ja, zoals inmiddels statistisch ook aangetoond is, was het een enorme call (een win-loss swing van 16%, las ik). Daarnaast had hij al vier wijdballen gezien in die at-bat (pitches 1, 2 en 4 waren called balls, maar pitch 3 was een called strike die geen strike was). Twee foutjes van twee verschillende umpires op zo’n moment zullen hem teveel geworden zijn. Sport is emotie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen