NLCS: Chris Taylor sloopt Braves en houdt Dodgers in leven

Zijn Eddie Rosario en Adam Duvall dan de Ghostbusters die de Atlanta Braves nodig hebben om hun demonen te verjagen? In Game 4 was met name Rosario een plaag voor de LA Dodgers, die in Game 5 met de rug tegen de muur staan. Zij hebben in ’t eigen Dodger Stadium hoe dan ook een overwinning nodig om het seizoen in leven te houden. Linksom of rechtsom. Winnen de Braves deze wedstrijd, dan gaan zij voor het eerst sinds 1999 naar de World Series.

ATLANTA BRAVES @ LOS ANGELES DODGERS

Dave Roberts hoopte dat zijn bullpen het voorbeeld van de tegenstander in Game 4 kon volgen. In de andere dug-out had Brian Snitker juist de hoop dat zijn pitcher een betere dag had dan Julio Urias een dag eerder. Nog voor Max Fried op de heuvel klom, moest Roberts al van pitcher wisselen. Joe Kelly begon als opener voor de titelhouder, maar zijn start was niet om over naar huis te schrijven. Ozzie Albies stond al op het eerste honk toen Freddie Freeman voor de derde keer in dit postseason zijn spierballen liet zien. Zijn 2-run homerun zette Atlanta op voorsprong en maakte de situatie voor de Dodgers nog wat penibeler.

EERSTE WAARSCHUWING

Fried op zijn beurt bewoog zich wat soepeler door de eerste inning. Hoe anders was dit in de tweede. Evan Phillips bluste ’t brandje dat was ontstaan in de eerste en verving de geblesseerde Joe Kelly. Dit gaf de Dodgers vertrouwen. Met een homerun zette AJ Pollock de Dodgers op het bord, maar daarmee waren de problemen voor Fried nog niet voorbij. Albert Pujols kwam door met een single en werd vervolgens over home plate geslagen door Chris Taylor. Nu Justin Turner kampt met een blessure neemt Taylor de honneurs waar op het derde honk en de 31-jarige Amerikaan liet deze avond zien dat de Dodgers daar niet per definitie slechter van worden.

In de derde inning liet Eddie Rosario weer eens van zich horen, maar meer dan een single zat er nu niet in. De held van Game 4 probeerde daarna het tweede honk te stelen, maar dit bleek wat overmoedig. Het was tekenend voor de Braves na de eerste inning. Atlanta probeerde het wel, maar kwam in ’t stuk niet meer voor. Deze Game 5 werd een onemanshow met Chris Taylor in een erg bijzondere hoofdrol.

TAYLOR STEELT DE SHOW

Taylor kwam in de derde inning opnieuw door met een RBI-single. Pollock kon de vierde run namens de Dodgers over de thuisplaat lopen. Alex Vesia en Brusdar Graterol hielpen hun slagploeg door de bats van de Braves het zwijgen op te leggen. Fried moest het nog altijd doen voor Atlanta en de leftie had in de vierde eindelijk die broodnodige foutloze inning. De defensie hielp hem in de vijfde middels een dubbelspel aan twee snelle outs, maar na de vier wijd voor Albert Pujols was het gedaan.

Chris Martin loste zijn starter af, maar zag tot zijn schrik Chris Taylor naar het slagperk lopen. Net als zijn voorganger kon ook Martin de infielder niet beteugelen. Met zijn tweede homerun van de avond sloeg Taylor opnieuw 2 runs binnen en stond er 6-2 op het scorebord.

Daarmee was Chris Taylor nog altijd niet tevreden. Eén homerun is mooi, twee is lekker, maar drie homeruns in een postseason game is heel, heel erg zeldzaam. In de zevende inning, met Dylan Lee op de heuvel voor de Braves, sloeg Taylor zich in een erg exclusief gezelschap. Met een solo homerun zette Taylor de Dodgers op 7-2 en sloeg hij zichzelf in een erg selectief rijtje. Chris Taylor is pas de vijfde speler in de historie met 3 homeruns en 4 hits in een postseason game. Los Angeles heeft er daar nu twee van in de gelederen, want Albert Pujols behoort ook tot dit gezelschap.

DUBBELE CIJFERS

Deden de Braves nog iets in deze Game 5 behalve toekijken hoe Chris Taylor hen sloopte? Nee, niet echt. Atlanta kwam in totaal tot 5 hits. Daar zetten de Dodgers er 17 tegenover. Wat runs betreft, was de thuisploeg ook nog niet klaar. Een RBI-single van Trea Turner liet Mookie Betts de achtste run scoren, maar het slotwoord was voor AJ Pollock. De man die de eerste run namens LA scoorde, haalde in de achtste nogmaals verwoestend uit. Met Turner en Seager op de honken betekende zijn klap een 3-run homerun en werd de score naar 11-2 getild.

Kenley Jansen mocht de negende inning voor zijn rekening nemen. De closer had tegen de reeds murw gebeukte Braves aan 10 pitches genoeg om deze serie terug naar Atlanta te sturen voor Game 6.

UP NEXT

Deze NLCS doet in veel denken aan de serie van 2020 tussen deze teams. Ook toen namen de Braves een 2-0 en 3-1 voorsprong en wonnen de Dodgers Game 5. En daarna ook Game 6 en Game 7. Een dergelijk trauma zal Atlanta nu ten koste van alles willen voorkomen. Eén groot verschil met vorig jaar is dat de wedstrijden destijds op neutraal terrein werden afgewerkt. Nu mogen de Braves vertrouwen op het publiek in Atlanta, want de laatste wedstrijd(en) in deze NLCS worden in Georgia afgewerkt. Ian Anderson krijgt zaterdag (23.08 uur Nederlandse tijd) de bal van Brian Snitker, terwijl Max Scherzer namens de titelverdediger moet proberen deze serie naar een allesbeslissende Game 7 te leiden.

Coverfoto:Jae C. Hong/AP

Hans Mulder
Hans Mulder
Dankzij de Braves en de Twins gegrepen door de MLB. Wat later door een simpele videogame besmet met 't ijshockeyvirus en blij dat ik hier beide liefdes mag beschrijven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen