NL Wildcard Game Preview: Brewers @ Nationals


Het seizoen zit erop in Major League Baseball; 20 van de 30 teams zijn al met vakantie, maar voor de 10 overgebleven kanshebbers begint het feest nu pas echt. Postseason Baseball is here! Traditiegetrouw staan als eerst de Wildcardwedstrijden voor de deur. Op woensdag spelen de twee American League-afgevaardigden tegen elkaar, maar het spits wordt dinsdag afgebeten door de National League.
Het laatste toegangsbewijs tot de National League Division Series gaat naar de Milwaukee Brewers of de Washington Nationals. In Washington D.C. zullen de ploegen van managers Craig Counsell en Dave Martinez er vol opklappen. Wij blikten alvast vooruit naar wat ons te wachten staat in de NL Wildcard Game.BRANDON WOODRUFF

Zonder hun postseason hero van vorig seizoen, Yhoulis Chacin, gaan de Brewers hun do-or-die-wedstrijd tegen de Nationals in. Alle hoop is nu gevestigd op Brandon Woodruff. De rechtshandige werper gooide prima in 2019, maar had moeite met fit blijven. Hij eindigde zijn reguliere seizoen met een 11-3 record, een 3.62 ERA en 143 strikeouts in 121.1 innings.
Woodruff had dit seizoen geen moeite met de Nationals in de ene start tegen de club uit de hoofdstad. Alleen Adam Eaton en Brian Dozier sloegen een honkslag, terwijl Woodruff negen strikeouts gooide. Woodruff is sowieso de aangewezen persoon tegen de Nationals. Trea Turner (1-uit-6), Eaton (1-uit-6) en Anthony Rendon (1-uit-9) hebben het over het algemeen zwaar tegen hem, waarmee de angel uit de Washingtonse aanval gehaald wordt. Juan Soto heeft wel wat succes geboekt tegen de righty: hij is 1-uit-1.

MAX SCHERZER

Tegenover Woodruff counteren de Nationals met hun über-ace Max Scherzer. Mad Max heeft iets goed te maken, want de normaliter zo betrouwbare starter had een moeizame tweede seizoenshelft, waarin hij werd gekweld door blessures en een matige 4.81 ERA in slechts 43 innings bij elkaar gooide. Zodanig noteerde de meervoudig Cy Young-winnaar een 11-7 record, maar wel met een 2.92 ERA en een whopping 243 strikeouts in slechts 172.1 innings.
Scherzer gooide dit seizoen één keer tegen Milwaukee. Alleen Ben Gamel en Orlando Arcia sloegen honkslagen, terwijl de werper één keer vier wijd en acht keer drie slag gooide. Ryan Braun zal niet blij zijn met zijn tegenstander; de outfielder — die de laatste weken prima op dreef is — is 0-uit-14 met vijf strikeouts tegen Scherzer. Lorenzo Cain is 0-uit-15 en Mike Moustakas 6-uit-36.
Daartegenover staat dat Scherzer zelf ongetwijfeld opgelucht ademhaalde toen Christian Yelich zijn knie brak. De MVP slaat .345 met drie homeruns en een 1.146 OPS tegen de ace, maar zal niet meedoen. Toch zullen niet alle Nats-fans met een gerust hart uitkijken naar hun ace op de heuvel. Scherzer presteert over het algemeen ver onder zijn kunnen in playoff-wedstrijden: 13 starts, 4 wins, 5 losses, 3.73 ERA en 100 strikeouts in 82 innings.


LINEUPS


BREWERS

Zoals gezegd komt de Brew-Crew gehavend aan de start. Zonder Yelich is er een enorm gat in de line-up, maar de ploeg heeft dat heel aardig weten op te vangen. Een aantal spelers is ook op het juiste moment in ongelooflijke vorm. Lorenzo Cain slaat over de laatste week .533 (8-uit-15), Orlando Arcia .364 (8-uit-22) en Keston Hiura .320 (8-uit-25).
Van die mannen zal het meeste dan ook moeten komen. Yasmani Grandal heeft het al een dikke maand heel zwaar (.231, maar wel met 7 homeruns) en de overige rollen worden bij de Brewers ingevuld door schaduwspelers als Ben Gamel, Eric Thames en Cody Spangenburg. Moustakas lijkt van de aardbodem gevallen, net al Travis Shaw; beide slaan onder de Mendoza-lijn over de laatste maand.
Het gevaar bij de Brewers moet dus komen van een handvol spelers, allemaal hoog in de lineup gepositioneerd. Dat, of er moet weer een nieuwe postseason hero opstaan.

NATIONALS

De Nats-offense doet al sinds de All-Star-break geweldige dingen op het honkbalveld, maar in tegenstelling tot de Brewers lijken de Washingtonians weer op het verkeerde moment af te koelen. De enige die zich aan de malaise onttrekt, is Trea Turner. De kortestop is een model of consistency:

  • Na de All-Star-break: .304 met een .862 OPS
  • September: .308 met een .888 OPS
  • Laatste week: .385 met een 1.154 OPS

Verder gaan de sleutelaanvallers door een zware periode. Anthony Rendon, die naar verluidt een zevenjarige contractverlenging heeft aangeboden gekregen, slaat over de maand september slechts .239 met een magere 3 homeruns en 17 RBIs. Juan Soto doet het over diezelfde periode ook niet best: .221 met 4 homeruns en 18 RBIs, terwijl Adam Eaton ook blijft steken op .226 met een paar homeruns. Over de laatste week gaat het dit kerngroepje niet veel beter af: Eaton en Soto onder de Mendoza-lijn, hoewel Victor Robles dan weer juist op het goede moment warmdraait.
Wanneer de Nats-offense de vorm van na de All-Star-break weer krijgt, zal het een lastige situatie worden voor welke tegenstander dan ook om dit team van zich af te houden. Als er echter ooit een moment was dat de gehavende Brewers een kans zouden moeten kunnen hebben, dan is het nu.


GAME FACTS


  • De twee teams speelden in 2019 zes keer tegen elkaar. De Brewers leiden de series 4-2.
  • Max Scherzer start voor de 81e keer in Nationals Park. Hij is 33-22 met een 2.96 ERA en 0.96 WHIP in thuiswedstrijden.
  • Hij is 2-2 in 8 starts tegen Milwaukee in z’n carrière, met een 2.29 ERA en 0.94 WHIP (67 strikeouts in 51.0 innings).
  • Ryan Braun bezoekt Nationals Park voor de 33e keer. Hij slaat .286 met een .795 OPS (4 homeruns) in Washington.
  • Lorenzo Cain is slechts 3-uit-13 lifetime in Washington.

De NL Wildcard Game is aankomende nacht (dinsdag op woensdag) en begint om 02:08 uur, Nederlandse tijd. Het duel is te bekijken via MLB At Bat ($) of FOX Sports NL, kanaal 6.

Coverfoto: MLB.com

Jasper Roos
Jasper Roos
Hoofdredacteur. Schrijft voornamelijk over honkbal. Praat regelmatig in een microfoon. Pitch-sequence-aficionado. Shoeless Joe Jackson is een Hall of Famer.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen