Nieuw seizoen, nieuwe regels in MLB


Er is geen sport die zo in een spagaat zit tussen het traditionele langzame spelverloop en de hedendaagse samenleving die continu in sneltreinvaart beweegt als honkbal. Waar voorgaande generaties de sport als een spons tot zich namen, heeft de jeugd moeite om aan te haken. Het is een veeg teken aan de wand dat vorig seizoen voor het eerst sinds 2003 minder dan 70 miljoen mensen een wedstrijd bezochten; een daling van 4% ten opzichte van 2017. Natuurlijk is honkbal mede afhankelijk van het weer, maar het gaat te ver om daar alle schuld aan te geven.

MAKE BASEBALL FUN AGAIN

Om het spel weer toegankelijk en aantrekkelijk te maken, zijn er veranderingen op komst. Deze kleine veranderingen zullen voornamelijk betrekking hebben op de snelheid van het spel. In totaal is er een aantal nieuwe regels opgesteld die binnen twee seizoenen geïmplementeerd worden.

2019

Aankomend seizoen gaat er al het één en ander veranderen in de MLB. De twee meest ingrijpende regels voor spelers, coaches en toeschouwers hebben te maken met the pace of game:

  • Een coach mag nog maar vijf keer per wedstrijd naar de heuvel lopen, exclusief de wissels van de werpers. Dit is een vermindering van één mound visit ten opzichte van het voorgaande jaar.
  • De pauze tussen innings wordt gereduceerd tot twee minuten. Voor lokale wedstrijden (te zien bij de plaatselijke omroep) is deze pauze slechts vijf seconden korter, maar voor wedstrijden die op de nationale TV komen gaan er 25 seconden aan reclametijd per inning verloren.
‘Mound visits’ zullen minder vaak voorkomen in 2019. (John Minchillo)

NOG MAAR ÉÉN TRADEDEADLINE

Ook de tradedeadline krijgt een verandering met ingang van komend seizoen. Baseball had altijd twee verschillende deadlines: waiver en non-waiver. De waiver deadline liep altijd tot 31 augustus, maar deze komt in zijn geheel te vervallen. De non-waiver deadline (31 juli, vaak al aangeduid als de Trade Deadline) zal nu de absolute grens zijn om spelers te ruilen. De meeste activiteit zat overigens altijd al rond 31 juli, maar toch zal de wetenschap dat er na die datum geen versterkingen meer binnen te halen zijn voor GM’s reden zijn nog agressiever te handelen.

MILLION DOLLAR HOMERUN

De andere regels die dit seizoen al worden ingevoerd hebben niets met de snelheid van het spel te maken, maar alles met de beleving er om heen. Zo wil men de All-Star game en alle festiviteiten er om heen weer meer voor het voetlicht brengen.
Om te beginnen gaat de manier van stemmen voor de All-Star Game op de schop. Ieder team mag nu per positie een speler nomineren op wie gestemd kan worden. In juni of juli volgt dan een tweede stemronde. In die tweede stemronde kunnen de fans kiezen uit de top drie per positie van de eerste nominatie/stemronde. Degene die als winnaar uit de stembus komt, verdient een starting job voor de All-Star game.

Bryce Harper, winnaar van de Home Run Derby 2018, slaat een van zijn dingers. (Getty Images)

De Home Run Derby is één van de hoogtepunten tijdens All-Star week en ook dit concept heeft een verandering ondergaan. Voortaan gaan de sluggers ook echt om de harde pegels meppen. Er is een prijzenpot toegevoegd van $2,5 miljoen waarbij de winnaar $1 miljoen mag bijschrijven. Nu is dat voor sommige slagmannen een peulenschil, maar het brengt hopelijk toch weer wat extra grote namen op de been.

2020

In 2020 komt er een drastische maatregel die het spel gaat veranderen. Een pitcher krijgt voortaan een minimum van drie verschillende slagmannen tegenover zich. Nu zijn daar nog geen regels voor en kan een werper dus voor één speciale match-up van stal worden gehaald. In de toekomst is deze specifieke tactiek niet meer mogelijk. De voornaamste reden zal zijn dat er minder tijd verspild wordt met pitcherwissels, maar het zal de MLB niet slecht uitkomen dat zo slagmannen iets meer in het voordeel geraken.
Verder gaan er veranderingen komen in de rostergrootte van een team. Vanaf Opening Day mogen teams 26 spelers in de selectie hebben, in plaats van 25. Waar clubs in het verleden op 1 september altijd een rosteruitbreiding tot 40 man mochten doorvoeren ,is dat nu teruggebracht naar 28.

PITCH CLOCK

Eén van de andere regels waarover lang gediscussieerd werd, is het invoeren van een zogenaamde pitch clock. Deze regel is uiteindelijk er nog niet doorgekomen. In 2022 wordt er opnieuw bekeken of deze verandering doorgevoerd gaat worden.
Of deze verandering van regels er uiteindelijk voor gaat zorgen dat de sport weer populair wordt, blijft afwachten, maar het is goed dat de MLB eindelijk veranderingen durft door te voeren.

Coverfoto: Patrick McDermott/Getty Images

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen