MLBPA en Blue Jays ruziën over Vladimir Guerrero Jr.

Vladimir Guerrero Jr. werd deze week uitgeroepen tot MLB Pipeline’s Minor League Hitter of the Year. Het zal niet de lastigste beslissing ooit zijn geweest voor de jury. De zoon van Hall of Famer Vladimir Guerrero Sr. voerde de Minors namelijk aan in slaggemiddelde, slugging en OPS en flirtte zelfs een tijdlang met .400. En dat alles terwijl hij met zijn 19 jaar de jongste speler van allemaal was.

SEPTEMBER CALL UPS

Toch kondigde Ross Atkins, general manager van de Toronto Blue Jays, enkele dagen voor Guerrero de prijs ontving al aan dat de organisatie de roster expansion in september niet zal gebruiken om hun toptalent over te hevelen naar Toronto. De jonge Dominicaan zal in oktober wel zijn opwachting maken tijdens de Arizona Fall League.
De honkbalwereld zal dus nog even moeten wachten op dit langverwachte debuut en daar is niet iedereen het mee eens. Er wordt vooral getwijfeld aan de motieven achter deze beslissing. Guerrero Jr. zou de tijd krijgen om te werken aan zijn veldspel en honklopen. Daarvoor zou de Arizona Fall League beter geschikt zijn dan een maand in de Majors, zo vertelde Blue Jays president Mark Shapiro. Dat excuus wil er bij velen echter niet in.

SERVICE TIME MANIPULATION

De ware reden zou een stuk zakelijker zijn. Een speler komt na zes volledige seizoenen in de hoofdmacht automatisch in aanmerking voor free agency, waarbij een seizoen als volledig wordt beschouwd als de speler ten minste 172 dagen deel heeft uitgemaakt van die hoofdmacht (je leest er hier meer over). De Blue Jays zouden hem dus een jaar langer onder team control houden door hem pas halverwege april volgend jaar op te roepen; rond de tijd dat het seizoen nog 171 dagen duurt.
Daarmee zouden zij zich tot zijn 26e van Vladimir Guerrero Jr. zijn diensten verzekeren en zou hij niet al een jaar eerder kunnen vertrekken. In principe ruilt de organisatie dus een handvol tienerweken in voor een extra jaar in zijn prime. Je zou het ze nauwelijks kwalijk kunnen nemen.

SPELERSVAKBOND

Maar dat doen de fans, die het jonge fenomeen graag op het hoogste niveau willen zien acteren, natuurlijk wel. En nu heeft ook de MLBPA, de Major League Baseball Players Association, zich in harde bewoordingen uitgesproken over de zaak. Volgens hen is het besluit van de Blue Jays niet alleen slecht voor de organisatie zelf, maar ook voor de supporters, voor de speler en voor de sport in zijn geheel.

(Foto: Laura Wolff/Charlotte Knights)

SITUATIE VLADIMIR GUERRERO JR. NIET UNIEK

De Blue Jays zijn echter niet de eerste organisatie die de regels op deze manier toepassen. Ze zijn zeer waarschijnlijk ook niet de laatste. Eerder speelde een zelfde scenario zich af voor Kris Bryant bij de Cubs en dit seizoen nog voor Ronald Acuña Jr. bij de Braves. Bovendien bevindt Eloy Jimenez zich op dit moment bij de White Sox in hetzelfde schuitje, dus het is niet helemaal eerlijk om alle pijlen op Toronto en haar management te richten.
Zal men dit in de toekomst willen voorkomen, dan zullen de regels aangepast moeten worden. Je kan clubs die nergens meer om spelen en in een opbouwfase zitten niet dwingen hun eigen kapitaal te vernietigen. Zelfs de extra tickets die men verkoopt – bij de eerste wedstrijden van Michael Kopech werden bijvoorbeeld zevenduizend kaartjes meer verkocht dan gemiddeld door de White Sox – wegen niet op tegen een extra jaar de beschikking hebben over misschien wel de tegen die tijd meest gevreesde knuppel in de MLB.

Coverfoto: Paul Chiasson/CP

Sander Grasman
Sander Grasman
Recreatief sporthistoricus en vice-voorzitter van de Nederlandse Fred McGriff-fanclub.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen