MLB Update: De ongeschreven regels leiden weer tot discussie

Boston Red Sox second baseman Dustin Pedroia, second from left, struggles to stand after colliding with Baltimore Orioles' Manny Machado, second from right, during the eighth inning of a baseball game in Baltimore, Friday, April 21, 2017. Watching are Red Sox shortstop Marco Hernandez, left, and umpire Andy Fletcher. (AP Photo/Patrick Semansky)
(AP Photo/Patrick Semansky)

Als rechtenstudent houd ik van duidelijkheid. Wetten en regels worden gemaakt en geïnterpreteerd door wetgevers en rechters, globaal gezien. Verder bestaat er het zogenaamde “gewoonterecht”, vaak voor vol recht aangezien door rechters en door een ieder gerespecteerd. Het gewoonterecht is gebaseerd op een idee in de maatschappij zelf: hoe zou het moeten zijn en wat is rechtvaardig? In het honkbal bestaat er een lange traditie “gewoonterecht”, opgelegd door de spelers zelf en leidend tot steeds meer discussie. De zogenaamde ongeschreven regels van het honkbal stonden afgelopen weekend weer vol in de spotlight in de series tussen de Baltimore Orioles en Boston Red Sox.
Gisteren schreef mijn collega Lionel Stute nog een mooie MLB Update over hoe alles op zijn plek valt bij de Orioles. De avond er na namen de Red Sox wraak op Manny Machado, die al dan niet expres tweede honkman van Boston Dustin Pedroia raakte met een slide vrijdagavond. In de achtste inning van de 6-2 overwinning voor de Sox op zondag vuurde reliever Matt Barnes een fastball richting het hoofd van de derde honkman van Baltimore. Het leidde direct tot een interessant moment, waarbij Pedroia vrij duidelijk naar Machado communiceert: “It wasn’t me, man.” (zie filmpje) Barnes kon direct vertrekken en wacht wellicht een schorsing voor zijn actie.

De ongeschreven regels van het honkbal staan wel vaker ter discussie. Zo was er het beroemde bat-flip incident met José Bautista in de play-offs ongeveer anderhalf jaar geleden tegen de Rangers, waarbij Bautista een nogal opvallende bat-flip produceerde na een vitale homerun. Het leidde tot een aantal dirty slides tussen de teams en natuurlijk de bekende vuistslag van Texas tweede honkman Rougned Odor in het gelaat van Bautista. Honkbal kent wel meer ongeschreven regels: je kijkt je homerun niet na (dat is respectloos tegen de pitcher), je hebt een acceptabele snelheid op de honken na een homerun (opnieuw: dat is respect, hè), je probeert je tegenstander niet te blesseren (logisch), je maakt geen show van je knuppel en ga zo maar door. Hele boeken kunnen er over geschreven worden.
De straf voor het overtreden van de regels bestaat vaak uit het uitgejoeld worden door fans van de tegenstander tot in de eeuwigheid, een zo hard mogelijk pitch naar een (blijkbaar willekeurig) lichaamsdeel en her en der een vuistslag. Het is een zelfregulerend systeem, door de spelers zelf geïnstalleerd en in stand gehouden. Toch ontstaat er steeds meer discussie over de regels. Zijn bat-flips niet goed voor het entertainment, iets wat vaak de bekritiseerde sport om haar actie per wedstrijd wel kan gebruiken? Mogen jonge spelers (een Machado is bijvoorbeeld 24) hun emoties dan niet laten zien? Anders zal de sport wel heel steriel blijven. Wat te denken van de huidige straf, opgelegd door het andere team? Mag de standaard wraak-heater overal geplaatst worden, zoals Barnes probeerde Machado op het hoofd te raken?
Het lijkt voorlopig een taak van de spelers zelf om hier duidelijkheid in te scheppen. De MLB bevindt zich in een moeilijk positie, zoals het Red Sox vs. Orioles-incident illustreert. Over de slide van Machado is onlangs nog geprobeerd duidelijkheid te scheppen. De zogenaamde take-out slide is verbannen, wat zoveel betekent als dat een speler slidend naar het tweede honk ook écht naar het honk moet gaan (dus niet op de speler die zich daar in kwetsbare positie bevindt) en de slide mag niet te laat worden ingezet (het helemaal over het honk gaan is not done). Maar over de illegaliteit van de actie van de O kan al worden gediscussieerd. Ook lijkt aan de reactie van de derde honkman voor Baltimore af te kunnen worden gelezen dat er geen intentie was (zie filmpje). En tóch was daar de wraak van Boston. Het is duidelijk: de spelers zijn aan zet.

Ander nieuws in de MLB: 

  • Yu Darvish en Joey Gallo leidden de Texas Rangers naar een four game sweep tegen de Kansas City Royals. Voor Darvish (8IP, 5H, 2ER, 1BB en 8K) was het de eerste keer dat hij minstens 8 innings wierp sinds juni 2014, terwijl Joey Gallo alweer zijn zesde homerun van het nog steeds jonge seizoen lanceerde. Daarmee klautert Texas iets terug in de tussenstand, ze zijn nu 9-10.
  • Vooraanstaand ESPN journalist Buster Olney twitterde gister een lijstje spelers die wat hem betreft mogen deelnemen aan de jaarlijke Home Run Derby: Giancarlo Stanton, Aaron Judge, Joey Gallo, Eric Thames, Bryce Harper, Mike Trout, Khris Davis en Mark Trumbo. Wie mis jij nog in dit lijstje?
  • De Detroit Tigers worden geplaagd door blessures, maar zijn desondanks vrij aardig begonnen aan het nieuwe seizoen: 10-8. Dat is precies dezelfde balans als divisie-favorieten Cleveland Indians. De blessures van de Tigers zijn talrijk: Miguel Cabrera, José Iglesias, J.D. Martinez en JaCoby Jones.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen