MLB Rookie Watch: week 6

ROOKIE WATCH BANNER2
Met de oude MLB-garde op weg naar hun pensioen, is de doorstroom van jong talent naar de Majors in volle gang. Elke week checken we even hoe het de jonge talenten in hun Rookie-seizoen vergaat. Wie stijgt? Wie daalt? Wie is missschien wel op weg naar een Rookie of the Year-titel?
Getal tussen haakjes: klassering voorgaande week.
(-): nieuwe binnenkomer t.o.v. voorgaande week.

WEEK 6

10. James Pazos (LHP, Seattle Mariners)

Pazos6
Vorige week nummer 10, deze week nummer 10. James Pazos had een tricky week, waarin hij wat walks toestond en wat runs tegen kreeg. Desondanks bleven de strikeouts ook constant, wat ervoor zorgt dat de power lefty van Seattle zijn plek in de top 10 (nipt) handhaaft.

9. Yuli Gurriel (1B, Houston Astros)

Gurriel6
Plek 9 ging tussen Trey Mancini en Houston Astro Yuli Gurriel. Hoewel Mancini meer homeruns (7 tegen 3) heeft dan de Cubaan, voert Gurriel alle aanvallende rookies aan met 8 doubles. Daarnaast weet Gurriel zijn strikeouts beter onder controle te houden en heeft hij een vaste plek in de line-up; iets wat van Mancini niet gezegd kan worden. Kort gezegd gaat de voorkeur hier dan ook uit naar Yulieski Gurriel, mede ook vanwege zijn haar (en hoeveel Carlos Correa er van houdt).
gurrielhair
Bovenstaande GIF moest vooral opgenomen worden vanwege de oproep van ESPN’s Keith Law, die een nieuwe missie in zijn leven heeft.

Na een week met 6 RBI’s heeft de Cubaan ook zijn bijdrage wel geleverd aan de sterke Astros. Vier van die zes RBI’s kwamen via Gurriel’s eerste Grand Slam uit zijn carrière.


Gurriel is een integraal onderdeel van het grote plan van de Houston Astros, dit seizoen. Zijn opkomst maakt het makkelijker voor Houston om afscheid te nemen van hun (tot nu toe) geflopt Minor League-talent A.J. Reed, die in gebruikt kan worden om elders in de line-up via een trade een gat te vullen.

8. Kyle Freeland (LHP, Colorado Rockies)

Freeland6
Ook Kyle Freeland consolideert zijn plek in deze top 10. Net als vorige week bevolkt hij plek 8 op deze lijst. Freeland gaat steeds beter gooien, wat gezien zijn weinig overpowerende stuff opvallend te noemen is. Inmiddels staat de seizoensteller op 40 innings en ‘slechts’ 26 strikeouts, wat aangeeft dat Freeland het vooral van pitch-to-contact en goed veldspel achter hem moet hebben. Zijn snelle werktempo houdt zijn defense prima bij de les, wat duidelijk resultaten boekt. Hij is nog wat wisselvallig, maar dat is van Rookie-werpers (zeker die in Colorado gooien) te verwachten. De voormalig first round draft pick doet het bovenverwacht goed.

7. Mitch Haniger (OF, Seattle Mariners)

Haniger6
Al enkele weken afwezig met een stevige oblique-blessure, maar nog steeds in de top van vele categorieën binnen de rookie statistieken: Mitch Haniger zakt in de lijst, maar weet zijn plek in de top 10 ruimschoots te behouden. Het wordt wel tijd voor Haniger om terug te keren op het hoogste niveau, want het wordt steeds moeilijker hem in deze top 10 te behouden.

6. Antonio Senzatela (RHP, Colorado Rockies)

Senzatela6
Don’t look now, maar als we deze week een definitieve keuze voor Rookie of the Year zouden moeten maken, is Antonio Senzatela in the running voor de eervolle vermelding. Senzatela is dit seizoen bijna niet te kloppen en is de enige werper die elke week van het seizoen in deze top 10 heeft gestaan. In zijn laatste start tegen de Dodgers had de rechtshandige werper het wat moeilijker (5.0 IP, 4 ER, 3 BB, 5 K), maar nog steeds staat zijn ERA in de low-threes. Met zijn zes wins werd hij de eerste Venezolaanse pitcher die uit zijn eerste acht duels zes duels winnend afsluit. Dit seizoen hoeft Senzatela voor niemand bang te zijn. 

5. Manny Piña (C, Milwaukee Brewers)

Pina6
Deze week is er toch weer een plekje ingeruimd voor Brewers-catcher Manny Piña. Er komt een moment dat het hoge slaggemiddelde niet meer genegeerd kan worden. Nu Piña ook zijn power toont (2 homeruns, 7 doubles) wordt het makkelijker hem een plekje te geven tussen de beste rookies van het korte seizoen. De at-bats zijn nog steeds te schaars om hem serieus te nemen voor prijzen of overige aandacht, maar zolang hij blijft presteren, verdient hij zijn naam terug te zien op deze lijst. Zijn intensiteit en passie leveren hem ook in rap tempo fans op.


Piña is geen speler om je team om heen te bouwen, maar de Minor League-veteraan haalt alles uit de kast. Zoals hij nu, defensief én offensief, speelt, is hij van groot belang voor de verrassende Milwaukee Brewers.

4. Wandy Peralta (LHP, Cincinnati Reds)

Peralta6
Ook Wandy Peralta stijgt op de lijst. De Reds-lefty had een prima week, waarin hij zijn ERA opnieuw verlaagde. Peralta groeit op het moment uit tot één van de beste reliever in baseball, wat indrukwekkend genoeg is, zeker voor een rookie. Peralta blijft constant en geeft voorlopig geen signalen af dat er reden is voor de Reds zich zorgen te maken over hun nieuwste bullpenwapen.
peralta
Stay pumped, Wandy.

3. Andrew Benintendi (OF, Boston Red Sox)

Benintendi6
Red Sox-outfielder Andrew Benintendi lijkt zijn groove ook gevonden te hebben. De consensus favoriet voor AL Rookie of the Year staat lekker te spelen voor de Carmines en houdt zijn top 3-plek vast. Benintendi had geen geweldige week (verre van zelfs; hij sloeg ruimschoots onder de Mendoza-line), maar zijn overall-productie is te goed om te negeren.

2. Cody Bellinger (OF/1B, Los Angeles Dodgers)

Bellinger6
Opnieuw op plek twee: Cody Bellinger. Bellinger’s carrière maakt een stormachtig begin door. Hij zou eerst voor één weekje in de Majors zijn, toen werden het er twee en nu Andrew Toles zijn ACL gescheurd heeft, is er ineens een vaste plek in de line-up voor de nieuwe ster aan het Dodgers-firnament. Bellinger maakt gehakt van de tegenstand en er is nog geen dip in zicht bij de jonge outfielder.

1. Aaron Judge (OF, New York Yankees)

Judge6
De afgelopen week was een weinig boeiende week voor Aaron Judge, maar misschien heeft hij de lat wel simpelweg te hoog gelegd. Judge staat nog steeds goed te slaan en voert het homerunklassement met grote afstand aan (hij heeft twee keer zoveel big flies als de nummers 2: Cody Bellinger, Josh Bell en Trey Mancini). We kunnen beginnen te dromen van een homerun derby met Aaron Judge en Giancarlo Stanton, de tweede sterkste slagmensen in de Majors.

Uit de top 10 gevallen

  • Jose Leclerc (RHP, TEX) – Al een week op de DL
  • Trey Mancini (BAL, OF) – Play. The. Man!

Knocking on the Door

  • Koda Glover (RHP, WAS) – Krabbelt weer op
  • Manuel Margot (OF, SD) – Zie ‘Glover, Koda’
  • Josh Bell (1B/OF, PIT) – De power is er wel, rest blijft achter

Stats up-to-date: 17 mei 2017
De ’triple-slash’ statline bij slagmensen staat voor AVG/OBP/SLG

Jasper Roos
Jasper Roos
Hoofdredacteur. Schrijft voornamelijk over honkbal. Praat regelmatig in een microfoon. Pitch-sequence-aficionado. Shoeless Joe Jackson is een Hall of Famer.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen