MLB Rookie Watch: All-Star Break


Met de oude MLB-garde op weg naar hun pensioen, is de doorstroom van jong talent naar de Majors in volle gang. Elke week checken we even hoe het de jonge talenten in hun Rookie-seizoen vergaat in de Rookie Watch. Wie stijgt, wie daalt? Wie is missschien wel op weg naar een Rookie of the Year-titel?
Getal tussen haakjes: klassering voorgaande week.
(-): nieuwe binnenkomer t.o.v. voorgaande week

De Rookie Watch van deze week omvat, omwille van de All-Star Break, de laatste 10 dagen van de eerste helft van het seizoen.

Week 13: ALL-STAR BREAK EDITION

10. Ian Happ (2B/OF, Chicago Cubs)


Het slaggemiddelde van Ian Happ is nog wat problematisch sinds hij zijn debuut maakte op 13 mei, maar het begint langzaam omhoog te kruipen. De echte reden dat de Cub nu de lijst haalt, is het feit dat hij het gemiddelde en zijn al aanwezige power weet te combineren. Happ heeft er inmiddels al 13 uitgetimmerd, waarmee hij één van de weinige lichtpuntjes is voor een dramatisch presterend Cubsteam. Het is voor Chicago te hopen dat hij dit in de tweede helft van het seizoen volhoudt.

9. Clint Frazier (OF, New York Yankees)


Tweede nieuwe naam in de top 10 van deze week is Clint Frazier. Het is misschien wat voorbarig om de man met 24 slagbeurten op zijn naam op te nemen in de lijst, maar Frazier had een bovengemiddelde debuutweek. Hij sloot de week voor de All-Star Break af met zijn derde homerun en zijn slaggemiddelde hangt comfortabel boven de .300. Het is de vraag hoe lang Frazier in de Majors blijft, maar hij maakt een prima eerste indruk.
Oh, en walk-off homeruns doen het ook altijd goed.

8. Andrew Benintendi (OF, Boston Red Sox)


Voor Andrew Benintendi verloopt zijn eerste volledige seizoen in de Majors niet zoals hij waarschijnlijk had gehoopt. Na langdurige slumps was zijn slaggemiddelde gekelderd en ook de power bleef uit. Gelukkig wist de outfielder nog wel hier en daar een honk te stelen. Hij hoeft dus slechts Manuel Margot voor zich te dulden en deelt hij de tweede plaats qua steals met Bradley Zimmer. Zijn defense heeft daarentegen nergens last van.


De laatste weken begint Benintendi’s knuppel weer wat tot leven te komen. Voor Boston is het te hopen dat de tweede seizoenshelft meer Benny Baseball brengt.

7. Bradley Zimmer (OF, Cleveland Indians)


Wel een prima eerste optreden is er voor Bradley Zimmer, die uit begint te groeien tot een vaste waarde in deze top 10. Het regent doubles en steals in de eerste weken voor de jonge outfielder, die in no-time de Cleveland-fans voor zich weet te winnen. Ook verdedigend maakt de lefty veel indruk

6. Paul DeJong (2B, St. Louis Cardinals)


Het derde nieuwe gezicht is dat van Paul DeJong, de utilityspeler van de St. Louis Cardinals. DeJong is niet echt een naam waaraan voorafgaand aan het seizoen veel aandacht werd besteed, maar de 23-jarige Floridiaan is sneaky good, dit seizoen. Hij weet inmiddels al een tijdje zijn slaggemiddelde boven de .300 te houden en ook zijn OPS hangt bovengemiddeld boven de .900.

Met 8 homeruns in 125 slagbeurten toont DeJong ook aan dat de power for real is. De walk-to-strikeout-ratio (4/38) is pijnlijk, dus er is kans op een crash in de tweede helft. Voor nu heeft hij echter zijn plekje in de zon verdient.

5. Ben Gamel (OF, Seattle Mariners)


Ben Gamel weet zijn plek te handhaven, maar met een dalend slaggemiddelde en blijvend gebrek aan power, lijkt een Hanigeriaanse daling ingezet te zijn. De stats zijn nog steeds indrukwekkend, maar de dalende lijn moet even gestopt worden. Gamel is blijkbaar hard toe aan een paar dagen vrij, dus wie weet komt hij in de tweede helft van het seizoen weer fris voor de dag.

Let’s go, indeed.

4. Jacob Faria (RHP, Tampa Bay Rays)


Werper Jacob Faria maakt heel veel indruk in de eerste paar weken van zijn Major League-carrière. Zijn stat line wordt aangevoerd door een sprankelend 2.11 ERA en met 37 strikeouts en slechts 9 walks in 38.1 innings, is Faria ijzersterk bezig. Mogelijk heeft dat iets te maken met zijn ronduit smerige split finger.

3. Trey Mancini (OF, Baltimore Orioles)


Haal Aaron Judge en Cody Bellinger van de lijst en Trey Mancini is de beste rookie in de Majors.

Mancini draait de laatste weken als een trein. Zelfs als zijn homeruns een beetje afnemen, blijft hij doubles slaan. Hij begint in Baltimore fan favorite status te bereiken en gaat meedoen om AL Rookie of the Year. Meedoen, hè. Niet winnen. Dat kan niet.

2. Cody Bellinger (OF, Los Angeles Dodgers)


Achja, hij blijft gewoon lekker slaan, die Cody Bellinger. Veel meer kunnen we er ook niet van maken. Topkandidaat voor NL Rookie of the Year, met nog geen afremmen in zicht.

1. Aaron Judge (OF, New York Yankees)


De grote man uit de eerste helft van het seizoen is Aaron Judge. Hij vermorzelt honkballen en records. Zelfs decennia oude records zijn niet veilig voor The Judge.


Dit gaat voorlopig nog niet eindigen. 50 homeruns zijn niet onmogelijk. Stay tuned.

Uit de top 10 gevallen

  • Jordan Montgomery (LHP, NYY) – Tegen zoveel slaggeweld pitch je niet op
  • Mitch Haniger (OF, SEA) – Gaat de verkeerde kant op
  • Danny Barnes (RHP, TOR) – Zie Montgomery, Jordan
  • Jose Leclerc (RHP, TEX) – Zie Barnes, Danny

Knocking on the door

  • Yuli Gurriel (1B, HOU) – Lekker op dreef
  • Jesus Aguilar (1B, MIL) – Power genoeg, maar die speeltijd…
  • Danny Barnes (RHP, TOR) – Even uit de top 10, maar nog steeds goed
  • T.J. Rivera (1B, NYM) – Dagje ouder (28), maar wel leuk bezig
  • Manny Piña (C, MIL) – In en uit de top 10

Stats up-to-date: 10 juli 2017
De ’triple-slash’ statline bij slagmensen staat voor AVG/OBP/SLG

Jasper Roos
Jasper Roos
Hoofdredacteur. Schrijft voornamelijk over honkbal. Praat regelmatig in een microfoon. Pitch-sequence-aficionado. Shoeless Joe Jackson is een Hall of Famer.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen