MLB Rookie Watch: week 11


Met de oude MLB-garde op weg naar hun pensioen, is de doorstroom van jong talent naar de Majors in volle gang. Elke week checken we even hoe het de jonge talenten in hun Rookie-seizoen vergaat in de Rookie Watch. Wie stijgt, wie daalt? Wie is missschien wel op weg naar een Rookie of the Year-titel?
Getal tussen haakjes: klassering voorgaande week.
(-): nieuwe binnenkomer t.o.v. voorgaande week.

Week 11

10. Manny Piña (C, Milwaukee Brewers)


De grootste knock op Piña is altijd zijn gebrek aan power geweest. Elke week dat hij dus een homerun over hekken parkeert, verdient hij een plekje op de lijst. Naast zijn aanvallende capaciteiten, gooit Piña ook nog eens 33% van de honklopers uit, wat ook meetelt bij het samenstellen van de Rookie Top 10.


Kortom, het is niet moeilijk om een reden te vinden Milwaukee’s catcher onder te brengen bij de tien beste rookies. Quality GIF-materiaal ook, die Piña.

9. Danny Barnes (RHP, Toronto Blue Jays)


Het eerste van twee nieuwe gezichten op deze lijst, behoort toe aan Danny Barnes van de Blue Jays. De reliever maakt een prima seizoen door sinds hij op 1 mei opgeroepen werd als rostervervanger van Aaron Sanchez. De voormalig 35e ronde draftselectie (1056e overall) haalt het meeste uit zijn periode in de Majors. Zijn fastball middelt rond de 92 mph en in juni zijn slechts de Yankees in staat geweest om tegen hem te scoren. De Blue Jays lijken een succesvolle middle reliever te hebben gevonden.

8. James Pazos (LHP, Seattle Mariners)


Het is heel moeilijk om van James Pazos af te komen voor de Rookie Watch. Telkens als de lefty afzakt naar de tiende plek, heeft hij een week die hem weer doet stijgen. Met drie scoreless optredens in de laatste zeven dagen (4 strikeouts) is zijn ERA bijna terug onder de 2.00.


Het lijkt ook wel of Pazos steeds harder gaat gooien. Inmiddels klokt hij geregeld rond de 99 mph, terwijl hij ook gemiddeld nog uitkomt op ruim 96 mph. De linkshander wordt steeds beter en lijkt op weg om een nieuwe Matt Thornton te worden.

7. Ben Gamel (OF, Seattle Mariners)


Er is maar één reden dat Ben Gamel iets daalt op de lijst: gebrek aan power. Voor de rest speelt de outfielder een geweldige eerste helft van het seizoen. Inmiddels voert hij alle Rookies ruimschoots aan in slaggemiddelde (.351) en met 13 doubles is hij zeker geen slap hitter.
De drie homeruns zijn wat mager, maar met plus defense en als een nuttige on-base-machine, is Gamel van grote waarde voor de jonge Seattle Mariners. Afgelopen nacht sloeg hij nog wel een homerun, tegen de Detroit Tigers. Misschien zit er iets aan te komen?

6. Trey Mancini (1B/OF, Baltimore Orioles)


Met zijn vastere rol in de Orioles-lineup heeft Trey Mancini ook een meer reguliere plek verdiend in deze top 10. Hij is één van de constantere hitters in de Majors, laat staan van de Rookies. Het is te hopen dat de Orioles hem gewoon standaard in de line-up schuiven, want ze zijn gewoon beter met Mash-cini in het team.

5. Mitch Haniger (OF, Seattle Mariners)


Het regent Mariners op deze lijst, maar Mitch Haniger viel de afgelopen week een beetje tegen. Om die reden stagneert hij op de lijst, maar met zijn geweldige start aan het begin van het seizoen is hij nog steeds één van de top rookies van het seizoen. Kijken of hij de Haniger-motor weer op gang kan trekken.

4. Jeff Hoffman (RHP, Colorado Rockies)


Eindelijk kwalificeert Jeff Hoffman voor de Rookie-lijst. De rechtshandige werper is een revelatie in zijn eerste 32 innings van zijn seizoen. Zijn curveball is the stuff of legends.

De 24-jarige is de meest recente ontdekking in de rotation van Colorado. Met Kyle Freeland (24), German Marquez (22) en Antonio Senzatela (22) is Hoffman de toekomst van de Rockies rotation.

3. Matt Davidson (3B/1B/DH, Chicago White Sox)


Wát een week had Chicago’s jonge derde honkman Matt Davidson. Met homeruns in vier duels op rij (en vijf big flies in zes wedstrijden), behoort Davidson nu tot het selecte groepje Rookies met 15 of meer homeruns (Judge, Bellinger, Renfroe, Davidson).
Homerun 4 was een bom…


…en twee dagen later lag de vijfde over de muur.

De overige stats van MD doen niet geloven dat hij die stijgende lijn vast kan houden (een .303 OBP, daar worden weinig fans vrolijk van), maar na zo’n week als deze, verdient hij een hoge notering op deze lijst.
En wie dít voorspeld had voor 20 juni….

… moet snel een loterijlot kopen. (Davidson staat per 21 juni overigens alweer op 16 homeruns).

2. Cody Bellinger (1B/OF, Los Angeles Dodgers)


Als Cody Bellinger zijn homeruns slaat, doet hij het meestal gelijk in tweetallen. Met het meest recente homerunduo, verbrak Bellinger ook nog eens het record van Gary Sanchez en Wally Berger.

Bellinger deed er slechts 51 wedstrijden over om tot 21 homeruns te komen; Sanchez kostte dat vorig seizoen nog 59 duels. Daarnaast werd de outfielder de eerste rookie met 10 homeruns in 10 wedstrijden.

1. Aaron Judge (OF, New York Yankees)


Het is moeilijk om superlatieven te blijven verzinnen voor Aaron Judge. Dude hits bombs. A lot of ‘em. Inmiddels weet iedereen wel wie hij is. MVP in the making?

Uit de top 10 gevallen

  • Andrew Benintendi (OF, BOS) – Tsja.. er zijn er nu teveel beter dan hij
  • Wandy Peralta (LHP, CIN) – Heeft even een moeilijkere periode
  • Jose Leclerc (RHP, TEX) – Fabelachtige K-ratio

Knocking on the door

  • Jacob Faria (RHP, TB) – Het zijn pas 19 innings, maar dude komt eraan
  • Bradley Zimmer (OF, CLE) – Heeft de raket weer hemelswijs gericht
  • Alex Meyer (RHP, LAA) – Strikeoutmachine met een scheef vizier
  • Ian Happ (2B/OF, CHC) – Homeruns genoeg, laag .200-AVG
  • Jesus Aguilar (1B, MIL) – Power genoeg, nu nog speeltijd

Stats up-to-date: 21 juni 2017
De ’triple-slash’ statline bij slagmensen staat voor AVG/OBP/SLG

Jasper Roos
Jasper Roos
Hoofdredacteur. Schrijft voornamelijk over honkbal. Praat regelmatig in een microfoon. Pitch-sequence-aficionado. Shoeless Joe Jackson is een Hall of Famer.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen