MLB Rookie Watch: week 10


Met de oude MLB-garde op weg naar hun pensioen, is de doorstroom van jong talent naar de Majors in volle gang. Elke week checken we even hoe het de jonge talenten in hun Rookie-seizoen vergaat in de Rookie Watch. Wie stijgt, wie daalt? Wie is missschien wel op weg naar een Rookie of the Year-titel?
Getal tussen haakjes: klassering voorgaande week.
(-): nieuwe binnenkomer t.o.v. voorgaande week.

Week 10

10. Jose Leclerc (RHP, Texas Rangers)


James Pazos, Wandy Peralta en Jose Leclerc zijn de enige rookie-werpers die er op dit moment toe doen. Het is niet altijd even interessant om naar te kijken, maar ze doen hun werk en ze doen dat vrij aardig. Voor meer diepgaande rookie-analyse: scroll door vanaf nummer 6.
Voor wat het waard is: Leclerc draait lekker sinds hij van de DL afkwam, maar de walks beginnen wat op te lopen voor een reliever met zo weinig innings onder zijn riem. De strikeouts zijn wel tasty.

9. Wandy Peralta (LHP, Cincinnati Reds)


Zie Leclerc, Jose. Peralta is uitgegroeid tot de go-to reliever in Cincinnati. Leuke verrassing voor de Reds-fans.

8. James Pazos (LHP, Seattle Mariners)


Zie Leclerc, Jose. Pazos had trouwens wel een goede week, voor wat dat waard is bij een bullpen-arm.

7. Jordan Montgomery (LHP, New York Yankees)


Het is misschien wat vreemd om Jordan Montgomery te verkiezen boven Antonio Senzatela en Kyle Freeland, maar Montgomery is stiekem aan een heel goede reeks bezig. Zijn strikeout-ratio is ook beduidend beter dan die van de twee Colorado-werpers, dus de lefty uit de Bronx keert 50 innings na zijn laatste verschijnen op deze lijst weer terug.

6. Andrew Benintendi (OF, Boston Red Sox)


Boston’s jonge ster Andrew Benintendi had een goede week, waarin hij zowel een loper op thuis uitgooide…


…als zijn eerste walk-off hit sloeg…


…en ook nog een fantastische vangbal maakte.

Met zo’n week, is er maar één resultaat mogelijk: welcome back, Benny.

5. Mitch Haniger (OF, Seattle Mariners)


High-fives, everybody: Mitch Haniger is weer terug!

De outfielder lijkt, na weken van blessureleed, de draad weer op te pakken waar hij gebleven was. Sinds hij teruggekeerd is van de DL, slaat hij 6-uit-18 met 6 runs, 4 RBI’s en een homerun (1.040 OPS). Dan mag je dus meteen weer de top 5 van deze Rookie Watch in. Met Gamel en Pazos leveren de Mariners dus drie rookies die inmiddels met enige regelmaat terugkeren in de lijst. Doen ze goed, daar in Seattle.

4. Trey Mancini (OF, Baltimore Orioles)


Vorige week gaven we al aan dat Trey Mancini wederom op de deur van de top 10 klopte en deze week is hij weer terug. In de afgelopen veertien dagen sloeg hij 14-uit-43 met 7 runs, 10 RBI’s en 3 homeruns (.998 OPS), dus een top-drie-klassering heeft hij dik verdiend. Hopelijk heeft Buck Showalter eindelijk door dat de Mancini Masher een vaste plek in de line-up moet krijgen. De Orioles hebben gewoon een betere aanval met hem op het veld.
Intussen schrijft hij ook nog even Orioles-geschiedenis, want clutch is Mancini wel.

3. Ben Gamel (OF, Seattle Mariners)


We’re buying in. Ben Gamel leek in het begin een beetje op een eendagsvlieg, maar hij positioneert zichzelf inmiddels stevig bovenaan het battingklassement van de rookies van dit jaar. Helaas blijven de homeruns en RBI’s nog wat achter, maar zijn 12 doubles (5 in de laatste week) doen niet onder voor de betere slagmensen op dit lijstje. Tel daar een .341 slaggemiddelde, .405 OBP en dit soort defense bij op (wauw… just… wauw)…


…en presto: Gamel is here to stay, ook bij de fans.

2. Cody Bellinger (OF, Los Angeles Dodgers)


Wát een week had Cody Bellinger. Na een periode waarin hij zijn slaggemiddelde in rap tempo af zag nemen, parkeerde de Dodgers-ster de afgelopen zeven dagen maar liefst vijf homeruns over de hekken (6-uit-19, 6 runs, 8 RBI’s, 1.567 OPS). Met twee multi-homerun games…


en een homerun tegen Andrew Miller…


.. had Cody een aardige week. Bellinger werd tevens de eerste MLB speler sinds 1913 met vier multi-homerun games in zijn eerste 50 wedstrijden (hij had er maar 45 voor nodig). Duidelijke taal.

1. Aaron Judge (OF, New York Yankees)


Of Bellinger echter Aaron Judge van de eerste plek stoot, dat lijkt maar de vraag. The Judge deed weer ongelooflijke dingen deze week. De reacties in de dug-out zeggen alles.

That’s right, dat was een homerun van 495 ft. Het houdt niet op. Kunnen we Judge niet gewoon die Rookie-prijs alvast geven?

Uit de top 10 gevallen

  • Allen Cordoba (OF, SD) – Al die shiny rookies in San Diego..
  • Jorge Bonifacio (OF, KC) – Geen plek voor hem
  • Bradley Zimmer (OF, CLE) – Als een raket onderweg terug naar aarde

Knocking on the door

  • Manny Piña (C, MIL) – Goede periode, weinig power
  • Jose Leclerc (RHP, TEX) – Terug van blessure en dealin’
  • Antonio Senzatela (RHP, COL) – Even de draad kwijt
  • Kyle Freeland (LHP, COL) – Zie Senzatela, Antonio

Stats up-to-date: 15 juni 2017
De ’triple-slash’ statline bij slagmensen staat voor AVG/OBP/SLG

Jasper Roos
Jasper Roos
Hoofdredacteur. Schrijft voornamelijk over honkbal. Praat regelmatig in een microfoon. Pitch-sequence-aficionado. Shoeless Joe Jackson is een Hall of Famer.

2 REACTIES

    • Haha, Yankees-fans roepen wel vaker iets, maar als hij dit volhoudt en de Yankees halen de play-offs, hebben ze denk ik wel een punt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen