MLB Rookie Watch 2022: week 19-20

Aan alles komt een einde en zo ook aan week 19 en 20 van MLB. In de afgelopen twee weken lieten vooral nieuwe rookies van zich horen. Zo kon Joey Meneses geen bal missen voor de Washington Nationals en liet Glenn Otto zien geleerd te hebben van zijn tijd in Triple-A. Verder nog zes andere rookies in willekeurige volgorde.

JOEY MENESES (Washington Nationals)

Stats: .353 (18-uit-51), 4 HR, 2B, 2 BB, 6 RBI, .985 OPS

Geboren op 6 mei 1992 in Culiacan, Mexico maakte Joey Meneses op 2 augustus zijn debuut in MLB. Hij bleek meteen een succes en hij sloot weel 19 en 20 af met een statline van .353/.377/.608 en vier homeruns. In de tweede wedstrijd van de series tegen de San Diego Padres sloeg hij een homerun tegen pitcher Yu Darvish. Een changeup aan de binnenkant van de plaat bleek niet te missen voor de 30-jarige eerstehonkman. Het was zijn vijfde homerun in negen wedstrijden tijd. Verder kwam Meneses nog twee keer op de honken met een vrije loop en sloeg hij één double.

Ook op defensief gebied liet de rookie zien klaar te zijn voor de majors. Dit keer acterend als rechtsvelder maakte hij een prachtige vangbal. Wederom moest het de San Diego Padres ontgelden, want wat een honkslag leek van Brandon Drury werd een nul. Met een mooie sliding liet hij de vangbal er simpel uitzien. Daarnaast had hij een hitting streak van elf wedstrijden op het moment van zijn actie. Deze werd verbroken in de laatste wedstrijd van de series tegen de Padres, maar in de laatste drie wedstrijden van week 20 was hij weer op dreef met vier hits uit dertien slagbeurten.


GLENN OTTO (Texas Rangers)

Stats: 16.2 IP, 7 K’s, 3 ER, 9 H, 13 BB

Glenn Otto maakte aan het begin van het seizoen al eens deel uit van de Rookie Watch. In week 7 en 8 gooide hij 11.0 innings met negen strikeouts. Daarna kende de 26-jarige rechtshandige werper echter een moeilijke periode en de Rangers stuurde hem terug naar Triple-A. 26 juni keerde hij terug in de majors, maar zijn goede niveau uit week 7 en 8 kwam pas terug in zijn laatste drie starts.

Hij gooide tegen de Houston Astros (5.0 IP), Oakland A’s (6.0 IP) en Minnesota Twins (5.2 IP) en kwam daarin tot zeven strikeouts. Otto kreeg daarentegen wel drie earned runs, negen hits en dertien vrije lopen tegen. Vier wijd gooien blijft nog altijd het zwakke punt van de Texaan, toch won hij tegen de A’s zijn eerste wedstrijd sinds 4 juni.


STEVEN KWAN (Cleveland Guardians)

Stats: .340 (18-uit-53), HR, 2 2B, 2 3B, 7 BB, 4 RBI, .926 OPS

De enige speler die zijn plekje in de Rookie Watch behield was Steven Kwan. De rookie spelend voor de Cleveland Guardians bleef en fuego en blijft ervoor zorgen dat de race voor de American League Rookie of the Year niet gelopen is. In de afgelopen twee weken had hij een slaggemiddelde van .340 in 53 slagbeurten, met twee triples, twee doubles en één homerun. Eén van zijn triples sloeg hij in de eerste wedstrijd van de series tegen de Chicago White Sox. Het bleek een clutch RBI-triple in de zevende inning, want daarmee kwamen de Guardians op gelijke hoogte en wonnen zij de wedstrijd uiteindelijk ook nog.

Offensief draagt Kwan dus veel bij aan de reeks van de Cleveland Guardians. Toch mag zijn defensieve waarde ook niet onderschat worden. Na 701 gespeelde innings heeft de linksvelder 16 Total Runs Saved, zeven meer dan de nummer twee Sam Hilliard. In de eerste wedstrijd van de series tegen de Toronto Blue Jays zette hij de wedstrijd meteen op scherp. Lourdes Gurriel Jr. sloeg in de eerste slagbeurt van de dag, een bal bijna over het hoofd van Kwan, maar deze ving hem alsnog. Na deze actie zou hij nog tweemaal een DRS op zijn naam schrijven, waardoor hij zijn voorsprong aan de top vergrootte.


JP SEARS (Oakland Athletics)

Stats: 15.1 IP, 8 K’s, 3 ER, 13 H, 4 BB

JP Sears debuteerde op 10 augustus voor de Oakland Athletics. Hij gooide voor zijn start tegen de Los Angeles Angels toch al 22 innings in de majors. Dat deed de linkshandige werper echter voor de New York Yankees. Sears kwam terecht bij de A’s door de trade die de Yankees maakten voor Frankie Montas. De ace van de Athletics werd samen met Lou Trivino naar de Bronx Bombers verhandeld in ruil voor Sears, Ken Waldichuk, Luis Medina en Cooper Bowman.

In zijn debuut gooide de 26-jarige pitcher 5.1 innings en kreeg daarin twee earned runs tegen. Het bleek zijn slechtste wedstrijd, want tegen de Texas Rangers (5.0 IP) en Seattle Mariners (5.0 IP) verlaagde hij zijn ERA naar 1.93. De Rangers kwamen helemaal niet tot scoren en de Mariners lukte het slechts één keer. In de tussentijd gooide Sears in zijn drie starts acht keer drieslag en kreeg hij dertien hits en vier vrije lopen tegen. Er zijn pitchers die slechter beginnen bij hun nieuwe club.


VINNIE PASQUANTINO (Kansas City Royals)

Stats: .370 (17-uit-46), 5 HR, 2B, 6 BB, 9 RBI, 1.159 OPS

Vinnie Pasquantino maakte van zichzelf in week 19 en 20 het volgende grote talent van de Kansas City Royals. MJ Melendez maakte al eerder deel uit van de Rookie Watch, maar Pasquantino kan zichzelf nu in hetzelfde rijtje plaatsen. In week 19 werd de aangewezen slagman, die ook uit de voeten kan als eerstehonkman, zelfs verkozen tot Player of the Week in de American League.

Toch stopte zijn award hem niet en bleef hij op dezelfde voet doorgaan. Uiteindelijk sloeg Pasquantino zeventien honkslagen in 46 slagbeurten. Hiervan sloeg hij vijf homeruns en één double. Met zijn vijf homeruns was de 24-jarige tevens lijstaanvoerder onder alle rookies. Het is voor de Kansas City Royals hopen dat de jonge slugger op dezelfde manier blijft doorgaan. Met de rookies die de Royals hebben ziet de toekomst er rooskleurig uit.


SPENCER STRIDER (Atlanta Braves)

Stats: 13.2 IP, 18 K’s, 6 ER, 12 H, 5 BB

Atlanta Braves pitcher Spencer Strider speelde op een hoog niveau tijdens de afgelopen twee weken en maakte daarom zijn comeback in de Rookie Watch. Net als Steven Kwan maakte Strider ook deel uit van de eerste Rookie Watch van het jaar, maar daarna zou hij geen deel meer uitmaken. In zijn laatste drie starts gooide hij 13.2 innings en daarin kwam de rechtshandige werper tot achttien keer drie slag. Zeker tegen de Houston Astros was hij goed in vorm met negen strikeouts in 6.0 innings.

Na 6.0 innings tegen de Astros verliet Strider dus de heuvel en dat betekende voor hem zijn honderdste gegooide inning van het seizoen. Hij gooide tot nu toe 151 keer drieslag en staat daarmee eenzaam aan kop in het rookieklassement. Hunter Greene, die de tweede plaats inneemt, gooide 127 K’s. Verder heeft hij een ERA van 2.95 en een WHIP van 1.02. Daarmee behoort hij nog altijd tot een van de favorieten om de National League Rookie of the Year te winnen. Grote concurrent daarin is teamgenoot Michael Harris.


VAUGHN GRISSOM (Atlanta Braves)

Stats: .395 (17-uit-43), 3 HR, 3 2B, 4 BB, 9 RBI, 1.121 OPS

Naast Spencer Strider was er nog een Atlanta Braves rookie die uitmuntend presteerde. Vaughn Grissom debuteerde op 10 augustus tegen de Boston Red Sox en was vanaf het eerste moment een echte hit. Hij eindigde week 20 met zeventien hits in 43 slagbeurten. Van zijn zeventien hits sloeg de 21-jarige tweedehonkman drie homeruns en drie doubles. Daarnaast kwam hij ook vier keer op de honken via een vier wijd.

Grissom maakte dus zijn debuut op Fenway Park en hij sloeg daarin meteen een homerun. De Braves speelden daarna een series tegen de Marlins op LoanDepot Park, de thuishaven van de Marlins. Ook in die series sloeg hij een homerun. Met de terugkomst van de Braves in hun eigen thuishaven sloeg de tweedehonkman zijn derde homerun uit zijn carrière. Daarmee heeft hij in elk stadion waarin hij speelde een bal over de hekken geslagen.


ALEXIS DIAZ (Cincinnati Reds)

Stats: 7.0 IP, 14 K’s, 0 ER, 3 H, 1 BB

Alexis Diaz is de rookie-closer van de Cincinnati Reds en tot nu toe laat hij zien erg goed te zijn in zijn baan. In week 19 en 20 gooide hij 7.0 innings en kreeg daarin geen enkele earned run tegen. Daarnaast gooide hij veertien keer drieslag en schreef hij één save bij. In de wedstrijd tegen de Chicago Cubs liet Diaz zien dat zijn slider een pitch is om rekening mee te houden. Hij kreeg zeven slagmensen tegen zich en gooide vier keer een K, via zijn slider.

Er was ook nog mooi familiemoment voor Alexis Diaz. Zijn broer Edwin Diaz is closer voor de New York Mets en voor de wedstrijd wisselden de twee de lineups met elkaar uit. Met de gehele familie op de tribune in shirts, die zowel Mets- als Reds-kleuren bevatten, verloren de Reds met 10-2

Coverfoto:Bo Schalbroeck (BoGraphix) / SportAmerika

Mick van der Nat
Mick van der Nat
MLB redacteur en Texas Rangers fan. Mag voor het eerst in jaren juichen voor zijn ploeg. Leert en schrijft ook graag over de geweldige geschiedenis van MLB.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen