MLB Rookie Watch 2021: Week 15

Na een korte onderbreking door de All-Star Game begon afgelopen week de tweede helft van het MLB-seizoen. Tanner Houck liet zich in week vijftien meteen van zijn beste kant zien door geen enkel verdiend punt tegen te krijgen en ook Akil Baddoo was en fuego met vier homeruns en dertien RBI’s. Verder nog zes andere rookies in willekeurige volgorde.

TANNER HOUCK (Boston Red Sox)

Stats: 7.2 IP, 11 K’s 3 BB, 3 H, 0 ER

Tanner Houck kan alles bleek in week vijftien. Hij startte één wedstrijd en schreef een save op zijn naam. De save kwam niet op de gebruikelijke manier, want Houck stond drie innings op de heuvel. In de eerste wedstrijd na de break (de dag ervoor werd de wedstrijd door Covid-besmettingen uitgesteld) gingen de Red Sox op bezoek bij de New York Yankees. In de eerste helft van de zevende inning betrad de 25-jarige pitcher het veld. De resterende drie innings gooide hij foutloos en kreeg maar één hit tegen. Tevens stuurde hij drie keer een Yankee speler met drie slag terug naar de dugout, waarmee hij zijn eerste save ooit noteerde.

Zes dagen later speelden de Red Sox weer tegen de Bronx Bombers en dit keer startte Houck de wedstrijd op de heuvel. In de eerste wedstrijd van de series gooide hij 4.2 innings, waarin hij dan wel een run tegen kreeg, maar deze werd niet gescoord als een earned run. Zijn ERA bleef in week vijftien dus 0.00. Houck bleek een probleem voor de Yankees, want acht keer deelde hij drie slag uit. Zes van deze acht K’s kwamen op een slider. Een pitch die hij sinds de break weer veel vaker is gaan gebruiken en het lijkt erop alsof dat zijn vruchten aan het afwerpen is.


AKIL BADDOO (Detroit Tigers)

Stats: .289 (11-uit-38), 4 HR, 3B, 2 BB, 13 RBI, .983 OPS

Ondertussen is hij geen vreemde meer in de Rookie Watch lijst, maar Akil Baddoo zette ook in de afgelopen week weer zijn beste beentje voor. Elf hits uit 38 slagbeurten betekende een slaggemiddelde van .289, waarmee zijn slaggemiddelde over het gehele seizoen nu op .272 staat. Hij kwam bovendien tot vier homeruns, twee vrije lopen, een triple en sloeg dertien lopers over het thuishonk. Hij stal ook nog eens een honk tijdens de wedstrijd met de Minnesota Twins, waarmee zijn seizoentotaal op dertien kwam te staan. Daarmee voert hij die categorie aan onder de rookies.

Een van zijn vier homeruns sloeg hij tegen de Texas Rangers. Met Victor Reyes op de honken ramde hij een curveball van Kyle Gibson over de hekken. Een monsterhomerun waarvan hij op het moment dat de bal zijn knuppel raakte wist dat hij niet binnen het speelveld zou blijven. Het was zijn vierde homerun van de week en zijn negende van het seizoen en dat tegen een pitcher die voor de homerun van Baddoo pas acht homeruns toeliet. Het is in ieder geval een fantastische swing om naar te kijken.


BRAXTON GARRETT (Miami Marlins)

Stats: 11.1 IP, 12 K’s, 4 BB, 11 H, 4 ER

Een nieuwe naam in de lijst. Braxton Garrett maakte twee starts in de afgelopen week en deed dat niet onverdienstelijk. Hij kwam tot 11.1 innings tegen de Philadelphia Phillies (4.1 innings) en San Diego Padres (7.0 innings). Tegen het laatst genoemde team gooide hij zijn beste start tot nu toe. In de wedstrijd met de Swinging Fryers kwam hij tot 7.0 innings, waarin hij tien keer drie slag gooide. Hij kreeg wel twee homeruns tegen, waaronder één van collega-pitcher Ryan Weathers, maar toch wonnen de Marlins met 3-2. Hiermee trok de pitcher geboren in Foley, Alabama zijn winst- en verliespartijen gelijk op 1 om 1.

In de eerdere wedstrijd met de Phillies liet de pitcher al zien dat hij ook op offensief gebied kon bijdragen. Met een 2-0 achterstand kwam hij zelf aan slag en kreeg de bal tussen de binnenvelders door. Eenmaal op de honken werd hij door een double van Starling Marte binnengeslagen en verkleinden de Marlins de achterstand naar één. Uiteindelijk ging de wedstrijd toch verloren met 4-2. Ondanks zijn prestaties aan slag en op de heuvel werd hij na zijn start tegen de Phillies teruggestuurd naar de Minors, maar hij keerde hij voor het duel met de Padres alweer terug in de Majors. Dit verblijf was andermaal van korte duur, want inmiddels komt hij weer uit voor de Jacksonville Jumbo Shrimp in AAA. Wanneer en of hij terugkeert zal de toekomst moeten uitwijzen.


JONATHAN INDIA (Cincinnati Reds)

Stats: .294 (10-uit-34), 2 HR, 2B, 9 BB, 3 RBI, .978 OPS

Als nummer één in de slagvolgorde is het belangrijk zoveel mogelijk op de honken te komen en dat lukt Jonathan India dit seizoen erg goed. Hij noteerde in week vijftien een slaggemiddelde van .294 met tien honkslagen in 34 slagbeurten, maar hij kwam ook negen keer op de honken door een vrije loop. Daarmee was hij leider in die categorie voor rookies in de afgelopen week. Tevens voert hij met 48 ook het rookie-klassement in vrije lopen over het hele seizoen aan. Dat terwijl nummer twee in dat klassement, Dylan Carlson, op gepaste afstand staat met 41 Base on Balls.

Van zijn tien honkslagen eindigde twee ballen over de hekken. Eén van die homeruns kwam in de tweede wedstrijd van de series tegen de New York Mets. Pitcher Robert Stock van de Mets had zijn eerste bal van de wedstrijd buiten de slagzone geworpen, maar na de tweede keken zij al tegen een achterstand aan. India mistte de 4-Seam Fastball op perfecte hoogte voor de slagman niet en 432 feet later kwam de bal neer op het gras boven de muur in het midveld. Reden genoeg voor de Cincinnati Reds om hem alvast de titel van Rookie of the Year te geven op Twitter.


LOGAN GILBERT (Seattle Mariners)

Stats: 8.0 IP, 14 K’s, 3 BB, 9 H, 5 ER

Een Seattle Mariners-pitcher in de MLB Rookie Watch, het gebeurde voor deze vermelding van Logan Gilbert dit seizoen nog niet. Met zijn veertien strikeouts in 8.0 innings (K/9 van 15.8) konden we niet om hem heen. Daarmee gooide hij over deze periode de meeste keren drie slag van alle rookies.

Nooit in zijn nog korte MLB carrière gooide hij meer K’s dan in zijn start tegen de Los Angeles Angels. Negen keer kreeg een Angels-speler drie slag om de oren, terwijl hij ook twee earned runs tegen kreeg, twee vrije lopen weggaf en twee slagmensen raakte. Uiteindelijk schreef hij zijn vierde winstpartij van het seizoen bij na 5.0 gegooide innings en een 7-4 overwinning. Zes dagen later stond hij weer op de heuvel, dit keer maar 2.2 innings tegen de Oakland Athletics. Toch kwam hij toen ook tot vijf K’s. Logan Gilbert is een strikeout-machine de laatste tijd, hopelijk kan hij dit doorzetten.


TYRONE TAYLOR (Milwaukee Brewers)

Stats: .391 (9-uit-23), 2 HR, 3B, 3 BB, 7 RBI, 1.201 OPS

De 27-jarige linksvelder Tyrone Taylor liet zich in week vijftien van zijn beste kant zien. Een .391 slaggemiddelde in 23 slagbeurten en 1.201 OPS betekende dat hij erg productief was. Het leidde tot twee homeruns, drie vrije lopen en een triple. In de slagbeurten waarin hij niet op de honken verscheen, kreeg hij de bal wel in het spel. Maar zes keer lukte het een pitcher hem met drie slag aan de kant te zetten.

Taylor liet zijn kracht zien in de wedstrijd met de Chicago White Sox. Met volle honken gooide Ryan Burr de bal in de bovenhoek van de slagzone, maar Taylor raakte de bal fantastisch. Een no-doubt homerun die in de tweede ring belandde. De bal vertrok met 102.5 mph van zijn knuppel en kwam 401 feet verderop neer. Deze homerun bleek het breekpunt van de White Sox, want in de twee innings die nog volgden scoorden zij maar één keer. De dag daarna herhaalde hij het kunstje tegen werper Carlos Rodon, alleen stond er toen niemand op de honken.


JOHAN OVIEDO (St. Louis Cardinals)

Stats: 9.1 IP, 11 K’s, 7 BB, 8 H, 4 ER

De laatste nieuwe naam in de Rookie Watch van deze week is die van Johan Oviedo. De 23-jarige werper, die geboren werd in de Cubaanse hoofdstad Havana, gooide afgelopen week twee wedstrijden. Daarin kwam hij uiteindelijk uit op 9.1 innings met elf strikeouts, zeven vrije lopen en vier earned runs. Hij deed dit tegen de Chicago Cubs en Cincinnati Reds. Omdat hij maar vier earned runs tegen kreeg zakte zijn ERA voor het eerst sinds één maand terug onder de 5.00. Het staat na deze goede week namelijk op 4.91.

In de wedstrijd tegen de Cubs werd hij naar 5.0 innings van de heuvel gehaald, terwijl er een 4-1 voorsprong voor de Cardinals op het bord stond. Hierdoor had hij, als de zege door zijn teamgenoten zou worden binnen gesleept, zijn eerste overwinning uit zijn MLB-carrière kunnen bijschrijven. Met een staande ovatie van het publiek verliet hij het veld. De Cubs bogen de achterstand echter alsnog om, waardoor Oviedo wederom een no decision kreeg bijgeschreven. Na achttien gestarte wedstrijden wacht de jonge werper dus nog altijd op zijn eerste overwinning in de Majors.


DYLAN CARLSON (St. Louis Cardinals)

Stats: .214 (9-uit-42) 3 HR, 5 2B, 3 BB, 10 RBI, .824 OPS

De tweede Red Bird in de lijst en de laatste speler die deze week wordt uitgelicht. Toch neemt dat niet weg hoe goed Dylan Carlson in vorm was. Een .214 slaggemiddelde ziet er dan wel niet sprankelend uit, maar van zijn negen hits eindigde drie ballen als homerun en vijf als double. Hierdoor sloeg hij maar één single, terwijl hij ook tien RBI’s bij elkaar sloeg. In de laatste wedstrijd van de korte serie met de Chicago Cubs joeg hij een bal letterlijk het publiek in. Het was de eerste slagbeurt van de wedstrijd, maar mede-rookie Adbert Alzolay wist meteen waar hij aan toe was. De Cardinals wonnen uiteindelijk met 3-2.

Ook liet Carlson zien dat hij een sterke arm heeft. In de zevende inning van de eerste wedstrijd tegen de Cincinnati Reds stond er een 5-5 gelijk spel op het bord, toen Aristides Aquino aan slag kwam en Eugenio Suárez op het derde honk stond. Aquino sloeg de bal recht op Carlson af, waardoor hij met zijn vangbal de eerste nul van de inning maakte. De worp die volgde was perfect richting de thuisplaat, waarmee hij de lopende Suárez uitgooide. Twee vliegen in een klap, maar het kon niet voorkomen dat de Reds de wedstrijd uiteindelijk alsnog wonnen.

Coverfoto: Billie Weiss/Getty Images

Mick van der Nat
Mick van der Nat
MLB redacteur en Texas Rangers fan. Mag voor het eerst in jaren juichen voor zijn ploeg. Leert en schrijft ook graag over de geweldige geschiedenis van MLB.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen