MLB Out Of The Park: briljante Acuna, waiver-claims en records

De playoffs komen steeds dichterbij en dus komt ook de finishlijn van het reguliere MLB seizoen in zicht. Ronald Acuña Jr. liet zich van zijn beste kant zien, terwijl Julio Urias juist negatief in het nieuws kwam. Ook dumpten de Los Angeles Angels spelers op de markt en profiteerden andere franchises daar van. Miguel Cabrera liet ook zien het honkballen nog niet verleerd te zijn. Dat en veel meer in deze editie van MLB Out Of The Park.

AMERICAN LEAGUE

MIGUEL CABRERA AGELESS WONDER

Op zijn oude dag, uiteraard met alle respect gesproken, schreef Miguel Cabrera afgelopen zaterdag nog maar weer eens een franchiserecord op zijn naam. De 40-jarige aangewezen slagman en toekomstig Hall of Famer had het tegen de White Sox ouderwets op de heupen. Hij kwam in 5 at-bats maar liefst 4 keer door met een hit, scoorde één run en tekende voor liefst 3 RBIs. Aan de hand van hun veteraan versloegen de Tigers hun rivaal uit de AL Central met duidelijke cijfers: 10-0.

Al in de eerste inning was het raak voor Miggy. Met een RBI-double naar het rechtsveld kon Spencer Torkelson de score openen. In de vierde inning zorgde dezelfde combinatie voor een 8-0 voorsprong, maar dit meer via een RBI-single. Zijn derde RBI-single volgde in de zesde inning, maar de wedstrijd was op dat moment al lang en breed gespeeld. Een single in de achtste inning leek niet zoveel voor te stellen, maar betekende voor Cabrera wel degelijk iets. Met zijn vier hits in één wedstrijd schreef hij namelijk een stukje historie.

Het was sinds 1944 geleden dat een speler van de Detroit Tigers op 40-jarige leeftijd of ouder een wedstrijd met 4 hits noteerde. Toen was het Chuck Hostetler, een speler die in de verste verte niet kan tippen aan het palmares van Cabrera, maar dus wel voor dit kunststukje zorgde. Hostetler sleet zijn jaren voornamelijk in de minors, maar door WO II kreeg hij een kans in de majors. Hij was op dat moment de 40 al gepasseerd.

Zijn goede avond aan slag stelde Cabrera ook in staat wat plekken op de schuiven op de all-time list wat career hits betreft. Hij wipte over George Brett en legde beslag op de zeventiende plaats. Om nog een plekje te winnen, zal Cabrera in de laatste maand van dit seizoen nog minimaal 8 hits moeten verzamelen. Zijn goede vriend Adrian Beltre staat nu zestiende met 3166 hits, waar Cabrera na zaterdag op 3158 stond.


ANGELS DUMPEN VERSTERKINGEN, GUARDIANS EN ORIOLES PROFITEREN

Het was een ultieme poging van de Los Angeles Angels om tijdens de Trade Deadline nog te handelen voor spelers die hun richting de playoffs konden brengen. Iedereen wist dat het heel lastig ging worden, maar toch deden zij een poging. Ruim één maand na de Deadline blijkt dat het niet heeft gewerkt. De Angels staan ondertussen 13.5 wedstrijden achter in de American League West en zijn slechts elf verliespartijen verwijdert van uitschakeling voor de playoffs. Dus konden nieuwe aankopen Lucas Giolito, Reynaldo López, Dominic Leone en Randal Grichuk hun koffers weer inpakken. Naast hun werden ook Matt Moore en Hunter Renfroe bedankt voor bewezen diensten en de laan uitgestuurd.

Daarmee brachten de Angels genoeg interessante namen op de markt voor teams die de playoffs kunnen halen. Giolito, López en Moore vertrokken naar de Cleveland Guardians, terwijl Leone naar de Seattle Mariners verhuisde. Hunter Renfroe eindigde bij de Cincinnati Reds en Randal Grichuk is nog altijd niet geclaimd. Op deze manier hoopten de Los Angeles Angels onder de ‘competitive balance tax (CBT)’ te duiken, maar omdat Grichuk niet werd geclaimd bleven zij net boven de lijn van $233 miljoen zitten. Wederom niet het beste voorbeeld van goede business doen van de Halos.

Ook de Baltimore Orioles profiteerden goed met een waiver claim. Hun vaste closer Félix Bautista raakte geblesseerd en dat liet een groot gat in hun bullpen. Bautista werd al drie keer uitgeroepen tot American League Reliever of the Month en dus moesten zij zijn blessure opvangen. Jorge López kwam op de markt vanuit de Miami Marlins en de O’s hapten gelijk toe. Het is niet de eerste keer dat hij een Orioles uniform zal dragen, want in 2020 claimden zij hem al via waivers. Van 2020 tot 2022 speelde hij voor de Orioles, voor hij getraded werd naar de Minnesota Twins. Daarmee is de cirkel nu rond voor López en is het aan hem om tot het einde van het seizoen de grote schoenen van Bautista te vullen.


OHTANI IN SPECIAAL RIJTJE

Shohei Ohtani mag dan wel niet meer op de heuvel staan door zijn blessure, op de honken blijft hij nog altijd levensgevaarlijk. Tegen de Oakland Athletics stal hij zijn twintigste honk van het seizoen. Dat plaatste hem in een speciaal rijtje, want het was al de tweede keer in zijn carrière dat hij veertig homeruns sloeg en twintig honken stal. De 20-40 club is al exclusief en is exclusiever voor spelers die hem twee keer weten te bereiken. In de totale geschiedenis is het pas de 34ste keer dat een speler uit de American League of National League twintig honken stal en veertig homeruns sloeg. Als het gaat om spelers die het tweemaal deden is Ohtani pas de achtste speler. Alex Rodriguez (vier), Barry Bonds (drie), Jose Canseco (drie), Shawn Green (twee), Ken Griffey Jr. (twee), Jeff Bagwell (twee) en Hank Aaron (twee) gingen hem alleen voor.


BIJZONDER DEBUUT BIJ DE YANKEES

Bij de New York Yankees loopt het al het gehele seizoen niet lekker. Eerder kwamen zij al voorbij in de MLB Out Of The Park wegens hun lange losing streak, maar dit keer kwam er positief nieuws uit de Bronx. Jasson Dominguez is de nieuwe jonge ster van de franchise en onder veel belangstelling werd hij door de Yankees opgeroepen om zijn debuut te maken in de series met de Houston Astros. Dat debuut was geweldig, want Dominguez werd de jongste Yankees speler aller tijden die in zijn eerste slagbeurt een homerun sloeg. Met veteraan Justin Verlander op de heuvel zag het er naar uit dat het debuut van de 20-jarige niet moeilijker kon. Hij raakte de fastball echter perfect en sprong daarmee de geschiedenisboeken in. Niemand was jonger dan de 20 jaar en 206 dagen oude Dominicaan.

De gehele series verliep goed voor de Bronx Bombers er voor het eerst sinds 2013 sweepten zij hun rivaal. De Houston Astros hadden niets te zeggen en in de laatste wedstrijd van de series liet Jasson Dominguez zich wederom zien. Dit keer stond Christian Javier tegenover hem op de heuvel, maar ‘The Martian’ zoals zijn bijnaamd luidt liet zich niet kloppen. Dit keer eindigde de bal in de tribunes van het rechtsveld en gaf hij de Yankees in de zesde innning weer de voorsprong. De bijnaam van Dominguez is ‘The Martian’, omdat hij terwijl hij nog in de Dominicaanse Republiek door toeschouwers als buitenaards werd beschouwd. ‘El Marciano’, bleef aan Dominguez kleven en toen hij op zestienjarige leeftijd tekende bij de Yankees werd zijn bijnaam wereldkundig.


ROYCE KEEPS ON ROLLIN’

Het hart van Royce Lewis maakt al een sprongetje van blijdschap op het moment dat hij ’t logo van de Cleveland Guardians ziet. De 24-jarige rookie van de Minnesota Twins vindt het heerlijk om ’t op te nemen tegen deze opponent en afgelopen week bleek nog maar weer eens waarom. Lewis was monsterlijk goed aan slag. Tussen 27 augustus en 4 september joeg de derdehonkman maar liefst 3 grandslams het stadion uit en verzamelde niet minder dan 19 RBIs in ruim een week tijd. Vorig jaar sloeg Royce Lewis op 13 mei al zijn eerste grandslam, waardoor zijn totaal al op 4 staat in zijn nog prille carriere.

Van die 4 grandslams sloeg Lewis er 3 tegen de Cleveland Guardians. Lewis verzamelde zijn 4 grandslams in sneltreinvaart. Slechts 56 wedstrijden had de infielder hier voor nodig. De rookie is daarmee de trotse bezitter van een nieuw record, want nooit eerder kwam iemand in Major League Baseball in zo weinig wedstrijden tot 4 grandslams. Het vorige record stamde uit 1938 toen Rudy York er 132 wedstrijden over deed.

Mede dankzij de grandslam van Lewis maakten de Twins afgelopen maandag gehakt van Cleveland. De divisierivaal werd namelijk met 20-6 weggeblazen. Dit was wel tekenend voor de situatie in de AL Central. Nog niet zo lang geleden streden de Twins en Guardians samen om de troon, maar waar Minnesota een betrekkelijk goede augustus achter de rug heeft, daar vallen in Cleveland de wielen van de bus. De Guardians wonnen maar 11 van de 27 wedstrijden en hebben nu een achterstand van 7 gewonnen wedstrijden op de Twins.


NATIONAL LEAGUE

UNIEK RECORD VOOR RONALD ACUNA JR.

Voor Ronald Acuna Jr. las donderdag 31 augustus als een jongensboek. En zelfs de schrijver daarvan zou het scenario wat over the top vinden. In de ochtend trouwde de Braves-outfielder met zijn jeugdliefde en ’s avonds schreef hij historie. Hij begon de wedstrijd in Dodger Stadium met 29 homeruns en 61 gestolen honken. Met zijn volgende homer zou Ronald Acuna Jr. de eerste speler in de historie van de MLB worden met minimaal 30 homeruns en 60 gestolen honken in één seizoen.

De Braves hadden juist drie wedstrijd op Coors Field in Denver gespeeld. Een stadion dat geknipt leek voor die historische klap. Acuna Jr. is echter een man van stijl en koos een veel mooier podium. In een wedstrijd tussen de twee beste teams van het moment. In een stadion zo groot als dat van de LA Dodgers, daar gebeurde het onvermijdelijke. Met alle honken bezet en een 1-1 tussenstand liet Acuna Jr. er geen twijfel over bestaan. Een foutje kwam Lance Lynn ontzettend duur te staan, want zijn pitch ging de tribunes in voor een grandslam.

HISTORISCHE SERIE

De dertigste van Acuna was er dus één voor de geschiedenisboeken, maar voor de Braves was het vooral lekker dat het een 5-1 voorsprong opleverde. Het werd voor Atlanta nog billenknijpen. Onder meer door een 3-run homerun van Mookie Betts werd dit duel nog heel spannend. Met 8-7 ging de topper in de National League echter alsnog naar de Braves, waardoor de dag voor Acuna eigenlijk niet meer stuk kon. De man was al bezig aan een geweldig seizoen, maar nu is het definitief historisch.

Wat maakt deze prestatie van de nog altijd pas 25-jarige ster uit Venezuela nu zo uniek? Voor Rickey Henderson was geen honk veilig. De rappe outfielder stal in totaal 1406 honken en kon ook aardig met zijn knuppel overweg. Voor het aantal seizoenen waarin Henderson minimaal 60 honken stal, hebben we twee handen nodig. Niet één keer tikte hij echter de grens van 30 homeruns aan. Al kwam hij in 1986 en 1990 in de buurt met 28. Dit geeft wel aan hoe groot de prestatie van Acuna is. Henderson speelde 25 jaar in de majors en kwam nooit tot een dergelijke prestatie.

Barry Bonds probeerde het overigens ook al in 1990. De man die jaren later het homerunrecord vestigde, timmerde er toen ook al vrolijk op los met 33 homeruns. Bonds had destijds ook de snelheid nog voor 52 gestolen honken, maar ook dat staat dus in de schaduw van de 30-60 van Ronald Acuna Jr.. De outfielder, goed voor 3 homeruns in de serie tegen LA, was overigens nog niet klaar. In de derde wedstrijd sloeg hij de hardste bal in de MLB dit seizoen. Ook die klap van ruim 121 mph ging de tribunes in voor een homerun.

Atlanta won drie van de vier wedstrijden van de Dodgers en nam daardoor afstand in de strijd om de first seed in de National League.


ALONSO EENZAAM BOVENAAN

De race voor de kroon in het homerunkampioenschap is in volle gang. Matt Olson heeft op dit moment met 45 homeruns de gouden medaille in handen. Shohei Ohtani volgt hem op de tweede plaats met 44 en Pete Alonso is als derde met 42. Zijn 40ste homerun sloeg hij wel afgelopen week en daarmee schreef Alonso weer een stukje New York Mets geschiedenis.

Het is de derde keer in de carrière van Alonso dat hij meer dan veertig homeruns slaat. Hij heeft nu drie van de zes seizoenen in handen van New York Mets spelers met de meeste homeruns in één seizoen. Tevens zijn er maar vier andere spelers in de geschiedenis van Major League Baseball die in hun eerste vijf seizoenen in de majors veertig homeruns sloegen. Alleen Ralph Kiner, Eddie Mathews, Albert Pujols en Ryan Howard gingen hem voor.

In de wedstrijd tegen de Seattle Mariners zou de eerstehonkman het niet bij een homerun houden. Een paar innings later mepte hij wederom een bal de tribunes in voor homerun nummer 41. Toch was dat niet het enige wat hij bereikte, want het was ook zijn 100ste RBI van het seizoen. Slechts twee andere spelers haalden tot nu toe de drie cijfers binnen de statistiek. Matt Olson heeft 114 RBI en Adolis Garcia heeft er ook 100. Het zal niet lang duren voor Pete Alonso de eerste plek in New York Mets geschiedenis heeft als het gaat om geslagen homeruns. Na vijf seizoen bezet hij al de vijfde plaats met 188 homeruns en voor hem staan alleen nog Howard Johnson (192), Mike Piazza (220), David Wright (242) en Darryl Strawberry (252).


MLB START ONDERZOEK TEGEN JULIO URIAS

Twee dagen nadat Julio Urias zijn achtste nederlaag van het seizoen leed, werd hij gearresteerd door de politie van Los Angeles. De Mexicaanse starter van de Dodgers wordt ervan verdacht zijn vrouw te hebben mishandeld, zo bevestigde justitie. Hij werd meegenomen naar het bureau, maar kon op borgtocht weer vertrekken. Er wordt wel een zaak tegen hem gestart en deze dient op 27 september.

De vrouw in kwestie is natuurlijk het grootste slachtoffer, maar op sportief vlak zullen ook de Dodgers het gemis van de lefty voelen. Urias komt dit seizoen weliswaar bij lange na niet in de buurt van zijn 2022, waarin zijn 2.16 ERA het beste in de National League was, maar hij is een belangrijke kracht in de rotation. In zijn 21 starts van dit jaar tikt Urias een 4.60 ERA aan. Nu MLB een onderzoek start is het aannemelijk dat Urias vrijdag tegen de Braves zijn laatste wedstrijd heeft gegooid. Voor LA de volgende domper, want ook Tony Gonsolin is dit seizoen niet meer beschikbaar.

Het is niet de eerste keer dat Urias met justitie in aanraking komt. Vier jaar geleden werd hij gearresteerd op verdenking van mishandeling van een vrouw op een parkeerplaats. Destijds kwam het niet tot een strafzaak, maar werd Urias wel voor 20 wedstrijden geschorst door Major League Baseball.


VERVELEND EINDE AAN MOOI SEIZOEN MCCUTCHEN

Onlangs wist Andrew McCutchen de schijnwerpers op zich gericht vanwege zijn 2000e hit, maar dit keer heeft het helaas een negatieve reden. De aangewezen slagman van de Pittsburgh Pirates liep eerder deze week een achillespeesblessure op die hem tot het einde van dit seizoen aan de kant houdt. Zijn Pirates waren maandag met 4-2 te sterk voor de Milwaukee Brewers en McCutchen was goed voor 2 doubles.

Bij zijn tweede tweehonkslag was al snel duidelijk dat er iets niet in de haak was. De voormalig MVP van de National League strompelde naar het tweede honk en later bleek dat er een scheur in zijn achillespees zat. Een operatie is niet overwogen, maar de veteraan zal wel zes weken met een brace moeten lopen. Daarmee komt er een zuur einde aan een toch wel memorabel seizoen. Na dit seizoen is Andrew McCutchen free agent. Zelf heeft hij aangegeven dat hij 2023 nog niet ziet als zijn laatste jaar in de majors.


OOK MARLINS IN LAST

Slecht nieuws in Pittsburgh, maar ook in Miami is het deze week even slikken. De Marlins staan er in de wildcard-race nog altijd goed voor, maar moeten ’t felbegeerde ticket wel zonder twee van hun beste spelers zien binnen te hengelen. Met 35 homeruns en 71 RBIs heeft Jorge Soler een belangrijk aandeel in het succes van de club, maar de outfielder zal vanwege een buikblessure de nodige wedstrijden gaan missen.

Aan slag moeten de Fish dus inleveren, maar op de heuvel moeten ze ’t stellen zonder Sandy Alcantara. De tweevoudig All-Star en winnaar van de laatste Cy Young is met een 4.14 ERA weliswaar minder dominant dan in 2022, maar richting het postseason kun je Alcantara er maar beter bij hebben. Zijn onderarm speelt hem echter parten en voorlopig is de starter op de 10-day IL geplaatst.

Miami verdedigt in de wildcard-race een voorsprong van 0.5 gewonnen wedstrijd op zowel de Diamondbacks als Reds. In de American League dreigen de Texas Rangers de boot te missen na zes nederlagen in de laatste zeven wedstrijden. Zij kijken aan tegen een achterstand van 0.5 gewonnen wedstrijd op de Blue Jays voor de laatste wildcard.


EN DAN NOG EVEN DIT…

Het heeft niets met de MLB te maken, maar bijzonder is het wel. In Chinese Taipei vindt momenteel het WK onder 18 plaats en het Koninkrijksteam doet het daar uitstekend. Oranje plaatste zich deze week voor de zogenaamde Super Round. In de eerste ronde werden de twaalf deelnemers verdeeld over twee groepen van zes. De drie beste landen van elke poule plaatsen zich voor die Super Round. Daarbij nemen ze de punten mee die zijn behaald tegen de twee andere geplaatste teams uit de eerste ronde.

Team Kingdom opende het toernooi met een 1-2 nederlaag tegen de VS, maar herpakte zich door achtereenvolgens Venezuela, Panama, Spanje en zelfs Japan te verslaan. Aangezien Japan won van Team USA beginnen de drie landen uit deze poule met een 1-1 record aan de Super Round. Werper Maxwell Cornelissen zal zijn wedstrijd tegen de Spanjaarden niet snel vergeten. De starter leverde een no-hitter af en zal zich daarmee ongetwijfeld in de kijker hebben gespeeld.

In de vroege ochtend van donderdag 7 september (Nederlandse tijd) opende Team Kingdom of The Netherlands de Super Round. Helaas moesten de talenten in de eerste wedstrijd met 3-2 buigen voor Puerto Rico.

Coverfoto: Ariana Ruiz

Hans Mulder
Hans Mulder
Dankzij de Braves en de Twins gegrepen door MLB. Wat later door een simpele videogame besmet met 't ijshockeyvirus en blij dat ik hier beide liefdes mag beschrijven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen