MLB Notes: Tanaka 'opts in', Upton tekent bij, Red Sox houden Sale en Kimbrel

MASAHIRO TANAKA BLIJFT IN NEW YORK

Werper Masahiro Tanaka blijft in New York. De Japanse werper van de Yankees heeft besloten zijn contract te honoreren. Door de opt-in van de 29-jarige werper blijft hij nog in elk geval drie seizoenen onder contract in New York, voor het bescheiden bedrag van $67 miljoen.
Tanaka gooide fantastisch voor de Yankees in de postseason, dus er werd gespeculeerd dat de veteraan uit zijn contract zou opteren om een grotere nieuwe deal te sluiten. Tanaka’s seizoen voorafgaand aan de play-offs was echter dusdanig teleurstellend, dat een beter contract niet gegarandeerd was. Zowel Tanaka als de Yankees komen goed uit deze beslissing. Tanaka behoudt een team en een prima salaris, terwijl de kosten voor de Yankees betaalbaar blijven.

Masahiro Tanaka blijft in New York (MLB.com)


JUSTIN UPTON VERLENGT IN ANAHEIM

De andere grote naam die een beslissing had te maken over zijn opt-out-clausule, was Justin Upton. De outfielder heeft, kort na het einde van de World Series, geen gebruik gemaakt van zijn opt-out-clausule. In plaats daarvan zijn de Los Angeles Angels of Anaheim en J-UP een contractverlenging overeengekomen. De 30-jarige Upton zette zijn handtekening onder een vijfjarige verbintenis ter waarde van $106 miljoen. Ook ontvangt de slugger een volledige no-trade clausule, waarmee hij elke poging tot het verkopen van de outfielder door Anaheim kan blokkeren.
Upton kwam halverwege het seizoen over van de Detroit Tigers, in ruil voor werper Grayson Long. Hij presteerde naar behoren voor de Angels, die zijn verblijf in Californië nu dus verlengen. De verdeling van het contract is $16 miljoen in 2018, $18 miljoen in 2019, $21 miljoen in 2020, $23 miljoen in 2021 en $28 miljoen in 2022. De Angels hopen in Upton’s topjaren (2018-2020) geld te kunnen besteden aan andere spelers; vandaar dat het financiële zwaartepunt van Upton’s nieuwe deal achteraan de overeenkomst hangt.

Upton keert terug in Anaheim (SI.com)


EINDE VERHAAL VOOR ICHIRO SUZUKI?

Over Japanse sterren gesproken: na drie jaar bij de Miami Marlins, heeft de club de optie van $2 miljoen op Ichiro Suzuki geweigerd. De 44-jarige Suzuki werd slachtoffer van Miami’s pogingen zoveel mogelijk van de payroll af te knippen, in aanloop naar het nieuwe seizoen.
In 2017 ontving Ichiro slechts 215 slagbeurten, waarin hij een teleurstellende .255/.318/.332 sloeg. Hoewel de Japanner vrijwel zeker in de Hall of Fame terecht zal komen, is het de vraag of er nog een team te vinden is met interesse voor de veteraan. De carrière van de outfielder lijkt op zijn einde te lopen.

Ichiro Suzuki neemt mogelijk afscheid van professioneel honkbal (Bill Greenblatt/UPI)


BOSTON BEHOUDT TWEE STERPITCHERS

De Boston Red Sox hebben er alles aan gedaan hun sterren wél te behouden. Werpers Chris Sale en Craig Kimbrel zagen hun clubopties gelicht. Sale verdient nu komend seizoen een lachwekkende $12,5 miljoen. Kimbrel (een reliever) verdient meer dan Sale (een starter); de closer ontvangt in 2018 $13 miljoen.
De beslissing om de beide werpers binnen de deur te houden was een logische. Sale voerde de AL aan in strikeouts en Kimbrel’s 49.6% strikeoutratio (16.4 K/9) maakte van hem een elite-reliever. Het duo maakt deel uit van de kern waarmee de Red Sox volgend seizoen opnieuw mee willen doen om de prijzen.
Nadat Sale en Kimbrel binnen de deur waren gehouden, verbrak Boston de banden met Josh Rutledge en Robbie Ross Jr.

Chris Sale (l) en Craig Kimbrel (r) staan ook in 2018 op de heuvel in Boston (SI.com)

Ook op personeelsgebied maakten de Red Sox twee moves. Legendarische manager-turned-front-office-guru Tony LaRussa is toegevoegd aan Dave Dombrowski’s staff. LaRussa wordt Vice President of Baseball Operations and Special Assistant.
De laatste beslissing die de BoSox namen was het aanstellen van een nieuwe hitting coach. Tim Hyers, drie seizoenen hitting instructor in de Boston-organisatie, was afgelopen seizoen in dienst van de Los Angeles Dodgers, waar hij assistant hitting coach was.


ASTROS LICHTEN OPTIE GONZALEZ, ALTUVE

In één van de minst onverwachte beslissingen dit off-season, was die waarin de Houston Astros hun potentiële MVP José Altuve en World Series-held Marwin Gonzalez voor nog een jaar aan de club bonden. Altuve verdient het komende seizoen $6 miljoen, terwijl Gonzalez $5.125 miljoen binnenharkt.
Altuve heeft een goede kans om tot American League MVP te worden uitgeroepen. De tweede honkman sloeg dit seizoen .346/.410/.547 met 24 homerun en 32 gestolen honken. De 27-jarige Venezolaan hoopt Aaron Judge van de Yankees achter zich te houden in de stemming.
De 29-jarige Gonzalez had een Jose Bautistaanse later-career breakthrough. De utilityspeler sloeg dit seizoen .303/.377/.530 met 23 homeruns en 34 doubles. Hij voerde de Houston Astros aan in RBI’s.

Altuve en Gonzalez gaan voor een ‘repeat’ met de Houston Astros (Kevork Djansezian / Getty Image)


QUICK HITS


CLEVELAND BINDT BRANTLEY, TOMLIN LANGER AAN CLUB

De Cleveland Indians hebben veteranen Michael Brantley en Josh Tomlin langer aan zich gebonden. De 30-jarige outfielder en 33-jarige werper blijven voor respectievelijk $11 miljoen en $3 miljoen bij de club uit Ohio. Brantley maakte een prima seizoen door, na jaren van blessureleed. Het was dus even afwachten of Indians de gok aandurfden.
De Indians’ payroll zal voor 2018 ruim boven de $120 miljoen uitkomen.


DETROIT MAAKT SCHOON SCHIP

De Detroit Tigers zijn hun rebuild begonnen met het verwijderen van twee handenvol veteranen. Anibal Sanchez, Bryan Holaday, Efren Navarro, Anibal Sanchez, Jeff Ferrell, Tyler Collins, Jim Adduci, Andrew Romine en Alex Presley werd de afgelopen te kennen gegeven dat de club geen interesse meer heeft in hun diensten.
Vooral Anibal Sanchez’ vertrek levert wat lucht op in de financiële zaken. De Tigers weigerden de optie op de werper, die de club $16 miljoen zou hebben gekost. De overige spelers leveren vooral lege plekken op het 40-man roster op, zodat nieuwe (jonge) spelers binnengehaald kunnen worden. Andrew Romine heeft overigens al direct nieuw emplooy gevonden: de Seattle Mariners claimden hem van waivers.


PIRATES BEHOUDEN FRANCHISE-ICOON MCCUTCHEN

Andrew McCutchen blijft nog een jaar langer bij de Pittsburgh Pirates. De club heeft de cluboptie van de face of the franchise gelicht, dus de outfielder verdient komend seizoen $14,5 miljoen dollar in de Steel City. De 31-jarige ster begon zwak aan 2017, maar zijn geluk keerde. Aan het eind van het seizoen stond de homerunteller op 28, wat een terugkeer op zijn oude niveau betekende.


YOUTH MOVEMENT BIJ METS LAAT OP ZICH WACHTEN

Na een dramatisch seizoen in New York, leek het tijd voor een verjonging. De verwachte youth movement moet echter nog even op zich wachten, nadat de Mets de opties voor infielder Asdrubal Cabrera en pitcher Jerry Blevins hebben opgepakt.
Blevins (34) kost het komend seizoen $7 miljoen. Cabrera verdient komend jaar $8.5 miljoen. Waar de optie voor de werper begrijpelijk is, na opnieuw een goed seizoen, is die voor Cabrera wat verrassender. De veteraan heeft de keuze vooral te danken aan zijn geweldige einde aan het seizoen, waarin hij .366/.435/.607 sloeg.


MATT WIETERS LICHT PLAYER OPTION

Catcher Matt Wieters blijft nog een seizoen langer in Washington, bij de Nationals. De speler heeft zijn player-option gelicht. De veteraan gaat komend seizoen $10,5 miljoen verdienen. Toen Wieters bij de Nationals tekende en een optie bedong, hadden hij en zijn agent (Scott Boras) het idee dat hij zijn waarde terug kon brengen op niveau. Het afgelopen seizoen was echter één van de mindere uit zijn carrière, dus het opnemen van de optie lijkt een logische beslissing voor Wieters.


TORONTO VERBREEKT BANDEN MET JOSE BAUTISTA

De Toronto Blue Jays hebben voor $500.000 het contract van outfielder Jose Bautista afgekocht. Door de afkoopsom kunnen de Canadezen onder Joey Bats’ contract van $17 miljoen voor 2018 uit. Nadat de 37-jarige outfielder vorig seizoen al niet ver kwam in Free Agency, tekende hij bij de Blue Jays. Dit seizoen liep opnieuw uit op een teleurstelling, dus nu lijkt de carrière van Bautista in Toronto echt voorbij.

Top photo: MLB.com

 

Jasper Roos
Jasper Roos
Hoofdredacteur. Schrijft voornamelijk over honkbal. Praat regelmatig in een microfoon. Pitch-sequence-aficionado. Shoeless Joe Jackson is een Hall of Famer.

1 REACTIE

  1. Ichiro terug naar Seattle voor één laatste seizoen in de MLB. Zou een klasse move van de Mariners zijn!
    Suzuki heeft zelf gezegd tot 50 door te willen, die jaren zullen dan in Japan zijn ;).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen