MLB Notes: Braves fors gestraft, Healy naar M's, Ohtani naar MLB

ATLANTA BRAVES FORS GESTRAFT VOOR ‘COPPY’

Er begint steeds meer duidelijk te worden over de straffen die Major League Baseball op kan leggen aan de Atlanta Braves. De club kwam begin oktober negatief in het nieuws, nadat GM John Coppolella jarenlang regels omtrent internationale Free Agents bleek te hebben geschonden.
Ken Rosenthal van The Athletic rapporteert nu (€) dat MLB nog niet 100% zeker is van de op te leggen straffen. Duidelijk is wel dat de Braves stevig de maat genomen zal worden. Rosenthal meldt dat er sowieso meerdere Latijns-Amerikaanse prospects bij de Braves weggehaald zullen worden. Wie dit zijn, is nog onbekend.
In het ergste geval verliest Atlanta ster-prospect Kevin Maitan. De Venezolaan werd in 2016 als 16-jarige voor $4.25 miljoen gecontracteerd door Coppolella. Maitan is vijfde op Atlanta’s prospectlijst en trekt qua talent vergelijkingen met Chipper Jones en Miguel Cabrera.

Kevin Maitan, topprospect (Baseball America)

Maitan schijnt in de maanden voorafgaand aan het tekenen van zijn contract in een duur appartement in Miramar, Florida te hebben gewoond. Het is nog wel onduidelijk of de Braves voor dat appartement betaald hebben. Mochten Maitan en andere prospects bij de Braves weggehaald worden, zullen de spelers Free Agent verklaard worden en kunnen andere teams een contact aanbieden.

PLAYERS UNION

Wanneer commissioner Rob Manfred zijn oordeel klaar heeft, moet de straf eerst nog goedgekeurd worden door de Players Association. Enkele jaren geleden, toen de Boston Red Sox in veel mindere mate dezelfde overtredingen hadden begaan, ging de vakbond direct akkoord. Boston hoefde ‘slechts’ drie prospects af te staan, ter waarde van $1.5 miljoen. De schaal waarop de Braves de regels overtraden ligt vele malen hoger.
Overigens heeft Atlanta inmiddels wel een nieuwe GM aangesteld. Alex Anthopoulos komt over van de Los Angeles Dodgers en neemt Coppolella’s plaats in.


JERRY DiPOTO BLIJFT TRADEN; HEALY NAAR SEATTLE
Naast het nieuws uit Atlanta brachten de GM Meetings in Orlando, Florida ook de eerste significante trade. Het was opnieuw Seattle Mariners GM Jerry DiPoto die het officiële startschot van het off-season gaf. De Mariners haalden corner infielder Ryon Healy naar de Pacific Northwest in een deal met de Oakland Athletics.

OVERBODIG

Healy maakte een prima seizoen door in Oakland, maar met de opkomst van Matt Olson en Matt Chapman op het eerste en derde honk was hij overbodig. De 25-jarige slugger sloeg in zijn eerste 221 wedstrijden in de Major League maar liefst 38 homeruns, dus de Mariners halen pure aanval binnen. Doordat Healy op het eerste honk speelt, zijn er wel gevolgen voor prospect Dan Vogelbach. De van de Cubs overgenomen prospect hikt nu tegen nog een seizoen in de Minors aan.

Ryon Healy (OregonLive.com)

Oakland ontving Minor Leaguers RHP Emilio Pagan en INF Alexander Campos in ruil voor Healy. De 27-jarige Pagan heeft al Major League-ervaring; de 17-jarige Campos komt net kijken, maar heeft potentie.


SHOHEI OHTANI KOMT NAAR AMERIKA

Eerder deze week kwam ook eindelijk duidelijkheid in de situatie van Japanse superster Shohei Ohtani. De two-way player heeft bekend gemaakt naar Amerika te willen om in de Major League te spelen. Zijn club, Nippon Ham Fighters, is akkoord gegaan met het posten van de rechten voor de 23-jarige speler. De club heeft deze rechten op het maximum ($20 miljoen) gezet.
Er zitten nog wel wat haken en ogen aan het besluit van zowel Ohtani, als zijn club. Voordat de Japanner inderdaad in Amerika aan de bak kan, moet de Players Association zich over de zaak buigen. Het feit dat de club met $20 miljoen aan de haal gaat, maar de speler een fractie van dat bedrag zal zien, kan nog voor vertragingen in het proces zorgen.

Top photo:  Jiji Press/AFP

Jasper Roos
Jasper Roos
Hoofdredacteur. Schrijft voornamelijk over honkbal. Praat regelmatig in een microfoon. Pitch-sequence-aficionado. Shoeless Joe Jackson is een Hall of Famer.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen