MLB Dutch Watch: productieve week voor Rafaela, Albies keert terug

Waar Jurickson Profar prima presteert in San Diego dit seizoen, daar lukt het Xander Bogaerts nog maar niet om op gang te komen. Hij kan zich op dat gebied vasthouden aan Ceddanne Rafaela. De knuppel van de jonge Red Sox-infielder haperde lange tijd, maar liet deze week op geweldige wijze van zich horen! Daarnaast hebben we de terugkeer van Ozzie Albies bij de Braves, de eerste win voor Kenley Jansen en nog veel meer!


OZZIE ALBIES (2B, Atlanta Braves)

SEASONSTATS: 88 AB, .330/.392/.500, .892 OPS, 17 R, 18 RBI, 9 2B, 2 HR, 2 SB, 151 OPS+

Voor het eerst sinds 15 april dook Ozzie Albies vorige week vrijdag weer op in de line-up van de Atlanta Braves. Onze landgenoot kon zijn borst nat maken, want dat weekend ontvingen de Braves in de Cleveland Guardians één van de sterkste teams uit Major League Baseball. Hoewel zijn team prima presteerde zonder Albies misten ze toch ook wel die rondvliegende helm bij ’t slaan van bijvoorbeeld een tweehonkslag. De tweedehonkman stelde niet teleur, want in de vijfde inning was daar z’n double. Hij liet dit in de zesde volgen door een RBI-single. Met 2 hits, een run, een RBI én een 6-2 overwinning mocht de comeback van Albies geslaagd genoemd worden.

In de tweede ontmoeting in de serie van drie was er opnieuw een double voor Albies. Dit keer kon hij de Braves niet aan een overwinning helpen, want die ging na elf innings met 4-2 naar Cleveland. Met zowel een RBI-double als een run was Albies zondag ontzettend belangrijk voor de Braves. Bij een 1-3 achterstand in de achtste inning kwam de tweedehonkman door met zijn derde double van deze serie. Zelf liep hij de 3-3 over de thuisplaat en mocht in de tiende inning met zijn teamgenoten de 4-3 overwinning vieren.

Albies was er weliswaar even uit, maar nam nog wel een hitting streak mee vanuit de lappenmand. Afgelopen maandag op bezoek bij de Mariners kwam deze op 12 wedstrijden te staan. Zijn RBI-double in de zevende inning brak dan wel de ban, maar met runs in de negende inning ging de winst met 2-1 naar Seattle. Dinsdag kwam Albies door met een RBI-single in de achtste inning. Dat was opnieuw de eerste run namens de Braves, maar deze kwam te laat om de drie door Seattle gescoorde runs te achterhalen: 2-3.

KNAPPE STREAK!

Het was al even geleden dat de Braves een serie verloren. Atlanta had er vijf op rij gewonnen voor ze tegen de Mariners aan het kortste eind trokken. Met een 5-2 overwinning wisten ze woensdag echter nog wel een sweep te voorkomen. Ozzie Albies timmerde vrolijk verder aan zijn streak en kwam in de vierde inning door met een single nadat hij al vier wijd kreeg in de eerste. Die single resulteerde in één van de 5 runs in die vierde inning.


XANDER BOGAERTS (2B, San Diego Padres)

SEASONSTATS: 129 AB, .217/.284/.287, .571 OPS, 17 R, 11 RBI, 3 2B, 2 HR, 2 SB, 68 OPS+

Was het lek bij Xander Bogaerts boven na zijn 9 hits in de laatste zes wedstrijden? Dat mocht de infielder vorig weekend gaan bewijzen in de homestand tegen de Philadelphia Phillies. Helaas viel de uitkomst voor zowel de Oranje-international als de Padres vies tegen. De Phillies kunnen de Braves aardig bijbenen in de NL East en in San Diego lieten ze zien waarom. Bogaerts en consorten hadden niet veel in te brengen en verloren elk van de drie wedstrijden. Daarbij was alleen de laatste wedstrijd, op zondag, met 6-8 nog een klein beetje spannend.

Bogaerts merkte dus ook dat de Phillies bepaald geen Rockies zijn. Hij presteerde goed in Colorado, maar vorig weekend tot slechts 1 hit in 12 at-bats. Bogaerts moest zich tevreden stellen met een single in de tweede inning van ’t laatste duel. Ook afgelopen maandag tegen de Cincinnati Reds tekende Xander Bogaerts voor een single in drie officiële AB’s. Hij dwong daarnaast ook nog vier wijd af, maar kon niet voorkomen dat de Padres hun vierde thuiswedstrijd op rij verloren: 2-5.

TERUGGEZET

Op de laatste dag van april moest Bogaerts tot de zevende inning wachten op zijn eerste en enige hit van de dag. San Diego beëindigde de losing streak door de bezoekende Reds met 6-4 te verslaan. Net als in de twee voorgaande wedstrijden was diende Bogaerts in dit duel al niet meer als leadoff hitter voor de Padres. Zijn matige prestaties aan slag dwongen manager Mike Shildt hem terug te zetten naar de vijfde plaats in de batting order. Zonder de infielder sloten de Padres deze serie overigens winnend af. Mede dankzij een grandslam van Jake Cronenworth won de ploeg woensdag met 6-2.


KENLEY JANSEN (CL, Boston Red Sox)

SEASONSTATS: 9.2 IP, 1-0 (5 SV-1 BS), 1.86 ERA, 1.241 WHIP, 3.03 FIP, 2 R, 2 ER, 8 BB, 14 K, 228 ERA+

Na zijn optreden in de achtste inning tegen de Guardians vorige week donderdag moest Kenley Jansen weer even geduld hebben. Thuis tegen de Cubs was hij namelijk niet nodig in de met 1-7 verloren eerste wedstrijd en had ’t in de tweede ook weinig zin hem in te brengen. Boston haalde daarin verwoestend uit en versloeg Chicago met maar liefst 17-0. Red Sox-manager Alex Cora had Jansen zondag wel nodig. Echter net als in Cleveland kon de closer er geen save mee verdienen.

Bij een 4-4 tussenstand was het voor Jansen zaak de Cubs van scoren te houden. Tegen de Guardians zagen we een ouderwets goede Jansen en die kregen de fans in Boston nu ook te zien. Voor Dansby Swanson had hij 1 pitch nodig, Nick Madrigal werd zijn volgende slachtoffer en Miguel Amaya kon na 4 pitches en een strikeout weer gaan zitten. Na wederom een dominant optreden zat een save er dus niet in, maar Kenley Jansen kreeg wel de eerste winst achter z’n naam. Dankzij de winnende run in de negende inning maakten de Red Sox van Jansen de winnende werper.

Er veranderde niets aan de statistieken van de closer in de serie tegen de Giants. Met name tijdens zijn tijd in LA trof hij de rivaal uit de Bay Area regelmatig, maar deze week had Alex Cora Jansen niet nodig. Na twee ruime overwinningen volgde donderdag een nederlaag, waardoor Jansen zijn kruit droog kon houden voor de serie tegen de Minnesota Twins dit weekend.


RICHIE PALACIOS (OF, Tampa Bay Rays)

SEASONSTATS: 71 AB, .310/.430/.465, .895 OPS, 14 R, 6 RBI, 2 2B, 3 HR, 4 SB, 163 OPS+

De Tampa Bay Rays konden afgelopen weekend een mooie slag slaan in de AL East. Richie Palacios en de zijnen begonnen als hekkensluiter aan het weekend, maar tegen de Chicago White Sox moest het mogelijk zijn wat te klimmen op de ladder. Die ploeg had immers slechts 3 van de eerste 25 wedstrijden gewonnen. Voor Palacios was er op vrijdag 26 april slechts 1 AB weggelegd. In de achtste inning liep hij tegen een strikeout aan en kon zijn team niet helpen een 4-9 nederlaag af te wenden.

Op onze Koningsdag ging ook de tweede ontmoeting naar de White Sox. Dat lag echter niet aan Richie Palacios, want die haalde alles uit de kast om de Rays langszij te helpen in de serie. In 6 at-bats noteerde de outfielder 3 walks, 2 runs, 2 RBIs en in de vierde inning zijn derde homerun van dit seizoen. Toch stapte Chicago na tien innings (8-7) als winnaar van het veld. Met 2 hits in 4 AB’s vijzelde Palacios in de series finale opnieuw zijn slaggemiddelde op. Productief was hij er echter niet mee en dat hadden de Rays juist zo goed kunnen gebruiken. Na de 2-4 nederlaag was een smadelijke sweep hun deel.

Maandag 29 april kwam Tampa Bay met een verrassend antwoord op die sweep door in Milwaukee de Brewers met 1-0 te kloppen. Palacios was 0-for-3 met een walk in dat duel, maar zou zich een dag later revancheren met een RBI-single in de zesde inning. Helaas voor de Rays was dat bij lange na niet genoeg voor de overwinning, want de Brew Crew bleek met 2-8 te sterk. Soortgelijke cijfers stonden er woensdag op het bord. Met 2-for-3, een run en vier wijd ging het voor Richie Palacios niet eens zo slecht aan slag. Die run was echter wel de enige die Tampa Bay wist te produceren. Tegenover dat 7 runs van Milwaukee was dat opnieuw te weinig.


JURICKSON PROFAR (OF, San Diego Padres)

SEASONSTATS: 111 AB, .342/.431/.523, .953 OPS, 17 R, 21 RBI, 8 2B, 4 HR, 1 SB, 179 OPS+

Tussen alle grote namen op het roster van de San Diego Padres houdt Jurickson Profar zich verrassend goed staande. Met zijn slaggemiddelde is niets mis, hij is één van de meest productieve spelers en daarbij ook nog op meerdere posities inzetbaar. Vorig weekend werden de Padres in eigen huis van het veld geveegd door de Phillies, maar aan slag was Profar één van de zeldzame lichtpuntjes.

Met hits in elke wedstrijd (4 in totaal), een run in de series finale, een double in diezelfde wedstrijd en nog een keer vier wijd deed Profar het niet slecht in een weekend dat ze in San Diego snel zullen willen vergeten. Niet alleen verloren ze drie keer, maar de Friars zagen San Francisco passeren in de stand van de NL West. En de achterstand op koploper LA Dodgers liep op naar 4.5 gewonnen wedstrijden.

Waar landgenoot Bogaerts het aan slag moeilijk heeft aan slag, daar doet Jurickson Profar het juist prima. Ook in de serie tegen de Reds was Profar – inmiddels de leadoff hitter – een tough out voor de vijandelijke werpers. Zo opende hij de serie met een homerun in zijn allereerste AB. Die klap was zijn vierde homer van dit seizoen. Een nederlaag kon hij d’r niet mee voorkomen, maar het was wel een voorbode op wat komen ging. Hoewel zijn 3-for-4 met een double afgelopen dinsdag minder productief waren, deed zijn slaggemiddelde wel goede zaken. Dit schoot namelijk omhoog van .301 naar .318.

Dat het nog altijd beter kan, bewees Jurickson Profar in de met 6-2 gewonnen series finale. De Oranje-international was met 4-for-4 foutloos aan slag, scoorde een run en sloeg ook nog eens 2 runs binnen. Dat laatste gebeurde in de vierde inning middels een 2-run RBI-single naar het linksveld.  De Padres herstelden zich zo van hun vier opeenvolgende nederlagen, maar hebben nu wel een achterstand van 4.5 gewonnen wedstrijden op de Dogers.


CEDDANNE RAFAELA (CF/SS, Boston Red Sox)

SEASONSTATS: 110 AB, .191/.346/.279, .566 OPS, 16 R, 17 RBI, 3 2B, 1 HR, 4 SB, 57 OPS+

Wanneer het over Ceddanne Rafaela gaat, gaat het al snel over zijn snelheid of defensieve kwaliteiten. Vorig weekend tegen de Chicago Cubs liet de rookie zien dat hij ook wel degelijk met zijn slaghout overweg kan. Dat deed hij nog niet op 26 april. Die eerste wedstrijd van ’t drieluik ging met 7-1 naar de bezoekende Cubs en Rafaela was 0-for-4. Zaterdag 27 april 2024 werd voor het talent van de Red Sox echter een dag die hij niet snel zal vergeten. In 4 officiële AB’s deed hij vier keer iets goeds met de bal en zette hij een persoonlijk record neer dat voorlopig nog wel even zal blijven staan.

Na een single in de tweede inning schreef Rafaela zijn eerste RBI bij in de vierde middels een sac fly. Een inning later stond hij alweer in het slagperk. Dit keer sloeg Rafaela de bal weg voor een bases-clearing double. Drie slagbeurten en 4 RBIs. Niet slecht, maar er zat nog meer in het vat. Een 2-run homerun in de zevende inning tilde de stand naar 11-0 en met een RBI-double in de achtste inning bepaalde Ceddanne Rafaela de tussenstand op 16-0. Boston liet met 17-0 niets heel van de tegenstander en 7 van die runs kwamen op het conto van Rafaela.

Na zo’n geweldige wedstrijd kan het daarna eigenlijk alleen maar tegenvallen. In de series finale tekende Rafaela in de zesde inning voor zijn derde tweehonkslag van ’t weekend. Zijn zesde in totaal. Jarren Duran sloeg hem over de thuisplaat voor wat op dat moment een 4-0 voorsprong was. Boston moest uiteindelijk alle zeilen bijzetten om in de negende inning nog de winnende vijfde run te scoren.

PAS OP DE PLAATS

De Red Sox hadden de smaak te pakken, want afgelopen dinsdag werd de zegereeks voortgezet met een 4-0 overwinning op de Giants. Met 0-for-4 kreeg ’t slaggemiddelde van Rafaela een knauw, maar de maand mei begon hij in elk geval beter. Ceddanne Rafaela opende de derde inning met een single en zou even later één van de 6 runs voor Boston in dit duel (6-2) scoren. De kortestop sloot het drieluik donderdag af met zijn zevende double van dit seizoen. Tot enig resultaat leidde zijn 1-for-4 deze donderdag niet, want de Giants wisten dankzij een 3-1 zege een sweep in Boston te voorkomen.


CHADWICK TROMP (C, Atlanta Braves)

SEASONSTATS: 30 AB, .233/.250/.333, .583 OPS, 1 R, 6 RBI, 3 2B, 0 HR, 0 SB, 64 OPS+

Een druk weekend voor Chadwick Tromp vorige week. Op zaterdag speelde hij als invaller (0-for-1 aan slag) de laatste innings tegen de Guardians (2-4 nederlaag) en een dag later mocht de catcher starten tegen diezelfde Cleveland Guardians. Met Bryce Elder op de heuvel voor de Braves ging het voor de catcher verdedigend niet van een leien dakje. Met honken bezet kreeg Tromp niet altijd grip op de pitches van Elder en mede daardoor konden de Guardians een paar runs scoren.

Defensief ging er echter ook genoeg goed en ook aan slag liet Tromp zich niet onbetuigd. Een RBI-single van de catcher zette de Braves in de vijfde inning op het bord. Zijn team poetste een 0-2 en 1-3 achterstand weg om uiteindelijk met 4-3 te winnen. De volgende zege van Atlanta, de 5-2 in Seattle, maakte Tromp ook van zeer nabij mee. Met Chris Sale weer op de heuvel was de catcher weliswaar 0-for-4 aan slag, maar wisten de Braves met Chadwick Tromp in de line-up wel een sweep tegen de Mariners af te wenden.

Cover photo: Michael Dwyer/AP Photo

Hans Mulder
Hans Mulder
Dankzij de Braves en de Twins gegrepen door MLB. Wat later door een simpele videogame besmet met 't ijshockeyvirus en blij dat ik hier beide liefdes mag beschrijven.

1 REACTIE

  1. De swing van Ozzie zag er nog nooit zo goed uit. Ik denk dat hij serieus kans maakt op de batting title.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen