MLB Draft Recap 2016

Will Benson
Zoals inmiddels ongetwijfeld bekend is, hebben de Phillies donderdagnacht Mickey Moniak als eerste gekozen in de MLB Draft van 2016. Met Moniak begon de draft echter pas: nog tot en met zondag zullen er met de regelmaat van de klok jongensdromen in vervulling gaan voor de duizenden honkballers die zich ingeschreven hebben voor de Draft.
Na onze uitgebreide vooruitblik op de eerste ronde, is nu het moment van de waarheid aangebroken: hoe hebben we het er vanaf gebracht? Hieronder dan het verloop van pick 1 tot en met 34. Naast het team en de gedrafte speler, voegen we eronder ook nog onze voorspelling en de andere mogelijkheden voor die teams toe. Overeenkomende namen zijn vetgedrukt.
1. PHILADELPHIA PHILLIES
Mickey Moniak, OF (La Costa Canyon High School, Californië)
SportAmerika’s pick: A.J. Puk (Mickey Moniak, Kyle Lewis, Corey Ray)
Wij hadden Moniak op plaats 3 naar de Rockies en als tweede keus voor Philadelphia, maar de Phillies gaan voor een jonge upside hitter in plaats van college-lefty A.J. Puk. BaseballAmerica zocht het dus al zo’n twee weken in de juiste hoek. Wat Moniak betreft: zo ben je net een paar weken 18 jaar oud, zo heb je ineens $9 miljoen op je bankrekening staan.
Moniak
2. CINCINNATI REDS
Nick Senzel, 3B (University of Tennessee)
SportAmerika’s pick: Nick Senzel (Jason Groome, Kyle Lewis, Riley Pint)
Senzel naar de Reds hadden we goed. Deze keuze was voor Cincy ook wel vrij logisch: gebrek aan getalenteerde (infield)positiespelers in de minors, overdaad aan pitching. Senzel keek de draft met zijn team bij coach Dave Serrano thuis.
https://twitter.com/DaveSerranoUT/status/741062930175774721
3. ATLANTA BRAVES
Ian Anderson, RHP (Shenendehowa High School, New York)
SportAmerika’s pick: Jason Groome (Corey Ray, Kyle Lewis, Riley Pint)
Tsja, de Braves zullen wel weten wat ze aan het doen zijn. Ian Anderson op plek drie is zeer discutabel, getuige ook het feit dat vrijwel niemand hem zo hoog inschatte (wij hadden hem als 14e op de lijst staan). Anderson moet wel heel goed blijken, willen de Braves niet voor schut staan met het laten passeren van werpers als Pint en Groome. Laatstgenoemde was onze keuze voor Atlanta, maar de Braves bleken niet de enige die hem lieten lopen. Anderson was aanwezig bij de Draft in New York, waar hij zijn eigen naamplaatje op het draftboard mocht plakken.
anderson gif
4. COLORADO ROCKIES
Riley Pint, RHP (Saint Thomas Aquinas High School, Kansas)
SportAmerika’s pick: Mickey Moniak (Riley Pint, Kyle Lewis, Corey Ray)
Wij hadden pitcher Pint als tweede optie voor de Rockies, achter Moniak. Met de outfielder al onderweg naar Philadelphia, gingen de Rockies inderdaad voor Pint. Pitchen in Colorado blijft een heikel punt, voornamelijk door Coors Field, maar wie weet is Pint getalenteerd genoeg om de bal vaker binnen de deur te houden. Van zijn tekenbonus kan hij in elk geval iets hippere en passende kleding kopen.
Pint gif
5. MILWAUKEE BREWERS
Corey Ray, OF (University of Louisville)
SportAmerika’s pick: Riley Pint (Corey Ray, Delvin Perez, Kyle Lewis)
Nog een team dat (mogelijk) naast plan A greep en dus plan B gekozen heeft: de Brewers. Waar wij voorspelden dat ze voor Riley Pint zouden kiezen, waren de Rockies de Brew-crew één keuze voor. Corey Ray was ook ons back-up plan voor Milwaukee.
6. OAKLAND ATHLETICS
A.J. Puk, LHP (University of Florda)
SportAmerika’s pick: Kyle Lewis (Corey Ray, Delvin Perez, Blake Rutherford)
Niemand zag aankomen dat A.J. Puk zo ver zou vallen, maar de A’s moeten zichzelf in hun handen geknepen hebben toen ze aan de beurt waren. Wij dachten dat Oakland voor een positiespeler zou gaan, maar op plek 6 laat je A.J. Puk niet voorbijgaan. Meevallertje voor Oakland en GM Billy Beane.
7. MIAMI MARLINS
Braxton Garrett, LHP (Florence High School, Alabama)
SportAmerika’s pick: Delvin Perez (Braxton Garrett, Corey Ray, Blake Rutherford)
Het was al even vermeld in deel 3 van onze Draft Preview: korte stop Delvin Perez heeft recent positief getest op prestatiebevorderende middelen. Plek 7 leek hij dan ook kwijt te zijn en dat bleek ook het geval. Miami koos voor onze tweede optie, Braxton Garrett. Hun aanwezigheid bij zijn 19-strikeout-wedstrijd heeft hem dus geen windeieren gelegd.
8. SAN DIEGO PADRES
Cal Quantrill, RHP (Stanford University)
SportAmerika’s pick: Corey Ray (Cal Quantrill, Matt Manning, Dakota Hudson)
Ook hier zaten we er dichtbij, maar met Ray al (ruimschoots) van het draftbord af, kozen de Padres voor onze tweede optie, Cal Quantrill. De righty van Stanford zal nog moeten bewijzen dat hij fit is (hij onderging Tommy John in 2015), maar de Padres zouden hier wel eens een aardige keuze mee hebben kunnen gemaakt.
9. DETROIT TIGERS
Matt Manning, RHP (Sheldon High School, Californië)
SportAmerika’s pick: Braxton Garrett (Blake Rutherford, Alex Kirilloff, Matt Manning)
Wij dachten high school pitcher voor Detroit. De Tigers dachten hetzelfde, alleen bij gebrek aan Braxton Garrett werd het Matt Manning. Het is nog even afwachten wat de keuze voor Manning met het resterende draftbudget van de Tigers doet, maar aangezien ze toch een draftkeuze hebben moeten inleveren voor Justin Upton, is dit een te verdedigen strategie.
10. CHICAGO WHITE SOX
Zack Collins, C (University of Miami, Florida)
SportAmerika’s pick: Blake Rutherford (Zack Collins, Dakota Hudson, Ian Anderson)
Niet lang na het publiceren van deel 1 van onze Draft Preview, kwam het nieuws naar buiten dat de White Sox zo goed als zeker voor onze nummer 2 keuze voor plek 10, Zack Collins, zouden gaan. De White Sox willen zo snel mogelijk meedoen om de prijzen, dus het kiezen voor een speler die in het uiterste geval dit jaar al beschikbaar is voor de big league club, lijkt logisch.
Collins gif
11. SEATTLE MARINERS
Kyle Lewis, OF (Mercer University)
SportAmerika’s pick: Zack Collins (Matt Manning, Justin Dunn, Zack Burdi)
Lewis viel ver en regelrecht in de schoot van de Mariners. Dit is één van de grote steals in de draft tot nu toe. Wij hadden Lewis als 6e aan de Athletics toebedeeld en Jim Callis van MLBPipeline had hem zelfs als nummer 1. De Mariners werden veelvuldig gelinkt aan pitchers, maar een kans als Lewis laat je niet voorbijgaan.
12. BOSTON RED SOX
Jason Groome, LHP (Barnegat High School, New Jersey)
SportAmerika’s pick: Nolan Jones (Justin Dunn, Zack Burdi, Alex Kirilloff).
Hier zaten we enorm naast. Nolan Jones ging pas als 55e (!) naar Cleveland. BaseballAmerica had hem als 19e op de lijst staan. De Bo-Sox werden in de dagen voorafgaand aan de draft veel aan hem gelinkt, maar het is onduidelijk waarom Jones zo ver gezakt is. Hoe dan ook, Groome op plek 11 is een buitenkans. De pitcher zelf is een verstokt fan van de ploeg uit Boston.


13. TAMPA BAY RAYS
Josh Lowe, 3B (Pope High School, Georgia)
SportAmerika’s pick: Dakota Hudson (Josh Lowe, Alex Kirilloff, Matt Manning)
Josh Lowe was door ons ingeschat als back-up-plan na Dakota Hudson voor de Rays, maar de club uit Tampa Bay schat de derdehonkman zelfs hoger in dan de collegewerper. Hoewel we niet verbaasd zijn met de keuze voor Lowe, is het wel opvallend dat Hudson zo ver naar beneden geduikeld is (hij ging uiteindelijk op plek 34 naar de Cardinals).
14. CLEVELAND INDIANS
Will Benson, OF (The Westminster Schools, Georgia)
SportAmerika’s pick: Ian Anderson (Matt Manning, Josh Lowe, Forrest Whitley)
Cleveland werd eigenlijk uitsluitend gekoppeld aan werpers en het is dan ook verrassend te noemen dat de Tribe outfielder Will Benson prefereert boven een werper als Forrest Whitley. Anderson en Manning waren natuurlijk al opgepikt door andere teams, dus misschien hebben de Indians dan maar gegokt op potentie. Daar zit Benson tenslotte vol mee.
Benson gif
Benson 2
15. MINNESOTA TWINS
Alex Kirilloff (Plum High School, Pennsylvania)
SportAmerika’s pick: Matt Manning (Forrest Whitley, T.J. Zeuch, Dakota Hudson)
Het tweede team met een dubieuze eerste keuze, na de Braves en hun reach voor Ian Anderson, is de Twins. Als er één positie was waar de Twins, gezien hun lading prospects, níet naar hadden hoeven kijken, was het outfield. Met Max Kepler, Byron Buxton, LaMonte Wade en Miguel Sano binnen de organisatie, barsten de Twins al van het outfieldtalent. Een pitcher of infielder had hier veel meer zin gehad. Niet dat Kirilloff een slechte speler is; integendeel. Deze keuze is echter vergezocht.


16. LOS ANGELES ANGELS
Matt Thaiss, C (University of Virginia)
SportAmerika’s pick: Alex Kirilloff (Justin Dunn, Will Benson, Connor Jones)
Toen de Twins Kirilloff één pick eerder selecteerden, zullen ze bij de Angels wel even stevig gevloekt hebben. Kirilloff stond algemeen bekend als de nummer 1 voor LAA, dus toen Minnesota ineens gekke dingen ging doen, was het tijd voor een reserveplan. Of een reserve van het reserveplan. Matt Thaiss is een goede honkballer en een zeer complete slagman, maar wat de Angels precies met hem willen is niet helemaal duidelijk. Dit lijkt een paniekkeuze door een club die al tijden geen goede catcher meer heeft gehad en hoopt dat hij die positie kan blijven bemannen.
17. HOUSTON ASTROS
Forrest Whitley, RHP (Alamo Heights High School, Texas)
SportAmerika’s pick: Zack Burdi (Cody Sedlock, Eric Lauer, T.J. Zeuch).
Een pitcher voor de Astros stond buiten kijf, maar het werd geen reliever. Forrest Whitley blijft in Texas, nadat de Astros hem als 17e selecteerden. De jonge righty stond op de heuvel toen hij het nieuws van zijn draft te horen kreeg en verliet even later onder een staande ovatie het veld. Na de wedstrijd poseerde hij met een Astros t-shirt op het veld, met zijn coach. Goeie pitcher, te verdedigen keuze. Whitley heeft echter aangegeven er nog niet zeker van te zijn of hij bij de Astros tekent, of naar college gaat.


18. NEW YORK YANKEES
Blake Rutherford, OF (Chaminade Prep, Californië)
SportAmerika’s pick: Matt Thaiss (Will Craig, Justin Dunn, Josh Lowe)
Naarmate de draft dichterbij kwam, werd het steeds duidelijker dat Rutherford mogelijk signability-problemen met zich mee zou brengen. Hij wil blijkbaar graag naar UCLA, want de concensus was dat de Californiër veel eerder dan plek 18 gedraft zou moeten worden. De Yankees namen de gok en komen mogelijk als winnaar uit de bus. Wie weet wilden ze eigenlijk toch Thaiss, zoals de sterke geruchten deden vermoeden, maar de Angels waren hen in de 16e ronde voor.
19. NEW YORK METS
Justin Dunn, SP (Boston College)
SportAmerika’s pick: Will Craig (Josh Lowe, Matt Thaiss, Justin Dunn)
Dunn hadden wij ook op het lijstje van de Mets staan, maar niet zozeer omdat de Mets echt zo geïnteresseerd zouden zijn. Het stikt bij de Metropolitans tenslotte aan jonge power pitchers. Dunn is echter wel dusdanig getalenteerd, dat dit wel ongeveer de regionen zouden moeten zijn waar hij gedraft zou moeten worden. Wij hadden hem één pick later naar de Dodgers ingeschat, maar de Mets hebben met Dunn een uitstekende keuze gemaakt.
Dunn
Voor het hele filmpje van Dunn’s uitzinnige gezelschap, kijk hier:


20. LOS ANGELES DODGERS
Gavin Lux, SS (Indian Trail High School, Wisconsin)
SportAmerika’s pick: Justin Dunn (Cody Sedlock, Forrest Whitley, Josh Lowe)
Met Dunn, Whitley en Lowe al gekozen, bleef van onze voorspelling alleen Sedlock over. De Dodgers kozen echter voor high school korte stop Gavin Lux. Met Corey Seager als boegbeeld voor de komende tien jaar op de korte stoppositie, lijken de Dodgers meer dan voorzien. De kans bestaat echter dat Seager naar drie doorgeschoven wordt wanneer Lux major league ready is.
21. TORONTO BLUE JAYS
T.J. Zeuch, RHP (University of Pittsburgh)
SportAmerika’s pick: Cal Quantrill
De Blue Jays gingen hoe dan ook voor pitching en met de door ons voorspelde keuze (Quantrill) al weg, viel de keuze op Zeuch. De Pirates hadden hem graag op 22 willen hebben.
22. PITTSBURGH PIRATES
Will Craig, 3B (Wake Forrest)
SportAmerika’s pick: T.J. Zeuch
De Pirates houden, ondanks het mislopen van Zeuch, hun keuze wel in de thuisstaat: Will Craig van Wake Forrest University viel een paar plekken verder dan verwacht en de Pirates sloegen toe.
23. ST. LOUIS CARDINALS
Delvin Perez (Colegio Individualizado PJ Education School, Puerto Rico)
SportAmerika’s pick: Forrest Whitley

Op plek 23 dan eindelijk dopingzondaar Perez. De Cardinals werden voornamelijk aan pitchers gelinkt, maar zijn uiteindelijk toch voor Perez gegaan. Zoals te horen was tijdens de live-uitzending van MLB Network (en te lezen viel in de tweet van Jon Heyman), was analyst Harold Reynolds absoluut niet te spreken over de keuze en het belonen van een doper met een plek in de eerste ronde. Perez heeft echter wel talent in overvloed.


24. SAN DIEGO PADRES
Hudson Sanchez, SS (Carroll High School, Texas)
SportAmerika’s pick: Eric Lauer
Toen Rob Manfred in eerste instantie begon met het oplezen van de keuze van de Padres, dacht ondergetekende dat de commissioner de naam verhaspelde en eigenlijk ‘Dakota Hudson’ moest voorlezen. Niets bleek minder waar. De verbazing in draft-watch-land is nog steeds enorm over de keuze van San Diego voor Hudson Sanchez. MLBPipeline schatte Sanchez op draft-day nog in als de nummer 91 (!) op de lijst en SportAmerika had hem niet opgenomen in de top 34. Het is onduidelijk op welke positie Sanchez het best tot zijn recht gaat komen: korte stop, derde honk, corner outfield en zelfs catcher zijn genoemd.
25. SAN DIEGO PADRES
Eric Lauer, LHP (Kent State University)
SportAmerika’s pick: Josh Lowe
Zo eindigde Eric Lauer toch, zoals wij al voorspelden, in San Diego; het werd echter één pick later dan gepland. Door Sanchez op 24 en Lauer op 25 te kiezen, besparen de Padres wat geld. Sanchez zal zeer waarschijnlijk onder zijn slot value tekenen en Lauer is weer een fractie minder aan bonusgeld waard door een plek lager gekozen te zijn. Tactische zet van San Diego.
26. CHICAGO WHITE SOX
Zack Burdi, RHP (University of Louisville)
SportAmerika’s pick: Cody Sedlock
Met Collins al in de gelederen completeerden de White Sox met Burdi hun tweekoppige Zack Attack. Er gingen al wat geruchten dat Burdi (hij van de 102 mph fastball en de killer slider) een lock was voor de Sox op plek 26, als hij nog beschikbaar was. Scouting director Nick Hostetler woont in Kentucky en gaat regelmatig in Louisville kijken. Mede doordat Burdi zo goed als major league ready is en de White Sox-bullpen de laatste weken het lachertje van de American League is, zou het zomaar kunnen zijn dat Burdi de eerste speler uit deze draft is die de majors haalt voor het seizoen voorbij is. ETA: eind van de zomer? Burdi is overigens al zijn hele leven White Sox-fan.
27. BALTIMORE ORIOLES
Cody Sedlock, RHP (University of Illinois)
SportAmerika’s pick: Robert Tyler
Doordat Burdi naar de White Sox viel en Sedlock dus ongedraft bleef, konden de O’s toehappen. Pitching leek hoog op het lijstje van de Orioles te staan en college-pitcher Sedlock past precies in de stijl van jonge werpers waar de Orioles al jaren patent op hebben (denk aan Dylan Bundy en Kevin Gausmann). Sedlock’s waarde is alleen maar stijgende, dus de Orioles zullen zich gelukkig prijzen.
28. WASHINGTON NATIONALS
Carter Kieboom, SS (Walton High School, Georgia)
SportAmerika’s pick: Taylor Trammell
Met Trea Turner als potentiële korte stop, lijken de Nationals geen baat te hebben bij nog een ‘veldpositie 6’. Kieboom zal waarschijnlijk dus de move naar het derde honk maken. Zijn broer Spencer catcht in de minors in dezelfde organisatie, wat een leuke bijkomstigheid is. Fun fact: Kieboom is ook een switch-pitcher.
29. WASHINGTON NATIONALS
Dane Dunning, RHP (University of Florida)
SportAmerika’s pick: Jordan Sheffield
Een collegepitcher op plek 29 lag in de lijn der verwachting. Wij dachten Jordan Sheffield, de Nats dachten Dane Dunning. Goede werper. Bullpen in college, maar starterwaardig voor de Nationals.
30. TEXAS RANGERS
Cole Ragans, LHP (North Florida Christian High School, Florida)
SportAmerika’s pick: Will Benson
Het wordt steeds moeilijker voorspellen wanneer de eerste ronde vordert, maar Cole Ragans was alsnog een verrassing. De jonge lefty heeft zijn pitchingbeweging gebaseerd op die van naamgenoot Cole Hamels, die voor de Rangers pitcht. Misschien dat we de reden voor deze keuze in die richting moeten zoeken
31. NEW YORK METS
Anthony Kay, LHP (University of Connecticut)
SportAmerika’s pick: Gavin Lux
Kay stond niet op veel lijstjes van first-rounders. Op geen enkele, eigenlijk. De Mets zullen hun scouts wel goed hebben laten zoeken.
32. LOS ANGELES DODGERS
Will Smith, C (University of Louisville)
SportAmerika’s pick: Bryan Reynolds
Zie Anthony Kay.
33. ST. LOUIS CARDINALS
Dylan Carlson, OF (Elk Grove High School, Californië)
SportAmerika’s pick: Alec Hansen
MLBPipeline had Carlson buiten de top 200, dus het feit dat de switch-hitter op de valreep in de eerste ronde gekozen werd, is verrassend te noemen. De Cardinals blinken uit in het opleiden van jonge spelers, dus als ze iets in Carlson zien, is een selectie in de eerste ronde waarschijnlijk terecht. Er valt weinig over hem te zeggen. Iets meer over onze pick, supergetalenteerde maar superwilde werper Alec Hansen, ging uiteindelijk in de 2e ronde (als 49e) naar de White Sox, wat gezien hun reputatie op pitchersgebied wel de best mogelijke bestemming voor hem is. Zoals J.J. Cooper van Baseball America al tweette: “Drafting Alec Hansen is taking your chips and putting it all on green. But if it pays off? Big time payoff.”
34. ST. LOUIS CARDINALS
Dakota Hudson, RHP (University of Mississippi)
SportAmerika’s pick: Joey Wentz
Als laatste keuze in de eerste ronde was het eindelijk de beurt aan Dakota Hudson. Oh, how the mighty have fallen. Vorig jaar nog ingeschat als een een top-5-waardige werper, nu als 34e over de toonbank. Hudson heeft veel meer in zich dan hij tot nu toe dit jaar heeft laten zien. Het is aan de Cardinals om hem weer terug te krijgen op zijn oude niveau.
Foto’s en GIFs: twitter.com, mlb.com

Jasper Roos
Jasper Roos
Hoofdredacteur. Schrijft voornamelijk over honkbal. Praat regelmatig in een microfoon. Pitch-sequence-aficionado. Shoeless Joe Jackson is een Hall of Famer.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen