MLB Draft Preview, deel 3 (slot)

Draft3
Vlak voor de daadwerkelijke draft plaats zal gaan vinden, ronden we de preview van de eerste ronde af met selecties 21 tot en met 34, maar niet voordat we kort melding maken van het feit dat korte stop Delvin Perez, in deel 1 van de preview nog goed voor draftplek 7 (Marlins), positief heeft getest op het gebruik van prestatiebevorderende middelen. Als direct gevolg daarvan lijkt hij de zevende plek in de draft kwijt te zijn geraakt. De kans dat Perez alsnog in de eerste of vroeg in de tweede ronde gekozen zal worden, is nog wel vrij groot; hij heeft teveel talent om ver te zakken. Plek 7 lijkt echter, op dit moment, te optimistisch.
Terug naar picks 21 tot en met 34. Plekken 21 tot en met 23 zijn reguliere selecties, nummer 24 tot en met 34 zijn compensation picks. Deze selecties fungeren als compensatie voor een team dat een Free Agent kwijt is geraakt na het aanbieden van een contractverlenging (qualifying offer). Dit team krijgt dan een draftplek van het team dat de speler gecontracteerd heeft. Zo hebben bijvoorbeeld de Padres dit jaar een draft pick van Detroit over mogen nemen, omdat San Diego’s Justin Upton in de winter een contract tekende bij de Tigers. Detroit leverde daarmee hun selectiemogelijkheid voor de derde ronde in.
Na de draft volgt nog een Review, waarin kort teruggeblikt zal worden op de daadwerkelijke eerste ronde. Welke spelers werden hoger gekozen dan verwacht? Welke zakten? Wat bleek de draftfilosofie van de verschillende teams?
Nu eerst, ter afronding en in vogelvlucht, het laatste deel van onze driedelige previewserie: wie worden er mogelijk gekozen met picks 21 tot en met 34?


21
TORONTO BLUE JAYS
Cal Quantrill, RHP (Stanford University)
Cal’s vader Paul Quantrill beleefde als pitcher vijf mooie jaren bij de Blue Jays, van 1996 tot 2001. Tegenwoordig is Sr. een consultant voor de Jays. Ook zoon Cal heeft veel talent en werd begin 2015 nog gezien als top 10-waardig. Dat seizoen scheurde hij echter na drie wedstrijden zijn UCL en onderging hij Tommy John surgery, waarvan hij pas net hersteld is. Hij zakt dan ook wat in deze voorspelling, omdat teams mogelijk eerst willen zien hoe de operatie hem heeft beïnvloed. Als hij niet toch (veel) hoger gekozen wordt (de Yankees en Padres schijnen zeer gecharmeerd te zijn van Quantrill), houden de Blue Jays de familie binnenboord en kiezen ze voor het eerst sinds James Paxton (2009) weer een Canadees in de eerste ronde.


22
PITTSBURGH PIRATES
T.J. Zeuch, RHP (University of Pittsburgh)
Ook de Pirates gaan op de sentimentele tour, door op plek 22 werper T.J. Zeuch te selecteren. De Pitt Panther gooit een fastball, slider, curveball en een changeup. Zeuch zou ook zomaar een aantal plekken hoger gekozen kunnen worden, want de voormalig ACC Pitcher of the Week straalt nu al ‘Major Leaguer’ uit, zowel in gedrag als in talent. Het zou leuk zijn als hij in Pittsburgh kan blijven.


23
ST. LOUIS CARDINALS
Forrest Whitley, RHP (Alamo High School, Texas)
Whitley gooit vooral heel hard, maar heeft weinig extra’s te bieden. Een redelijk tot goede slider is, naast zijn sinker, zijn beste pitch. Er wordt door scouts echter wel getwijfeld aan Whitley’s atletisch vermogen (hij heeft nog wat ‘babyvet’ op zijn lijf) en het is maar de vraag of hij als startende werper kan slagen in de majors. De Cardinals staan er wel om bekend dat ze van iedereen met ook maar een beetje talent een volwaardig big leaguer kunnen maken, dus Whitley past goed bij de Cards.


24
SAN DIEGO PADRES
Eric Lauer, LHP (Kent State University)
Compensatie voor Justin Upton (Detroit)

Lauer, een junior van Kent State, beëindigde op 2 juni zijn collegeseizoen met een 10-2 record en een microscopisch ERA van 0.69; het laagste ERA voor een startende werper in Division I sinds Chris Rich 0.62 in de boeken liet noteren in 1979. Lauer gooide twee keer zoveel innings als Rich, dus de prestatie is extra bewonderenswaardig. Op 13 mei gooide de lefty ook nog een no-hitter tegen Bowling Green. Hoewel hij waarschijnlijk geen ace zal zijn in de Major League, verwachten scouts wel dat hij tot een zeer stabiele nummer 2 of 3 starter uit kan groeien.


25
SAN DIEGO PADRES
Josh Lowe, 3B/RHP (Pope High School, Georgia)
Compensatie voor Ian Kennedy (Kansas City)

High-schooler Josh Lowe is de beste two-way speler in de draft. De linkshandige slagman heeft een sterke, level swing en een ontwikkeld oog voor de slagzone. Het rent ook bovengemiddeld snel, dus als derde honk niet zijn positie blijft, zou center field ook kunnen. Als pitcher gooit hij zo’n 93 mph, met een ruwe curveball/slider en changeup. De Padres kunnen met hem dus meerdere kanten op, wat voor een club met gaten verspreid over de organisatie een interessant project kan opleveren.


26
CHICAGO WHITE SOX
Cody Sedlock, RHP (University of Illinois)
Compensatie voor Jeff Samardzija (San Francisco)

Illinois-local-boy Sedlock heeft zijn draftstatus de laatste twee seizoenen, net als zijn fastballsnelheid, omhoog zien schieten. De rechtshandige pitcher gooit de klassieke vier pitches (fastball, curveball, slider, changeup) en kan een hele wedstrijd de 93/94 mph volhouden. Hij gooit strikes, verspreidt zijn pitches over de strike zone en genereert veel grondballen. Vooral dat laatste moet de White Sox interesseren, gezien het stadion waar de club haar thuiswedstrijden speelt. Als Eric Lauer op plek 26 ook nog beschikbaar is, zullen de Sox een moeilijke keus te maken hebben.


27
BALTIMORE ORIOLES
Robert Tyler, RHP (University of Georgia)
Compensatie voor Wei Yin Chen (Miami)

De Orioles zijn al gelinkt aan zoveel spelers, dat het correct voorspellen van hun selectie gelijk staat aan de loterij winnen. Sommige geruchten zijn echter hardnekkiger dan de andere en Robert Tyler naar de Orioles is een gerucht dat maar niet verdwijnt. Als het niet Tyler wordt, gaan de O’s mogelijk voor een college outfielder, zoals Bryan Reynolds of Taylor Trammell. Over Trammell gesproken…


28
WASHINGTON NATIONALS
Taylor Trammell, OF (Mount Paran Christian School, Georgia)
Compensatie voor Jordan Zimmermann (Detroit)

Trammell is een two-sport-star die op school uitblinkt in football en honkbal. Hij is echter altijd heel duidelijk geweest in het feit dat honkbal zijn absolute prioriteit heeft. Hij is ongelooflijk atletisch en snel (een 70 op de 20-80 scoutschaal) en slaat als een echte leadoff-hitter. Hij is nog jong (18) en draftwatchers zijn het er niet echt over eens rond welke plek Trammell gedraft zou moeten worden; zijn voorspelde plek loopt uiteen van 13e tot 44e. Ergens daar tussenin lijkt dus geen gekke inschattig. De Nationals kunnen wel een echte leadoff hitter gebruiken.


29
WASHINGTON NATIONALS
Jordan Sheffield, RHP (Vanderbilt University)
Compensatie voor Ian Desmond (Texas)

Sheffield’s oudere broer Justus is een top prospect voor de Cleveland Indians, die hem in 2014 in de eerste ronde kozen. Jordan leek lange tijd ook op weg naar een hoge plek in de draft, maar na Tommy John in 2013/2014 kon hij weer opnieuw beginnen met het opbouwen van zijn draftwaarde. In 2015 is hem dat redelijk goed gelukt; in zijn eerste seizoen als starter voor de Commodores gooide hij meer strikeouts dan innings, terwijl hij zijn vrije-loop-percentages halveerde. Scouts denken dat hij uiteindelijk in de bullpen zal belanden, vanwege zijn wilde wind-up, maar totdat die move een feit is, zou Sheffield wel eens kunnen verrassen.


30
TEXAS RANGERS
Will Benson, 1B/OF (Westminster High School, Georgia)
Compensatie voor Yovani Gallardo (Baltimore)

Benson wordt als speler het vaakst vergeleken met Jason Heyward: hoge bat speed, 20+ steal potential en een hoge mate van (hard) contact. De jonge slugger uit Atlanta is nu nog een echte pull hitter, maar wanneer hij wat meer leert om het hele veld te gebruiken bij het slaan, kan hij uitgroeien tot een absolute superster. Hij heeft toegezegd te gaan studeren bij Duke University, dus de Rangers zullen wel aardig diep in de buidel moeten tasten als ze Benson inderdaad selecteren.


31
NEW YORK METS
Gavin Lux, SS (Indian Trail High School, Wisconsin)
Compensatie voor Daniel Murphy (Washington)

De Mets hebben sinds Michael Fulmer (2011) geen pitcher gekozen in de eerste ronde. In 2016 zal daar geen verandering in komen. Ondanks een overschot aan talentvolle infielders in de minor leagues, is Lux te goed om op plek 31 te laten schieten. Aanvallend heeft Lux (nog) meer te bieden dan verdedigend, wat hem in één klap een top prospect zou maken in een Mets-organisatie die sinds Jose Reyes geen goede slagman op korte stop hebben gehad.


32
LOS ANGELES DODGERS
Bryan Reynolds, OF (Vanderbilt University)
Compensatie voor Zack Greinke (Arizona)

Reynolds is een outfielder met weinig power, maar des te meer een ­gap-to-gap benadering. Hij kan goed wijd van slag onderscheiden, wat hem een ideale lead-off hitter zou maken. Zijn snelheid op de honken en bovengemiddelde instinct als het op honklopen en fielden aankomt, zijn daarbij ook niet te onderschatten. Zijn arm is niet super, wat hem waarschijnlijk zal beperken tot het linksveld in de Majors.


33
ST. LOUIS CARDINALS
Alec Hansen, RHP (University of Oklahoma)
Compensatie voor John Lackey (Chicago Cubs)
Hansen wordt door scouts veelvuldig vergeleken met Justin Verlander, wat het vreemd maakt dat het Kanon uit Colorado zo ver omlaag tuimelt. Hansen gooit een constante 95 – 100 mph en heeft een goede changeup, slider en curveball die de boel nog moelijker te raken maken. Dit seizoen heeft Hansen het echter niet makkelijk gehad. Met een ERA van 5.40 raakte hij zijn plekje in de starting rotation van Oklahoma kwijt. Daarnaast heeft hij meerdere periodes gemist door onderarmpijn, wat vaak een voorloper van UCL-problemen is. De Cardinals kunnen hier ook verrassen en kiezen voor een goedkopere pitcher als Jon Duplantier van Rice, zoals Jeff Ellis van Scout.com denkt.


34
ST. LOUIS CARDINALS
Joey Wentz, LHP (Shawnee Mission East High, Kansas)
Compensatie voor Jason Heyward (Chicago Cubs)

Wentz is een behoorlijk stuk lager uitgevallen dan men een jaar geleden nog dacht. Zijn fastballsnelheid is in de loop van het afgelopen seizoen afgenomen en hij heeft sinds zijn 16e al de afspraak met Virginia staan om volgend jaar bij de Cavaliers te gaan spelen. Wentz kan goed slaan, maar lijkt een zekerdere toekomst te hebben als pitcher. Zijn fastball hangt rond de 92 mph, zijn curveball breekt 1-7 (naar beneden en een beetje zijwaarts) en hij werkt op dit moment aan een changeup. Wentz is een leuk project voor de Cards om de eerste ronde mee af te sluiten.


Picks 35 tot en met 41 zijn loterijkeuzes. De Reds, Dodgers, Athletics, Rockies, Diamondbacks, Braves en Pirates zijn de enige teams die in deze ronde een extra keuze mogen maken. Vanwege hun status aparte worden deze loterijselecties niet opgenomen in deze preview van de eerste ronde.
Foto: Twitter

Jasper Roos
Jasper Roos
Hoofdredacteur. Schrijft voornamelijk over honkbal. Praat regelmatig in een microfoon. Pitch-sequence-aficionado. Shoeless Joe Jackson is een Hall of Famer.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen