MLB Analyse: de meest onvoorspelbare league, divisie en teams

Boston Red Sox v St. Louis Cardinals
Depth charts, projected standings of predictions. Hoe je het beestje ook noemt, het komt allemaal op één en hetzelfde ding neer, een gerichte gooi doen naar de eindstanden van de zes divisies na 162 games. Is de MLB voorspelbaar? En als je verrast wilt worden, welke teams moet je dan volgen?
De één gebruikt een database vol statistieken in een wiskundig model, de ander heeft genoeg aan een natte vinger bij het invullen van zijn totoformulier. Om dit onderzoek goed uit te kunnen voeren verzamelden we daarom zowel projected standings van Baseball Prospectus van 2012 tot en met 2015 als van Fangraphs van 2013 tot en met 2015. Fangraphs publiceerde in 2012 nog geen depth charts op de website. Als tegenwicht hebben we ook de voorspellingen op gevoel van Grantland en Bleacher/Report van 2012 tot en met 2015 gebruikt. We leggen deze naast de eindstanden van dezelfde seizoenen, zoals deze zijn te vinden op MLB.com.
Moeilijkste league
Gevoelsmatig vindt vrijwel elke baseballliefhebber de American League de betere competitie van de twee MLB-leagues. Een belangrijke factor hierin zou weleens de onvoorspelbaarheid ervan kunnen zijn. Slechts 62 van de 222 keer (elke keer dat een team werd ingevuld in een voorspelling) dat een voorspelling werd gedaan stond een team aan het eind van het seizoen ook op de voorspelde plek. Dit komt neer op net iets meer dan een kwart van de voorspellingen. In de National League bleken 97 van de 228 voorspellingen goed, dit komt neer op 42 procent. Gemiddeld werden tussen 2012 en 2015 vier teams per seizoen op de juiste plek gezet in de AL, terwijl in de NL per jaar gemiddeld 6,5 teams op de goede plaats stonden.
Moeilijkste divisie
De moeilijkst te voorspellen divisies zijn zoals te verwachten beide in de American League te vinden. De teams in de AL East divisie werden bij alle pogingen in de afgelopen vier jaar slechts veertien maal op de juiste plek gezet. De AL West werd net iets beter voorspeld, zeventien maal. De makkelijkste divisie van de zes? De NL Central! Maar liefst 43 teams werden op de juiste plek ingevuld door de voorspellers. Dit is bijna de helft van alle juiste voorspellingen die in de afgelopen vier jaar over de gehele NL werden gedaan. De NL Central is dan ook de enige divisie die meerdere keren in zijn geheel goed werd voorspeld.
Moeilijkste teams
We weten inmiddels dat de American League in het algemeen en de AL East in het bijzonder moeilijk te voorspellen zijn. Het is dan ook geen verrassing dat het team dat het minst vaak op de goede plek werd ingeschat voorafgaand aan de seizoenen uit deze divisie komt. Boston Red Sox werd in de afgelopen vier jaar slechts door één voorspeller goed ingevuld. In het kampioensjaar 2013 hadden zowel de gokkers als de wiskundigen het allemaal fout, niemand dacht dat de Red Sox zelfs maar door de AL East heen zouden komen om de play-offs te halen.
In de National League is het team te vinden dat het vaakst op de juiste plek werd gezet, Chicago Cubs werd in elf van de zestien voorspellingen goed ingevuld. Het zal de Cubs dan ook goed doen dat zij dit jaar als kampioensteam worden ingeschat door vrijwel alle volgers. Het team dat het minst vaak op de goede plek werd gezet zijn de Arizona Diamondbacks. Slechts tweemaal klopte de voorspelling. Dit jaar worden de D-backs ondanks de vele dure trades ingeschat als nummer drie van de NL West.
Foto: Getty Images/archief

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen