Luis Robert: the next big thing?

Luis Robert
Het zijn spannende dagen voor de 19-jarige outfielder Luis Robert. De superatletische Cubaan mag vanaf 20 mei 2017 een contract tekenen bij een Major League-organisatie. Nu worden er elk jaar vele internationale talenten door Major League-teams gecontracteerd, maar Robert is special. Hij is een talent met geweldige tools; het totaalplaatje van een prospect die iedereen wel in zijn organisatie wil hebben. Wie is deze jonge outfielder eigenlijk?

Luis Robert Moirán: supertalent

Sinds Major League Baseball Luis Robert op 20 april vrijgaf en de outfielder Free Agent werd, gonst het van de geruchten rondom de Cubaan. Er was tot voor kort vrij weinig bekend over de voormalig speler van Ciego de Avila uit de Cubaanse Serie Nacional. In 2013, op zijn zestiende, rook de buitenvelder bij Ciego voor het eerst aan het grote Cubaanse werk. Het duurde echter tot 2015 voordat scouts hem opmerkten. In dat jaar, op zijn achttiende, sloeg Robert .305/.384/.413 met 10 doubles, 5 homeruns en 8 steals.
In 2016 brak Robert door: .401/.526/.687 (1.213 OPS), 12 homeruns, 11 steals en meer walks dan strikeouts in 232 slagbeurten. Na dit geweldige seizoen besloot het 19-jarige talent de stap naar de VS te maken.

Moncada & Robert

Hoe goed is Luis Robert eigenlijk? Er is relatief weinig video beschikbaar op internet, maar scouts raken in extase van de potentie die de jonge outfielder al sinds zijn vroege tienerjaren laat zien. Jaren geleden kwam Robert, samen met huidige nummer-1 prospect in de Minor League Yoan Moncada, nog uit voor Cuba Under-18. Moncada staat over het algemeen te boek als het grootste Cubaanse talent van de 21e eeuw. Het feit dat Robert bijna in één adem genoemd wordt met de 21-jarige infielder van de White Sox, zegt dus wel iets.

Robert en Moncada, Cuba Under-18
Robert en Moncada, Cuba Under-18 (MLB.com)

Zo groot als de hype omtrent Moncada de laatste jaren is geweest, zo weinig is er in de mainstream honkbalmedia geschreven over Robert. Scoutingrapportages reppen over een outfielder die minstens net zo hard rent als de bliksemsnelle Moncada, over elite power beschikt en defensief plus plus voor de dag komt. Moncada is over de hele linie een betere slagman, maar Robert blijft niet ver achter. Daarbij speelt Moncada al enkele jaren in de Minor League in de VS, wat zijn zichtbaarheid aanzienlijk heeft vergroot en zijn talent heeft gepolijst. Robert is wat dat betreft nog wat ruw langs de randjes.

Ongelimiteerd bieden

Luis Robert is door Major League Baseball vrijgegeven vóórdat de nieuwe regels omtrent het aantrekken van buitenlandse spelers ingaan. Dit betekent, in het kort, dat er nu nog min of meer ongelimiteerd op de outfielder geboden mag worden. Overschrijding van het toegewezen budget levert wel boetes op, zoals het minimaliseren van het internationale budget voor volgend seizoen. Het breken van de bonusgrens heeft echter geen invloed op de kansen om Robert te contracteren. Vanaf 2 juli, wanneer de volgende internationale contracteringscyclus ingaat, hebben de budgetten van de teams harde plafonds waar niet doorheen gebroken kan of mag worden.
Verschillende teams organiseerden workouts voor de Cubaan en zijn naar verluidt bereid om een bod te doen. Zekerheid hierover is er echter nooit; MLB’s regels rondom het lokken van spelers door teams via de pers weerhouden de verschillende front offices ervan om commentaar te leveren op geruchten.

Bestemming

Wat betreft Robert staan de Athletics, Reds, Padres, Cardinals en White Sox al weken als ‘zeer geïnteresseerd’ te boek. Chicago is van die vijf het enige team dat nog niet op de strafbank zit; de andere vier clubs hebben hun bonus pool-limiet voor 2016/2017 al overschreden. Dit betekent echter wel dat de White Sox iets te verliezen hebben en de andere vier teams niet. Deze teams mogen de komende twee jaar toch al geen internationale speler vastleggen voor meer dan $300.000.
Ook de Braves en Nationals zijn hun budget al te buiten gegaan. Deze teams lijken echter geen interesse te hebben in Robert. De Cubs, Dodgers, Giants en Royals zijn eveneens niet op de markt voor de Cubaanse outfielder; zij mogen dit jaar al geen speler voor meer dan $300.000 vastleggen. Robert’s waarde ligt vele malen hoger. MLB Insider Jon Heyman van FanRags suggereerde in een interview bij de Mully & Hanley Show (670 The Score) dat Robert tussen de $20 en $30 miljoen gaat ontvangen.

“I have heard they’re going to get more than $20 million or at least that’s what (his camp) is telling teams, which kind of jibes with what we heard a month ago, which was that they had $25 million in the pocket. At that point, teams weren’t really supposed to be negotiating, but you know how this goes.”

White Sox: frontrunners?

Heyman gaf in hetzelfde interview aan dat het hem enorm zou verbazen als de White Sox niet de club is die Robert contracteert. De club lijkt de straf voor het doorbreken van de bonusgrens voor lief te willen nemen.


Opzich is dit logisch, want de Cubaanse connectie is sterk bij Chicago. Met Moncada en José Abreu op dit moment en Alexei Ramirez, Orlando ‘El Duque’ Hernandez, Jose Contreras en Minnie Minoso in het verleden hebben de White Sox voldoende successen geboekt met de eilanders.
Daarnaast zijn de Sox druk bezig met een rebuild. De toevoeging van Robert zou het Minor League-systeem van de White Sox waarschijnlijk het beste in de Majors maken.

20 mei 2017: signing day?

Hoewel het tegen de regels is en teams pas vanaf 20 mei officieel aanbiedingen mogen doen, is het onduidelijk of kamp Robert en de MLB-teams zich aan deze regels hebben gehouden. Er schijnen in het geheim al biedingen te zijn gedaan. De kans dat de outfielder op 20 mei direct tekent is echter klein. In de loop van de komende week zal wel duidelijk worden welk team de potentiële next big thing binnenhaalt. Of Robert uiteindelijk waarmaakt wat teams in hem zien, is nog afwachten. Tot die tijd blijft het dromen van een nieuwe superster.
UPDATE – Op zaterdag 20 mei tekende Luis Robert bij de Chicago White Sox. De tekenbonus is naar verluidt ongeveer $25 miljoen waard.


Headerfoto: BaseballAmerica

Jasper Roos
Jasper Roos
Hoofdredacteur. Schrijft voornamelijk over honkbal. Praat regelmatig in een microfoon. Pitch-sequence-aficionado. Shoeless Joe Jackson is een Hall of Famer.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen