Keuchel door de kerk: Dallas does Atlanta


De laatste grote free agent is ook van de markt af. Linkshandige werper Dallas Keuchel heeft lang mogen nadenken over zijn volgende club en zijn beslissing is gisteren eindelijk gevallen. Keuchel staat komend seizoen onder contract bij de Atlanta Braves.

GEGOKT EN VERLOREN

De voormalig Cy Young-winnaar tekent voor één seizoen en zal daarin $13 miljoen gaan verdienen. Dit is significant lager dan het qualifiying offer van de Houston Astros dat werd afgeslagen. Als je het bedrag doorrekent naar een vol seizoen dan zou Keuchel $21 miljoen verdienen, wat dan wel weer hoger is dan het qualifying offer. Keuchel had verwacht dat hij als free agent een meerjarige verbintenis kon tekenen tegen een hoog bedrag. Maar net als bij Kimbrel was de markt niet geïnteresseerd in zo’n lange deal tegen de dollars die Keuchel in gedachten had. Na de draft hadden – naar verluidt – buiten de Braves om ook de New York Yankees belangstelling voor Keuchel. Maar de ervaren werper koos er voor om zijn waarde in de National League op te bouwen in plaats van de American League.

BRAVES ROTATION

Dat de Atlanta Braves interesse hadden in de groundball pitcher is niet verwonderlijk. Waar vorig seizoen werpers als Kevin Gausman, Mike Foltynewicz en Sean Newcomb een prima seizoen doormaakte, vallen ze dit jaar heel erg tegen. Laatstgenoemde pitcher is zelfs al een keer naar de minors gestuurd en zit tegenwoordig in de bullpen. Maar de Braves zullen vooral heel erg teleurgesteld zijn in Folty. Vorig jaar was hij een van de best presterende pitchers in de Majors, maar tot nu toe laat hij zien dat juist dat jaar een fluke lijkt te zijn. Het enige wat bij hem dit jaar is verbeterd is het aantal vrije lopen dat hij gooit. Alle andere statistieken vallen weer terug naar het niveau van voor 2018 of zelfs nog slechter. Vooral zijn HR/9 is met 3.0 astronomisch hoog in de slechte zin van het woord. Dat is een stijging van maar liefst 2.2 vergeleken met vorig jaar.
Nieuweling Keuchel is sowieso veel minder vatbaar voor de homerun. De groundball pitcher heeft over zijn carriere een gemiddelde van 0.9 HR/9. Het is maar de vraag hoe het zich dit jaar gaat verhouden aangezien de homeruns meer dan ooit aanwezig zijn. Al is niet alles kommer en kwel bij de Braves. Jonge pitcher Mike Soroka staat dit jaar ijzersterk te gooien, maar de vraag blijft hoe hoog (of laag) zijn innings limit ligt.

UPGRADE

In Dallas Keuchel krijgen de Braves de beschikking over een pitcher die een hoop ervaring met zich meebrengt. Iets wat de jonge groep van de Braves goed kan gebruiken. Alhoewel de lefty al tijden is verwijderd van zijn Cy Young-vorm, gooit hij ieder jaar een FIP welke onder de 4.00 blijft. Het zijn geen ace-kwaliteit cijfers, maar voor een middle of the rotation starter is dit prima. Keuchel zal eerst weer armsterkte moeten opbouwen in de minors. Hij heeft dan wel een paar simulatie wedstrijden gegooid, maar dit is toch anders dan het echte werk. De vraag is dus ook hoe snel de Braves gebruik van hem kunnen maken. Mocht hij snel zijn debuut kunnen maken, dan zullen Kevin Gausman of Julio Teheran moeten vrezen voor hun plek in de rotatie. Als Folty zijn vorm terug vindt dan zou je een prima 1-2 punch kunnen krijgen. Maar daar zitten veel mitsen en maren aan vast.

FREE AGENT DEEL II

Kid Keuchy heeft dit jaar een gok genomen met de free agency, dit zal komend jaar niet anders zijn. Het voordeel ligt hem nu in het feit dat hij geen qualifying offer van de Braves kan krijgen. Dus mocht hij weer de markt op gaan dan zal er geen draft pick aan vast zitten. Dit kan er voor zorgen dat hij volgend jaar al veel sneller ergens zijn meerjarige contract kan gaan tekenen. Toch zit hier een groot risico aan vast. Wat als Keuchel dit jaar geblesseerd raakt of zijn niveau van voorgaande jaren niet haalt? Wat als hij toch nog veel tijd nodig heeft om zijn arm weer op volle sterkte te krijgen? En met zijn 31 jaar zal de kans op een groot en langdurig contract per jaar kleiner worden. Zal Keuchel nachtmerries krijgen van de offers die hij heeft afgeslagen, of haalt hij dit jaar toch zijn gelijk? De tijd zal het leren.

Coverfoto: Elsa/Getty Images

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Gerelateerde artikelen