Dodgers strikken Maeda met opmerkelijk contract

Kenta Maeda
Hing het nieuws vlak voor de jaarwisseling al in de lucht, nu is dan ook officieel door de Los Angeles Dodgers bevestigd dat het zich voor 8 jaar en 24 miljoen dollar heeft verzekerd van het heuvelspel van Japanner Kenta Maeda. Het achtjarige contract van de 27-jarige Japanner zit alleen wel erg interessant in elkaar.
Maeda, die indruk maakte tijdens zijn optreden met Japan tijdens de afgelopen editie van Premier12, werd begin december door zijn team Hiroshima Carp vrijgegeven. Vanaf dat moment is een speler vrij om te spreken met geïnteresseerde teams. In dit geval maken de Dodgers een som van maximaal twintig miljoen dollar over om de RHP aan hun rotation toe te voegen.


De deal
De werper, die het moet hebben van een sterke slider, zal behoorlijk aan de bak moeten om in Los Angeles aan zijn miljoenen te komen. Volgens meerdere bronnen zet hij zijn handtekening onder een contract met een looptijd van acht jaar met een basissalaris van in totaal slechts 25 (!) miljoen dollar.
Per jaar kan hij door middel van bonussen tussen tien en twintig miljoen dollar extra opstrijken, maar deze beloning zal alleen worden gestort als Maeda fysiek in orde is en dat blijft. Afhankelijk van zijn lichamelijke gesteldheid kan zijn deal uiteindelijk dus oplopen tot ver over de 100 miljoen dollar. Dat is dan uiteindelijk weer geen ongewoon bedrag voor een (gezonde) starter. De Dodgers hebben de nodige zorgen om de elleboog van de rechtshandige werper en dat moet de reden zijn voor dit unieke contract.
Grote gok
Dat het wel goed zit met het vertrouwen van Maeda zou kunnen blijken uit dit contract. De Japanse starter, die in Japan in meer dan 1.500 innings gemiddeld 1,9 walks per 9 innings weggaf, drong twee jaar geleden al bij zijn club aan hem de gesprekken met Amerikaanse teams te laten openen.
Met de overstap volgt hij onder meer landgenoot en Yankee Masahiro Tanaka naar het beloofde honkbal-land. Ter vergelijking: Tanaka wist in New York een zevenjarig contract, met jaarlijks 22 miljoen dollar gegarandeerd en een player opt-out na drie jaar, uit het vuur te slepen. Dat kan dus ook anders, bewijzen de Dodgers.
Interessante rotation
Met het recent aantrekken van Scott Kazmir en de aanwezigheid van Clayton Kershaw, Brett Anderson, Alex Wood en met Hyun-Jin Ryu achter de hand, leek het er even op dat de Dodgers het komend seizoen met enkel lefties zouden gaan oplossen. De rechterhand van Maeda geeft hiermee extra -en broodnodige- mogelijkheden, in een divisie (NL West) die in het verleden al vaak gedomineerd werd door power van rechtshandige slagmensen.
Foto: Getty Images/archief

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen