Wat is er met Trevor Story gebeurd?

Trevor Story (R) (Flickr | The Commons)

Het zijn goede tijden om een jonge honkbalprof te zijn. De sportsites staan dagelijks vol verhalen over Cody Bellinger en Aaron Judge. Een half jaar geleden was Gary Sanchez de held en in 2015 sprak iedereen over de komst van Kris Bryant. Bedenk daarbij ook dat Mike Trout, Bryce Harper en Manny Machado nog onder de 26 jaar zijn. Eén jonge hond die volop in de schijnwerpers stond is echter alweer naar de achtergrond verdwenen. Wat is er aan de hand met Trevor Story?
Goed, een debuut met een three-run homerun als eerste hit en een tweede homerun in dezelfde debuutwedstrijd was misschien wel een erg hoge lat om overheen te blijven springen. Dat na vier homeruns op rij in zijn eerste drie wedstrijden en zijn eerste vier hits ooit ook een keer de bal niet over de hekken zou vliegen, was wel duidelijk. Het verval van Story is echter wel erg groot. De afgelopen dagen staken zelfs geruchten over een eventuele periode bij Triple-A Albuquerque de kop op.

Alleen een piepend wiel…

Dat Story dit jaar nauwelijks in de media verschijnt, is goed te begrijpen. Hij is geen piepend wiel en krijgt dus ook geen olie. Sterker nog, Story is geen schim van wat hij in de eerste helft van 2016 was. Wie de cijfers van 2016 ongeveer doormidden hakt, komt op zijn prestaties van 2017. Bovendien raakte hij in mei ook nog eens geblesseerd. Was in het verleden één op de vier fly balls een homerun, viel hij -sinds hij terugkwam van de disabled list- terug tot een karige 12,5%; één op de acht dus.

Zijn slaggemiddelde ging van .272 in 2016 naar .224 in 2017. Zijn on-base+slugging percentage zakte van .909 naar .694. Bijna veertig procent van de keren dat hij aan slag komt, krijgt hij drie keer slag om de oren. Als Story al in het nieuws zou moeten komen, dan is het omdat er in recente tijden weinig spelers zo’n constant verval hebben laten zien.
Des te opvallender is het dat het de jonge korte stop juist overkomt op het moment dat zijn Colorado Rockies één van de beste eerste seizoenshelften uit de bestaansgeschiedenis doormaakten. Dat gebeurde echter door Story vaker níet op te stellen dan wél. Zo werd hij op 16 juni, 19 juni, 25 juni, 5 juli, 9 juli en 14 juli op de bank gehouden. Dat hij in het duel van zondag tegen de New York Mets eindelijk weer eens mocht beginnen en direct in de eerste inning een two run double mocht noteren, kwam dan ook geen moment te vroeg.

Hoe nu verder?

Nu de geruchten over een adempauze in Albuquerque zo nu en dan de kop opsteken en nota bene Pat Valaika regelmatig boven hem wordt verkozen (inderdaad, de man die juist de concurrentiestrijd van hem verloor in 2016), is het de vraag hoe het nu verder moet met de lieveling van de pre-ASG-periode van 2016. Een mogelijk aantrekken van Zack Cozart van de Cincinnati Reds wordt namelijk ook steeds vaker geopperd.
Vooralsnog houdt de jonge korte stop het zelf bij de gebruikelijke groeistuipen die elke speler doormaakt. “Ik heb een rough patch meegemaakt, maar dat overkomt elke speler. Ik voel nog steeds het vertrouwen. Dit jaar is het leuker om bij de Rockies te zitten dan vorig jaar.” Story probeert ook zo veel mogelijk terug te grijpen op wat hij als talent leerde toen hij net kwam kijken. “Ik probeer de training zo veel als mogelijk op een wedstrijd te laten lijken. Dat heb ik van Troy Tulowitzki geleerd. Daardoor wordt het niet perse makkelijker, maar voel je je wel meer op je gemak in wedstrijden.”

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Gerelateerde artikelen