Inside Baseball: NL West (week 17)


Op de laatste speeldag voorafgaand aan de all-star break zijn de Los Angeles Dodgers de nieuwe koploper geworden van de NL West. Deze positie hebben ze in de wedstrijden na de break niet meer uit handen gegeven. De NL West lijkt een four horse race te worden voor de play-offs, waarbij de vraag is hoe lang ieder team mee blijft doen. In deze Inside Baseball een beknopte terugblik op week 17 en de eerste helft van het seizoen.


LOS ANGELES DODGERS
(55-44, .556, -)


Na een tegenvallende start zijn de Los Angeles Dodgers sinds de all-star break terug aan kop van de National League West. Dat de Dodgers steeds beter in vorm komen, blijkt ook uit hun record per maand. Waar een april nog sprake was van een losing record (11-14), werd in mei .500 gespeeld (14-14) en is de balans vanaf juni positief (17-9). Met het aantrekken van derdehonkman Manny Machado is de verwachting dat de Dodgers deze lijn verder door gaan trekken in de tweede helft van het seizoen.

STRENGHT IN PITCHING DEPTH

Het is voor Dodger-fans vooral te hopen Clayton Kershaw en Rich Hill volledig fit worden in de tweede seizoenshelft. Beide werpers kampten in de eerste maanden met blessureleed. In hun afwezigheid presteerden andere startende werpers zoals Ross Stripling (8-2, 2.43 ERA en 1.10 WHIP), Walker Buehler (4-3, 3.92 ERA en 1.10 WHIP), Kenta Maeda (7-5, 3.27 ERA en 1.20 WHIP) en Alex Wood (6-5, 3.87 ERA en 1.18 WHIP), verdienstelijk. De Dodgers starting pitching staat tweede van alle MLB-teams qua ERA en WHIP.

UNEXPECTED HEROES

Offensief zijn er een aantal verrassende sterkhouders in de line-up. Zo beleeft buitenvelder Matt Kemp zijn tweede jeugd (.313/.358/.531, met 17 homeruns). Daarnaast is een andere buitenvelder, Max Muncy, een verrassende power bat. Muncy sloeg reeds 24 homeruns over de hekken. Ook bekende namen van de play-offs vorig seizoen zoals Chris Taylor en Cody Bellinger spelen steeds beter en leveren aanvallend een belangrijke bijdrage. Met de komst van Machado is de verwachting dat de Dodgers nog moeilijker te verslaan worden.


ARIZOA DIAMONDBACKS
(54-46, .540, 1.5 GB)


De Arizona Diamondbacks hebben het langst op de eerste plek gestaan van de NL West dit seizoen, maar inmiddels hebben zij het stokje over moeten dragen aan L.A. De ploeg uit de woestijn is vooral erg wisselvallig. Maanden met een winning record (april: 18-7; juni: 19-9) worden afgewisseld met maanden met een losing record (mei: 8-19; juli: 9-12). Als de D-backs serieuze plannen hebben voor oktober, dan moet die wisselvalligheid eruit worden gehaald.

ROTATION STUMBLES

Vorig seizoen was de starting pithing een sterk punt van het team. De rotatie had toen een van de laagste ERA’s van de league, terwijl de ploeg dit seizoen bungelt in de middenmoot. Een belangrijke startende werper was destijds Robbie Ray. Ray heeft dit seizoen last gehad van een blessure en zijn werpcijfers (3-2, 4.90 ERA en 1.42 WHIP in twaalf starts) staan dan ook in schril contrast met 2017. Een sterke tweede seizoenshelft van hem i.c.m. de huidige 1-2 punch van Patrick Corbin (7-4, 3.13 ERA en 1.04 WHIP) en Zack Greinke (11-5, 3.05 ERA en 1.06 WHIP) kon nog wel eens een bepalende factor zijn in het eventueel bereiken van de play-offs.

GOLDY

Sterspeler Paul Goldschmidt kende een moeizame start van het seizoen, maar hij wist door een ijzersterke juni (.346/.460/.736, met 10 homeruns en 23 RBI’s) maand alsnog de plekje te bemachtigen op het all-star team.


COLORADO ROCKIES
(53-46, .535, 2.0 GB)


De Colorado Rockies bereikten vorig jaar de play-offs via de wild card. In een hoop die prestatie te overtreffen werden vooral gezocht naar versterkingen voor de bullpen. Dat bleek een achilleshiel in 2017. Zodoende werden de nodige relievers (Bryan Shaw, Wade Davis en Jake McGee) voorafgaand aan het seizoen gecontracteerd. Helaas heeft dat nog niet zijn vruchten afgeworpen. Sterker nog, de bullpen presteert slechter dan vorig seizoen (van alle MLB-teams 29ste in ERA, 25ste in WHIP en 27ste in BB per nine). Coors Field is weliswaar hitter friendly, maar de prestaties vallen tegen. Vandaar dat in aanloop naar de trade deadline nog maar eens een ruil werd gemaakt voor een reliever. Suenghwan Oh (4-3, 2.68 ERA en 1.10 WHIP in 47 innings) kwam deze week over van de Toronto Blue Jays.

ZOEKEN NAAR STABILITEIT IN ROTATIE

Naast de bullpen kan de rotatie ook een versterking gebruiken. De starting pitching is wisselvallig. Pitchers als Jon Gray (8-7 met 5.16 ERA en 1.37 WHIP) en Germán Marquez (8-8 met 5.00 ERA en 1.43 WHIP). De beste pitchers van de rotatie in de eerste seizoenshelft zijn Kyle Freeland (9-6, 3.13 ERA en 1.23 WHIP) en Tim Anderson (6-3 3.57 ERA en 1.18WHIP).

COORS OFFENSE

Aan slag staan de Rockies dit seizoen hun mannetje, waarbij vooral derdehonkman Nolan Arenado, Charlie Blackmon en kortestop Trevor Story de spelers die voor stootkracht zorgen. Arenado (.308/.390/.591 met 26 homeruns) is qua slagprestaties vergelijkbaar met vorig seizoen (.309/.373/.586 met 37 homeruns), terwijl Blackmon (.290/.362/.506 met 20 homeruns) ietsje minder presteert dan in de voorbije twee seizoenen. Story is op weg om het beste seizoen uit zijn 3-jarige MLB-loopbaan te noteren (.288/.352/.539 met 20 homeruns).


SAN FRANCISCO GIANTS
(51-50, .505, 5.0 GB)


In de afgelopen wisselen de San Francisco Giants steeds tussen een over/under .500 record. Dat maakt het dan ook lastig om te bepalen of het team richting de trade deadline moet buyen of sellen. Het team heeft in het geval het een serieuze play-off push wil maken wel meerdere puzzelstukken nodig. De benodigde trade chips om in die behoefte te voorzien lijken tot op heden nog niet gewild in de markt.Veel trades hebben reeds plaatsgevonden, terwijl de Giants nog weinig betrokkenheid zijn geweest daarin.
Overigens valt aan de splits te zien dat de Giants zich in eigen huis (31-21) een stuk prettiger voelen dan buiten huis (21-32).

DL WEST HITS IN SAN FRAN

Dat de Giants een .500 record hebben is ergens nog verdienstelijk te noemen. Diverse sterspelers hebben tijd door moeten brengen op de disabled list. Nog voor het seizoen stond Madison Bumgarner met een blessure aan de kant. Niet veel later volgden closer Mark Melancon rotatiegenoten Johnny Cueto en Jeff Samardzija. Ook offensief bleef het team de DL niet bespaard, want corner infielders Brandon Belt en Evan Longoria waren op een gegeven moment ook aan de beurt. Een verbetering in prestaties kan mogelijk dus alleen al komen door het volledig fit hebben van de selectie.

FIRST HALF CONTRIBUTERS

Aan slag beleeft kortestop Brandon Crawford een sterk seizoen. Vooral in mei en juni was Crawford een moeilijke uit voor de tegenstanders (in beide maanden vier homeruns en slashline boven de .325/.425/.584). Ook Brandon Belt levert een belangrijke bijdrage en is op weg naar een persoonlijk record aan homeruns per seizoen. Momenteel staat de teller op 14, terwijl zijn record op 18 staat (2017 en 2015).
Qua pitching was Johnny Cueto (3-1, 2.76 ERA en 1.04 WHIP) bezig aan een sterk seizoen. Door een blessure kwam hij echter pas in acht wedstrijden in actie. Met het oog op de toekomst laten de jonge pitchers Andrew Suárez (3-6, 3.99 ERA en 1.26 WHIP)en Dereck Rodriguez (5-1, 2.75 ERA en 1.15 WHIP) bij vlagen goede dingen zien. Verder is het wachten tot Madison Bumgarner zijn ace-vorm weer terug gaat vinden. Hij wierp tot dusver in tien wedstrijden een 3-4 record met 3.06 ERA bij elkaar.


SAN DIEGO PADRES
(41-61, .402
, 15.5 GB)


Hoewel bovenin de NL West er nog volop gestreden wordt om de divisie, lijkt de rode lantaarndrager al bepaald. Voorafgaand aan het seizoen was de verwachting al dat de San Diego Padres geen serieuze gooi naar de divisie konden doen. Dat is halverwege ook gebleken.
Op teamniveau behoren de friars qua starting pitching en line-up tot de minste goden van de major league. Toch zijn er wel een aantal individuen die lichtpuntjes laten zien. Zo is Wil Myers de laatste weken los. Hij sloeg deze maan namelijk al zeven homeruns. Daarnaast derdehonkman Christian Villanueva met 19 homeruns ook leuke dingen aan slag zien.
Weinig verrassend is dat de offensieve statistieken van Eric Hosmer (.246/.312/.385 met 10 homeruns) sinds zijn komst in PETCO een klein stapje terug hebben gedaan ten opzichte van zijn tijd in Kansas City (gemiddeld als Royal .284/.342/.439 met 18 homeruns).

STERKE BULLPEN

Overigens hebben de Padres wel een area of strenght, namelijk de bullpen. Vandaar dat het verlies van closer Brad Hand aan Cleveland Indians (trade), eenvoudig werd opgevangen door teamgenoot Kirby Yates. De rechtshandige reliever gooit een sterk seizoen, waarbij hij in 40 optredens kwam tot een 3-0 record met 1.40 ERA en 0.85 WHIP. Bovendien gooide hij 50 strikeouts in 38.2 innings. Craig Stammen (2.70 ERA en 1.12 WHIP in 50 innings) is een andere reliever die dit seizoen sterk werpt vanuit de bullpen van de Padres.

TOP PROSPECT INJURY

Tegenvaller is dat recentelijk bekend is geworden dat hét grote talent Fernando Tatis Jr. het restant van het seizoen niet meer in actie komt. De infielder is geopereerd aan een breuk in een duim, waardoor hij zeker zes tot achte weken is uitgeschakeld. Daarmee lijkt een call-up naar de majors ook van de baan.

Coverfoto: Cody Bellinger (Mark J. Terrill/Associated Press)

Mike van Dijk
Mike van Dijk
MLB-contributor. Arizona Diamondbacks-fan vanaf het inaugurele seizoen. Speelt in de podcast dan ook mee met ieder rondje Big Unit Bingo. Naast honkbal, fan van Ole Miss (Hotty Toddy) en de Pittsburgh Steelers.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen