Inside Baseball: NL West (week 12)


Geen positiewisselingen na week 12 in de NL West, toch zijn de verschillen tussen de twee bovenste teams en de rest groter geworden. In Inside Baseball over de NL West meer over hoe deze verschillen tot stand kwamen, welke spelers positief bijdroegen aan de prestaties van hun team en wat de teams in week 13 op het programma hebben staan.


ARIZONA DIAMONDBACKS
(39-32, .549, -)


De Diamondbacks zijn wisselvallig in hun prestaties dit seizoen. Het team begon sterk in de eerste weken, keerde toen terug op aarde en krabbelt inmiddels weer op. Na een week met vier overwinningen en drie nederlagen staat de ploeg uit de woestijn met 39-32 nog steeds bovenaan.

PIRATES-THUIS

In de serie met de Pirates droeg de offense de D-backs. Dat resulteerde in een 9-5 en 13-8 overwinning. 3-RBI games waren trending in de line-up in deze twee wedstrijden, want Jake Lamb, Daniel Descalso, Jon Jay en Ketel Marte bereikten alle vier deze prestatie. In de derde wedstrijd van de serie werd met 5-4 verloren. De Pirates namen vroeg een 5-2 voorsprong en dat in combinatie met het sterke werpen van Jameson Taillon (7.0 IP, 6 H, 2 ER, 4 SO) bleek te veel voor de ploeg uit de woestijn.

METS-THUIS

De Mets kwamen in het weekend op bezoek voor een four game series. Zo goed als game 1 en 2 verliepen (6-3 en 7-3 overwinning), zo slecht gingen games 3 en 4. In de overwinningen hielpen de quality starts van Matt Koch en Zack Godley. Paul Goldschmidt ging in beide games yard en David Peralta in game 1 zelfs twee keer. Op zaterdag hielden Mets pitchers Steven Matz, Robert Gsellman en Anthony Swarzak de D-backs op één run, terwijl hun ploeggenoten in totaal vijf keer over de thuisplaat kwamen (5-1 overwinning). Op zondag had D-backs werper Clay Buchholz wederom een sterk optreden(5.2 IP, 4 H, 1 ER), maar reliever Brad Boxberger gaf de zege in de 9de inning volledig uit handen.

PLAYER OF THE WEEK

Daniel Descalso is bezig aan het beste seizoen uit zijn MLB-loopbaan (.272/.372/.517) en daar plukken de Diamondbacks de vruchten van. Afgelopen week kwam Descalso zes wedstrijden in actie en was hij goed voor vier runs, acht RBI’s en één homerun (.500/.600/.857).

UP NEXT

@Los Angeles Angels 18 t/m 19 juni, Angel Stadium, Anaheim, Californië.
@Pittsburgh Pirates 21 t/m 24 juni, PNC Park, Pittsburgh, Pennsylvania.


LOS ANGELES DODGERS
(37-33, .529, 1.5 GB)


Met vier overwinningen in vijf wedstrijden hebben de Dodgers wederom een stap richting de top van de divisie gezet. Half mei verloor L.A. voor het laatst een serie. Aan het begin van afgelopen week werden de Texas Rangers in twee wedstrijden twee keer aan de kant gezet. De eerste wedstrijd was een blow-out met 12-5, terwijl de tweede wedstrijd pas in 11 innings beslist werd in het voordeel van L.A. Buitenvelder Kike Hernandez scoorde de winnende run.
De rivaal uit San Francisco kwam in het weekend op bezoek. Ross Stripling en Alex Wood waren scherp in hun startende optredens, waarmee L.A. een goede uitgangspositie had voor een W. In beide wedstrijden leverde Hernandez met een homerun een belangrijke bijdrage om die W uiteindelijk veilig te stellen (3-2 en 3-1 overwinning). Op zondag werd de slotpartij van de serie met 4-1 verloren. Giants werper Chris Stratton (6.0 IP, 3 H, 1 R (unearned), 3 SO) stond nagenoeg niets toe aan de L.A. line-up. Zijn relievers stonden slechts een honkloper toe in het restant van de wedstrijd.

PLAYER OF THE WEEK

Kike Hernandez was meedere keren afgelopen week de beslissende man in de wedstrijden van de Dodgers. Met zijn timely hitting was hij van belang in het veiligstellen van de wins. Zijn weektotalen zijn uiteindelijk .333/.412/.733 met vier runs, drie RBI’s en twee homeruns.

UP NEXT

@ Chicago Cubs 18 t/m 20 juni, Wrigley Field, Chicago, Illinois.
@ New York Mets 22 t/m 24 juni, Citi Field, New York, New York.


SAN FRANCISCO GIANTS
(35-37, .486, 4.5 GB)


De ene week staan de Giants boven .500 en de andere er onder. De afgelopen week was typisch zo’n week waarin onder .500 gespeeld werd. Tegen de Miami Marlins gingen drie van de vier wedstrijden verloren. Het kost de ploeg uit San Francisco erg veel moeite om de overwinning binnen te halen. In game 4 wordt pas na 16 innings een voorsprong gepakt van drie runs. De 6-3 stand wordt niet meer uit handen gegeven.
In het weekend bleken de Dodgers in drie wedstrijden een maatje te groot. De Giants zijn niet weggespeeld (3-2 en 3-1 nederlagen tegenover een 1-4 overwinning), maar liepen wel een extra wedstrijd achterstand op. Madison Bumgarner wierp op zaterdag 6.0 innings, waarin hij 5 hits tegen kreeg, 3 earned runs incasseerde, 4 maal vier wijd wierp en 3 strikeouts. Zijn seizoenstotalen zijn nog niet de werpcijfers die men van Mad-Bum gewend is (0-2, 4.67 ERA en 1.38 WHIP).

PLAYER OF THE WEEK

In afwezigheid van Brandon Belt moeten andere spelers het team op sleeptouw nemen. Andrew McCutchen deed de afgelopen week goed zijn best. Hij voerde het team aan in homeruns (2), RBI’s (5), runs (5), hits (10) en OPS (.896; en helaas ook strikeouts met 9).

UP NEXT

Miami Marlins 18 t/m 20 juni, AT&T Park, San Francisco, Californië.
San Diego Padres 21 t/m 24 juni, AT&T Park, San Francisco, Californië.


COLORADO ROCKIES
(34-37, .479, 5.0 GB)


Na een sterk begin van het seizoen zit de klad er inmiddels in bij Colorado, waardoor de ploeg uit Denver afzakt in de NL West. In de afgelopen week ging zowel de serie in Philadelphia tegen de Phillies als die tegen de Texas Rangers verloren. Daarmee liep de goede uitbalans (23-18) averij op. Thuis is de vorm een stuk slechter (11-19).
In game 1 tegen de Phillies probeerden de Rockies een 5-1 achterstand in de negende inning om te buigen. De Rockies kwamen met drie runs heel dichtbij, maar niet langszij. De goede slagprestaties aan het slot van de wedstrijd nam Colorado mee in de wedstrijd een dag later. Een 5-run 4th inning droeg bij aan de 7-2 overwinning. Starting pitcher Tyler Anderson wierp zeven solide innings (6 hits, 1 run). In de rubber match waren Vince Velasquez en de Phillies een maatje te groot (9-3 overwinning).

RANGERS-UIT

Op vrijdag bogen de Rockies op knappe wijze een 5-0 achterstand na de eerste inning om in een 9-5 overwinning. Ian Desmond was tegen zijn oude ploeg goed voor twee homeruns. Een dag later was het vooral de bullpen die er voor zorgde dat Colorado aan het kortste eind trok. Bij een 2-2 stand in de 8ste inning kwam reliever Harrison Musgrave op de heuvel. Hij liet de honken vol lopen zonder een uit te registeren. Alle honklopers kwamen uiteindelijk over de thuisplaat, waardoor met 5-2 verloren werd. In een slugfest op zondag verspeelde de bullpen opnieuw een voorsprong. Dit keer was het closer Wade Davis die in de 9de een 12-9 voorsprong uit handen gaf. Met een 13-12 eindstand werd de serie met 2-1 verloren.
PLAYER OF THE WEEK
Startende werper Tyler Anderson zijn sterke start in Philly met zeven innings one run ball met zes strikeouts leveren hem de award player of the week op.

UP NEXT

New York Mets 18 t/m 20 juni, Coors Field, Denver, Colorado.
Miami Marlins 21 t/m 24 juni, Coors Field, Denver, Colorado.


SAN DIEGO PADRES
(34-40, .459
, 6.5 GB)


De San Diego Padres begonnen goed aan de week, maar sloten deze op mindere wijze af. De series met de Cardinals werd namelijk gewonnen, maar tegen de Braves werd met een negatieve balans (1-3) afgesloten. Met 6.5 wedstrijden achterstand na bijna 2,5 maand honkbal in de NL West is de ploeg niet kansloos, al speelt San Diego niet als play-off contender.

ST.LOUIS-UIT

De eerste wedstrijd in St. Louis bleek niet de dag van startende werper Jordan Lyles. Hoewel hij uiteindelijk 6.0 innings wierp, kreeg hij wel elf honkslagen tegen en scoorden er vier runs. Aangezien Corey Spangenburg (homerun) en Travis Jankowski voor de enige runs aantekende, waren die vier runs genoeg voor St. Louis om te winnen. In de twee wedstrijden andere wedstrijden won San Diego met 4-2. De sterke bullpen viel daarin vooral op. Op woensdag werd een goede start van Eric Laurer (5.2 IP, 8 H, 2 ER, 2 SO) opgevolgd door 3.1 relief innings waarin niemand het honk bereikte en 5 K’s werden genoteerd. Op woensdag was het reliever day, met reliever Matt Strahm als startende werper. In totaal kregen de Padres relievers slechts zes honklopers toe in de wedstrijd en kregen ze twee runs tegen.

BRAVES-UIT

Tegen de Braves gingen drie van de vier wedstrijden verloren (2-4, 0-1, 1-4). Alleen op vrijdag werd met 9-3 gewonnen. Kortestop Freddy Galvis ging los in deze wedstrijd met 5 uit 5 aan slag en vier RBI’s. Dat alleen al was voldoende om een goede start van Clayton Richard (6.0 IP, 3 ER, 2 BB en 6 SO) met een W af te sluiten.

PLAYER OF THE WEEK

De helft van zijn offensieve prestaties kwamen weliswaar in één wedstrijd, maar het is wel genoeg om Freddy Galvis uit te roepen tot speler van de week! Galvis eindigde de week met een slash line van .357/.379/.536, tien hits en zes RBI’s.

UP NEXT

Oakland Athletics 19 t/m 20 juni, Petco Park, San Diego, Californië.
San Francisco Giants 21 t/m 24 juni, AT&T Park, San Francisco, Californië.

Coverfoto: Jake Roth-USA TODAY Sports

Mike van Dijk
Mike van Dijk
MLB-contributor. Arizona Diamondbacks-fan vanaf het inaugurele seizoen. Speelt in de podcast dan ook mee met ieder rondje Big Unit Bingo. Naast honkbal, fan van Ole Miss (Hotty Toddy) en de Pittsburgh Steelers.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen