Inside Baseball: NL West (week 10)


De NL West is inmiddels de slechtste divisie van de National League, maar tegelijkertijd ook de spannendste in MLB. De koploper en rode lantaarndrager staan nog geen zes wedstrijden uit elkaar. Welke wijzigingen zijn er in de stand na week 10? Welke spelers droegen daar op een belangrijke wijze aan bij?

Standings t/m 5 juni 2018


ARIZONA DIAMONDBACKS
(31-27, .534, -)


Na enkele desastreuze weken leefden de Arizona Diamondbacks de afgelopen week op. Dat was vooral te danken aan een zeer gunstig programma. Tegen de Cincinnati Reds en Miami Marlins werden in totaal vijf wedstrijden gewonnen. Genoeg om de koppositie terug te veroveren in de divisie.
De series tegen de Reds werd 2-1 beslist in het voordeel van Arizona, terwijl de Marlins werden gesweept door de snakes met 9-1, 6-2 en 6-1. In de met 9-1 gewonnen wedstrijd tegen de Marlins werd bovendien een franchise record geëvenaard van het meeste aantal homeruns in één wedstrijd (6). Met zulke uitslagen werd het broodnodige vertrouwen getankt qua runs scored. In één week tijd scoorden de D-backs 42 runs in zes wedstrijden. Daarmee profiteerde de haperende line-up optimaal van de povere pitching van de Reds en Marlins.
Met de komende week de San Francisco Giants en Colorado Rockies op het programma kan Arizona zich meten met gelijkwaardige opponenten. Het is voor de fans te hopen dat de aanvallende productie niet direct terugvalt op het niveau van de voorbije weken.

PLAYER OF THE WEEK

Ketel Marte beleefde statistisch gezien een betere week, maar het verhaal in de woestijn van dit moment is John Ryan Murphy. De catcher was in 2009 een tweede ronde draft pick van de New York Yankees. Via enige omzwervingen belandde de 27-jarige achtervanger via een trade tijdens vorig seizoen bij de D-backs. In de wintermaanden werd high profile catcher Alex Avila gecontracteerd, maar hij komt tot op heden totaal niet uit de verf. Murphy krijgt daardoor een kans en tot op heden maakt hij het meeste van de speeltijd.
Tegen de Reds en Marlins sloeg Murphy in drie opeenvolgende wedstrijden een homerun. Daarmee staat hij op een seizoenstotaal van acht, evenveel als eerstehonkman Paul Goldschmidt. Bovendien zijn die acht homeruns nu al een record in MLB-loopbaan van J.R. Murphy.

UP NEXT

@ San Francisco Giants 4 t/m 6 juni, AT&T Park, San Francisco, Californië.
@ Colorado Rockies 8 t/m 10 juni, Coors Field, Denver, Colorado.


COLORADO ROCKIES
(30-29, .508, 1.5 GB)


Vorige week stonden de Colorado Rockies nog bovenaan de NL West en die lijn leken zij begin van de week door te trekken. De eerste twee wedstrijden van de week werden gewonnen van de San Francisco Giants met 6-5 en 11-4. Het was daarmee vooral de offense die de ploeg de overwinning bracht.
In het restant van de week ging het echter mis. Het laatste duel tegen de Giants werd met 7-4 verloren, ondanks een vroege 3-0 voorsprong. In het weekend waren de Los Angeles Dodgers de tegenstander. De Dodgers veegden de Rockies van de kaart met 8-11, 4-12 en 7-10 overwinningen. In die wedstrijden tegen L.A. noteerden geen van de startende werpers een quality start en liepen de relievers ook de nodige averij op (19 runs in 10 1/3 innings). Daardoor liepen de concurrenten niet alleen in, maar verloor de ploeg uit Denver de koppositie.
Uit de afgelopen week blijkt dat hoewel de line-up steeds de nodige runs op het scoreboard weet te zetten, steady pitching de bepalende factor gaat zijn voor het succes dit seizoen.

PLAYER OF THE WEEK

Na een kleine stap terug vorig seizoen, zet kortestop Trevor Story een stap voorwaarts dit seizoen. Tegen de Giants en Dodgers was hij goed voor twee homeruns, zes RBI’s en sloeg hij 8 uit 22. Daarmee kwam zijn week slash line op .364/.444/.682. Story leidt de Rockies qua RBI’s met 41.

UP NEXT

@ Cincannati Reds 5 t/m 7 juni, Great American Ballpark, Cincinnati, Ohio.
Arizona Diamondbacks 8 t/m 10 juni, Chase Field, Phoenix, Arizona.


LOS ANGELES DODGERS
(29-30, .492, 2.5 GB)


Vanaf halverwege mei zin de Los Angeles Dodgers de voorzichtige weg omhoog ingeslagen. Sinds de sweep door de Miami Marlins is geen serie meer verloren. Daar de concurrentie verzuimt om afstand te nemen, is de aansluiting met de top van de divisie gevonden. Het lijkt een kwestie van tijd voordat de Dodgers de NL West weer aanvoeren.
De Dodgers kregen in het begin van de week bezoek van de Philadelphia Phillies. De serie werd gesplit met twee overwinningen (5-4 en 8-2) en twee nederlagen (6-1 en 2-1). De Dodgers incasseerden in die serie wel twee tegenvallers. Pitcher Kenta Maeda moest met een heupverrekking zijn start al vroeg verlaten en is op de Disabled List geplaatst. Daarnaast keerde Clayton Kershaw terug van de DL, om na de wedstrijd weer op de DL geplaatst te worden. Hij heeft net als vorig seizoen last van zijn rug. Daarmee blijk nog steeds de fragiele staat van de initiële rotatie, maar tot op heden doen de vervangers het naar behoren.
In de weekend serie tegen de Colorado Rockies tapten de Dodgers dan ook uit een ander vaatje, het scoren van runs. De divisiegenoot uit Colorado werd met 11-8, 12-4 en 10-7 weggeslagen en daarmee werd het gat in de stand teruggebracht naar één wedstrijd. In die wedstrijden liet de line-up zien niet afhankelijk te zijn van één speler Zo sloeg…

  • Chris Taylor 6 uit 11 in de serie met vijf runs en zes RBI’s;
  • Yasiel Puig 4 uit 5 op vrijdag en scoorde drie runs;
  • Joc Pederson zaterdag ook 4 uit 5 en scoorde zelfs vier runs;
  • eerste honkman Max Muncy op zondag twee homeruns en bracht uiteindelijk vier runs over de thuisplaat.

De Dodgers waren zodoende een maatje te groot voor Colorado.

PLAYER OF THE WEEK

Een oude bekende keerde voorafgaand aan het seizoen terug in L.A. in Matt Kemp. Niemand had hoge verwachtingen van de 33-jarige buitenvelder, maar hij is dit seizoen een van de sterkhouders in de line-up. Momenteel is hij de speler met het hoogste slaggemiddelde (.344) in de National League, staat hij tweede in slugging percentage (.572) en en valt hij net buiten het erepodium (4de) wat betreft OPS (.949). In de afgelopen week was Kemp goed voor een OPS van 1.411 met 9 hits in 21 at-bats. Drie van die hits waren homeruns en Kemp verzamelde in totaal 9 RBI’s.

UP NEXT

@ Pittsburgh Pirates 5 t/m 7 juni, PNC Park, Pittsburgh, Pennsylvania.
Atlanta Braves 8 t/m 10 juni, Dodger Stadium, Los Angeles, Californië.


SAN FRANCISCO GIANTS
(29-30, .492, 2.5 GB)


De San Francisco Giants beleefden een tegenovergestelde week van de Colorado Rockies. Dat was in het begin van de week niet gek (de ploegen namen het tegen elkaar op), maar in het tweede deel van de week wel. De Giants sloten de week namelijk af met een dominante sweep van de Phillies.
In en tegen Colorado werden de eerste twee wedstrijden verloren (6-5 en 11-4). Wedstrijd drie werd wel gewonnen met 7-4. Derdehonkman Evan Longoria was prima op slag in Colorado. In de serie was hij ging hij 6 uit 14 met twee homeruns, scoorde hij drie runs en sloeg hij zes runs binnen. Overigens verloren de Giants pitcher Jeff Samardzija aan een blessure, al moet gezegd worden dat op basis van zijn werpcijfer dit seizoen het maar de vraag is of Samardzija gemist wordt (in acht wedstrijden 1-4 met een 6.56 ERA en 1.68 WHIP en één quality start). Samardzija heeft last van een stijve schouder en is op de DL geplaatst.
Het weekend affiche was een bezoek van de Philadelphia Phillies en die werden weggespeeld (4-0, 2-0 en 6-1). Met vijftien hits tegen en slechts één run hield de pitching en defense de Phillies in toom. Achtereenvolgens leverden Chris Stratton, Andrew Suarez en Dereck Rodriguez quality starts af. Die werpprestaties in combinatie met timely hitting waren de sleutel naar drie solide zeges voor San Francisco.
Door de overige resultaten staan ook de Giants op slechts één wedstrijd achterstand van de Rockies en 2.5 van de Diamondbacks.

PLAYER OF THE WEEK

Startende werper Andrew Suarez zijn start op zaterdag tegen de Philadelphia Phillies levert hem de titel ‘player of the week’ op. Hij gooide zeven scoreless innings, waarin de Phillies drie honkslagen produceerde. Met vijf strikeouts en geen enkele keer vier wijd liet Suarez zien goede control over zijn pitches te hebben. In acht starts heeft Suarez de werpcijfers 2-4 met een 4.74 ERA en 1.21 WHIP bij elkaar geworpen.

UP NEXT

Arizona Diamondbacks 4 t/m 6 juni, AT&T Park, San Francisco, Californië.
@ Washington Nationals 8 t/m 10 juni, Nationals Park, Washington D.C.


SAN DIEGO PADRES
(27-34, .443
, 5.5 GB)


De San Diego Padres zijn het enige team dat in de afgelopen week niet van plek is gewisseld in de stand. Dat neemt niet weg dat ook de Padres goede zaken hebben gedaan. Ook zij kregen bezoek van de Miami Marlins en Cincinnati Reds en wisten hiervan te profiteren.
De Miami Marlins werden drie van de vier wedstrijden verslagen, al begonnen de Friars de serie met een nederlaag (2-7). Dinsdag was het een team effort van waarmee een 9-5 overwinning werd veiliggesteld. Op woensdag en donderdag hielpen de sterke starts van Clayton Richard (7 IP, 4 H, 2 R, 1 BB en 5 K’s) en Jordan Lyles (7 IP, 6 H, 1 R, 1 BB en 7 K’s) aan de overwinning.
De opening van de weekend series brak de Padres winning streak van drie wedstrijden op door een sterke two pitcher performance van Cincinnati Reds Tyler Mahle en Michael Lorenzen. Het duo was goed voor 9 innings, 7 hits, 2 runs en 9 K’s, wat Mahle de win opleverde en Lorenzen een vrij unieke four inning save. Op zaterdag en zondag was het de Padres line-up die toesloeg. In de 2de en 7de inning op zaterdag profiteerde San Diego van de lopers op de honken en scoorden zij zeven runs die bijdroegen aan de 8-2 overwinning. Op zondag was Hunter Renfroe de gevierde man met een Grand Slam in de vijfde inning, waardoor het momentum in de wedstrijd kantelde. De Padres wonnen uiteindelijk met 6-3.
Een .500 record is nog redelijk uit het zicht evenals de koppositie in de NL West, maar wellicht dat de Padres het positieve gevoel van deze week mee weten te nemen naar de komende week.

PLAYER OF THE WEEK

Eerstehonkman Eric Hosmer liet tegen de Marlins en Reds zien dat hij zijn geld tegen de mindere teams in ieder geval waard is. Hij noteerde in vijf van de zeven wedstrijden multi-hit games. Zijn week slash line is .519/.552/.556, al moet gezegd worden dat hij slechts één extra-base hit had. Toch zijn 14 hits in 27 at-bats indrukwekkend en goed genoeg voor de eer van player of the week!

UP NEXT

Atlanta Braves 4 t/m 6 juni, Petco Park, San Diego, Californië.
Miami Marlins 8 t/m 10 juni, Marlins Park, Miami, Florida.

Coverfoto: Michael Chow/azcentral sports

Mike van Dijk
Mike van Dijk
MLB-contributor. Arizona Diamondbacks-fan vanaf het inaugurele seizoen. Speelt in de podcast dan ook mee met ieder rondje Big Unit Bingo. Naast honkbal, fan van Ole Miss (Hotty Toddy) en de Pittsburgh Steelers.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen