Inside Baseball: NL East (week 8)


Het lijkt onderhand de standaard te worden dit seizoen, maar de NL East is nog steeds erg spannend te noemen. De Braves en Phillies houden voorlopig stand…al ligt de concurrentie op de loer.
 

Standings t/m 20 mei 2018


ATLANTA BRAVES
(28-17, .622, -)


De serie tegen de Cubs (6-5, 2-3, 4-1) was er eentje voor jong en oud. Waar in de eerste game oudjes als Tyler Flowers en zelfs Jose Buatista met 5 binnen geslagen punten de Braves bij de hand namen, was het in de derde wedstrijd de jeugd die het goede voorbeeld liet zien. En dat de jeugd de toekomst heeft, laten de Braves dit jaar meer dan ooit merken. Ozzy Albies en Ronald Acuna Jr waren clutch in de achtste inning en eerste honkman Freddie Freeman maakte het keurig af.
Tussen de twee overwinningen in zat nog wel een lichte hiaat voor de ploeg uit Atlanta. Daar was vooral closer Arodys Vizcaíno debet aan. Nadat de Braves met een 2-1 voorsprong de negende inning in ging, was het slotoffensief van de Cubs te veel voor Vizcaíno. De vraag is nu ook vooral of de Braves ook van closer gaan verwisselen. Maar voorlopig lijkt de Dominicaanse werper nog safe.

BYE BYE BAUTISTA

De serie tegen de Marlins zou een formaliteit worden, ware het niet dat de bats aardig stilvielen in de eerste ontmoeting. Kenmerkend voor die dag was Jose Bautista. Met nul hits uit drie pogingen kwam er een einde aan de korte samenwerking met de Braves. Een dag later zou Bautista namelijk gereleased worden met een batting average van .143. Iets wat de Braves natuurlijk hadden kunnen verwachten. En als hij aanvallend niets meer toevoegt dan is het voor iedereen beter om het hoofdstuk te sluiten.
Blijkbaar werkte dit als een wake-up call voor de rest van de ploeg. Want in de tweede en derde wedstrijd kwamen de slagmannen weer tot leven. Er werden maar liefst 18 runs gescoord in deze games. Toch ging het allemaal niet zo makkelijk als dat het verwacht werd. Wedstrijd twee was een simpele overwinning, maar dat kwam vooral door de sterk werpende Sean Newcomb. We halen de jeugdige slagmannen vaak genoeg aan, maar Newcomb is zeker ook minstens zo verantwoordelijk voor de goede start van de Braves. En ook hij is nog maar 24 jaar oud.
De laatste wedstrijd van deze serie is als een script van een feel-good movie. Als je een Braves-fan bent tenminste. Voor aanvang van de negende inning stonden de Bravos met 9-4 achter. Toch lukte het de jonge ploeg om een inhaalrace te maken die zijn weerga niet kende. Dit resulteerde uiteindelijk in een 10-9 overwinning met Dansby Swanson die het beslissende punt binnen sloeg. Diezelfde Swanson begon de negende inning met een K achter zijn naam.

PLAYER OF THE WEEK

Zoals al eerder werd geschreven krijgen vooral de slagmannen de aandacht. Maar Newcomb liet weer eens zien over wat voor potentie hij beschikt. Met één earned run tegen zich en vier K’s in zes innings was hij de spil in de overwinning tegen de Marlins. Natuurlijk zijn het “maar” de Marlins. Echter laat Newcomb het dit jaar tegen elke ploeg zien.

UP NEXT

De Braves mogen het opnemen tegen de tot nu toe grootste concurrent: De Phillies. Daarna hebben ze een weekendbezoek aan Fenway Park om het daar op te nemen tegen de Boston Red Sox.


PHILADELPHIA PHILLIES
(26-18, .591, 1.5 GB)


Voor de Phillies begon de week zeer rustig. Nadat de ploeg op maandag al een rustdag had, werd de wedstrijd van dinsdag tegen de Orioles afgelast vanwege het weer. Deze wedstrijd wordt nog op een later tijdstip ingehaald. Wat nog restte voor de ploeg uit Philadelphia was een serie van één wedstrijd tegen de Orioles om vervolgens tegen de Cardinals te moeten spelen.
De wedstrijd tegen de Orioles werd een Nick Pivetta masterclass. In de zeven innings die hij op de heuvel stond kreeg hij maar twee hits en één earned run tegen. Tegenover deze respectabele cijfers zette de pitcher een nog indrukwekkendere statistiek tegenover. Hij kreeg elf strike-outs achter zijn naam. Dit was dan ook een voorname reden dat de Phillies deze korte serie naar zich toe trokken met een 4-1 eindstand.

HET EINDE VAN DE STREAK

De serie tegen de Cardinals (6-2, 4-12, 7-6 en 1-5) zal vooral de geschiedenisboeken in gaan als de serie waar de on-base streak van Odubel Herrera ten einde kwam. Na 45 wedstrijden minimaal één keer op het honk te komen, lukte het de outfielder in de vierde wedstrijd tegen de ploeg uit St. Louis niet om deze reeks voort te zetten. Desalniettemin is El Torito bezig aan een zeer sterk seizoen. Samen met tweede honkman Cesar Hernandez draagt hij de ploeg. En dat is opvallend te noemen. Vooraf werden vooral Rhys Hoskins en Carlos Santana genoemd als de aanvallende sterren, maar Herrera en Hernandez zijn inmiddels de blikvangers in het team.
Een andere opvallende conclusie die men kan stellen na deze serie: Aaron Nola is ook gewoon menselijk. Waar de ace de serie had moeten binnenhalen voor de Phillies gebeurde juist het tegenovergestelde. In zes innings kreeg hij een totaal van zeven hits tegen zich, wat weer resulteerde in een hoog aantal earned runs (4). Zo lukte het de Phillies wederom niet om een serie tegen de Cardinals winnend af te sluiten.

PLAYER OF THE WEEK

Pivetta lijkt onderhand toch een steal te worden voor de Phillies na de trade met Washington. Dit was wederom een zeer sterke week van de werper. Waar iedereen dacht dat Jake Arrieta de tweede sterke man in de rotation zou zijn, is het Pivetta die zich profileert als de nummer twee van de Phillies.

UP NEXT

De Phillies gaan in een rechtstreeks duel tegen de Braves strijden om de koppositie in de NL East. Na een rustdag op de donderdag krijgen ze in eigen huis de Toronto Blue Jays op bezoek.


NEW YORK METS
(23-19, .548, 3.5 GB)


De New York Mets hebben tegen de Blue Jays (12-2, 1-12) een serie van twee verschillende gezichten gehad. In de openingswedstrijd viel alles in het voordeel van de New Yorkers. Vooral startende werper Noah Syndergaard viel op door zowel via zijn worpen als via zijn slagen zijn oude ploeg pijn te doen. Dat Thor niet alleen met een hamer maar dus ook met een honkbalknuppel kan omgaan, werd wel duidelijk. Met twee RBI’s bewees hij zichzelf en de ploeg een dienst. Daarnaast zette hij ook nog eens zeven K’s op het scorebord in vijf innings. Ook Juan Lagares liet die wedstrijd van zich spreken met vier hits, twee runs en drie RBI’s. Dit was overigens ook het laatste wapenfeit van de outfielder dit seizoen. Want in de tweede wedstrijd tegen de ploeg uit Canada blesseerde hij zijn teen dermate dat hij er voor het gehele seizoen uit ligt. Nog meer blessureproblemen voor de Mets dus.
Waar de slagmannen van de Mets in de eerste wedstrijd al het kruit hadden verschoten, kregen de werpers van de ploeg het zwaar te verduren. Zack Wheeler kreeg in vier innings zes punten tegen, de bullpen van de Mets deed vrolijk mee in het tegen krijgen van runs. In totaal volgde er nog zes runs voor de Blue Jays en zo haalde de ploeg revanche voor een dag eerder.

DE SWEEP

In de tweede serie van de week moest de ploeg uit New York het opnemen tegen de sterke Arizona Diamondbacks. Echter bleken de Mets een maatje te groot (3-1, 5-4, 4-1). De tweede wedstrijd stond in het teken van de veerkracht. In de 8e en 9e inning werd een achterstand omgebogen in een voorsprong en closer Jeurys Familia gooide de deur onberispelijk dicht voor de D’backs.
De andere twee games stonden in het teken van de kracht van de Mets. Mits fit hebben ze nog steeds een geweldige starting rotationJacob deGrom en Noah Syndergaard lieten zien bij de top van de MLB te horen. Vooral deGrom was in topvorm met een indrukwekkend aantal van 13 strike-outs van de 26 batters die hij tegenkwam in 7 innings. Ook Thor was weer vintage met slechts 1 run tegen en 7 K’s na evenzoveel innings.

PLAYER OF THE WEEK

Het is een moeilijke keuze deze week. deGrom had één buitenaardse partij en Syndergaard had twee zeer sterke outings. Een gedeelde accolade is dus het meest eerlijk voor beide heren.

UP NEXT

In principe beginnen de Mets de week met een licht affiche, namelijk de Marlins. Daarna krijgen ze het zwaardere werk voor de kiezen in de Brewers.


WASHINGTON NATIONALS
(24-21, .533, 4 GB)


De Nationals zijn de verliezer van de week in de NL East. Waar de ploeg bezig was aan een stevige opmars, kregen ze afgelopen week toch een kleine terugslag. Nou is dit niet helemaal de schuld van de ploeg zelf. Zo werd namelijk de complete serie tegen de Yankees uitgesteld (Nadat de wedstrijd al was begonnen). Ook tegen de Dodgers werd er een wedstrijd uitgesteld, maar dat werd uiteindelijk een double-header.

WEEK OM TE VERGETEN

De enige serie die doorgang vond willen de mannen uit Washington ook snel vergeten. In eigen huis werden de Nationals gesweept door de Dodgers (1-4, 4-5, 2-7). De offense kwam nooit echt goed los. Tekenend was dat in de eerste wedstrijd de Nationals niet verder kwamen dan zes singles. Sterker nog, in de hele serie kwamen de Nats niet verder dan 3 extra base-hits. Als je dan tegenover een ploeg staat die wel de bal het stadion uit jaagt dan weet je dat je een probleem hebt.
Vooral startend werper Stephen Strasburg was hier het lijdend onderwerp van. Hij kreeg twee homeruns tegen, waardoor de ploeg achter de feiten aan moest lopen. Zelfs ace Max Scherzer was niet opgewassen tegen de Dodgers. Alhoewel dat ook vooral aan het gebrek aan run support lag. Scherzer zette namelijk een prima wedstrijd neer, met maar twee runs tegen in vijf IP. Aanvallend zat er niks in het vat voor de ploeg uit de hoofdstad. Bryce Harper had maar één hit in de hele serie en ook Matt Adams is inmiddels weer terug gedaald op planeet Aarde.
Toch is het niet allemaal kommer en kwel bij de Nationals. Je kan het met recht een geluk bij een ongeluk noemen, want top prospect Juan Soto wordt opgeroepen. Helaas is dit wel mogelijk gemaakt vanwege een ernstige blessure van Howie Kendrick, die het seizoen vaarwel moet zeggen.

PLAYER OF THE WEEK

Deze week is er voor een pitcher gekozen, vooral ook omdat de slagmannen helemaal niets lieten zien. De speler van de week is dan ook Scherzer. In 5 innings kreeg hij alsnog maar 2 runs tegen. Om het in perspectief te plaatsen: De bullpen kreeg in diezelfde wedstrijd in 2 innings 3 runs tegen.

UP NEXT

De Nationals kunnen tegen de Padres en de Marlins deze nare week wegspoelen. Op papier zijn deze tegenstander allemaal een maatje minder dan de ploeg uit Washington.


MIAMI MARLINS
(17-29, .370, 11.5 GB)


Het goede nieuws voor de Marlins van afgelopen week: Ze wonnen een serie tegen de Dodgers en gingen 3-3 in totaal. Het slechte nieuws daarentegen is dat ze nog steeds troosteloos onderaan bungelen in de NL East.

NO REALMUTO, NO GLORY

Het recept tegen de Dodgers was simpel. Als catcher JT Realmuto in de line-up staat dan draagt hij de ploeg en zorgt hij voor een overwinning. Dit was zowel in de 4-2 als de 6-5 overwinning het geval. Met hierbij eerste honkman Justin Bour als sterke supporting role. In de 0-7 oorwassing was Realmuto niet van de partij. Het gaat te ver om te roepen dat de Marlins het dan over zichzelf afroepen, opvallend is het wel. Verder maakte de Fish in werpend opzicht gretig gebruik van de bullpen, die zich dit keer redelijk staande hield.
Met een klein beetje zelfvertrouwen ging de reis richting Atlanta om het daar op te nemen tegen de Braves (2-0, 1-8, 9-10). Een goed begin is het halve werk, helaas bleef het voor de Marlins ook bij half werk. De eerste wedstrijd werd knap gewonnen. Door zeven sterke shut-out innings van Dan Straily kon de bullpen een dagje uitrusten. In aanvallend opzicht moet het geen verrassing meer zijn, Realmuto was weer een van de drijfveren die dag.
De tweede ontmoeting tussen de ploegen verliep heel anders. Alhoewel de ploeg uit Florida nog wel een voorsprong wist te pakken, waren het de Braves die een behoorlijke afstand namen. In totaal kregen de Marlins 8 punten tegen. De aanval kon daar weinig tegenover stellen, mede dankzij de rust die Realmuto kreeg.

BULLPEN BLOWOUT

Maar dat Realmuto geen garantie voor de overwinning is liet de derde en laatste wedstrijd in deze serie wel zien. Alles begon crescendo voor de Miami Marlins. 9-4 voorstaan in de laatste inning en alleen nog even 3 outs verzamelen. Die 3 outs bleken echter te veel gevraagd voor zowel Brad Ziegler als Tayron Guerrero. Ze kregen niet minder dan vijf runs in totaal om de oren, wat dus betekende dat er behalve een blown save ook nog een loss op het conto van de bullpen komt. Als je in een slecht seizoen dit soort wedstrijden ook nog weggeeft, kunnen we stellen dat je niet voor je lol een fan van de Marlins bent.

PLAYER OF THE WEEK

Het is heel simpel. Zodra JT Realmuto in de line-up staat gaat de kwaliteit van de offense zo omhoog. Geen enkele speler van de Marlins heeft deze impact en dat werd deze week weer pijnlijk duidelijk.

UP NEXT

De Marlins krijgen aankomende week twee divisiegenoten als tegenstanders. Tegen zowel de Mets als tegen de Nationals wordt gehoopt op ieder lichtpuntje dat maar mogelijk is.
 

coverfoto: thebiglead.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen