Inside Baseball: NL Central (week 9)


Het is dan toch gebeurd: we hebben een duidelijke koploper in de NL Central. De Brewers blijven maar gas geven en nemen nu een klein beetje afstand van de andere teams. De Cardinals, Cubs en Pirates blijven binnen schootsafstand, maar moeten wel aan blijven pikken. We maken de stand van zaken op in de NL Central.

Standings t/m 27 mei


MILWAUKEE BREWERS
(
34-20, .630, – GB)


De Brewers wonnen er deze week 6 van de 7 en blijven daarmee hot. Ze staan nu op een .630 winstpercentage, het hoogste in de National League, en gedeeld derde overall.
Aan het begin van de week werden de Arizona Diamondbacks (die het prima doen in de NL West) gesweept. Met 4-2, 1-0 en 9-2 winst op Miller Park, en 14 runs tegenover de vier van de ploeg uit Phoenix, verstevigden de Brewers hun koppositie. Travis Shaw bevond zich een slump, waarin hij 5 uit 50 sloeg in zijn slagbeurten. Dit lijkt nu voorbij nu hij een .325 slaggemiddelde heeft, met vier homeruns over de laatste 10 wedstrijden.
De Brewers zijn ook blij dat Corey Knebel weer terug is na zijn blessure. Hij tekende voor zijn eerste save sinds de seizoensopener tegen de Padres. Daarnaast verlengde Josh Hader zijn streak met tenminste één strikeout naar 27.

 
In de serie daarna kwamen de New York Mets op bezoek, waaraan de BrewCrew alleen de openingswedstrijd van de serie af moest staan. Met 0-5, 4-3, een 17-6 slugfest (en het hoogste aantal runs in acht jaar) en 8-7 winst in de series finale betekende dit wederom een series win voor The Crew. De Brewers hebben nu 13 van hun laatste 16 wedstrijden gewonnen. Zach Davies keerde in de serie tegen de Mets terug van de DL, maar moest in vier innings vier runs over zes hits toestaan. In de series opener liepen ze al weer tegen de negende shutout van het seizoen aan. Alleen in 2015 hadden ze er mee (16).
De Brewers aanval begint nu echt warm te draaien en ze hebben een bullpen die nauwelijks iets weggeeft. Vorig jaar kwamen de Cubs na de All-Star Break uiteindelijk langszij en werden ze richting het eind toch nog ingehaald. Indien de Brewers iedereen fit kunnen houden tot het eind, en nog iets meer productie krijgen van hun starting rotation, kunnen ze een dergelijk scenario komend jaar ontlopen.

PLAYER OF THE WEEK

Hij bevondt zich even in een funk, maar hij had het gevoeld de afgelopen week weer te pakken. Hij sloeg acht teamgenoten over de thuisplaat, sloeg twee homeruns, had een walk-off walk en een .381/.500/.762 slash line. Travis Shaw is speler van de week.

UP NEXT

Voor de Brewers staat er een serie tegen de divisiegenoten uit St. Louis op het programma. Daarna reizen ze naar Chicago voor een serie tegen de White Sox.


ST. LOUIS CARDINALS
(
28-22, .560, 4 GB)


Na een prima week van de Brewers bevinden de Cardinals zich ineens op vier game achterstand van de koploper in de NL Central.
De Cardinals begonnen aan de week met een serie tegen de Kansas City Royals, de laagvliegers uit de AL Central. Met 6-0, 1-5 en 2-5 eindstanden werden er gek genoeg twee van de drie verloren. Miles Mikolas gooide zijn eerste complete game dit seizoen, en tevens de eerste shutout in zijn carrière. Hij werd offensief aardig geholpen door een 3-run homerun van  Tyler O’Neill, die voor de tweede maal gepromoveerd werd vanuit de Minors. Hij is 7-uit-12 (.588) sinds hij opgeroepen is. Naast geblesseerde kortestop Paul DeJong moest nu ook zijn vervanger Greg Garcia geblesseerd afhaken.

In de tweede wedstrijd kregen ze geen hulp van de knuppel en probeerden ze het met een aantal steals, zonder al te veel succes (al stal Jose Martinez nog wel de thuisplaat). Luke Weaver had een keurige start, maar het was wederom Greg Holland die roet in het eten gooide. In de series finale was het lang close, maar kon de bullpen het niet volhouden, en gaven ze in de tiende inning alsnog 3 runs weg.

PROBLEMEN IN DE BULLPEN

De ‘Birds’ kregen na een rustdag de kans om zich te herpakken in en tegen Pittsburgh. De opener moest met 1-8 nog aan de Pirates gelaten worden, maar de tweede (4-1) en rubber match (6-4) waren toch voor de Cardinals. In de series opener begon starter John Gant heel verdienstelijk, maar kreeg hij geen run support. Met de terugkeer van Alex Reyes en Carlos Martinez op zeer korte termijn is het onwaarschijnlijk dat Gant nog lang deel uitmaakt van de rotation. Greg Holland gaf voor de vierde keer twee runs op in een inning of minder. Jack Flaherty had wederom een prima start en maakt de rosterkeuzes voor Mike Matheny een stuk moeilijker.

KEUZES

De Cardinals hebben op dit moment teveel blessures om zonder verlies aan kwaliteit op te vangen. Zoals gezegd komen Reyes en Martinez terug, en dan zullen er harde keuzes gemaakt moeten worden. Alex Reyes, Luke Weaver en Jack Flaherty strijden dan om twee plaatsen in de rotation.
Aanvallend is het een hoop stop-and-go offense. Ze zullen daar echt consistenter moeten gaan presteren. Ook een groot probleem is hoe ze van hun starting pitcher tot aan de negende inning komen. De bullpen geeft het te vaak weg. Er valt dus nog wel een en ander te verbeteren, en dat zal rap moeten gebeuren in deze competitieve divisie.

PLAYER OF THE WEEK

De onbetwiste ster in de rotation van de Cardinals: Miles Mikolas.

UP NEXT

Meteen na de serie tegen de Pirates staat een serie in en tegen Milwaukee op het programma. Daarna spelen ze wederom een serie tegen de Pirates, dit keer thuis.


CHICAGO CUBS
(
25-19, .568, 1.5 GB)


Ook bij de Cubs gaat het nog niet van harte. Ze weten nog niet echt een serie van meerdere gewonnen wedstrijden aan elkaar te rijgen.
Ze openden de week tegen de Cleveland Indians, in een korte serie van twee wedstrijden. Deze moesten beide aan de Indians gelaten worden (1-10 en 0-1). Met één run tegenover de elf van Cleveland kun je geen potten breken. Tyler Chatwood gaf in de opener vier runs over vier hits en uiteraard nog enkele walks (zes stuks) weg, alvorens hij in de derde inning het veld mocht ruimen.
Vervanger Mike Montgomery deed het niet veel beter door daarna ook nog eens 6 runs toe te staan. De Cubs lieten 11 man achter op de honken en hadden een 0-10 RISP. Jon Lester was in de tweede wedstrijd formidabel, en gaf maar 1 run op, en dit bleek voldoende, nadat Indians rookie Adam Plutko zijn no-no volhield tot aan de zevende inning.

GIANTS OP BEZOEK

Na een rustdag kwamen de San Francisco Giants op bezoek. Na 6-2 winst in de eerste partij en 4-5 verlies in de tweede, werd de rubber match dan toch gewonnen met 8-3. Kyle Hendricks was weer zijn oude zelf in opener tegen de Giants. Hij moest in 7 inning 1 homerun toestaan op de 2 hits in totaal.
Hendricks is thuis een andere pitcher dan on the road. Hij heeft een 2.60 ERA in thuiswedstrijden. In uitwedstrijden wordt dat ineens een ERA van 4.71.
Jose Quintana begon in de tweede wedstrijd ook sterk, maar kon niet verhinderen dat de Giants slagmannen hem in de vierde en vijfde inning toch te pakken kregen. De Cubs deden nog wat terug in late innings, maar konden de comeback niet afronden.
In de rubber match was het wederom Tyler Chatwood die vrijkaartjes voor het eerste honk weggaf en hij mocht in de derde inning de bal aan Joe Maddon geven na 6 hits, 3 runs en 5 vrije lopen. Javy Baez sloeg een three-run homer Wrigley Field uit en bracht zijn totaal aantal RBI op 42, het hoogste in de National League. Yu Darvish moest deze week verstek laten gaan vanwege een peesontsteking aan zijn rechter triceps. Hij is daarom ook op de DL geplaatst.

PLAYER OF THE WEEK

Hij had geen best debuutseizoen, en dat kwam hem op een hoop kritiek te staan. Dat is nu allemaal vergeten. Hij was en is zo belangrijk, en iedere dollar van zijn mega-contract waard geweest en de reden waarom teams top dollar betalen voor een No. 1 arm: Jon Lester is Player of the Week.

UP NEXT

De Cubs gaan weer op reis. Eerst een serie in Pittsburgh tegen de Pirates, waarna een langere serie in ‘The Big Apple’ volgt tegen de Mets.


PITTSBURGH PIRATES
(28-24
, .538, 5GB)


Ook de Pirates lijken een beetje achterop te raken en het is de vraag of ze het tempo en productie van de eerste maanden tot het eind vol kunnen houden. Deze week moesten ze in ieder geval twee series afstaan.
Ze reisden aan het begin van de week af naar Cincinnati voor een serie tegen de nummer laatst in de NL Central. De eerste wedstrijd werd meteen met 2-7 verloren. De ‘Buccos’ herpakten zich door de tweede wedstrijd met 5-4 te winnen, maar moesten de rubber match met 4-5 aan de Reds geven. Manager Clint Hurdle gaf — met één run achterstand– in de opener Joey Votto een vrije loop, met lopers op het tweede en derde honk. Scooter Gennett strafte dit meteen af door de honken schoon te vegen. Het zou niet bij die ene slam blijven, want ook in de series finale kreeg Pittsburgh er één om de oren. Het bleek in beide verliespartijen de doorslag te geven.
St. Louis kwam thuis op bezoek. Na 8-1 winst in de series opener, gingen de twee wedstrijden daarna met 1-4 en 4-6 aan naar de bezoekende ploeg. Joe Musgrove maakte zijn debuut voor de Pirates deze serie, en gaf meteen zijn visitekaartje af: 7 scoreless innings, zijn eerste Major League hit en hij liep ook nog een run binnen.

SUPERNOVA?

Het is extra pijnlijk dat ze 2 series verloren van teams in hun eigen divisie. Ze hebben geluk dat de Reds al op ruime achterstand staan er nergens meer om spelen.
Voor starter Ivan Nova gaat het deze maand niet helemaal naar wens. Slagmannen hebben een .355 gemiddelde tegen hem. Daarnaast komen er met een 1.86 WHIP iedere inning bijna twee man op de honken. Na een sterke maand april is zijn ERA over de maand een stuk slechter: 7.61 over vijf starts.
De Pirates hebben George Kontos designated for assignment. Hij kwam niet uit de verf in Pittsburgh. Clint Hurdle eiste echt verbetering, maar die was niet tot nauwelijks te zien, waardoor dit nu het logische gevolg is.
PLAYER OF THE WEEK
Joe Musgrove was een onderdeel van de trade die Gerrit Cole naar Houston stuurde. Cole zorgde meteen voor productie in Houston. Musgrove kwam echter geblesseerd naar Pittsburgh, en raakte ook nog eens opnieuw geblesseerd. Hij had enkele rehab starts in de Minors nodig om weer helemaal fit te worden. Als je dan je debuut maakt zoals Musgrove dat deed, dan is dat de titel Player of the Week wel waard.

UP NEXT

De Pirates blijven in de divisie en reizen naar Chicago voor een serie tegen de Cubs. Aansluitend staat een trip naar ‘The Gateway to the West’ op het programma voor een serie tegen de Cardinals.


CINCINNATI REDS
(19
-35, .352, 15 GB)


De Reds hebben te snel al een te grote achterstand opgelopen, wat eigenlijk tekenend is voor de 2018 Cincinnati Reds. Ze moeten er de rest van het seizoen maar het beste van maken.
De eerste serie deze week werd gewonnen van de Pirates. Na winst in de eerste partij met 7-2, en 4-5 verlies in de tweede wedstrijd, ging de series finale toch naar de Reds, met 5-4. Zoals gezegd waren het 2 grand slams van Scooter Gennett en Eugenio Suarez die de doorslag gaven in de serie. Daarnaast won Matt Harvey ook zijn thuisdebuut, met prima cijfers: 6 innings, 3 hits, 1 run, 2 walks en 5 K’s.
Aansluitend speelden ze in Denver een serie tegen de Rockies. Daar wisten ze nog wel met 6-5 de openingswedstrijd te winnen. De Rockies zetten dit meteen recht door achtereenvolgend met 2-8 en 5-12 te winnen. Sal Romano maakte geen gebruik van de run support die hij kreeg, waardoor de Reds nipt de opener verloren. In de tweede wedstrijd ging Scooter Gennett 5 uit 5 voor de tweede maal in zijn carrière, en had daarmee een groot aandeel in de score. Matt Harvey worstelde in de finale met zichzelf (5.1 innings, 9 hits, 4 runs), kreeg aanvallend geen ruggesteun en de bullpen liet uiteindelijk helemaal uit de hand lopen.

PLAYER OF THE WEEK

MLB.com selecteerde Scooter Gennett als Player of the Week, en terecht. Met 10 RBI, een belangrijke grand slam en een .340/.376/.558 slash line aan het eind van de week en 8 homeruns en 22 RBI in de maand mei, is hij de hot bat in de Reds lineup.

UP NEXT

De Reds maken zich op voor een trip naar de Westkust. Als eerste voor een serie in Phoenix tegen de Diamondbacks. Vervolgens reizen ze door naar San Diego voor een serie tegen de Padres.

Coverfoto: AP Photo/John Minchillo

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen