Inside Baseball: AL West (week 6)


De afgelopen week in de Majors zat weer boordevol met hoogte- (en diepte-) punten en historische momenten. In deze divisional recap: de AL West

Het is stuivertje wisselen aan kop in de AL West. De Astros stonden aan de grond genageld tegen de Yankees en de Angels wonnen er vijf op rij. De Halos springen daardoor weer over de Astros heen. Intussen blijven de Mariners na twee divisional series nog steeds in hun spoor, heeft Oakland nu weer eens een positief record en raken de Rangers de weg een beetje kwijt.
Deze week een wat andere insteek voor de recap van de AL West. MLB.com publiceerde afgelopen week namelijk een artikel waarin de spelers gevraagd werd welke statistieken zij nou belangrijk vonden. Welke cijfers zeggen volgens iets over de prestaties van een individuele speler en welke zijn overgewaardeerd?

OPS EN UP

In de categorie offense kwam OPS als beste uit de bus. OPS staat voor on-base percentage plus slugging percentage en dekt daarmee een at bat in zijn geheel. Immers, zowel contact, discipline als power tellen mee. Bij de defense is het een moeilijkere keuze en enigszins verrassend werd daar de stat innings pitched (IP) het meest gewaardeerd. Dat komt grotendeels doordat pitching doorgaans moeilijker in statistieken te vangen is dan batting. De standaardstatistieken van een pitcher als wins en ERA zeggen toch vaak meer over de defense van het team dan van de pitcher individueel. Vandaar dat de pitchers toch meer naar het resultaat kijken (wie goed werpt, mag veel werpen) dan naar de oorzaken van dat resultaat in de afzonderlijke stats.
Deze week zullen we deze twee stats (OPS en IP) eens onder de loep nemen per team. Daarbij is IP natuurlijk niet geschikt om in een tijdspanne van een week te bekijken, dus bekijken we dat over het gehele seizoen.


LOS ANGELES ANGELS
(21-13, .618, – GB)


Het was een feestweek in LA. De Angels verkneukelen zich om het geknoei van de stadsgenoot, maar hadden zelf ook meerdere redenen om blij te zijn. Natuurlijk is er de ijzersterke reeks van zes wins, die ook hard nodig was na de sweep tegen de Yankees. Nog mooier is de mijlpaal van Albert Pujols. De 38-jarige Dominicaan sloeg in Seattle tegen Mike Leake in zijn 11320e at bat de 3000e hit in zijn carrière. Hij is daarmee de 32e speler in de MLB-historie die die grens passeert. In de categorie career OPS (.945) staat de Dominicaan zelfs 26e en moet hij van de actieve spelers alleen Mike Trout, Joey Votto en Miguel Cabrera voor zich dulden.

 


Naast die ene iconische hit van King Albert sloegen de Angels in hun zes wedstrijden 67 hits bijeen deze week. Daaruit volgden 39 runs, wat tot het indrukwekkende gemiddelde van een dikke 11 hits en 6,5 run per wedstrijd leidt.
De stat innings pitched laat direct iets interessants zien bij de Angels. Na San Diego heeft LA namelijk de meeste inning gepitcht in relief. Het gemiddelde aantal innings dat door de relievers van een MLB-team wordt gepitcht is 121, wat neerkomt op 39% van het totale aantal inning pitched. De relievers van de Angels hebben op dit moment 143 innings gepitcht, ofwel 46%.

BLESSURES, TEGENVALLENDE PRESTATIE, OF… TOCH IETS ANDERS?

Een verklaring zou kunnen zijn dat de rotation niet op zijn best is of veel blessures kent. Maar geen van beide is waar. Op ERA (11e) en K’s (6e) scoort de rotation van LA gewoon goed. Tyler Skaggs illustreert dit: hij startte dit jaar 7 wedstrijden, heeft daarover een ERA van 3.08, maar pitchte ‘slechts’ 38 innings.
Een aannemelijkere verklaring is dat de manager van de Halos, Mike Scioscia, gewoon graag wisselt. Zie daarvoor de wedstrijd van de Angels tegen de A’s van 4 september vorig jaar. Scioscia gebruikte daarin het recordaantal van 12 werpers in 11 innings, niet eens tegen een NL-team, en vond dat doornormaal na afloop.

PLAYER OF THE WEEK

Qua OPS liet Mike Trout deze week zien waarom hij in ieder fantasy game in maart de onbetwiste #1-pick was. Zijn OPS was afgelopen week 1.803, het hoogste in de majors. Dat is geen toeval, want in 2018 scoort alleen Mookie Betts een hogere OPS (1.252) dan de alleskunner uit Anaheim (1.178). Nog één stat die aantoont hoe goed Mike Trout is: hij is de MLB leader in WAR (57.9) sinds het seizoen 2008. Voor de duidelijkheid: Mike Trout maakte zijn debuut op 8 juli 2011.

UP NEXT

De komende week weer twee nieuwe series. Eerst krijgt Mike Scioscia in de interleague serie bij de Rockies (20-15, .702 OPS) weer volop mogelijkheden om te wisselen. Daarna komen de Twins (14-17, .732 OPS) langs in Anaheim.


HOUSTON ASTROS
(22-15, .595, 0.5 GB)


De Yankees zijn red hot, on fire, on a roll en nog veel meer. Vorige week moesten de Angels eraan geloven, deze week dropen de Astros af. De eerste van vier, de enige thuiswedstrijd overigens, werd nog gewonnen, maar in de rest van de serie was vooral de bullpen ondermaats. In het weekend tegen de Diamondbacks gebeurde hetzelfde. Gerrit Cole wint zijn start in een one-hit shutout, dankzij onder meer 16 K’s en de andere twee gaan verloren na degelijke starts.

 
Dat is zonde, want de rotation is simpelweg fantastisch. De ene na de andere starter levert een meesterwerk af en de ‘slechtste’ starter is nog steeds Lance McCullers Jr met een ERA van 3.73. Natuurlijk was het afgelopen week de pech dat de Yankees langskwamen, maar het blijft frustrerend dat de bullpen het karwei niet af kan maken.
De ERA van de rotation van Houston is nu 2.34. Dat is fenomenaal. Ter vergelijking, de nummers 2 en 3 in de MLB hebben een ERA van 3.22 (Nationals) en 3.33 (Yankees). Om die reden stond de rotation al 238 innings op de heuvel (72%, tegenover het MLB-gemiddelde van 55%). In totaal gebruikte Houston slechts 23 verschillende pitchers (21 is het MLB-minimum).
Die statistieken zijn zelfs zo overtuigend dat er een discussie is ontstaan over speciale middeltjes in Houston. Daarbij gaat het niet direct om doping, of andere illegale praktijken, maar over het bekende randje dat opgezocht wordt. Luister voor details vooral even de podcast Just a Bit Outside van afgelopen week even terug.
Nog een klein dingetje dan: de bullpen cart werd voor het eerst gebruikt! Collin McHugh is de eerste speler (van de Astros nota bene) die in Chase Field het veld op wordt gereden.

 PLAYER OF THE WEEK

We kijken weer even naar de OPS-kolom en zien ook hier een bekende naam naar voren komen. George Springer raakte de ballen niet hard deze week, maar weel veel. Met twee multiple base hits en zonder walks wist hij een OPS van .971 neer te zetten. Dat is niet bijzonder hoog. Iets verder naar het westen sloeg ene Mike Trout een dubbel zo hoog OPS bij elkaar. Het is echter tekenend voor Houston, waar de power nog ontbreekt. Dat Houston het 8e OPS van de MLB laat optekenen (.738) heeft vooral te maken met het OBP van .335 (4e in majors). De Texanen mogen dus hopen op nóg meer OPS en nog meer runs, bijvoorbeeld als Alex Bregman en Jose Altuve eens wat meer geluk hebben met hun flyballs.

UP NEXT

We blijven binnen de divisie. Eerst games in en tegen Oakland (18-17, .745 OPS) en in het weekend weer de Texas derby tegen de Rangers (14-23, .700 OPS).


SEATTLE MARINERS
(19-14, .576, 1.5 GB)


Net als bij de Angels ook groot spelersnieuws bij de Mariners. Ichiro Suzuki stopt ermee. Nou ja, hij krijgt een functie in het front office in Seattle. Normaal gesproken betekent dat dat de spelerscarrière er dan op zit. Zelf geeft hij aan dat pas stopt als hij een wandelstok nodig heeft. Bovendien spelen de Mariners volgend jaar de Opening Series in Tokyo. We moeten dus nog maar zien of hij zijn bats opbergt. Wie had immers gedacht dat hij dit jaar alweer in het outfield in Safeco Field zou staan om collega’s van homeruns te beroven?


De week afgelopen week dan in het kort. Een zwaardere (Angels) en een lichtere (A’s) tegenstander, 3 wins, 3 losses, Ryon Healy laat van zich horen en James Paxton werpt 16 K’s en 1 BB. Edwin Diaz, meerdere keren geprezen door ons, lijdt zijn eerste verlies, maar pikt ook weer twee saves op. Kortom: steady weekje voor Seattle.
De belangrijke kolom IP vertelt ons ook hier weer een verhaal. De Mariners gebruikten hun starters in 175 innings. Slechts 5 teams maakten minder gebruik van hun rotation. Dat ruikt naar shaky starting pitchers. Vanzelf kijken we dan naar ERA en inderdaad, dat getal van 5.30 is verre van goed. De beste starting pitcher uit Seattle (James Paxton, 4.19 ERA) krijgt gemiddeld ruim meer runs tegen dan de slechtste uit Houston (Lance McCullers Jr, 3.73 ERA). De 1.39 HR/9 en het erg lage percentage ground balls van 38,5% verraden dat de Felix Hernandez en co de ballen niet laag kunnen houden en ze daardoor vaak het stadion uit zien vliegen.

PLAYERS OF THE WEEK

OPS omvat dus nagenoeg alle kwaliteiten van een at bat. Wanneer die at bat is afgelopen en de speler staat op het honk telt OPS niet meer mee, terwijl de speler alsnog duidelijke offensieve kwaliteiten kan hebben in de vorm van sprintsnelheid op de honken.
Het is daarom ironisch dat juist Dee Gordon, misschien wel de snelste speler in de MLB, bij de Mariners afgelopen week het hoogste OPS op de borden zette (1.083). We mogen het er eigenlijk niet over hebben, maar Gordon stal daarnaast ook nog vier honken.

UP NEXT

De Blue Jays (19-16, .742 OPS) en de Tigers (14-20, .728) komen langs. Toronto heeft de meeste homeruns genoteerd dit jaar, precies waar de rotation van Seattle niet op zit te wachten dus.


OAKLAND ATHLETICS
(18-17, .514, 3.5 GB)


Oakland had een prima week. De serie tegen Seattle werd nipt verloren en de wedstrijden tegen Baltimore werden nipt gewonnen. Weinig uitroeptekens, maar wel een sweep tegen de zeer matige Orioles en wederom een positief record.
De IP-ratio tussen starters en relievers vertellen een al net zo saai verhaal. Oakland is gemiddeld in alles. De %IP en ERA van zowel de starters als de relievers zitten in the pack. Om toch wat interessante statistieken te noemen: de pitchers hebben hun pitches goed onder controle (6,7% BB), maar hebben niet de beste stuff (7,9% SO).
Belangrijkste vraag dan nog: hoe deed Sean Manaea het deze week? Nou, niet zoals we hem de afgelopen twee weken hebben gezien. 4 earned runs in 6 innings, maar vooral de twee ballen waarmee hij Nelson Cruz en Kyle Seager raakte, verrieden dat hij de boel niet onder controle had. Desalniettemin geniet hij nog steeds een ERA van 1.63 en een majors leading WHIP van 0.664.

PLAYER OF THE WEEK

Een catcher! Jonathan Lucroy’s OPS was dankzij zijn vijf doubles 1.160. Dat is andermaal niet indrukwekkend. De enige potentiële OPS-ster bij de green-golds is Khris Davis, maar die heeft zijn vorm nog niet te pakken. Ook de in het begin verrassende OPS van Matt Chapman (rond de .900) is naar beneden gestort, mede mogelijk gemaakt door zijn .163 OPS afgelopen week.
En toch werkt het in Oakland weer anders. De A’s hebben ‘gewoon’ het 6e OPS van de majors. Geen sterren, geen uitschieters, geen uitroeptekens. Gewoon een goed opererende, stabiel presterende groep hitters (op Rollercoaster Matt na).

UP NEXT

Een belangrijke make-or-break-week. Als Oakland ook na deze week boven de .500 staat in de AL West, dan is dat uitzonderlijk knap van het low budget team. Eerst komende Astros op bezoek (22-15, .743) en vrijdag worden de Athletics verwacht in de Bronx, waar de Yankees (24-10, .780) hun 6-1-record tegen AL West-teams proberen uit te bouwen.


TEXAS RANGERS
(14-23, .378, 8.5 GB)


Het wordt er niet beter op in Arlington. De strength of schedule werkt dan ook nog niet echt mee. In Texas twijfelt men nog of een 1-1 split tegen de Indians en een 1-3 verlies in de serie tegen de Red Sox nou acceptabel is of niet.
Niet acceptabel zijn in ieder geval de prestaties van de werpers. We hebben al eerder opgemerkt dat de rotation niet denderend is qua namen, maar de cijfers blijven desondanks schrikbarend. Als een 44-jarige Dominicaan van 129 kilo de laagste WHIP heeft, mag je je wel eens achter de oren krabben.

SLECHTE PRESTATIES OF VERKEERDE PITCHERS?

In iedere denkbare statistiek die iets zinnigs over het werpen van ballen zegt, bungelen de Rangers ergens onderaan. En wat nog treuriger is: de IP-kolom vertelt ons dat ze ook niet beter kunnen. De rotation met onder andere Martin Perez, de rode ERA-lantaarndrager (9.67), wierp tot nu toe 199 innings, ofwel 60% van het totale aantal. Aangezien dit 5% meer is dan het MLB-gemiddelde, moet dat betekenen dat de bullpen al helemaal waardeloos is.
In die bullpen zitten inderdaad geen legendes, maar zo erg als met de rotation is het onder de relievers niet gesteld. Wel is interessant dat een reliever in Texas slechts 17 pitches werpt per wedstrijd. Dat is dan wel weer behoorlijk laag, wat duidt op een bullpen die niet helemaal goed in balans lijkt. Een goede long reliever zou zomaar eens de missende schakel kunnen zijn hier.
Als we het over innings pitched hebben, moeten toch nog een keer terug naar Bartolo Colon. Hij pitchte tot dusver namelijk 3353.2 innings in de MLB, waarmee hij onder actieve spelers de koploper is. Nog maar eens petje af voor Big Sexy. Op nummer 5 van die all-time IP-lijst staat Nolan Ryan. Ryan’s laatste wedstrijd was in September 1993. Vlak daarvoor tekende Bartolo Colon zijn eerste contract bij de Cleveland Indians. Met andere woorden, de carrières van alleen deze twee pitchers beslaan een aaneengesloten periode van 1965 tot nu. Let that sink in.

PLAYER OF THE WEEK

Toch een lichtpuntje hier, want Nomar Mazara, door velen getipt als break out-player van 2018, sloeg de bal vijf keer over de hekken. Bovenop zijn OBP van .387 levert hem dat een OPS van 1.313 op. Hij is daarmee op weg om de nog geblesseerde Elvis Andrus in te halen.

UP NEXT

Zes wedstrijden in Texas. Eerste komen de Detroit Tigers langs (14-20, .728) en daarna wachten de Astros in Houston (22-15, .743). Als we volgende week weer positieve dingen over Bartolo Colon moeten schrijven, kunnen we de Rangers definitief afschrijven voor dit kalenderjaar.

Coverfoto: Harry How/Getty Images

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen