Inside Baseball: AL East (week 4)


Na week vier staan the usual suspects in de top drie van de AL East. Wel beginnen de verschillen tussen de ploegen merkbaar te worden, mede dankzij een spannende serie in the Bronx en een sweep aan de westkust. In Inside Baseball een kleine terugblik op de prestaties deze week van de verschillende teams. Hoe verging het de AL East-teams? Welke spelers staken er bovenuit? Wat staat de komende week voor iedere ploeg op het programma?

Standings t/m 22 april 2018


BOSTON RED SOX
(17-4, .810, -)


De goede start voor de Bostonians blijkt vooralsnog geen fluke. Na de roadtrip aan de westkust hebben de Red Sox hun koppositie in de AL East alleen maar verstevigd.
Vooraf werd er veel verwacht van de series met de Los Angeles Angels. Immers, de beide ploegen waren tot dan toe de beste ploegen in de American League. Het werd echter een blowout sweep voor Boston. Op dinsdag bliezen de Sox zes homeruns over de hekken. Mookie Betts nam maar liefst drie daarvan voor zijn rekening. Een dag later sloeg Rafael Devers de eerste grand slam van zijn nog jonge carrière en op donderdag was het Andrew Benintendi die drie van de acht punten binnensloeg. Score na drie wedstrijden: een onvoorstelbare 27-3.
Een stuk noordelijker koelden de knuppels enigszins af. In het eerste duel met de Oakland Athletics onderscheidde Mitch Moreland zich nog met de vijfde (!) grand slam voor de Sox in dit vroege seizoen. De duels op zaterdag en zondag waren echter een prooi voor Oakland. Met slechts zes honkslagen en één gescoorde run was het vooral de pitching van de A’s die de aandacht opeiste. Sean Manaea gooide de eerste no-hitter van het seizoen.

PLAYER OF THE WEEK

Ook in deze week ben je geneigd te kiezen voor Betts, maar de invloed van Mitch Moreland was clutch deze week. De eerstehonkman sloeg twee homeruns en maar liefst negen RBI’s binnen. Moreland is red hot, want qua runs created was hij goed voor bijna een kwart van de totale productie van de Sox deze week (24%).


UP NEXT
Boston vloog op maandag naar Canada waar het midweeks de eerste series van het seizoen afwerkt met Toronto. De Red Sox sturen op dinsdag de nog perfecte Rick Porcello (4-0, 1.40 ERA) naar de heuvel. In het weekend komende Tampa Bay Rays langs. Dat worden alweer ontmoeting acht t/m tien tussen de divisiegenoten.


TORONTO BLUE JAYS
(13-8, .619, 4.0 GB)


De week van de Blue Jays eindigde met een winning record: 4-3. Toch zullen de Canadezen een bittere nasmaak aan deze week overhouden. Dat lag echter nog niet aan de openingsserie tegen de Kansas City Royals. De Jays sweepten de Royals met overduidelijke cijfers. De front en back end van de series eindigden nog in monsterscores voor Toronto, met een uitblinkende Teoscar Hernández als voorbeeld. De rechtsvelder ging 6-uit-14 over de series. Het middelste duel werd, na een 3-0 achterstand, in extra innings gewonnen door een RBI single van Luke Maile.


De bittere nasmaak waar we het hierboven over hadden werd in het weekend opgelopen. Het belangrijke, rechtstreekse duel met de Yankees werd teleurstellend met 1-3 verloren. Aaron Sánchez wierp nog een quality start in het eerste duel en een dag later vocht Toronto zich meermaals terug in de wedstrijd door homeruns van Hernández en Yangervis Solarte. Toch werd slechts één duel gewonnen. Het weekend ging vervolgens dramatisch voor de Blue Jays, die slechts acht honkslagen sloegen in twee verliespartijen.

PLAYER OF THE WEEK

In de gewonnen series was de hoofdrol voor Teoscar Hernández en daarom is hij de Jay van de week. Niet alleen sloeg de Dominicaan drie homeruns en acht RBI’s, ook eindigde éénderde van zijn slagbeurten in een honkslag.

UP NEXT

Na de tegenvallende series tegen de nummer drie in de divisie, volgt van dinsdag t/m donderdag een herkansing tegen de divisieaanvoerders uit Boston. In het weekend komen de kwakkelende Rangers uit Texas langs. Het zou een goede week kunnen worden voor Toronto, want hun beste twee starters komen twee keer in actie.


NEW YORK YANKEES
(11-9, .550, 5.5 GB)


De vierde week stond voor de Yankees in het teken van het heroveren van de tweede plek op Toronto, maar met een 4-2 record hoeven de mannen uit New York niet ontevreden te zijn. De two game series met de Miami Marlins van GM en oude bekende Derek Jeter was als Jekyll & Hyde. Het openingsduel (12-1) leverde voor elke Yankee, behalve Giancarlo Stanton, honkslagen op. De andere wedstrijd (1-9) lukte het New York pas in de allerlaatste inning te scoren.


De eerste charge op weg naar de top van de divisie werd vervolgens succesvol ingezet tegen de Blue Jays. Waar in het spannende eerste duel Aaron Judge zich andermaal met een game winning homer onderscheidde, waren de laatste twee duels juist defensief van hoog niveau. Zowel Luis Severino als Jordan Montgomery gooiden quality starts. Het tweede duel werd wel verloren, maar kende wel een homerun van topaankoop Giancarlo Stanton.

PLAYER OF THE WEEK

Qua offense was het een uitstekende week voor de Yankees, maar Miguel Andujar stak er tóch bovenuit. Met elf honkslagen sloeg de derdehonkman er veruit het lustigst op los: zes doubles, twee homeruns, vijf runs en zeven binnengeslagen punten. Fantasy Baseball-spelers met Andújar in het team zullen zich in de handen gewreven hebben.

UP NEXT

De Yankees krijgen de eerste vier dagen van deze week bezoek uit het Midwesten van de Minnesota Twins. Op donderdag speelt New York op het aantrekkelijke tijdstip van 19:05 CEST met de sterk startende Jordan Montgomery (2-0, 3.80 ERA) op de heuvel. In het weekend mogen de mannen van manager Aaron Boone proberen de sweep van hun aartsrivaal Boston te evenaren bij de Angels.


TAMPA BAY RAYS
(8-13, .381, 9.0 GB)


Het seizoen is dramatisch begonnen voor de ploeg uit Florida, maar de uitslagen van de afgelopen week geven de burger weer wat moed. In de serie met het eveneens kwakkelende Texas werd allereerst een 2-1 zege geboekt. C.J. Cron speelde een grote rol door 6-uit-12 te gaan in de serie. Het laatste duel kende bovendien een uitstekende pitching performance van Jake Faria, die slechts één run tegen kreeg in zes innings.


Later in de week ging de zon nog iets feller schijnen in Tampa, want de Twins werden gesweept. De eerste twee duels waren een spektakelstuk. In Game 1 vochten de Rays zich tot drie keer toe terug van een achterstand om te winnen op een error van Twins reliever Zach Duke. In Game 2 gaf de thuisploeg zelfs een 6-3 voorsprong op om alsnog met een walkoff blast van Carlos Gómez te winnen. Het laatste duel was een gem van Blake Snell, die mede dankzij twee homeruns van Cron de winst pakte.

PLAYER OF THE WEEK

Ook hier lieten we zijn naam al eerder vallen, maar C.J. Cron gaat er met de eer vandoor. Over de gehele week sloeg hij vier homeruns en acht punten binnen. De eerstehonkman zou er desondanks goed aan doen er iets minder lustig op los te slaan. Zijn strikeout-to-walk-ratio is momenteel 12.0. Dat is bijna drie keer zoveel als over zijn hele carrière.

UP NEXT

De Rays focussen zich deze week op de eigen divisie. Van dinsdag t/m donderdag reizen ze naar Baltimore en in het weekend zal er andermaal op Fenway Park gespeeld moeten worden tegen de Red Sox. In het rechtstreekse duel op Opening Day werd er nog gewonnen van Boston, maar sindsdien verloren de Rays zes keer op rij.


BALTIMORE ORIOLES
(6-16, .273, 11.5 GB)


Zo goed als het voor Tampa ging in de afgelopen week, zo slecht ging het voor Baltimore. 1-5 is de treurige balans en als we de maandagafsluiter van de series met Cleveland meetellen, dan verloren de Orioles zelfs zes wedstrijden. De vooraf als zwak ingeschatte Detroit Tigers wisten O’s te sweepen. Een pijnlijke score, daar Kevin Gausman en Andrew Cashner gewoon quality starts wierpen in hun starts. Juist in het duel waarin Alex Cobb vroegtijdig van de heuvel werd gehaald, sloegen de Orioles acht runs over de plaat. Zul je alleen net zien dat Tiger Leonys Martín met een grand slam een groot aandeel heeft in de 13-8 nederlaag. Zelfs twee homeruns in dat duel van Manny Machado konden niet deren.
Ace Dylan Bundy wist een losing slide te voorkomen door een uitstekende start met bijbehorende win in het eerste duel met Cleveland (3-1), maar de daaropvolgende drie duels werden andermaal verloren. Nu is aantreden met een kwakkelende offense niet het beste idee tegen de Indians sowieso een slecht idee, maar een slaggemiddelde van .161 over de laatste drie duels is ronduit teleurstellend.

PLAYER OF THE WEEK

Manny Machado begon het seizoen nog vrij bescheiden, maar hij gaf afgelopen week eindelijk aan waarom hij na dit seizoen één van de meest begeerde free agents op de markt is. Ondanks de mindere offense van de Orioles, sloeg Machado maar liefst vijf homeruns en acht RBI in zes duels. Dat het bij de derdehonkman niet alleen power is, bewijst zijn slaggemiddelde van .500 over 22 at bats.

UP NEXT

Om van de laatste plek af te komen is een sweep van de Tampa Bay Rays nodig. Die kans bestaat wanneer de ploeg uit Florida voor drie wedstrijden langskomt op Camden Yards. In het weekend volgen drie duels met de Detroit Tigers. Dat zou nog wel eens vervelend kunnen aflopen, want alle Orioles starters hebben een losing record en alle Tigers starters een winning record.

(Coverfoto: Julie Jacobson/AP Photo)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen