Inside Baseball: AL East (week 12)


De onderlinge strijd in de AL East tussen de Yankees en de Red Sox blijft ongemeen spannend. Beide teams hebben opnieuw een goede week achter de rug en wederom is het dus niet gelukt  voor één van beide teams om een kloof te slaan met de concurrent. Ondertussen zijn de Rays en de Blue Jays in een boeiende strijd om plaats drie verzeild geraakt. En dan hebben we nog de Orioles… voor het team uit Baltimore lijkt het seizoen nu al als een nachtkaars uit te gaan.

Standings t/m 17 juni 2018


NEW YORK YANKEES
(46-21, .687, -)


Na een vrije dag op maandag kreeg de koploper van de AL East op dinsdag en woensdag de Nationals op bezoek. Deze series werd afgesloten met een 1-1 gelijkspel. In het eerste duel, wat door de Yankees met 3-0 werd gewonnen, was onze landgenoot Didi Gregorius weer eens van grote waarde voor zijn team. De Nederlander sloeg in deze wedstrijd zijn eerste homerun sinds 23 mei en besloot dit later in de wedstrijd nog eens dunnetjes over te doen. Met drie binnengeslagen punten zorgde Didi eigenhandig voor een overwinning in Game 1 van deze series.
Game 2 ging met 5-4 naar de ploeg uit Washington. Ondanks de twaalfde homerun van het seizoen van Gleyber Torres, bleken de Nationals dit duel iets te sterk. De andere youngsterJuan Soto, nam zijn ploeg met twee homeruns bij de hand en zorgde er daarmee voor dat de winstpartijen in de series eerlijk werden verdeeld.

RAYS OP BEZOEK

Een four game series met Tampa Bay moest ervoor zorgen dat de Bronx Bombers de week toch positief zouden afsluiten. De Rays waren van donderdag tot en met zondag te gast in Yankee Stadium. In de eerste wedstrijd was het opnieuw Torres die de bal het stadion uit sloeg. Dit resulteerde uiteindelijk in een 5-4 overwinning voor Yankees in game 1 en leverde bovendien Domingo German zijn eerste win van het seizoen op. In game 2 en 3 van de series hadden de Yankees het een stuk makkelijker met de ploeg uit Florida. De wedstrijden werden met respectievelijke 5-0 en 4-1 gewonnen. Tot een sweep kwam het uiteindelijk niet. De laatste wedstrijd ging namelijk met 3-1 naar Tampa Bay.
Al met al wisten de Yankees de week met een positieve balans te beëindigen en mogen zij zich ook na deze week koploper in de AL East noemen.

PLAYER OF THE WEEK

Waar we er in de eerste paar weken niet omheen konden, konden we er later ook niet meer omheen om hem geen Player of the Week award toe te wijzen. Maar sinds deze week lijkt hij zijn vorm van het begin van het seizoen weer teruggevonden te hebben. We hebben het natuurlijk over Didi Gregorius. Hij was met een slaggemiddelde  van .471, 4 RBIs en 4 runs over de laatste zeven wedstrijden weer uiterst belangrijk voor de ploeg uit de Bronx.

UP NEXT

De Yankees gaan de komende week op bezoek in Washington om wat eerder afgelaste wedstrijden in te halen. Vervolgens vliegt de ploegweer terug naar New York om daar drie wedstrijden af te werken tegen de Seattle Mariners. De week wordt afgesloten in het zuiden van Amerika, waar de Rays op vrijdag, zaterdag en zondag de gastheer zal zijn.


BOSTON RED SOX
(49-24, .671, -)


In de jacht op de koploper moesten de Red Sox op maandag, dinsdag en woensdag in Baltimore zien af te rekenen met de Orioles. Met Mookie Betts weer terug van de DL moest dit een formaliteit worden. Het eerste treffen werd pas in de twaalfde inning in het voordeel van Boston beslist. Met twee sacrifice flies werden de Orioles met veel moeite aan de kant gezet. In het tweede duel waren de slagmannen van de Red Sox weer ouderwets op dreef. In de met 6-4 gewonnen wedstrijd waren twee homeruns te bewonderen en had iedereen in de line-up, behalve Michael Bradley een hit. Ook het laatste treffen met de Orioles werd in winst omgezet. Op woensdag stapten de Red Sox met een simpele 5-1 overwinning van het veld.

THRILLERS IN SEATTLE

De echte test voor de ploeg uit Boston volgde later in de week. De ploeg moest het van donderdag tot en met zondag opnemen tegen de Seattle Mariners. De eerste van vier wedstrijden werd met 2-1 gewonnen door de ploeg uit Boston. Ondermeer onze landgenoot Xander Bogaerts had hier met een solo homerun een groot aandeel in. Na vier achtereenvolgende overwinningen in deze week, werd deze reeks op vrijdag door de Mariners verbroken.
In een wedstrijd waarbij de Red Sox met 6-3 voor stonden, wist de ploeg uit Seattle toch nog de winst (7-6) naar zich toe te trekken. Ook in de twee daarop volgende wedstrijden tussen de twee teams werden de overwinningen eerlijk verdeeld. Op zaterdag wist de ploeg opnieuw geen enkele run in negen innings te produceren, waardoor er met 1-o verloren werd. In de laatste wedstrijd van de series werd er 9-3 gewonnen of Safeco Field.
Ondanks een uitstekende week, blijven de Red Sox nummer 2 de AL East. Volgende week zal opnieuw worden geprobeerd de Yankees van de troon te stoten.

PLAYER OF THE WEEK

Het komt wellicht wat chauvinistisch over, maar ook hier gaan we voor een landgenoot. Xander Bogaerts was met 3 homeruns, 7 RBIs en 7 runs van grote waarde voor het team uit Boston.

UP NEXT

De Red Sox starten op dinsdag, woensdag en donderdag met een drieluik in Minnesota tegen de Twins. De Red Sox sluiten de week af met drie wedstrijden tegen de Seattle Mariners op Fenway Park.


TAMPA BAY RAYS
(33-38, .465, 15.0 GB)


De Tampa Bay Rays zijn in een heftige strijd om de derde plaats in de divisie verwikkeld geraakt. De strijd met de Blue Jays om plek drie resulteerde in een mooie clash aan het begin van deze week. De Rays ontvingen de ploeg uit Toronto op maandag, dinsdag en woensdag. Dit resulteerde in een sweep  voor de ploeg uit Tampa Bay.
De wedstrijd op maandag werd door een goede prestatie van Jake Bauers in het voordeel van Tempa Bay beslecht (8-4). De eerste honkman was verantwoordelijk voor 3 runs en produceerde ook zijn eerste homerun van het seizoen. Ook de tweede wedstrijd ging naar de ploeg uit Florida (4-1). De laatste wedstrijd in deze series werd pas beslist in de negende inning. Matt Duffy was de man die Mallex Smith met een walk off single de winnende run bezorgde (1-0).
Voor de laatste vier wedstrijden in deze week, gingen de Rays op bezoek bij de Yankees. Ook dit leek op een sweep uit te draaien. De eerste drie wedstrijden gingen namelijk eenvoudig naar de Yankees (4-3, 5-0 en 4-1). Op zondag wisten de Rays een sweep toch nog te voorkomen door de goede start die het in de wedstrijd had, vast te houden. Opnieuw was Matt Duffy met 3 hits en 2 RBIs de grote man.
Ondanks de met 3-0 gewonen series tegen de Blue Jays, hebben de Rays geen gaatje kunnen slaan met de ploeg uit Toronto. Al zullen de Rays tevreden zijn met vier uit zeven, in een week waarbij vier ontmoetingen in Yankee Stadium op het programma stonden.

PLAYER OF THE WEEK

Matt Duffy was on fire deze week. Hij was met zijn 5 RBIs bijzonder belangrijk in twee van de vier overwinningen van de Rays.

UP NEXT

Er komt een bijzonder zware week aan voor de ploeg uit Tampa Bay. Eerst mogen de Rays proberen de overwinningsmachine van de Astros te stoppen in Minute Maid Park. Aan het einde van de week treden de Rays opnieuw aan tegen de Yankees. Wel ontvangen ze de ploeg uit de Bronx deze keer in eigen huis voor een drieluik.


TORONTO BLUE JAYS
(33-38, .465, 15.0 GB)


De hoop om de derde plaats in de divisie deze week vast te houden vervloog al snel. Tegen de directe concurrent om de derde plaats, gingen de Blue Jays er in drie wedstrijden keihard af (8-4, 4-1 en 1-0).  Enkel Teoscar Hernandez wist zich gedeeltelijk aan de malaise te onttrekken. Hij sloeg in de eerste wedstrijd een homerun. Verder leverde Happ een uitstekende prestatie door in de derde wedstrijd slechts één hit tegen te krijgen. Echter liet de aanval de 35-jarige pitcher in de steek door gedurende negen innings geen enkel run te noteren.
Tegen de op papier zwaarder Washington Nationals herpakte de ploeg uit Toronto zich echter uitstekend. In Rogers Center werd de eerste wedstrijd met 6-5 gewonnen. Hierbij was Yangervis Solarte een belangrijke pion. Hij sloeg drie van zes gescoorde punten binnen. Ook de tweede wedstrijd in de series ging naar de Blue Jays. Dankzij ondermeer uitstekend pitchwerk van Marco Estrada werd de wedstrijd met 2-0 gewonnen. Ook de laatste van drie wedstrijden tegen de ploeg uit Washington werd gewonnen. Met name Randal Grichuk leverde een goede prestatie door vier van de acht runs over de thuisplaat te brengen.

PLAYER OF THE WEEK
Bijzonder genoeg is de Player of the Week nog niet eerder in dit artikel naar voren gekomen. Met een slashline van .500/.500/.938 was Devon Travis deze week bijzonder belangrijk voor de Blue Jays.

UP NEXT

De Blue Jays spelen op dinsdag en woensdag in Rogers Center tegen de Atlanta Braves. In het tweede gedeelte van de week gaan de Blue Jays op bezoek in Anaheim bij de Angels.


BALTIMORE ORIOLES
(20-50, .286, 27.5 GB)


De Orioles spelen tot dusver een zeer teleurstellend seizoen. Deze week was daar misschien wel symbolisch voor. In deze week werd slechts één van de zes wedstrijden gewonnen. De eerste drie wedstrijden van de week gingen alle drie verloren tegen de Red Sox (2-0, 6-4 en 5-1). In de eerste wedstrijd wisten de Orioles dit nog tot de twaalfde inning te rekken. Door een uitstekende pitching performance van Dylan Bundy, werd er tot de twaalfde inning geen run weggegeven. In de overige twee wedstrijden werd er door de ploeg uit Baltimore vrij kansloos verloren.
Na de series tegen de Red Sox stond het drieluik met de Marlins op het programma. Ook in deze series gingen de eerste twee wedstrijden in Baltimore verloren (2-0 en 5-4). Gelukkig voor de Orioles werd de negatieve spiraal in deze week nog verbroken. De wedstrijd tegen de ploeg uit Miami werd overtuigend met 10-4 gewonnen. Jace Peterson had met 4 RBIs een groot aandeel in deze zege. Ook sloeg hij zijn eerste homerun van seizoen over de hekken.
De Orioles lijken nog niet echt over te komen drijven. Na opnieuw een slechte week, zien zij de concurrentie in de AL East alleen maar verder uitlopen.

PLAYER OF THE WEEK

Ook hier vinden we een speler die nog niet eerder in het artikel genoemd is. Jace Peterson is weliswaar voor een groot gedeelte verantwoordelijk voor de enige overwinning deze week. Toch gaat de Player of the Week award deze keer naar Adam Jones. Met een slashline van .417/.440/.500 legde de buitenvelder als één van de weinige goede cijfers neer.

UP NEXT

Aankomende week treden de Orioles in Washington aan voor drie wedstrijden tegen de Nationals. De week wordt beëindigd met een drieluik in Atlanta tegen de Braves.

Coverfoto: AP Photo/Ben Margot

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen