In Memoriam: Tommy Lasorda (1927 – 2021)

Vrijdagavond maakten de Los Angeles Dodgers bekend dat hun iconische manager Tommy Lasorda op 7 januari is overleden. De Hall of Famer overleed aan een hartstilstand in zijn huis. De oudste nog levende Hall of Famer werd 93 jaar oud.

Thomas Charles Lasorda werd op 22 september 1927 geboren in Norristown, Pennsylvania. Op zeventienjarige leeftijd tekende hij als pitcher een contract bij de Philadelphia Phillies, waarna hij zijn professionele honkbalcarrière startte bij de Concord Weavers. De twee seizoenen die volgden, miste Lasorda door militaire dienstplicht. Hij keerde terug in het seizoen van 1948.

Tommy Lasorda vervolgde zijn loopbaan bij de Schenectady Blue Jays. In het seizoen na zijn terugkeer stelde hij een record scherp door in een vijftien innings lange wedstrijd tegen de Amsterdam Rugmakers 25 spelers met drie slag naar de kant te sturen, terwijl hij zelf het winnende punt binnensloeg. Aan het einde van dat goede seizoen in de Canadian–American League werd hij beloond met een overstap naar de Brooklyn Dodgers.

MAJOR LEAGUE-CARRIÈRE

Op 5 augustus 1954 maakte Tommy Lasorda zijn Major League-debuut als pitcher in de rotatie voor de Brooklyn Dodgers. Tijdens het seizoen 1954 kwam hij tot vier wedstrijden op professioneel niveau, met een ERA van 5.00 en vijf strikeouts in 9.0 innings.

In het seizoen dat volgde startte hij één wedstrijd in het shirt van de Dodgers. Het zou ook meteen zijn laatste gespeelde wedstrijd ooit zijn voor ‘The Boys In Blue’. Hij startte tegen de St. Louis Cardinals, maar na één inning was het al gedaan. Lasorda evenaarde het record van drie wild pitches in één inning, waarna hij uit de wedstrijd werd gehaald door manager Walter Alston. Meteen na de wedstrijd werd hij van de teamlijst geschrapt.

Zijn professionele carrière sloot Lasorda af bij de Kansas City Athletics. Hij wierp in het seizoen 1956 nog 45.1 innings met een ERA van 6.15 en vier verloren wedstrijden.

Tommy Lasorda als speler van de Kansas City Athletics (Bettmann Archive)

DE BESTE STUURLUI….

Na zijn wat onsuccesvolle Major League-carrière werkte Lasorda zes jaar als scout bij de Dodgers, waarna hij in 1966 de kans kreeg als manager bij de Pocatello Chiefs, een team uit de Rookie League. Hij verruilde de Chiefs in 1969 voor het Triple-A-team Spokane Indians (later de Albuquerque Dukes). Hij won twee titels in deze periode; één met de Dukes in 1972 en één met de Venozolaanse club Tigres del Licey tijdens de Dominican Winter Baseball League van 1973.

Na zijn titel met Licey werd Lasorda derdehonkcoach bij de Dodgers onder Hall of Fame-manager Walter Alston, dezelfde man die hem jaren ervoor uit de selectie gooide. Lasorda bleef de Dodgers trouw, ondanks meerdere aanbiedingen om elders manager te worden. Na vier seizoenen stopte Alston en nam hij het stokje over.

DODGERS-MANAGER

Lasorda sleepte als manager vanaf 1976 twee World Series-titels (1981 en 1988), vier National League-titels en acht National League West-titels in twintig jaar tijd binnen. De Dodgers winnen onder hem 1599 wedstrijden en verliezen er 1439, hiermee plaatst hij zich 22e op de ranglijst van wedstrijden gemanaged.

Zelf wint ‘Tommy’ twee keer Manager of the Year in 1983 en 1988 en leidde hij vier keer het National League All Star-team vanuit de dugout. Negen spelers die onder hem speelden wonnen de National League Rookie of the Year: Rick Sutcliffe, Steve Howe, Fernando Valenzuela, Steve Sax, Eric Karros, Mike Piazza, Raúl Mondesi, Hideo Nomo en Todd Hollandsworth.

Zijn laatste wedstrijd voor de Dodgers coachte hij op 23 juni 1996. De Houston Astros werden met 4-3 verslagen. De dag na de wedstrijd reed Lasorda naar het ziekenhuis vanwege buikpijn. De diagnose was een hartaanval, wat zijn besluit om te stoppen met managen bevestigde. Toch keerde hij een paar jaar later terug op het honkbalveld. In 2000 leidde hij Team USA op de Olympische Spelen van Sydney naar een gouden medaille. In de finale versloegen de Amerikanen het Cubaanse sterrenteam (dat eerder tijdens diezelfde Spelen van Nederland had verloren) met 4-0. Lasorda werd daarmee de eerste manager ooit die een World Series en een gouden Olympische medaille won.

Een 20 minuten durende Olympische documentaire over Lasorda en Team USA in 2000

TEMPERAMENT

Lasorda was iemand die niet op zijn mond was gevallen. Zo kon hij in interviews nog wel eens flink uitvallen over spelers en moest er gedurende die interviews een hoop gebliept worden. Ook zijn ‘akkefietje’ met de Phillie Phanatic, de mascotte van de Phillies, leverde legendarische televisiebeelden op.

HALL OF FAME

In 1997, zijn eerste jaar na zijn pensioen, werd Lasorda door het Veterans Committee verkozen in de Baseball Hall of Fame. Het Veterans Committee, die beslist over coaches, scheidsrechters en oudere Major League spelers bevonden dat ‘Tommy’ zijn plaats verdiend had. De Dodgers hingen datzelfde jaar ook zijn rugnummer 2 aan de wilgen. Het was de derde keer in Dodgers geschiedenis dat dit gebeurde bij een coach. Alleen Walter Alston en Jim Gilliam gingen hem voor. Lasorda zag zijn Dodgers afgelopen seizoen voor het eerst in 32 jaar de World Series winnen. Helaas kan hij het seizoen van de titelverdediging niet meer meemaken.

Coverfoto: MLB Photos

Mick van der Nat
Mick van der Nat
MLB redacteur en Texas Rangers fan, heeft daardoor wel weinig om te juichen. Leert en schrijft ook graag over de geweldige geschiedenis van MLB.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen