Five Tool Baseball: Darvish, Joe West, Davis, nep-Spiderman

Ook de afgelopen dagen viel er weer genoeg op in de MLB wat het vermelden waard is in de nieuwe rubriek Five Tool Baseball. Hieronder in willekeurige volgorde de vijf meest opvallende dingen.

MULTIBALL

Dat Yu Darvish, werper van de Texas Rangers, over een groot arsenaal aan verschillende pitches beschikt, was al enige tijd bekend. Sinds afgelopen week zit daar een nieuwe worp bij: de Multiball.
De Multiball wordt als een fastball gegooid, dermate hard dat de bal bij het bereiken van het lichaam direct wegkaatst. Het liefst komt de bal dan tegen zoveel mogelijk verschillende personen aan. Enige nadeel is dat deze pitch effectiever zou zijn als de sport trefbal zou heten. Helaas levert deze worp een walk op in honkbal, dus het zal geen lang leven beschoren zijn.
Lewis Brinson, de ontvanger van de pitch was overigens wel de eerste speler die een ball in balls walk dit seizoen wist te bewerkstelligen. Zo hebben de Marlins toch nog een leuk feitje in een seizoen met matige vooruitzichten.

JOE WEST VERPEST

Wij hebben een donkerbruin vermoeden dat Joe West een rode draad binnen Five Tools gaat worden. Helaas nooit om de leuke redenen. Joe is één van de meest controversiële scheidsrechters binnen de MLB en hij deed zijn reputatie deze week wederom eer aan.
In de wedstrijd tussen de Chicago White Sox en de Kansas City Royals sloeg de kortestop van de SoxTim Anderson, een homerun. Zichtbaar blij viert hij de 50e dinger uit zijn carrière met een bat-toss. In zijn volgende at-bat mag het dan ook geen verrassing heten dat Royals pitcher Brad Keller een fastball op het lichaam van Anderson gooit.
De banken van beide teams stormen het veld op, maar tot een echte brawl komt het niet. Dit weerhoudt West er niet van om Keller te tossen, iets wat te billijken valt. Echter wordt ook Anderson — tot ieders grote verbazing — uit de wedstrijd gegooid door de veteraan. Een speler die terecht boos is nadat hij expres is geraakt, zich niet fysiek misdraagt en toch de kleedkamer moet opzoeken. Really Joe West? You are the worst.

OZUNA IS GEEN SPIDERMAN

Mocht er een ooit The Roast of Marcell Ozuna komen, dan weten wij al welk fragment sowieso gaat langskomen. Tijdens de wedstrijd tussen de St. Louis Cardinals en Los Angeles Dodgers sloeg Dodgers-slagman Enrique Hernandez een bal richting het buitenveld. Buitenvelder Ozuna had de bal goed in het vizier, althans dat dacht hij.
Hij klimt de hekken in om de bal op te wachten, ziet dat hij totaal verkeerd zit qua positie, wil zich afzetten en valt plat op de grond. Zonder bal. Het zag er zo lachwekkend uit dat hij zijn teamgenoten vroegen het nog eens na te spelen. Onder een luid lachsalvo van zijn collega’s onderging Ozuna de schaamte. We kunnen in ieder geval uitsluiten dat Ozuna ooit in de huid van Spiderman gaat kruipen, mocht er weer een superheldenfilm aan komen. Maar toch, goed geprobeerd.

CHEAP CONTRACTS

De strategie binnen het honkbal verandert en daar horen ook nieuwe vormen van contracten bij. Waar vroeger vooral de Free Agents vorstelijk beloond werden, is die trend aan het verschuiven. De contracten worden tegenwoordig uitgedeeld aan spelers die nog onder team control staan. Opzich is daar helemaal niets mis mee, zo kunnen teams de eigen sterren bouwen en behouden.
Aaron NolaLuis SeverinoJorge Polanco en Ronald Acuna Jr. zijn een paar voorbeelden van spelers die de beste jaren nog voor zich hebben. Curaçaoenaar Ozzie Albies is de laatste die zich bij dat rijtje kan voegen. Maar waar Free Agents de hoofdprijs vragen, gaan deze contractverlengingen gepaard met beduidend minder hoge beloningen.

Ozzie Albies gooit potentiële dollars weg. foto: AP Photo/John Amis

Albies heeft zich voor minimaal 7 jaar gecommitteerd aan de Atlanta Braves tegen een relatief laag bedrag van $35 miljoen. Mocht de tweede honkspeler inderdaad de ster worden waarvan het verwacht wordt is er maar één winnaar in deze deal: de Braves. We praten niet over dubbeltjes en stuivers, want $35 miljoen is een hoog bedrag, maar ligt totaal niet in de lijn van hoe baseballcontracten vaak in elkaar steken. Door de clubopties kan Albies pas in 2027 een Free Agent worden in plaats van in 2024. Tegen die tijd is hij 30 jaar en zal hij minder goed in de markt liggen dan wanneer hij drie jaar jonger zou zijn. Dit zal hij in de contractoffers terug gaan zien als hij inderdaad een ster wordt. Ozzie wordt miljonair, maar als wij hem waren, hadden wij toch een andere agent in dienst genomen voordat de besprekingen begonnen.

DAVIS EN ROSENTHAL

Waar we in de vorige Five Tools nog konden melden dat zowel Chris Davis als Trevor Rosenthal historisch slecht aan het seizoen waren begonnen, kunnen we nu de vlag uithangen.
Voor Davis is zijn missing streak eindelijk verleden tijd. De totaal uit vorm zijnde Boston Red Sox hadden geen enkele moeite om de slugger wat zelfvertrouwen te schenken. Op 13 april had hij eindelijk zijn eerste hit van het seizoen en daarmee was de pret nog niet over. In diezelfde wedstrijd slaat hij uiteindelijk drie keer raak in vijf slagbeurten met als gevolg 4 RBIs. Twee dagen later, weer tegen de regerend kampioen, lukt het hem zelfs om een homerun te slaan. Na die serie meldde Davis zich direct ziek. Het is niet bekend of dit enig verband had met de festiviteiten die gevierd werden na het behalen van zijn eerste long ball.
Ook de hardwerpende Rosenthal kan eindelijk weer opgelucht ademhalen. 10 april was de dag dat hij eindelijk zijn eerste out van het seizoen kon vieren. Phillies-catcher Andrew Knapp heeft de twijfelachtige eer om het eerste K-slachtoffer van Rosenthal te zijn. In een 15-1 overwinning van de Nationals op de Phillies mocht de pitcher de 9e inning gooien. Maar zelfs zonder druk ging het niet van een leien dak. Hij was verantwoordelijk voor de enige run van de Phillies en moest drie keer een vrije doortocht naar het eerste honk toelaten. Maar we willen het vooral positief houden, zijn ERA is inmiddels gezakt naar 40.50. Nog steeds geen mooi getal, maar het infinity is verdwenen achter zijn naam.
Ze zullen respectievelijk niet meer de MVP en Cy Young award gaan winnen in 2019, maar ze zijn voorlopig geen laughing stock meer.

Coverfoto: Mark Goldman/Icon Sportswire

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen